Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Το φιάσκο της επίσκεψης Μέρκελ, η «επιμήκυνση» αποπληρωμής του χρέους και η δυσμενής πρόβλεψη του ΔΝΤ – δυο ψέματα και μια «αλήθεια»;




 Η Μέρκελ ήλθε και απήλθε.

Παρά τους πανηγυρισμούς των κυβερνητικών στελεχών εκείνο που πρόσφερε ήταν … αέρας κοπανιστός.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι βοήθησε στην αναμόρφωση της διεθνούς εικόνας της χώρας.

Επί της ουσίας, ούτε η παραμονή στη ζώνη του ευρώ με σιγουριά προσφέρθηκε.

Η δόση των 31 δις. θα περάσει από τις μυλόπετρες της τρόικα.

Και … αναβάλλεται πάλι. Μπορεί να μεταφερθεί στις αρχές του επόμενου έτους.
Μέσα σε εντεινόμενους εκβιασμούς.

 Βέβαια, έχουμε και την … «επιμήκυνση» που, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Στουρνάρας – δήλωση που την «έπαιξαν» και τα διεθνή μέσα – «βρίσκεται πάνω στο τραπέζι».

 Μόνο που επιμήκυνση στη γλώσσα των δανειστών πρακτικά σημαίνει πολύ περισσότερους τόκους … άρα και εξαΰλωση των όποιων κεφαλαίων δίνονταν για την αντιμετώπιση του χρέους (γνωρίζουμε βέβαια ότι ούτε αυτό ισχύει αφού τα ποσά που δίνονται και με τον τρόπο που δίνονται οδηγούν στο ακόμα μεγαλύτερο αλυσόδεμα της χώρας και στη βύθισή της σε βαθύτερη ύφεση).

 Ήρθε όμως και μια έκθεση του ΔΝΤ – βασικού εταίρου της τρόικα και ενός από τους σημαντικότερους δανειστές μας  - που προβλέπει ακριβώς αυτή την πορεία.

Έτσι στην ετήσια έκθεσή του με τίτλο Fiscal Monitor Report, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν  θα πετύχει τον πενταετή στόχο της μείωσης του χρέους που αποτελεί τη βάση του «πακέτου διάσωσης» της χώρας, ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ.

 Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το χρέος θα φτάσει στο 152,8% του ΑΕΠ μέχρι το 2017, σε σύγκριση με τον αρχικό  στόχο του 137,3%.

Ο στόχος συμφωνήθηκε με το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο ενός σεναρίου «βιωσιμότητας» του χρέους.

Σύμφωνα με το σχέδιο διάσωσης, η Ελλάδα πρόκειται να αρχίσει να παράγει πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα περίπου 4,5% του ΑΕΠ από το 2014 και μετά, ώστε να μειώσει το χρέος της σε περίπου 120% του ΑΕΠ το 2020.

Η έκθεση του ΔΝΤ, ωστόσο, δείχνει πρωτογενή πλεονάσματα της κλίμακας μόλις δύο χρόνια αργότερα, το 2016.

Πάντα βέβαια με εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Που δεν έχουμε δει μέχρι στιγμής να επιβεβαιώνονται.
 Αν δηλαδή το ΔΝΤ παρουσιάζει ένα χειρότερο σενάριο από το προβλεπόμενο, η πραγματικότητα και οι εξελίξεις οδηγούν σε  … τρισχειρότερα αποτελέσματα.

Αφού φέτος, το 2012 – και παρά το «κούρεμα» που είχε προηγηθεί το δημόσιο χρέος  θα φτάσει στα 343.806 δις ευρώ ή 170.73 % του ΑΕΠ (τη στιγμή που δυο χρόνια πριν ήταν 328.588 δις ή 144.55% του ΑΕΠ).
 Για να εκτοξευτεί το 2013 στα 346.252 δις ευρώ ή 181.83% του ΑΕΠ!!!

Και να αρχίσει από εκεί και μετά – σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ – να μειώνεται βαθμιαία.


«Στην Ελλάδα,  εξελίσσεται μια βαθύτερη από την αναμενόμενη ύφεση, ενώ οι αποκλίσεις στην εφαρμογή των φορολογικών μέτρων θα περιπλέξουν και πάλι την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων μείωσης του ελλείμματος», ανέφερε το ΔΝΤ.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ, Menno Snel, δήλωσε την Τρίτη ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να εξετάσουν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που κατέχουν εφόσον η οικονομική επιβάρυνση της χώρας αποδεικνύεται ότι είναι μη βιώσιμη.

Με άλλα λόγια το ΔΝΤ προσπαθεί να πετάξει το … μπαλάκι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ζήτημα είναι ότι η ασκούμενη πολιτική και τα νέα εφιαλτικά μέτρα που προωθούνται – σύμφωνα ακόμη και με τους εμπνευστές τους – είναι ατελέσφορα και οδηγούν σε ένα φαύλο κύκλο.

Με τελικό αντίτιμο την πλήρη οικονομική καταστροφή και την υποδούλωση της χώρας για πολλές δεκαετίες.

 Εκτός αν αυτό το φαύλο κύκλο στην οικονομία και την πολιτική τον σπάσουμε εμείς οι ίδιοι.

Σπάζοντας πρώτα τους μύθους και την αδίστακτη παραπληροφόρηση που αποσκοπεί στον εκβιασμό και εκφοβισμό των Ελλήνων πολιτών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: