Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Ένταση στα σχολεία – επίδειξη ενός «λεόντειου» κράτους με την τιμωρία μαθητών


Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των καταλήψεων μειώθηκε την Τρίτη το κλίμα στους κόλπους της μαθητικής κοινότητας παραμένει τεταμένο. Η παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη, για τις καταλήψεις στα σχολεία έχει προκαλέσει πλημμυρίδα τιτιβισμάτων στο twitter, αλλά και σχολίων στο facebook.

Παράλληλα, οι συλλήψεις στη Λαμία όταν ομάδα μαθητών επιχείρησε κατάληψη σχολικού κτιρίου και οι καταγγελίες για ξυλοδαρμό μαθητή από αστυνομικούς και προσαγωγές μαθητών και γονιών, τα ξημερώματα της Δευτέρας στο Χολαργό, μοιάζει να ρίχνουν λάδι στη φωτιά, αν κρίνει κανείς από τα σχόλια μαθητών και πολιτών στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Από την άλλη πλευρά το υπουργείο Παιδείας τηρεί στάση αναμονής. Μπορεί τα υπό κατάληψη σχολεία να ήταν χθες 364 από τα περισσότερα από 500 που ήταν τη Δευτέρα, ωστόσο αυτό δεν καθησυχάζει τους αρμόδιους.

Σήμερα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά καθώς διεξάγονται οι εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα περιφερειακά συμβούλια.  Πλέον το βλέμμα των αρμόδιων υπηρεσιών στρέφεται στην Πέμπτη, όταν τα σχολεία θα ανοίξουν και πάλι.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας παρατηρεί την εξέλιξη των καταλήψεων και προσπαθεί να φανεί ότι διατηρεί τους τόνους έναντι των μαθητών χαμηλά. Ενδεικτικά είναι όσα ανέφερε ο υφυπουργός Παιδείας Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος μιλώντας χθες στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα Fm.

«Το Υπουργείο Παιδείας δεν έλαβε, δεν λαμβάνει και δεν πρόκειται να λάβει μέτρα καταστολής, τα μέτρα καταστολής είναι πολύ μακριά από τη δική μας λογική και την άποψη. Δεν πιέζουμε, ούτε καταστέλλουμε, προσπαθούμε να είμαστε εντάξει απέναντι σε αυτό που οφείλουμε ως Πολιτεία να παρέχουμε στα παιδιά, το σύνολο της εκπαιδευτικής τους επιμόρφωσης και είμαστε υπεύθυνοι για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Γιατί είμαστε υπόλογοι και απέναντι στην πολιτεία και στους γονείς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο δρόμος μέχρι τις 17 Νοεμβρίου και την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι μακρύ με σοβαρό ενδεχόμενο την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.


Φυσικά, μόνο υποκριτικές μπορεί να θεωρηθούν οι δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας μετά τα τελευταία γεγονότα αλλά και μετά τα σοβαρά πλήγματα που έχει δεχτεί η δημόσια εκπαίδευση τα χρόνια του Μνημονίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: