Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Και μετά την εκεχειρία, τι ... στην Ουκρανία;

Οι ένοπλες συγκρούσεις  στην ανατολική Ουκρανία έχουν υποχωρήσει, αλλά δεν σταμάτησαν εντελώς από τη στιγμή που η κατάπαυση του πυρός τέθηκε σε ισχύ τη νύχτα του Σαββάτου.  

Στις 12 Φεβρουαρίου, μετά από διαπραγματεύσεις 16 ωρών στο Μινσκ της Λευκορωσίας, οι ηγέτες της Γερμανίας, Γαλλίας, Ρωσίας και Ουκρανίας υπέγραψαν μια συμφωνία για το σταμάτημα των εχθροπραξιών στην ανατολική Ουκρανία.

Οι φιλορώσοι αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία υπέγραψαν, επίσης, τη συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει την κατάπαυση του πυρός στις 15 Φεβρουαρίου, η οποία θα ακολουθούνταν από την απόσυρση των βαρέων όπλων.
Σε κοινή τους διακήρυξη, η Άγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, και ο Πέτρο Ποροσένκο δήλωσαν τη δέσμευσή τους για το σεβασμό της ανεξαρτησίας και ακεραιότητας της Ουκρανίας.  

Το έγγραφο της συμφωνίας αναφέρει ότι  τακτικές συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν για να εξασφαλιστεί η τήρηση των συμφωνιών του Μινσκ.
Πιο αναλυτικά οι όροι της συμφωνίας περιλαμβάνουν:

  • κατάπαυση του  πυρός που αρχίζει στις 15 Φεβρουαρίου.  
  • την απόσυρση των βαρέων όπων που αρχίζει στις 17 Φεβρουαρίου και η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί σε δύο βδομάδες. όλι οι αιχμάλωτοι πρέπει να απελευθερωθούν ενώ αμνηστί θα δοθεί σε όσους ενεπλάκησαν στις συγκρούσεις.  
  • απομάκρυση όλων των ξένων ένοπλων σχηματισμών, των όπλων και των μισθοφόρων από το έδαφος της Ουκρανίας καθώς και τον αφοπλισμό όλων των παράνομων ομάδων.
  • η παύση των εχθροπραξιών αποτελεί μόνο το πρώτο βήμα και πρέπει να ακολουθηθεί από τη δημιουργία δύο αποστρατιωτικοποιημένων ζωνών προστασίας σε πλάτος 50-140 χιλιομέτρων (30-85 μίλια), ξεκινώντας από τη Δευτέρα.
  • συνταγματική μεταρρύθμιση που θα καθιστά δυνατή την αποκέντρωση των εξεγερμένων περιοχών από τα τέλη του 2015 και την αποκατάσταση των ουκρανικών συνόρων με τη Ρωσία, η οποία θα ολοκληρωθεί ως τα τέλη του 2015.  

Ο τόνος των περισσότερων επίσημων αντιδράσεων ήταν συγκρατημένα αισιόδοξος. Οι διεθνείς ηγέτες είπαν πως η συμφωνία προσφέρει “ελπίδα”, αλλά την ίδια στιγμή έδωσαν έμφαση στο ότι η συμφωνία θα πρέπει να εφαρμοστεί και στην πραγματικότητα.

Η Μόσχα έχει αρνηθεί τις κατηγορίες της Ουκρανίας ότι η Ρωσία εφοδιάζει με στρατεύματα και όπλα τους αυτονομιστές που μάχονται για την περιοχή που ο Πούτιν, αποκαλεί “Νέα Ρωσία”.

Εκπρόσωποι τόσο της κυβέρνησης όσο και των φιλορώσων ανταρτών δήλωσαν ότι κάποιοι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν, κυρίως γύρω από την πολιορκημένη πόλη του Ντεμπαλτσέβε.
Αλλά και οι δύο πλευρές λένε ότι η εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυχτα (22:00 GMT Σάββατο) εφαρμόζεται  σε μεγάλο βαθμό στις περιοχές που κατέχουν.

Σφοδρές μάχες μαίνονταν κοντά στο Ντεμπαλτσέβε - ένα βασικό συγκοινωνιακό κόμβο - κατά τις ώρες που προηγήθηκαν της εκεχειρίας.
Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι και οι προηγούμενες εκεχειρίες αρχικά φάνηκαν ότι θα κρατήσουν και επισημαίνουν ότι οι επόμενες 48 ώρες είναι κρίσιμες.

Χάρτης


Ο Πρόεδρος Poroshenko έχει προειδοποιήσει ότι η Ουκρανία δεν θα "γυρίσει και το άλλο μάγουλο" αν η συμφωνία αυτή παραβιαστεί.
Σε τηλεοπτική ομιλία του κατά τη στιγμή της κατάπαυσης, είπε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα στο Debeltseve έχουν ανεφοδιαστεί με πυρομαχικά.

Οι ΗΠΑ, που προειδοποίησαν ότι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν την παροχή όπλων προς την Ουκρανία, εάν η ειρηνευτική πρωτοβουλία αποτύχει υποστήριξαν το Σάββατο ότι είχαν αποδείξεις πως ο ρωσικός στρατός είχε αναπτύξει όπλα γύρω από το Debeltseve - σε αντίθεση με τη Μόσχα που υποστηρίζει πως δεν παίζει κανέναν άμεσο ρόλο στη σύγκρουση.

Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι περισσότεροι από 5.400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τότε που  η σύγκρουση ξέσπασε στην ανατολική Ουκρανία, από τον Απρίλιο, αλλά ο ΟΗΕ εκτιμά ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών μπορέι να είναι πολύ υψηλότερος - στις πρώτες εκτιμήσεις του έδινε ένα αριθμό κοντά στους 5486 ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ποροσένκο  ανέφερε στις 7 Φεβρουαρίου ότι έχουν σκοτωθεί περίπου 1200 στρατιώτες και 5.400 πολίτες.

Ωστόσο, γερμανικά μέσα επικαλούμενα πηγές από τις υπηρεσίες πληροφοριών αναφέρουν ότι ο αριθμός μπορεί να βρίσκεται κοντά στους 50.000!

Σύμφωνα με μια έκθεση που  δόθηκε από τρία think-tanks στις ΗΠΑ, τα Atlantic Council, Brookings Institution και το Chicago Council on Global Affairs,  υπάρχουν περίπου 36.000 στρατιώτες που πολεμούν στο πλευρό των αυτονομιστών και 34.000 από την πλευρά των φιλοκυβερνητικών στρατευμάτων.

Όμως, υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενοι υπολογισμοί τόσο των ελαφρών στρατιωτικών εξοπλισμών όσο και των βαρέων όπλων που χρησιμοποιούν και οι δύο πλευρές.
Στις 2 Φεβρουαρίου, ο ηγέτης των αυτονομιστών στο Ντονμπάς, Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο, ανήγγειλε ότι  οι αυτονομιστές θα αυξήσουν τις δυνάμεις τους στις 100.000.
Από την πλευρά της, η Ουκρανία σχεδιάζει να αυξήσει τα στρατεύματά της στις 250.000 μέσα στο χρόνο.

Παρά την οξύτατη οικονομική κρίση, το Κίεβο επιβεβαίωσε τυην πρόθεσή του να δαπανήσει έξι φορές περισσότερα χρήματα για αμυντικές δαπάνες το 2015 από όσα είχε δώσει το  2014!
Περίπου 15% αυτών των ποσών δοθούν για αγορές όπλων από το εξωτερικό.

«Τελευταία ευκαιρία»

Σήμερα, την Κυριακή το πρωί, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της Ουκρανίας, Vladyslav Seleznyov, δήλωσε  ότι η εκεχειρία "τηρείται σε γενικές γραμμές".

Ένας εκπρόσωπος των ανταρτών συμφώνησε ότι η εκεχειρία  σε μεγάλο βαθμό εφαρμόζεται προς το παρόν.
«Η κατάπαυση του πυρός σε μεγάλο βαθμό τηρείται, αλλά το πυροβολικό του εχθρού βομβαρδίζει θέσεις μας κοντά  στο Ντεμπαλτσέβε,"  δήλωσε ο  Eduard Basurin, εκπρόσωπος του «υπουργείου Άμυνας» της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Μια γυναίκα περπατά μπροστά από ένα κτίριο καταστράφηκε στην περιοχή Vuhlehirsk, Ντόνετσκ.  Φωτογραφία: 14 Φεβ 2015Οι ανατολικές περιοχές Ντόνετσκ και Luhansk έχουν καταστραφεί από μήνες έντονων μαχών
Pro-Ρωσίας αντάρτες φωτιά πυραύλους Grad εναντίον σε Horlivka.  Φωτογραφία: 13 Φεβρουαρίου 2015Αντάρτες βομβάρδισαν το Ντεμπαλτσέβε τις ημέρες πριν από την κατάπαυση του πυρός

Σε τηλεοπτική ομιλία του, ο κ Poroshenko εξέφρασε την ελπίδα ότι "ίσως η τελευταία ευκαιρία [για την ειρήνη] δεν θα χαθεί», προσθέτοντας ότι οι συμφωνίες "πρέπει να τηρηθούν … ».

Οι αντάρτες υποστηρίζουνότι έχουν αποκόψει εντελώς τις οδούς ανεφοδιασμού με τοΝτεμπαλτσέβε. Η Ουκρανία αρνείται τον ισχυρισμό.

Ο ηγέτης των ανταρτών στο Ντόνετσκ, Αλεξάντερ Zakharchenko είπε νωρίτερα το Σάββατο ότι θεωρούσε ότι η περιοχή Ντεμπαλτσέβε δεν καλύπτεται από τη συμφωνηθείσα κατάπαυση του πυρός.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν προειδοποιήσει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πρόσθετες κυρώσεις εάν η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός δεν γίνει σεβαστή.

Μόνο ας που οι ευρωπαίοι ηγέτες όπως και οι Αμερικανοί με τις συμμορίες  των οπλισμένων φονιάδων νεοναζί που οι ίδιοι τους εξόπλισαν, τι θα γίνει;

Αυτό δεν επηρεάζει την “εκεχειρία” και τη συνολικά ασφάλεια της επριοχής.

Ή μήπως αυτοί δεν είναι και τόσο … ενοχλητικοί;

Αφού εξυπηρετούν τα σχέδια της Δύσης;

Δεν υπάρχουν σχόλια: