Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Σε πλήρη εξέλιξη η νεοναζιστική και φασιστική πρόκληση με συνέργεια βασικών Μέσων Ενημέρωσης και κύκλων του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου




Δεν μας αρέσουν οι θεωρίες συνομωσίας.

Ούτε η δαιμονολογία και η  προαναγγελία «κακών ειδήσεων».

Ωστόσο πολλά είναι τα σημάδια ότι κάτι πολύ άσκημο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ήδη ως Νέος Μέτοικος εδώ και ένα χρόνο έχουμε επισημάνει ότι,  στο βαθμό που το παλιό πολιτικό σύστημα σαπίζει, που το μνημονιακό καθεστώς παραπαίει, δυνάμεις του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου είναι πολύ πιθανόν να οδηγηθούν σε ανοικτή αντιδημοκρατική εκτροπή.

 Υπάρχουν, όμως, στιγμές που το ποτήρι ξεχειλίζει.

Ειδικότερα αυτό ισχύει για τον τρόπο που τα κυρίαρχα ΜΜΕ διαχειρίζονται το φαινόμενο της «Χρυσής Αυγής».

 Συστηματικά το τελευταίο διάστημα οι ενέργειες, οι τραμπουκισμοί της νεοναζιστικής οργάνωσης βρίσκουν περίοπτη θέση στα κύρια δελτίων ειδήσεων αυτών των καναλιών.

Είτε με το πρόσχημα μιας «κριτικής» που ωστόσο μέσα από την «αρνητική» διαφήμιση εξασφαλίζουν την υπερπροβολή των φασιστικής έμπνευσης ενεργειών της συγκεκριμένης οργάνωσης.

Είτε με διεξοδική και πολύωρη παρουσίαση των «επιτευγμάτων» των «ένδοξων»  εκπροσώπων της.

Είτε ακόμη και με την παρουσίαση σε εκπομπές lifestyle.

Τελευταία – κατά την άποψή μας – ειδησεογραφική και τηλεοπτική πρόκληση το σημερινό κύριο δελτίο ειδήσεων του καναλιού ALPHA.

Όπου κυριολεκτικά το πρώτο ημίωρο του δελτίου ήταν «αφιερωμένο» σε πράξεις της «Χρυσής Αυγής».

Δήθεν για να παρουσιάσει το πραγματικά ανεπίτρεπτο επεισόδιο στο θέατρο «ΧΥΤΗΡΙΟ», όπου καμιά διακοσαριά φασιστοειδή, αγκυλωμένοι παραεκκλησιαστικοί και βουλευτές σε ρόλο ιεροεξεταστή επιχείρησαν και πέτυχαν να μην πραγματοποιηθεί η θεατρική παράσταση “Corpus Christi”.

Αυτονόητη η πολιτική, ηθική και πολιτιστική καταδίκη αυτών των ενεργειών που γυρίζουν πίσω σε ένα Μεσαίωνα, με στοιχεία θρησκευτικού φονταμενταλισμού  αλλά και νεοναζιστικών πρακτικών.

 Το θέμα είναι ότι το συγκεκριμένο κανάλι την όποια «καταγγελία» του συγκεκριμένου γεγονότος την είχε ως πρόσχημα για να προβάλλει τους τραμπουκισμούς ορισμένων μαινόμενων φανατισμένων, ιερέων και «υπερπατριωτών». Να προβάλλει τα κατορθώματα των βουλευτών της Χρυσής Αυγής που «πέτυχαν» να απελευθερώσουν πολίτη από τις αστυνομικές δυνάμεις – λες και  δυσκολεύτηκαν δηλαδή.

 Αφού στη συνέχεια ακολούθησε μια «αναλυτικότατη» παρουσίαση επεισοδίων στην Πάτρα όπου η Χρυσή Αυγή παρουσιάστηκε και ως «θύμα επίθεσης» από νέους που ανήκουν στο ακροαριστερό χώρο.

 Πρόκειται για το ίδιο κανάλι ιδιοκτησίας γερμανικών συμφερόντων που πριν λίγες μέρες μας πληροφορούσε για τη χρησιμοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι διαδηλώσεις.

Δεν πρόκειται λοιπόν για κάτι μεμονωμένο ή τυχαίο.

Πολύ περισσότερο που αυτές οι πρακτικές βρίθουν και σε άλλα κανάλια.

Όπως για παράδειγμα στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου στον «Σκάι» και αλλού.

Τη στιγμή που τα πιο βάρβαρα μέτρα της νεότερης ιστορίας είναι έτοιμα να «ψηφιστούν»   από την τρικομματική κυβερνητική πλειοψηφία με διαδικασίες που συνιστούν ένα ακόμη κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.

Την ίδια στιγμή σε μια σειρά κανάλια δεσπόζουν οι ενέργειες και οι δράσεις της Χρυσής Αυγής.

 Στοιχείο αποπροσανατολισμού;

Σε ένα πρώτο επίπεδο, ναι.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο επιχειρείται ο εκφοβισμός τμημάτων της κοινής γνώμης, ενώ οι κυβερνητικές δυνάμεις με την ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική τους μπορούν έτσι να παρουσιαστούν ως «κεντρώες» και  «μετριοπαθείς».

Σε ένα τρίτο επίπεδο, προβάλλεται η Χρυσή Αυγή ως η ακροδεξιά «ριζοσπαστική» και «πατριωτική» απάντηση στην κρίση και προετοιμάζεται ως η  πραγματική εφεδρεία του συστήματος.

Η συστηματική προβολή της Χρυσής Αυγής από τα κανάλια εξυπηρετεί απολύτως τις πιο σκοτεινές δυνάμεις του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου.

 Συντελεί στο διχασμό της ελληνικής κοινωνίας και στον παροξυσμό των κοινωνικοπολιτικών αντιθέσεων σε μια διαστρεβλωμένη μορφή δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ενός νέου «εμφυλίου»  που βρίσκεται σε εκκίνηση ήδη.

 Στην πολιτική ατζέντα προβάλλονται τα ζητήματα της μετανάστευσης, της εγκληματικότητας – που απορρέει μόνο από τους μετανάστες (!) – του πολιτικού, θρησκευτικού και πολιτιστικού φανατισμού και μισαλλοδοξίας.

Ενώ οι πραγματικοί ένοχοι για την οικονομική, κοινωνική κα πολιτική κατάπτωση παραμένουν στο απυρόβλητο.

Στόχος να εγκλωβιστούν τα πιο καθυστερημένα τμήματα της κοινής γνώμης, άνθρωποι και δυνάμεις που έλκουν την καταγωγή τους στην πολιτική παράδοση των συνεργατών των γερμανών κατακτητών, των ταγμάτων ασφαλείας και των εραστών της χούντας.

Αλλά και άνθρωποι που έχουν πληγεί από την κρίση, εργαζόμενοι και άνεργοι στις λαϊκές περιοχές, τμήματα της μεσαίας και μικροαστικής τάξης που συντρίβονται από τις συνέπειες των πολιτικών του Μνημονίου.

Νέοι ακόμη άνθρωποι με ελλιπή παιδεία, με ελλείμματα στην ιστορική συνείδηση και «εθισμένοι» στη χουλιγκανική και ευρύτερη βία.

 Η συστηματική υπερπροβολή της Χρυσής Αυγής από τα κυρίαρχα τηλεοπτικά μέσα συντείνει – πιστεύουμε όχι και τόσο ακούσια – στην ενίσχυση της επιρροής της και στην «ηρωοποίηση» και «ειδωλοποίησή» της.  

Από την άλλη η τακτική της συγκεκριμένης οργάνωσης  στηρίζεται στην αξιοποίηση της συστηματικής προβοκάτσιας στα πρότυπα της παλιάς και δοκιμασμένης γκαιμπελίστικης και χιτλερικής πρακτικής.

Λίγοι οργανωμένοι οπαδοί της – δίκην «ταγμάτων εφόδου» - δημιουργούν γεγονότα τα οποία ακαριαία προβάλλονται από τα τηλεοπτικά μέσα.

Έτσι ορισμένα περιστατικά που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν άμεσα μεγεθύνονται και αποκτούν «μυθική» και συμβολική διάσταση μέσα από την προβολή από τον πανίσχυρο μηχανισμό των ΜΜΕ.

Ταυτόχρονα απολαμβάνουν την ανοχή – μέχρι και τη συνέργεια – τμημάτων του κρατικού μηχανισμού, ειδικότερα των δυνάμεων ασφαλείας.

Αν όλα αυτά δεν είναι τμήμα μιας ευρύτερης διεργασίας, ενός μηχανισμού που έχει τεθεί σε εξέλιξη, τότε τι είναι;

Το αυγό του φιδιού έχει εκκολαφθεί πλέον στην ελληνική κοινωνία.

Οι κίνδυνοι παραπάνω από πραγματικοί και προφανείς.

Κίνδυνοι όπως είπαμε για ένα εθνικό και κοινωνικό διχασμό.

Για το βιασμό των όποιων δημοκρατικών κατακτήσεων έχουν απομείνει.

Για την επιβολή της κυριαρχίας των πιο αποκρουστικών κύκλων με το βάρβαρο και χυδαίο πρόσωπο τη; ακροδεξιάς και νεοναζιστικής εκτροπής.

Τελικά, κίνδυνοι που αφορούν την ίδια την εθνική μας υπόσταση και κυριαρχία.

Θα μας δοθεί η ευκαιρία όλα αυτά να τα αναλύσουμε και σε επόμενα δημοσιεύματα.

Το ερώτημα είναι οι δημοκρατικοί πολίτες πρέπει να παραμείνουν αδρανείς παρατηρητές των συντελούμενων εξελίξεων ή  θα πρέπει ενεργητικά και με ευθύνη να τις αποτρέψουν; 

Δεν υπάρχουν σχόλια: