Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Eurogroup: τα πρώτα σημειώματα

του Μ ...
Ρέντσι: Αν συνεχιστεί το μνημόνιο, αχρηστεύονται οι εκλογές
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι, κατά την συνεδρίαση του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος, η πράξη του Τσίπρα να μη δεχθεί την παράταση του μνημονίου είναι αυτονόητη.

«Ο συλλογισμός από τον οποίο ξεκινά ο Τσίπρας είναι εύλογος. Κέρδισε τις εκλογές βάσει ενός προγράμματος διαφορετικού από το παρελθόν. Αν πρέπει, δηλαδή, να συνεχίσει να εφαρμόζει το παλιό πρόγραμμα, είναι σαν να του λένε ότι οι εκλογές είναι άχρηστες.

Δεν είπε ότι θέλει να σκίσει τις συμφωνίες που υπεγράφησαν έως τώρα, ζητά χρόνο. Χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση να δείξει εξυπνάδα, ώστε να τύχουν σεβασμού οι κανόνες, αλλά με ευελιξία».

Σχετικά με τη στάση της Ιταλίας απέναντι στην Ελλάδα, ο Ρέντσι τόνισε ότι η χώρα του θα προσπαθήσει για την αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής. «Ο ρόλος της Ιταλίας είναι εκείνος της γέφυρας σε ότι αφορά το θέμα της Ελλάδας. Η Ιταλία έχει ξεκινήσει ήδη την προσπάθεια με στόχο την αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής. Για την Ελλάδα χρειάζεται μια λύση η οποία να επιτρέψει στην Ευρώπη να κάνει χρήση της ευελιξίας, πετυχαίνοντας, παράλληλα και τον σεβασμό των κανόνων», επισήμανε ο Ρέντσι
Επομένως κατά πόσο υπάρχει ανεξάρτητη πολιτική ηγεσία στα κράτη-μέλη της (γερμανικής) Ε.Ε όταν το κυβερνόν κόμμα δεν μπορεί να λειτουργήσει με τις προεκλογικές του εξαγγελίες; Είναι ειρωνεία το σκίτσο που απεικονίζει τον Σόιμπλε με ναζιστική στολή ή πραγματικότητα; Ο εξωπραγματικός ελληνικός πλανήτης περιλαμβάνει την ουτοπία της... ανθρωπιστικής κρίσης, της οικονομικής πενίας, της αυτοχειρίας και της μετανάστευσης...
Σημειώνουμε ότι μετά τη διακοπή της συνεδρίασης του Eurogroup το απόγευμα της Δευτέρας, το ευρώ έφτασε έως και τα 1,1342 δολάρια, ενώ «κατέβηκε» ακόμη περισσότερο όταν ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου του Ντάισελμπλουμ.

Κρούγκμαν: Σπρώχνουν την Ελλάδα στον γκρεμό

«Η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε για την την τήρηση των αποφάσεων του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους ενώ συμφωνήθηκε να υπάρξει χρηματοδότηση για τυχόν νέα μέτρα και να μην τεθεί σε κίνδυνο η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Ωστόσο η μετάφραση των παραπάνω παραπέμπει στο σημείο κλειδί, στο 4,5% του πρωτογενούς πλεονάμσματος, το οποίο δεν αποδέχεται η ελληνική πλευρά. Οι υπουργοί του Eurogroup γνώριζαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν υπήρχε περίπτωση να αποδεχθεί τέτοιο όρο και πραγματικά σε κάνουν να απορείς πως το σκέφτηκαν. Υποθέτω ότι είναι απλά ανόητοι αν δεν καταλαβαίνουν ότι η Ελλάδα του 2015 δεν είναι η Ιρλανδία του 2010. Αυτός ο εκφοβισμός δεν θα λειτουργήσει».
 
Ολοκληρώνει μάλιστα το άρθρο του, παίρνοντας ξεκάθαρα θέση για τις κινήσεις των Ευρωπαίων: «Αποφάσισαν να σπρώξουν την Ελλάδα στον γκρεμό. Προτιμούν να δουν την Ελλάδα να βγαίνει από το ευρώ και παράλληλα να "τρομάξουν" οποιαδήποτε άλλη χώρα τολμήσει να ζητήσει πιο απαλά μέτρα προς ανακούφιση του λαού της. Είτε έτσι είτε αλλιώς, η έλλειψη της σοφίας είναι εκπληκτική και τρομακτική».

Ο τύπος σημειώνει:
Η Wall Street Journal αναφέρει ότι ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας τα «έσπασε» με τους ομολόγους του και δεν καρποφόρησε συμφωνία για το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Επίσης, αναφέρει ότι ξεκινάει μια περίοδος αβεβαιότητας για τη χώρα μας.

Το Reuters τονίζει ότι οι διαπραγματεύσεις ναυάγησαν, μετά από την άρνηση της Αθήνας να δεχθεί εξάμηνη παράταση του υπάρχοντος προγράμματος. «Η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων εγείρει ερωτηματικά σχετικά με το μέλλον της χώρας. Η νέα αριστερή κυβέρνηση της χώρας βάζει την Ελλάδα σε μπελάδες».

Το πρακτορείο φιλοξενεί και δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλούμ, που δηλώνει ότι «η καλύτερη λύση είναι να αποδεχθεί η Ελλάδα την παράταση του προγράμματος». Τέλος, αναφέρεται στη διάρκεια των συζητήσεων, που «αναμενόταν να διαρκέσουν έως αργά το βράδυ, αλλά κατέρρευσαν σε λιγότερο από τέσσερις ώρες»

Οι New York Times αναφέρουν ότι «η συνάντηση για την επίλυση του ελληνικού ζητήματος τέλειωσε με πικρία». Το κείμενο κάνει λόγο για απογοητευτική κατάληξη και στέκεται στη στάση της Ελλάδας, που χαρακτήρισε παράλογη και απαράδεκτη την πρόταση των εταίρων για παράταση του ισχύοντος προγράμματος.

«Η σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης για το χρέος της Ελλάδας τελείωσε με πικρία, «καταστρέφοντας» τις ελπίδες για γρήγορη εύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης.

Η ελληνική πλευρά χαρακτήρισε παράλογη και απαράδεκτη την πρόταση που της έγινε για παράταση του ισχύοντος προγράμματος. Οι Έλληνες ζήτησαν να φύγει από τη μέση το υπάρχον πρόγραμμα, ώστε να κινηθούν στο σχεδιασμό τους με μεγαλύτερη άνεση».

Οι Financial Times κάνουν λόγο για «βίαιη κατάρρευση» των διαπραγματεύσεων, μετά την άρνηση της ελληνικής πλευράς να αποδεχθεί την παράταση του υπάρχοντος προγράμματος. Ακόμα γίνεται αναφορά για το τελεσίγραφο που έδωσαν οι δανειστές στην ελληνική κυβέρνηση έως το τέλος της εβδομάδας. «Η πρόταση απορρίφθηκε με τον χαρακτηρισμό απαράδεκτη», αναφέρουν οι FT.

Το Russia Today στέκεται στην προθεσμία που δόθηκε στην ελληνική κυβέρνηση για συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

«Η Ευρωζώνη δίνει στην Ελλάδα παράταση μιας εβδομάδας, μετά την άρνηση της Αθήνας να δεχθεί την επέκταση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Η ελληνική κυβέρνηση χαρακτήρισε παράλογη και απαράδεκτη αυτή την πρόταση.

Μπορεί να μην υπήρξε αίσιο κατάληξη στο σημερινό Eurogroup, ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης, δήλωσε ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη και διατεθειμένη να υπάρξει συμφωνία και δήλωσε αισιόδοξος για το ότι αυτό μπορεί να συμβεί σε δύο μέρες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: