Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015
Η ψηφοφορία της Τετάρτης κρίνει το μέλλον της κυβέρνησης - Εκτός ν/σ πρόωρες συντάξεις και φορολόγηση αγροτών
Την προειδοποίηση πως εάν το 2ο προαπαιτούμενο πολυνομοσχέδιο για τη γέφυρα χρηματοδότησης δεν ψηφιστεί από 120 βουλευτές πέφτει η κυβέρνηση, αποστέλλει παρασκηνιακά - ίσως και επισήμως από σήμερα- το Μέγαρο Μαξίμου.
Το δικό του μήνυμα, επίσης, στέλνει, μέσω twitter, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ενόψει της ψηφοφορίας για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, την Τετάρτη.
«Ολοκλήρωση συμφωνίας, ελάφρυνση του χρέους, μέτρα κατά φοροδιαφυγής-διαφθοράς. Εκλογές μετά. Αν "πέσει" η κυβέρνηση Τσίπρα, "πέφτει" η χώρα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Το πολυνομοσχέδιο της Τετάρτης θεωρείται πιο δύσκολο από το προηγούμενο, κατά την ψηφοφορία για το οποίο η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ απώλεσε 39 βουλευτές, καθώς περιλαμβάνει πολύ δύσκολες ρυθμίσεις για θέματα όπως οι πλειστηριασμοί και οι εξώσεις και μεγάλη φορολόγηση για αγρότες, μια κοινωνική ομάδα που αντιδρά επιθετικά και που οι βουλευτές της επαρχίας υπολογίζουν ιδιαιτέρως.
Βλέποντας το διαφαινόμενο αδιέξοδο η κυβέρνηση ανέστειλε προσωρινά την ψήφιση των δύο επίμαχων σημείων, αφήνοντας εκτός ν/σ πρόωρες συντάξεις και φορολόγηση αγροτών!
Βέβαια, σύμφωνα με κύκλους της Κομισιόν τα δύο επί,αχα μέτρα ήταν να ψηφιστούν στις 5 Αυγούσου.
Οπότε η κρίσιμη αυτή ψηφοφορία παίρνει μια μικρή αναβολή ...
Ακόμα και κυβέρνηση ειδικού σκοπού
Σε περίπτωση, όμως, που οι βουλευτές της πλειοψηφίας που υπερψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο είναι κάτω από 120 δημιουργείται κυβερνητική κρίση, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα και η συγκρότηση κυβέρνησης ειδικού σκοπού με άλλον πρωθυπουργό.
Ή ψηφίζουν ή οριστική ρήξη με «Πλατφόρμα»
Σε περίπτωση, επίσης, που δεν ψηφίσει η Αριστερή Πλατφόρμα θα έχουμε την απαρχή της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε δεν θα ψηφίσουν, εκτός απροόπτου, και πάλι η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, που δέχθηκε χθες επίθεση από την «Αυγή».
Πρόταση για κομματική πειθαρχία και ενωτικές πρωτοβουλίες
Στον πρωθυπουργό έχουν γίνει προτάσεις για επιβολή κομματικής πειθαρχίας, προκειμένου να διευκολυνθεί η Αριστερή Πλατφόρμα, κάνοντας μια υποχώρηση και αυτή από την πλευρά της, να διαφωνήσει δημοσίως πλην όμως να ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο.
Σαφές μήνυμα στους διαφωνούντες βουλευτές στέλνει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.
Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών» αναφέρει πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο τελευταίος που θα επιλέξει τη διάσπαση, όμως η μόνιμη καταψήφιση είναι ασύμβατη με την κοινή πορεία.
«Η στήριξη ή μη μιας κυβέρνησης είναι πολύ μεγαλύτερης κλίμακας επιλογή από την κατάθεση μιας τροπολογίας στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ», τονίζει ο ίδιος.
Το Μέγαρο Μαξίμου απορρίπτει στην παρούσα φάση τις εισηγήσεις αυτές, καθώς επιθυμεί - και δικαίως - «καθαρές λύσεις» για το επόμενο διάστημα, ενώ και η Αριστερή Πλατφόρμα ναι μεν δεν επιθυμεί να ρίξει την κυβέρνηση, όχι όμως και να συμβιβαστεί υπερψηφίζοντας μνημονιακούς νόμους.
ΚΠΕ το Σαββατοκύριακο
Αρχές της εβδομάδας θα συνέλθει η Πολιτική Γραμματεία για να αποφασίσει τις κομματικές διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Εκτός πολύ μεγάλου απροόπτου το Σαββατοκύριακο θα συνέλθει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, ενώ, αναλόγως και των εξελίξεων την Τετάρτη, δεν αποκλείεται να συνέλθει και το Διαρκές Συνέδριο του κόμματος.
«Ενδιάμεσες» προτάσεις από τους «53»
Τη στιγμή δε που η Αριστερή Πλατφόρμα εξακολουθεί να καλεί την κυβέρνηση να πάρει πίσω τη συμφωνία και εκφράζει αμφιβολίες ως προς τη σκοπιμότητα σύγκλισης της ΚΠΕ («θα ρίξει και άλλο λάδι στη φωτιά» προειδοποιούν τα στελέχη της) παρέμβαση ετοιμάζουν και οι «53» - η ομάδα των «προεδρικών» που έχει αποστάσεις από τον Αλέξη Τσίπρα.
Οι «53» φαίνεται να εκτιμούν πως η κυβέρνηση ναι μεν δεν μπορεί να μην υπογράψει τη συμφωνία, θεωρούν όμως ταυτόχρονα πως δεν πρέπει να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση που θα την εφαρμόσει…
Μηνύματα στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ έστειλαν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Δημήτρης Στρατούλης, κατά τις τελετές παράδοσης - παραλαβής στα υπουργεία από τα οποία αποχωρούν, έπειτα από τον ανασχηματισμό της Παρασκευής.
«Φεύγω από το υπουργείο, αλλά συνεχίζω να είμαι παρών, στη μάχη που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Υποστηρίζω πλήρως την ενότητα, μέσω της διαφορετικότητας των απόψεων, η οποία πρέπει να συνεχιστεί και το μέλλον», δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.
«Διαφωνώ με τη συμφωνία. Δεν απογοητεύομαι. Θα αγωνιστώ για να γίνει το νέο μνημόνιο μια μικρή παρένθεση για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση. Νομίζω ότι εκφράζω τα αισθήματα των στελεχών», είπε ο απερχόμενος υπουργός Περιβάλλοντος.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, υπάρχουν εναλλαγές στην πολιτική, πρέπει κανείς να δείχνει αντοχή στις ευχάριστες και στις δύσκολες στιγμές
Στρατούλης: Θα αγωνιστώ η υποχώρηση της κυβέρνησης να είναι προσωρινή
«Θα αγωνιστώ ώστε η υποχώρηση της κυβέρνησης να είναι προσωρινή και για να μην αναλάβει η κυβέρνηση δεσμεύσεις που θα ακυρώνουν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ», επεσήμανε ο Δημήτρης Στρατούλης.
Όπως τόνισε ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός, «δεν αναιρείται η στήριξή μου στην κυβέρνηση για την εφαρμογή των προγραμματικών της δεσμεύσεων»,
«Θα προσπαθήσω, μέσα από τη Βουλή και τους αγώνες, να στηρίξω την κοινωνική ασφάλιση», σημείωσε ο ίδιος.
Δριμεία κριτική ασκούν στην κυβέρνηση τόσο το μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ Ρούντι Ρινάλντι όσο και ο πρώην υπεύθυνος του οικονομικού προγράμματος του κόμματος Τάκης Μηλιός, σχετικά με τους χειρισμούς των τελευταίων ημερών και την συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους εταίρους
Με άρθρο του στην εφημερίδα τα ΝΕΑ, που τιτλοφορείται «Και Μνημόνιο και Grexit», ο κ. Ρινάλντι σημειώνει ότι: «Ολόκληρη η παράταξη του ‘Μένουμε Ευρώπη πάση θυσία’, στην οποία προστέθηκε και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ φέρει την ευθύνη για τα νέα δεσμά και την νέα εκποίηση-ρευστοποίηση της δημόσιας περιουσίας, των τραπεζών, του εθνικού πλούτου, τη ζωής εν γένει στη χώρα μας».
Και προσθέτει: «Χωρίς να αποφύγουν το Grexit, ορκίζονται πως σώζουν για άλλη μια φορά τη χώρα. Ο διαχωρισμός των κατοίκων της χώρας σε ευρούχους και δραχμούχους οδηγεί και συντηρεί ακόμα μια παραπλανητική διαίρεση μέσα στην καταταλαιπωρημένη κοινωνία. Λες και η χρεοκοπία ή η σωτηρία εξαρτάται απλώς από το νόμισμα και όχι από την ύπαρξη ή όχι παραγωγικής δομής, εργαλείων άσκησης πολιτικής, στοιχείων κυριαρχίας. Αυτά παραδόθηκαν, αρχικά στην γραφειοκρατία της ΕΕ και τώρα στην τρόικα που καλωσορίζεται και θα επανέλθει για επίβλεψη».
Ο κ. Ρινάλντι τονίζει ότι: «Όσο σκληρός και πικρός κι αν είναι χρειάζεται ο επανακαθορισμός των στόχων όσων θέλουν την επιβίωση και διέξοδο της χώρας. Αυτός ο πόθος δεν μπορεί να εκφραστεί από τον παλιό και χρεοκοπημένο πολιτικό κόσμο.
Από την πλευρά του ο Γιάννης Μηλιός, με άρθρο του στην ίδια εφημερίδα που τιτλοφορείται «ο κόσμος του Όχι σε σταυροδρόμι» τονίζει μεταξύ άλλων: «Ας ξεκινήσουμε από τη μέχρι σήμερα συλλογική συνείδηση των μελών και των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ευρύτερα όσων αγωνίστηκαν εναντίον των Μνημονίων των προηγούμενων κυβερνήσεων».
Και διερωτάται: «Με ποιον τρόπο μπορεί ο κόσμος αυτός να συνεχίσει να παλεύει ενάντια στη λιτότητα, τον εργοδοτικό δεσποτισμό, τη συρρίκνωση δικαιωμάτων, την ανάπτυξη για τους λίγους, τη θεοποίηση του κέρδους και του ‘ιδιωτικού’ για αυξήσεις μισθών και συντάξεων, για διεύρυνση της κοινωνικής προστασίας και του κοινωνικού κράτους, για υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών; Υπάρχει άλλος τρόπος πέρα από τη σύγκρουση με τις πολιτικές του τρίτου Μνημονίου που συμφώνησε να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση;»
Υπογραμμίζει ότι: «αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα με το οποίο έμπρακτα θα κληθούν να αναμετρηθούν τα επόμενο διάστημα στα στελέχη και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ευρύτερα ο κόσμος της Αριστεράς και ακόμα ευρύτερα η εργαζόμενη κοινωνική πλειοψηφία, που σε δύσκολες συνθήκες στήριξαν το «Όχι» της 5ης Ιουλίου»
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου