Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Λιτότητα ! Γιατί όχι και μειώσεις των αμοιβών του πρωθυπουργού, των υπουργών και των βουλευτών, στο επίπεδο του μισθού του μέσου εργαζόμενου;

Στο πλαίσιο των περικοπών σε δημόσιες δαπάνες αρκετές  ευρωπαϊκές κυβερνήσεις- και η ελληνική -  προχώρησαν σε κάποιες μειώσεις των αμοιβών και σε κυβερνητικά στελέχη.


Εμείς θα λέγαμε πολύ ισχνές περικοπές, και στα πλαίσια ωραιοποίησης της κατάστασης ή και εξευμενισμού της κοινής γνώμης για την σκληρή λιτότητα που επιβάλλουν στους Ευρωπαίους πολίτες.


Παρουσιάζουμε ορισμένες από αυτές τις εξελίξεις.



Γαλλία


Στις αρχές Μαΐου, η υπουργός Οικονομίας Christine Lagarde είχε αναφέρει  την πρόταση, χωρίς να προκαλέσει τον «ενθουσιασμό» των συναδέλφων της

Ο Francois Baroin,  είχε  πει ότι "Αυτό θα ήταν αναγκαίο αν η μείωση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, όπως στην Ισπανία ήταν 5%, και των ανώτερων υπαλλήλων και υπουργών - 15%. Όμως, αυτό δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, τόνισε.



Ιταλία


Οι διάφορες υπηρεσίες της κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, θα περικόψουν τις δαπάνες κατά 10%. Η ίδια μείωση στους μισθούς των υπουργών είναι προγραμματισμένη για όσους κερδίζουν πάνω από 80.000 ευρώ ετησίως.


Η αμοιβή των ανώτερων δημοσίων λειτουργών, που κερδίζουν μεταξύ 90.000 και 130.000 ευρώ ανά έτος, θα μειωθεί κατά 5% και αυτών που κερδίζουν περισσότερα από 130.000 ευρώ έως 10%. Τέλος, οι επιδοτήσεις για τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να  περιοριστούν κατά το ήμισυ.



Ηνωμένο Βασίλειο


5%, η μείωση των  του Ντέιβιντ Κάμερον και των μελών της κυβέρνησής του. Οι μισθοί στη συνέχεια  θα παραμείνουν «παγωμένοι» και για το υπόλοιπο της θητείας. Ο νέος ένοικος της  Downing Street θα λάβει £ 142,500 (€ 167,620) ανά έτος, ή £ 7500 λιγότερες από τον προκάτοχό του, ηγέτη του Εργατικού κόμματος, τον Γκόρντον Μπράουν. Οι υπουργοί θα φθάσουν στις 134.565 λίρες (ευρώ 158.290).
Οι βρετανοί υπουργοί ενθαρρύνονται επίσης να δώσουν προτεραιότητα στην πεζοπορία, ενώ η χρήση των ιδιωτικών αυτοκινήτων με προσωπικούς οδηγούς θα ελεγχθεί και θα περιοριστεί. Η χρήση τουτΤρένο με εισιτήρια σε προσιτές τιμές, επίσης, θα προωθηθεί.


Χαρακτηριστικά: η μισθολογική κλίμακα στους ενοίκους της Ντάουνινγκ Στριτ 10:






Ισπανία



Τα μέλη της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, θα  έχουν μειωμένους μισθούς κατά 15%.


Η κυβέρνηση θα περικόψει 5% κατά μέσο όρο τους μισθούς του προσωπικού από τον Ιούνιο του 2010 και θα τους «παγώσει» το 2011. Η Ισπανία έχει δεσμευτεί για αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας ύψους  15 δισ. ευρώ ετησίως.



Πορτογαλία


Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Ζοζέ Σόκρατες προχωρά στη μείωση κατά 5% στα πολιτικά στελέχη και στους διοικητές των δημοσίων επιχειρήσεων.



Ιρλανδία


Το 2009, ο πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν έδωσε ένα παράδειγμα με τη μείωση των κατά 15%  τόσο του δικού του όσο και των υπουργών του.



Πριν από ένα χρόνο, η ιρλανδική κυβέρνηση έχει υιοθετήσει δύο διαδοχικά προγράμματα λιτότητας, 3 και 4 δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να συμβάλουν στη σταθεροποίηση του ελλείμματος στο 11,6% του ΑΕΠ το τρέχον έτος, μετά από 11,7% σε 2009.  Μέσα σ’ έναν κατάλογο με αντιλαϊκά μέτρα, επέβαλε γενική μείωση των παροχών καθώς και μείωση  κατά 5-15% των μισθών.



Ελλάδα


'Η Βουλή πρέπει να μπει στην πρώτη γραμμή,''  είχε πει ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπου ζητά την έγκριση για τα επιπλέον μέτρα. Ο κ. Γ. Παπανδρέου ενημέρωσε ότι ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής, κ. Φ. Πετσάλνικο να ζητήσει από τους βουλευτές να παραιτηθούν των δώρων τους.

Συγκεκριμένα, για τους βουλευτές,

- Ως προς τα επιδόματα εορτών, Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας, αυτά πλέον δεν θα καταβάλλονται στους βουλευτές.

- Πέραν των μειώσεων που έχουν ήδη επέλθει με τις αποφάσεις του Μαρτίου (μείωση 12%), μειώνονται κατά περαιτέρω 8% το επίδομα οργάνωσης γραφείου και τα έξοδα κίνησης.


Εμείς θα λέγαμε, αν οι Ευρωπαίοι «ηγέτες», όπως και  οι Έλληνες, για να συμβάλουν πιο αποφασιστικά στον περιορισμό των ελλειμμάτων αλλά και για να έρθουν πιο «κοντά» στους πολίτες τους να προχωρήσουν σε πιο «γενναίες» μειώσεις των αποδοχών τους.


Γιατί να μη δεχθούν όσο καιρό κρατά αυτή η επίθεση λιτότητας να αμείβονται με τον μέσο μισθό του δημοσίου υπαλλήλου, με δεδομένες τις παροχές και διευκολύνσεις που διαθέτουν;


Και η επιχορήγηση για τα κόμματα να περιοριστεί στο μισό, δεν φαίνεται και άσκημη πρόταση.


Εντάξει, μπορεί  κάποιο να αντιτείνουν ότι είναι «λαϊκιστικές» και ανεφάρμοστες οι προτάσεις αυτές. Άλλωστε από μόνες τους δεν λύνουν το πρόβλημα.


Και εμείς με βάση τα δεδομένα τις θεωρούμε «ουτοπικές».


Απλώς θέλουμε να δείξουμε τη τεράστια διάσταση ανάμεσα στις κυβερνητικές, κρατικές και πολιτικές  γραφειοκρατίες που κυβερνούν σήμερα τα ευρωπαϊκά κράτη – και όχι μόνο – με τις πραγματικές συνθήκες που βιώνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες.


Τη διάσταση ανάμεσα σε μια αυτάρεσκη, εγωιστική πολιτική «ελίτ» η οποία μικρόψυχα προσπαθεί να διασφαλίσει τα προνόμιά της,  παραχωρώντας – για το «ξεκάρφωμα» - κάποια ψίχουλα, την ίδια ώρα που οι αμοιβές της είναι προκλητικές, που κατοχυρώνει υψηλότατες συντάξεις μέσα σε δυο θητείες, και τόσα άλλα.



Πρόσφατα είναι, άλλωστε, τα δημοσιεύματα για τα στελέχη του ΔΝΤ, που μπορούν να βγαίνουν σε σύνταξη στα 50 ή 55, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο ζητούν από τους εργαζομένους να δουλεύουν μέχρι «βαθέος γήρατος».



Ή των «μακάριων» Ευροβουλευτών που κλεισμένοι στο «μαγικό τους κόσμο» αποφάσισαν πρόσφατα την αύξηση των αποδοχών τους, για να μπορούν να ανταποκρίνονται καλύτερα στο … έργο τους.





Των πολιτικών «ελίτ» που δείχνουν τα «δόντια» τους και καλούν σε θυσίες τους πολίτες  ενώ  είναι πλήρως συμβιβασμένες και στην ουσία λειτουργούν ως εντολοδόχοι  και υπάλληλοι των τραπεζών, του μεγάλου κεφαλαίου και των κερδοσκοπικών κύκλων.


Όσο όμως υιοθετείται και συνεχίζεται  αυτή η πολιτική συμπεριφορά, άλλο τόσο θα ενισχύεται  η δυσαρέσκεια και η αγανάκτηση ευρέων κοινωνικών στρωμάτων, θα υποσκάπτεται η βάση του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος.
































Δεν υπάρχουν σχόλια: