Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Στον αστερισμό του Νέου Μνημονίου ή "... η Ελλάδα γυρίζει σελίδα";



 Γέγονε, λοιπόν, και αυτό …

Η υπογραφή συμφωνίας (;) … ενδιάμεσης συμφωνίας … πλαισίου διαλόγου …ή κάτι τέτοιο (;)
 Γιατί όλα αυτά ακούστηκαν μετά τις χτεσινές ανακοινώσεις …

Από το «  … η Ελλάδα γυρίζει σελίδα …» που εξέδωσε χτες το βράδυ το Μαξίμου και είναι η επίσημη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ …

Μέχρι την αυτοϊκανοποίηση της ΝΔ γιατί – όπως ισχυρίζεται – ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε στροφή στο «ρεαλισμό» ή και κατά τον Άδωνη Γεωργιάδη προσχώρησε στις μνημονιακές δυνάμεις …

Φυσικά, υπήρξε η κριτική από την πλευρά του ΚΚΕ για συνέχιση της ίδιας πολιτικής.

Ενώ στο σύνολο τους σχεδόν δημοσιεύματα του ξένου τύπου κάνουν λόγο για υπαναχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης και συνέχιση του ίδιου «προγράμματος».


Τετράμηνη παράταση, λοιπόν, κατάλογο μεταρρυθμίσεων, αναθεώρηση του προϋπολογισμού, «όχι» σε μονομερείς ενέργειες και υπό διαπραγμάτευση το πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτά προβλέπει, μεταξύ άλλων, η συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα. 


Παράλληλα επιστρέφουν 10,9 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στον EFSF διότι το Eurogroup αποφάσισε να παραμείνουν για την αναχρηματοδότηση των τραπεζών και όχι για τη χρηματοδότηση του κράτους.

Το χρονοδιάγραμμα


Έως τη Δευτέρα η Αθήνα θα πρέπει να έχει παρουσιάσει τον κατάλογο με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να λάβει το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες.

Την Τρίτη θα αποφασίσουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εάν οι μεταρρυθμίσεις είναι αρκετές και στη συνέχεια αναμένεται να εγκριθεί από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια η απόφαση για τη συμφωνία «γέφυρα». 


Τον Απρίλιο θα καταρτιστεί η τελική λίστα για το πώς θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και έπειτα από τέσσερις μήνες θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, προκειμένου να εγκριθούν τα κεφάλαια για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας. 

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Eurogroup για την Ελλάδα:

«Το Eurogroup επαναλαμβάνει την εκτίμησή του για τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής που ανέλαβε η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, έχουμε, από κοινού με τα θεσμικά όργανα, ξεκινήσει εντατικό και εποικοδομητικό διάλογο με τις νέες ελληνικές Αρχές και σήμερα φτάσαμε σε κοινό τόπο.


Το Eurogroup σημειώνει, στο πλαίσιο της υφιστάμενης συμφωνίας, το αίτημα από τις ελληνικές αρχές για μία παράταση της Master Financial Assistance Facility Agreement (MFFA), η οποία υποστηρίζεται από μία σειρά δεσμεύσεων.


Ο σκοπός της επέκτασης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης με τις συνθήκες στην τρέχουσα συμφωνία, κάνοντας την καλύτερη δυνατή χρήση της δεδομένης ευελιξίας, η οποία θα εξεταστεί από κοινού με τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς. Αυτή η επέκταση θα γεφυρώσει επίσης τον χρόνο για συζητήσεις για μία πιθανή επόμενη (follow-up) συμφωνία μεταξύ του Eurogroup, των θεσμών και της Ελλάδας. 


Οι ελληνικές Αρχές θα παρουσιάσουν μία πρώτη λίστα με μεταρρυθμίσεις, με βάση την τρέχουσα συμφωνία, έως το τέλος της Δευτέρας 23 Φεβρουαρίου. 


Οι θεσμοί θα παρέχουν μία πρώτη άποψη για το εάν αυτή είναι ικανοποιητικά κατανοητή για να αποτελέσει ένα έγκυρο σημείο έναρξης για μία επιτυχή κατάληξη της αξιολόγησης. Η λίστα θα συγκεκριμενοποιηθεί περαιτέρω και εν συνεχεία θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς έως το τέλος του Απριλίου. 


Μόνο η έγκριση των συμπερασμάτων της αξιολόγησης για την διευρυμένη συμφωνία από τους θεσμούς θα επιτρέψει με τη σειρά της την οποία εκταμίευση της δόσης του τρέχοντος προγράμματος του EFSF και την μεταβίβαση των SMP κερδών του 2014. Και τα δύο, υπόκεινται και πάλι σε έγκριση από το Eurogroup.


Εν όψει της αξιολόγησης των θεσμών το Eurogroup συμφωνεί ότι τα κεφάλαια, έως τώρα διαθέσιμα στο «μαξιλάρι» (buffer) του ΤΧΣ, θα πρέπει να κρατηθούν από τον EFSF, άνευ δικαιωμάτων τρίτων για τη διάρκεια της επέκτασης της MFFA.

Τα κεφάλαια συνεχίζουν να είναι διαθέσιμα κατά τη διάρκεια της επέκτασης της MMFA και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα έξοδα εξυγίανσης. Θα διατεθούν μόνο κατόπιν αιτήματος από την EKT/SSM. 


Υπό αυτό το πρίσμα, χαιρετίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών Αρχών να εργαστούν από κοινού σε στενή συνεννόηση με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς και εταίρους. Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίζουμε την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Επίσης συμφωνήσαμε ότι το ΔΝΤ θα συνεχίζει να έχει τον ρόλο του.


Οι ελληνικές Αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή δέσμευσή τους σε ευρύτερη και βαθύτερη διαδικασία διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο να βελτιώσει τις προοπτικές ανάπτυξης και απασχόλησης, να διασφαλίσει τη σταθερότητα και την ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού κλάδου και την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης.


Οι Αρχές δεσμεύονται να εφαρμόσουν τις εδώ και καιρό εκπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσουν την διαφθορά και την φοροδιαφυγή, και να βελτιώσουν την αποδοτικότητα του δημόσιου τομέα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές Αρχές δεσμεύονται να κάνουν την καλύτερη χρήση της συνεχιζόμενης πρόβλεψης για τεχνική βοήθεια.


Οι ελληνικές Αρχές επαναδιατυπώνουν την κατηγορηματική δέσμευσή τους για την τήρηση των οικονομικών τους υποχρεώσεων προς όλους τους πιστωτές τους στο ακέραιο και εγκαίρως.


Οι ελληνικές Αρχές έχουν επίσης δεσμευτεί να διασφαλίσουν τα κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα ή έσοδα χρηματοδότησης τα οποία απαιτούνται για την εγγύηση της βιωσιμότητας του χρέους σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012. Οι θεσμοί θα πρέπει να συνυπολογίσουν τις οικονομικές συνθήκες του 2015, για τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015.


Υπό το πρίσμα αυτών των δεσμεύσεων, χαιρετίζουμε ότι σε αρκετούς τομείς, οι προτεραιότητες των ελληνικών αρχών μπορούν να συμβάλουν σε μια ενίσχυση και καλύτερη εφαρμογή της ισχύουσας συμφωνίας. Οι ελληνικές Αρχές δεσμεύονται να απέχουν από οποιαδήποτε επαναφορά μέτρων και μονομερείς αλλαγές στις πολιτικές και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα επηρέαζαν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη ή τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, όπως αξιολογείται από τους θεσμούς.


Βάσει του αιτήματος, των δεσμεύσεων από τις ελληνικές Αρχές, των συμβουλών των θεσμών, και της σημερινής συμφωνίας, θα ξεκινήσουμε τις εθνικές διαδικασίες με στόχο να καταλήξουμε σε μια τελική απόφαση για την παράταση του τρέχοντος EFSF Master Financial Assistance Facility Agreement μέχρι τέσσερις μήνες από το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF. Επίσης καλούμε τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές να ξεκινήσουν εκ νέου και αμέσως τη δουλειά που θα επιτρέπει την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.


Παραμένουμε δεσμευμένοι να παρέχουμε επαρκή στήριξη στην Ελλάδα μέχρι να ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στην αγορά όσο η χώρα τηρεί τις δεσμεύσεις της εντός του συμφωνηθέντος πλαισίου».

Σύμφωνα και με τις τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, « … αφήσαμε πίσω λιτότητα, μνημόνια και τρόικα …».

Φυσικά, σύμφωνα με άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – αναφερόμαστε σε δηλώσεις των κ. Μητρόπουλου και Χρυσόγονου – οι οποίοι ήταν πολύ πιο «συγκρατημένοι» στις εκτιμήσεις τους για τη χθεσινή  «συμφωνία» στο Eurogroup.

Για να μην αναφερθούμε στην «Αριστερή Πλατφόρμα» …

Εμείς – πάντα με βάση το κείμενο – θα θέλαμε να επισημάνουμε:

- Χαρακτηρίζονται « … αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής που ανέλαβε η Ελλάδα …» … δηλαδή, τα μαρτύρια που τράβηξε ο ελληνικός λαός με τα μνημόνια πέντε χρόνια τώρα γίνονται «αξιοσημείωτες προσπάθειες» - φυσικά των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ – και τις οποίες αναγνωρίζει και η νέα κυβέρνηση.

- Το κείμενο μιλά για « … παράταση της Master Financial Assistance Facility Agreement (MFFA), η οποία υποστηρίζεται από μία σειρά δεσμεύσεων».
Αίτημα για παράταση, δηλαδή, του χρηαμτοδοτικού προγράμματος που συνοδεύεται από νέες δεσμεύσεις.
 Εντάξει, το περίφημο mail Χαρδούβελη δεν ισχύει. Αλλά ποιες επακριβώς είναι οι «νέες δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης;

- Ο σκοπός της επέκτασης είναι «η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης με τις συνθήκες στην τρέχουσα συμφωνία …». Επομένως, αποδέχεται η ελληνική πλευρά την «αξιολόγηση» σύμφωνα με το Μνημόνιο.
 Η τρόικα μετονομάζεται σε «θεσμούς» - το ίδιο πράγμα, δηλαδή, με άλλο όνομα. Μόνο που η εποπτεία αυτή θα ασκείται από τις Βρυξέλλες και όχι με τον τελείως ταπεινωτικό τρόπο που είχαμε γνωρίσει τα τελευταία χρόνια.
  Ωστόσο, η Ελλάδα παραμένει χώρα σε επιτήρηση με  τραυματισμένη θανάσιμα την Εθνική της ανεξαρτησία και Λαϊκή Κυριαρχία.

- Επειδή, επίσης, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, όπως επισημαίνουν πολλοί αναλυτές, θέλουμε να δούμε ποιες θα είναι οι μεταρρυθμίσεις που θα προτείνει η ελληνική κυβέρνηση και ποια θα είναι η στάση των άσπονδων «εταίρων» μας.
 Αφού, βεβαίως, και αυτές οι μεταρρυθμίσεις αξιολογηθούν από τους «θεσμούς» - δηλαδή, για να ακριβολογούμε, την παραλλαγμένη τρόικα.

- Μόνο μετά την επιτυχή αξιολόγηση από τους «θεσμούς» θα γίνει δυνατόν η εκταμίευση χρημάτων από το EFSF, τα οποία κρατιούνται δεσμευμένα μέχρι τότε.

- Σύμφωνα πάλι με το κείμενο της δήλωσης του Eurogroup, “ oι ελληνικές Αρχές επαναδιατυπώνουν την κατηγορηματική δέσμευσή τους για την τήρηση των οικονομικών τους υποχρεώσεων προς όλους τους πιστωτές τους στο ακέραιο και εγκαίρως”.

Με σαφήνεια, λοιπόν, δεσμεύεται η κυβέρνηση για εκπλήρωση στο ακέραιο των υποχρεώσεων στους δανειστές και δυνάστες μας. Και φυσικά με την εξασφάλιση των αναγκαίων «πλεονασμάτων» στους προϋπολογισμούς.
 Πώς θα προκύψουν, βεβαίως, αυτά παραμένει ανοικτό ζήτημα.
 Επίσης, άμεσα ή έμμεσα αναγνωρίζει τη «βιωσιμότητα» του ελληνικού χρέους μέσα από την εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος.
 Κάτι, που είναι εντελώς αντίθετο από τις προεκλογικές διαπιστώσεις και εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος χαρακτήριζε «μη βιώσιμο» το χρέος.

Οι ελληνικές Αρχές, επίσης, δεσμεύτηκαν « … να απέχουν από οποιαδήποτε επαναφορά μέτρων και μονομερείς αλλαγές στις πολιτικές και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα επηρέαζαν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη ή τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, όπως αξιολογείται από τους θεσμούς».
 Ένα όπλο της ελληνικής πλευράς – έσχατο σε περίπτωση συνέχισης αυτής της καταστροφικής πορείας – που είναι μέχρι και η μονομερής διαγραφή του χρέους, αποκηρύσσεται με βάση το παραπάνω κείμενο.

Θα μπορούσαμε να επισημάνουμε και άλλες πλευρές.

Στην ουσία δεν πρόκειται για «νέα συμφωνία».
Πολύ περισσότερο δεν σηματοδοτείται μια «νέα εποχή» για την Ελλάδα, όπως ισχυρίζεται το κυβερνητικό επιτελείο.

Περισσότερο αποτελεί ένα πλαίσιο «διαπραγμάτευσης» με πολλές αβεβαιότητες και ερωτηματικά.
 Υπό τη δαμόκλεια σπάθη της αξιολόγησης από τους «θεσμούς» σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα, δηλαδή το Μνημόνιο.

Είναι σίγουρο, λοιπόν ότι θα βιώσουμε ένα νέο κύκλο πιέσεων και εκβιασμών.

Και για κάθε επιμέρους «μεταρρύθμιση».
Αλλά εν όψει και της υπογραφής μιας «νέας συμφωνίας» - για εμάς του Μνημονίου 3.


Πολλά θα κριθούν από την πορεία που θα έχουν τα δημόσια έσοδα μέσα στο τετράμηνο, τα οποία μέχρι στιγμής έχουν εκτροχιαστεί.

Μετά την εκπνοή του τετραμήνου η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με σημαντικές υποχρεώσεις για την αποπληρωμή ομολόγων και τοκοχρεολυσίων.

Είναι σίγουρο ότι η διαπραγμάτευση στο βαθμό που δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι για τα δημόσια έσοδα θα γίνεται κάθε φορά από χειρότερες θέσεις και με πιο επαχθείς όρους.



Δεν αποκλείεται η πίεση που θα ασκήσουν οι «εταίροι» να κλιμακωθεί επικίνδυνα μέσα στο καλοκαίρι ή και νωρίτερα, ανάλογα την πορεία των εξελίξεων.

Γιατί στο βάθος  του εννιαμήνου που ακολουθεί βρίσκονται και οι ισπανικές εκλογές στην Ισπανία, σε μια χώρα που το ειδικό της βάρος είναι πολλαπλάσιο από εκείνο της Ελλάδας.
 Και στην οποία μια πιθανή επικράτηση των Podemos, φιλικής και συμμαχικής δύναμης προς το ΣΥΡΙΖΑ, θα σήμαινε πολλά για ριζικές αλλαγές στον ευρωπαϊκό πολιτικό χάρτη.

Μάλλον – κατά την άποψή μας – θα βρισκόμαστε μπροστά σε θερμές εξελίξεις, με διάφορες φάσεις ενός σκωτσέζικου ντους …

Ως Νέος Μέτοικος δε συνηθίζουμε να ασκούμε μικρόκαρδη ή μίζερη κριτική …

Όμως, από την πρώτη στιγμή επισημάναμε τι σήμαινε για τη χώρα και το λαό το Μνημόνιο και αντιταχθήκαμε στις καταστροφικές του συνέπειες.

Εκτιμούμε, ότι ήδη μπαίνουμε στην τροχιά ενός νέου Μνημονίου – πιθανόν με νέα ονομασία και τροποποίηση κάποιων όρων.
 Όπου, όμως, τα βασικά προβλήματα της χώρας, το δυσθεώρητο Δημόσιο Χρέος, και ό,τι συνεπάγεται η εξάρτηση από τους τοκογλύφους δανειστές θα παραμένουν με ιδιαίτερη οξύτητα.


Γι’ αυτό και ο λαός και οι πολίτες με την εγρήγορση, την ετοιμότητα και τη διαρκή κινητοποίησή τους θα πρέπει να αγωνιστούν για να αποτρέψουν τις όποιες αρνητικές εξελίξεις, να υπερασπίζουν τα δικαιώματά τους και να οδηγήσουν στην οριστική ανατροπή των Μνημονίων  και της βάρβαρης πολιτικής που αυτά εκφράζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: