Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Λουτρό αίματος στην πόλη Σουρούτς στην Τουρκία - οι τοπικές αρχές κατηγορούν το Ισλαμικό κράτος για την επίθεση αυτοκτονίας

Δολοφονική επίθεση στο Σουρούτς της Τουρκίας, κοντά στα σύνορα με την Συρία. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 28 νεκρούς, ενώ σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους οι τραυματίες ξεπερνούν τους 100. Για τρομοκρατική επίθεση κάνει λόγο ο Ερντογάν. 

null

Το Σουρούτς απέχει 10 χιλιόμετρα από την κουρδική πόλη Κομπάνι, στη βόρεια Συρία. Η επίθεση σημειώθηκε στον κήπο ενός πολιτιστικού κέντρου στην καρδιά αυτής της πόλης. 

To Σουρούτς είναι μια μικρή πόλη που κατοικείται κατά πλειοψηφία από Κούρδους.

null

Η επίθεση στο πολιτιστικό κέντρο Αμάρα στο κέντρο αυτής της πόλης είναι μια από τις αιματηρότερες επιθέσεις αυτοκτονίας στην πρόσφατη ιστορία της Τουρκίας.

Οι ακτιβιστέ ςαπό το Σουρούτς έπαιξαν ενεργό ρόλο ενίσχυσης των υπερασπιστών του Κομπάνι στέλνοντας φάρμακα, τρόφιμα και άλλα υλικά στους Κούρδους μαχητές του YPG οι οποίοι αγωνίζονταν να αναχαιτίσουν τον ISIS. 



Οι τοπικοί Κούρδοι πολιτικοί στο Σουρούτς κατηγορούν το Ισλαμικό Κράτος για την επίθεση.

Το Ισλαμικό Κράτος εείχε υποστεί μια βαριά ήττα και πολλές απώλειες στο Κομπάνι νωρίτερα αυτή τη χρονιά.  Επίσης, τον τελευταίο μήνα, οι δυνάμεις του YPG κατέλαβαν το Ταλ Αμπγιάντ, ένα από τα σπουδαιότερα σημαία εισόδου των μαχητών του IS  στην Τουρκία.

Οι Κούρδοι πιστεύουν ότι οι ένοπλοι μαχητές του IS ήθελαν να εκδικηθούν  τους Κούρδους πολίτες μέσα στην Τουρκία.

Τον Ιούνιο είχαν αναφερθεί πολυάριθμες επιθέσεις στο φιλοκουρδικό κόμμα της Τουρκίας, HDP,  κατά τη διάρκεια της προεκλογικής ελστρατείας, αλλά το IS ποτέ δεν ανέλαβε την ευθύνη.

Πιστεύεται, όμως, ότι η φανατική αυτή ομάδα έχει πολλούς συμπαθούντες μέσα στην Τουρκία οι οποίοι μπορούν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις σε επιπλέον στόχους.

null



Οι πρώτες εικόνες ήταν αποκαρδιωτικές. Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk έδειχνε αμοντάριστα πλάνα με πτώματα να κείτονται κάτω από δένδρα έξω από το κτίριο του πολιτιστικού κέντρου.



Τούρκοι αξιωματούχοι είπαν πως η επίθεση ενδεχομένως να οφείλεται σε βομβιστική επίθεση από καμικάζι του Ισλαμικού Κράτους.



Καταδικάζει ο Ερντογάν 

Ο Τούρκος πρόεδρος καταδίκασε τους υπεύθυνους για την «τρομοκρατική επίθεση». Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε τη δήλωση αυτή στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον επικεφαλής της τουρκοκυπριακής διοίκησης στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας.

null




null




Δεν υπάρχουν σχόλια: