Τετάρτη 8 Απριλίου 2015
Ρωσία - η νέα "επίσημη αγαπημένη"; Όψεις θεατές και αθέατες μιας επίσκεψης
H επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Ρωσία έχει προκαλέσει - όπως είδαμε - το διεθνές ενδιαφέρον και, όπως είναι ευνόητο προβάλλεται ιδιαίτερα τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από τη Ρωσική.
Εμείς θέλουμε να κάνουμε το δικό μας αφιέρωμα φωτίζοντας διάφορες πλευρές της σύγχρονης Ρωσίας - στην οικονομική, την πολιτική, τη γεωστρατηγική, την κοινωνική, την πολιτισμική πραγματικότητα …
Κυρίως, μέσα από τα “μάτια” του ρωσικού τύπου αλλά και δείχνοντας κάποιες πλευρές που δεν είναι και τόσο προβεβλημένες στη δική μας χώρα …
“Η Ρωσική οικονομία αποδίδει καλύτερα από το αναμενόμενο”
Έτσι, τουλάχιστον υποστηρίζει η Λιουντμίλα Alexandrova σε δημοσίευμά της στο TASS.
Παρά την ύφεση, η ρωσική οικονομία κατέδειξε καλύτερα αποτελέσματα κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, από ό, τι οι αρχές ανέμεναν στα τέλη του 2014 και στις αρχές του 2015.
Η ρωσική οικονομία είχε ένα αδύναμο ξεκίνημα το 2015 με την πτώση της βιομηχανικής παραγωγής, των επενδύσεων, των πραγματικών μισθών και τον πληθωρισμό να φτάνει κοντά στο 17%, αλλά οι ειδικοί λένε ότι θα μπορούσε να ήταν και χειρότερα. Την ίδια στιγμή, κάποιοι από αυτούς προειδοποιούν ότι η κορύφωση της κρίσης εξακολουθεί να βρίσκεται μπροστά μας.
"Οι προσδοκίες μας, στο τέλος του 2014 για το πρώτο εξάμηνο του 2015 ήταν πιο αρνητικές και περιμέναμε αρνητικές εξελίξεις σε μεγαλύτερη κλίμακα», δήλωσε ο πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός Ιγκόρ Σουβάλοφ στην αρχή αυτής της εβδομάδας.
Το τρίτο τρίμηνο μπορεί να γίνει το τελευταίο τρίμηνο της ύφεσης στη ρωσική οικονομία σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, είπε ο Υφυπουργός Οικονομικών Maxim Oreshkin.
Με τιμή πετρελαίου στα 50 δολάρια ανά βαρέλι, το ΑΕΠ της Ρωσίας θα παρουσιάσει μια αύξηση έως και 2,5% ετησίως το 2016-201, ενώ ο ετήσιος πληθωρισμός το 2015 θα παραμείνει στο 16-17% μέχρι τα μέσα του έτους, μετά το οποίο θα αρχίσει να επιβραδύνεται, δήλωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.
Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Μοϊσέγεβ δήλωσε ότι η ρωσική κυβέρνηση έχει σταματήσει την υποτίμηση του ρουβλίου και το εθνικό νόμισμα στο εξής θα ενισχύεται.
Οι οικονομικές εξελίξεις στη Ρωσία είναι πολύ καλύτερες από ό, τι θα μπορούσε να είναι, είπε ο Vladislav Ginko, λέκτορας στη Ρωσική Ακαδημία Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης (RANEPA).
"Το απαισιόδοξο σενάριο δεν έχει υλοποιηθεί, ενώ ακόμη και το σενάριο της χειρότερης περίπτωσης δεν είχε προβλέψει μια τέτοια συρρίκνωση του ΑΕΠ, όπως ήταν το 2009, όταν συρρικνώθηκε κατά 7,9%," είπε ο εμπειρογνώμονας στο TASS.
«Η εμπιστοσύνη του πληθυσμού στις αρχές και η εδραίωση της κοινωνίας έχουν βοηθήσει να σταματήσουν τα αισθήματα πανικού σχετικά με την συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλίου αρκετά γρήγορα», είπε.
Ο παράγοντας της εμπιστοσύνης προς τις αρχές είναι σημαντικός για να ξεπεραστεί η κρίση, είπε ο εμπειρογνώμονας.
Ειδικότερα, οι καταθέτες θα μπορούσαν να έχουν αποσύρει μεγαλύτερα χρηματικά ποσά από τις τράπεζες, με αποτέλεσμα να παραλύσει το τραπεζικό σύστημα, πρόσθεσε.
"Από τη μία πλευρά, υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης, σε μεγάλο βαθμό στην αγορά συναλλάγματος, όπου έχει σταθεροποιηθεί η συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλίου," δήλωσε η Διευθύντρια του Ινστιτούτου και Κέντρου Ανάπτυξης στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών, Ναταλία Akindinova.
Αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι η κατάσταση στον πραγματικό τομέα της ρωσικής οικονομίας έχει σταθεροποιηθεί, πρόσθεσε.
Συγκεκριμένα, οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν κατά 10% τον Φεβρουάριο του 2015. Ο δείκτης ζήτησης μειώθηκε επίσης. Ειδικότερα, το εμπόριο μειώθηκε κατά 10%. Υψηλή αβεβαιότητα παραμένει στον τομέα των επενδύσεων, με την εκροή κεφαλαίων να φτάνει στα 25 δις. δολάρια τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. Οι εγχώριες επενδύσεις δεν παρουσιάζουν τάσεις ανάκαμψης, συνέχισε η Akindinova.
Ο επικεφαλής στο Τμήμα Μακροοικονομίας και Οικονομικών Ερευνών στο Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής Γκαϊντάρ, Σεργκέι Drobyshevsky δεν συμμερίζεται, επίσης, την αισιοδοξία.
"Μέχρι στιγμής, είναι νωρίς για να πούμε ότι η κατάσταση είναι ευνοϊκή», είπε στο TASS. «Οι δείκτες του Φεβρουαρίου ήταν χειρότεροι από ό, τι τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο περιμένουμε ακόμα χειρότερη απόδοση. Σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχουν αξιοσημείωτες βελτιώσεις», δήλωσε.
Ο ειδικός στο Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής Γκαϊντάρ προέβλεψε ότι η κρίση στη Ρωσία θα κορυφωθεί κατά το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ή κατά την αλλαγή του 2015 προς το 2016.
Εν τω μεταξύ, οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις άλλων εμπειρογνωμόνων επιβεβαιώθηκαν την Τετάρτη από τον Υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης, Alexey Ουλιουκάιεφ σε μια συνάντηση μεταξύ των μελών της κυβέρνησης και του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην προεδρική κατοικία έξω από τη Μόσχα.
Ο Ουλιουκάιεφ δήλωσε ότι η κατάσταση στη ρωσική οικονομία είναι τώρα καλύτερη από ό, τι προβλεπόταν στα τέλη του περασμένου έτους.
Ο υπουργός είπε ότι ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός προβλέπει την κατανομή 300 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (5 δις. δολάρια) για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας στη Ρωσία.
Ακολουθεί ένα βίντεο από τους Moscow Times με θέμα το πώς οι Ρώσοι αντιμετωπίζουν τον πληθωρισμό ...
Οπότε μπορούμε να καταλάβουμε ότι σημαντική «οικονομική βοήθεια» από τη Ρωσία δεν μπορούμε να περιμένουμε, ειδικά αυτή την περίοδο που είναι στριμωγμένη ιδιαίτερα.
Αυτό είχε φανεί άλλωστε και στην περίπτωση της Κύπρου.
Η Μόσχα ψάχνει περισσότερο για πολιτικούς συμμάχους και για διάσπαση του ευρωπαϊκού μετώπου και των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί.
Ωστόσο, σήμερα οι Moscow Times αναφέρουν πως:
Η πολιτική και στρατηγική της Ρωσίας έχει άμεση σχέση με την προσπάθεια απεγκλωβισμού της από την απομόνωση στην οποία θέλουν να τη φέρουν οι Δυτικοί, η ΕΕ κα οι ΗΠΑ, τόσο με τις κυρώσεις όσο και με ένα διπλωματικό κλοιό.
Τις ρωσικές προσεγγίσεις, πχ, παρουσιάζει ένα πρόσφατο δημοσίευμα του πρακτορείου Sputnik με τον χαρακτηριστικό τίτλο:
Το αντιρωσικό μέτωπο της Μέρκελ απομακρύνεται -
Όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αντιτίθενται σε μια επέκταση των αντι-ρωσικών κυρώσεων και διαφωνούν με τη γερμανική πολιτική απέναντι στη Ρωσία.
Οι προσπάθειες της Μέρκελ για να σώσει "την ευρωπαϊκή ενότητα" είναι καταδικασμένες, αναφέρει η γερμανική ηλεκτρονική εφημερίδα "Die Welt Freie».
Κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στο Ελσίνκι, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προσπάθησε να πείσει τους Φινλανδούς να ακολουθήσουν περαιτέρω την αντι-ρωσική πορεία και τόνισε τη σημασία της επιδίωξης μιας κοινής πολιτικής της ΕΕ έναντι της Ρωσίας. Ωστόσο, η πολιτική αυτή απέχει στην πραγματικότητα πολύ από το να είναι ενωμένη, γράφει η γερμανική ηλεκτρονική έκδοση.
Η δύναμη της ΕΕ είναι στην ενότητά της, συμφώνησε ο Πρωθυπουργός της Φινλανδίας Αλεξάντερ Strubb με τη Γερμανίδα Καγκελάριο. Ωστόσο, δεν ήταν εύκολο για αυτόν να κάνει αυτή τη δήλωση.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, οι αντίπαλοι του Strubb έχουν αξιοποιήσει με επιτυχία τις αρνητικές επιπτώσεις των κυρώσεων και απηύθυναν έκκληση για διάλογο με τη Ρωσία. Θα επιστήσουμε την προσοχή στο γεγονός ότι η Φινλανδία έχει τα μεγαλύτερα σύνορα με τη Ρωσία μεταξύ των κρατών της ΕΕ και ότι οι δύο χώρες είχαν πάντοτε στενές οικονομικές σχέσεις.
Οι Φινλανδοί δεν είναι οι μόνοι που επικρίνουν τη σκληρή στάση της Μέρκελ έναντι της Ρωσίας. Οι Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισπανία, Ιταλία, Σλοβακία, η Κύπρος και η Αυστρία εκφράζουν επίσης δυσαρέσκεια για τις αντι-ρωσικές κυρώσεις από τις οποίες υποφέρουν περισσότερο από τις άλλες χώρες της ΕΕ.
Από την άλλη, τα ρωσικά μέσα ασκούν δριμεία κριτική στην πολική ηγεσία της Ουκρανίας. Σένα πρόσφατο άρθρο του pravda.ru αναφέρεται χαρακτηριστικά:
“Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Γιάτσενιουκ, προετοιμάζει τη Γερμανία για τον πόλεμο των ΗΠΑ”
Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Arseny Yatsenyuk έκανε πολλούς να συνοφρυωθούν στη Δύση με την «εκφραστική» ομιλία στο Βερολίνο. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο στόχος του Πούτιν είναι να οδηγήσει έναν πόλεμο εναντίον της Δύσης, έτσι η Ουκρανία ζητά από τη Δύση να την βοηθήσει να προστατεύσει την Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Μέρκελ εξήρε τις τρέχουσες οικονομικές μεταρρυθμίσεις της Ουκρανίας και υποσχέθηκε να τις χρηματοδοτήσει. Τώρα η Γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ ξέρει ποιος φταίει για την αποτυχία των συνομιλιών Μινσκ-2.
Ο Πρωθυπουργός της Ουκρανίας Arseny Yatsenyuk, μιλώντας στο Ίδρυμα Konrad Adenauer, την Τετάρτη, κατέστησε σαφές ότι η Ουκρανία αγωνιζόταν εναντίον της Ρωσίας για τα συμφέροντα της Δύσης. «Αγωνιζόμαστε για την ασφάλεια των συνόρων και τη σταθερότητα της Δύσης. Πραγματικός στόχος του Πούτιν είναι να εξαλείψει την Ουκρανία ως ανεξάρτητο κράτος και να αποτρέψει την προσέγγιση μας με την Ευρώπη. Απώτερος στόχος του Πούτιν είναι να ξεκινήσει έναν πόλεμο εναντίον της Δύσης ", δήλωσε ο Yatsenyuk”.
Μια σοβαρή οικονομική διάσταση της σύγκρουσης αλλά και του παιχνιδιού κυριαρχίας της Ρωσίας με την Ουκρανία παρουσιάζει το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Prime Business News Agency, σχετικά με μια επικείμενη συμφωνία Μόσχας - Κιέβου για το φυσικό αέριο.
Σύμφωνα με το πρακτορείο:
"Η επόμενη συμφωνία φυσικού αερίου μεταξύ της Ρωσικής κολοσσιαίας επιχείρησης αερίου Gazprom και της ουκρανικής Naftogaz Ukrainy θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι το Διαιτητικό Δικαστήριο της Στοκχόλμης αποφανθεί επί των αμοιβαίων απαιτήσεων μεταξύ των δύο εταιρειών, ανέφερε η Naftogaz Ukrainy σε μια δήλωση την Πέμπτη.
Αναμένεται ότι η επόμενη προσωρινή συμφωνία θα θέσει τους κανόνες για τις προμήθειες του ρωσικού φυσικού αερίου μέχρι το τέλος της δίκης σχετικά με τη σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου μεταξύ της Gazprom και της Naftogaz στο Ινστιτούτο Διαιτησίας του Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Στοκχόλμη, δηλώνει η ίδια εταιρεία.
Η Gazprom προσέφυγε εναντίον της ουκρανικής επιζητώντας 4.5 δις. δολάρια για τη μη πληρωμή της στα πλαίσια των προηγούμενων συμφωνιών. Η Naftogaz ανταπέδωσε υποβάλλοντας αγωγή με την οποία απαίτησε μια δίκαιη τιμή του φυσικού αερίου από την Gazprom και την επιστροφή των καταβληθέντων χρημάτων για τα προηγούμενα έτη. Το δικαστήριο της Στοκχόλμης συγχώνευσε τις περιπτώσεις.
Η Gazprom βρίσκεται σε αναμονή για την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου της Στοκχόλμης επί του ανεξόφλητου μέρους του χρέους της Ουκρανίας, το 2015 ή στις αρχές του 2016.
Αργά την Τετάρτη, η Gazprom και η Naftogaz Ukrainy υπέγραψαν συμφωνία, με την τιμή να κινείται στα 248 δολάρια για 1.000 κυβικά μέτρα, αναφέρει το Υπουργείο Ενέργειας και Βιομηχανίας Άνθρακα της Ουκρανίας.
Η Ουκρανία αγόρασε 2.675 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου από τις 9 Δεκεμβρίου, όταν η προηγούμενη συμφωνία φυσικού αερίου υπεγράφη, μέχρι τη λήξη της την 1η Απριλίου.
Τον Δεκέμβριο, η τιμή του φυσικού αερίου ανήλθε στα 378 δολάρια για 1.000 κυβικά μέτρα, και τον Ιανουάριο, μειώθηκε στα 329 δολάρια, έτσι συμπεριλαμβανομένων των 100 δολαρίων που προβλέπονταν για έκπτωση, η Naftogaz Ukrainy θα έπρεπε να έχει πληρώσει στην Gazprom 905.499.000 δολάρια για ολόκληρη την περίοδο.
Τον Ιανουάριο ως τον Μάρτιο, η Ουκρανία εισήγαγε 3.649.000.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από την Ευρώπη, δήλωσε η Ukrtransgaz. Τον Μάρτιο αύξησε τις εισαγωγές φυσικού αερίου από την ΕΕ κατά 11% στα 1,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα".
Τα θέματα ενέργειας, των αγωγών φυσικού αερίου έχουν τεράστια σημασία και είναι γνωστό ότι παίζεται ένα παγκόσμιο παιχνίδι ισχύος και κυριαρχίας γύρω από αυτά. Στο θέμα αυτό υπάρχει και ελληνικό ενδιαφέρον ειδικά μετά τη ματαίωση του αγωγού South Stream και την ακόλουθη συμφωνία Ρωσίας - Τουρκίας. Στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα θα τεθούν σίγουρα και ζητήματα ενεργειακής συνεργασίας, όπως και τον ενδεχόμενο μιας νέας συμφωνίας για το ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου.
Παρουσιάζουμε αποσπάσματα από το άρθρο της εφημερίδας “Russia beyond the Headlines” με θέμα το κόστος της απότομης ακύρωσης του αγωγού South Stream
“ Η Gazprom έχει καταβάλει στους Ευρωπαίους εταίρους της ένα δισεκατομμύριο δολάρια για τις μετοχές στο έργο του αγωγού South Stream , σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Gazprom στα τέλη του περασμένου έτους.
Η έκθεση του 2014 αποκαλύπτει ότι στην ιταλική ΕΝΙ, τη γαλλική εταιρεία EDF και τη γερμανική Wintershall πληρώθηκαν συνολικά πάνω από 52 δισεκατομμύρια ρούβλια (περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε συναλλαγματικές ισοτιμίες του Δεκεμβρίου 2014) για τις μετοχές της στον ακυρωμένο αγωγό φυσικού αερίου South Stream.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η Gazprom είχε ως κίνητρο την επιθυμία να διατηρήσει καλές σχέσεις με τους ευρωπαϊκούς ενεργειακούς εταίρους της.
"Τώρα η Gazprom είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης όλων των αγαθών και των περιουσιακών στοιχείων [του South Stream]," δήλωσε ο Ιβάν Kapitonov, αναπληρωτής επικεφαλής της Κρατικής Σχολής Οικονομίας στην Προεδρική Ακαδημία Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης.
Ο Kapitonov πιστεύει ότι οι σωληνώσεις που έχουν ήδη αγοραστεί για το έργο South Stream μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το τουρκικό έργο Stream. Στην αρχή η ENI ανακοίνωσε ότι θα είναι εταίρος της Gazprom στην κατασκευή των θαλάσσιων τμημάτων του South Stream (50%), αλλά αργότερα παραχώρησε 15% στη Wintershall και άλλο 15% στην EDF.
Συμφωνίες εταιρικής σχέσης
Η Gazprom επιθυμεί να διατηρήσει μια σύμβαση με την ιταλική εταιρεία κατασκευής Saipem για την τοποθέτηση των αγωγών στο πλαίσιο των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από την ΕΕ εναντίον της ρωσικής βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Η ιταλική κυβέρνηση είχε ήδη δώσει άδεια στη Saipem να θέσει τον αγωγό στη Μαύρη Θάλασσα και τους αγωγούς του στόλου της εταιρείας παραμένει αγκυροβολημένο στο βουλγαρικό λιμάνι του Μπουργκάς. Κύριος μέτοχος της Saipem είναι η ENI, εξηγώντας την απόφαση της Gazprom, Kapitonov είπε.
New stream
Οι προτεινόμενες γραμμές του South Stream στο βυθό Μαύρη Θάλασσα είχαν σχεδιαστεί για να μεταφέρουν έως και 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως στη Βουλγαρία και μετά σε χώρες της νότιας Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Σερβίας και της Μακεδονίας (=ΦΥΡΟΜ). Ωστόσο, η ρωσική εταιρεία εγκατέλειψε το σχέδιο διότι η Βουλγαρία είχε σταματήσει τις εργασίες για τον αγωγό ύστερα από εντολές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είπε ότι ο ρόλος της Gazprom τόσο ως παραγωγού φυσικού αερίου και ως ιδιοκτήτη των αγωγών παραβιάζει τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ.
Το νέο τουρκικό πρότζεκτ Stream, το οποίο δεν υπόκειται σε αυτούς τους περιορισμούς, θα περάσει και αυτό επίσης μέσα από τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά στη συνέχεια στο έδαφος της Τουρκίας.. Η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν για τοποθέτηση σωλήνων σε όλα τα ίδια θαλάσσια τμήματα, όπως και ο South Stream για τα πρώτα 660 χιλιόμετρα, γεγονός που σημαίνει ότι η Gazprom δεν θα χρειαστεί να δαπανήσει χρήματα για νέες θαλάσσιες μελέτες.
Ο αγωγός θα στραφεί στη συνέχεια προς την ευρωπαϊκή ακτή της Τουρκίας.
Η Gazprom και το Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας έχουν συμφωνήσει στα βασικά σημεία της τροχιάς του τουρκικού τμήματος του αγωγού και συζήτησαν τις τεχνικές προδιαγραφές. Ο αγωγός θα προσεγγίσει στην ξηρά κοντά στο Kıyıköy και θα διασχίσει τα τουρκο-ελληνικά σύνορα στα Ipsala.
Η Gazprom βρίσκεται σε συνομιλίες με τους Έλληνες για τη διαδρομή που θα ακολουθήσει ο αγωγός θα στην Ελλάδα.
Η Ρωσία, όμως, παραμένει - έστω και πληγωμένη οικονομικά - μια στρατιωτική υπερδύναμη ενώ διεκδικεί ένα ευρύτερο γεωπολιτικό ρόλο σ' αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ.
Τη διάσταση αυτή αναδεικνύουν πολλά δημοσιεύματα του ρωσικού τύπου αλλά και αναλύσεις ειδικών.
Ένα άρθρο του site Pravda.ru - το οποίο, βεβαίως, δεν αποτελεί όργανο των ... μπολσεβίκων, αλλά απηχεί απόψεις της ρωσικής κυβέρνησης - είναι χαρακτηριστικό;
"Τα νέα 4ης γενιάς υποβρύχια Lada της Ρωσίας προορίζονται να αποτρέψουν τη ναυτική δύναμη των ΗΠΑ"
Το νέο ρωσικό υποβρύχιο, Λάντα (!) – μάλιστα, πυρηνικό υποβρύχιο Λάντα -, θα τερματίσει την εποχή της ηγεμονίας των ΗΠΑ στη θάλασσα. Η Ουάσινγκτον θα χάσει το βασικό μέσο της "προβολής ισχύος" σε απομακρυσμένες περιοχές και μπορεί να χάσει τελικά τον παγκόσμια γεωπολιτικό ρόλο της.
Η αντι-ρωσική στρατοκρατική υστερία έχει πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας στη Δύση τα τελευταία χρόνια. Έχοντας υπερτονίσει την αναβίωση των παραδόσεων της αυτοκρατορικής Ρωσίας - τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν ρεπορτάζ, αναφορές και σελίδες με ανησυχητικούς τίτλους για τις "στρατιωτικές προετοιμασίες" της Μόσχας.
Σε περίπτωση που οι Ρώσοι εκτοξεύσουν έναν πύραυλο από το κοσμοδρόμιο του Πλεσέτσκ ή από ένα υποβρύχιο στη θάλασσα του Μπάρεντς, ή αν στείλουν στρατηγικά αεροσκάφη κατά μήκος των ευρωπαϊκών συνόρων, αμέτρητες Δυτικές δημοσιεύσεις θα παρουσιάσουν εκρηκτικές κατηγορίες του "μιλιταρισμού” και του “ιμπεριαλισμού”, για το κροτάλισμα των «πυρηνικών όπλων", τον "εκφοβισμό της διεθνούς κοινότητας”, και ούτω καθεξής και ούτω καθεξής. Εν τω μεταξύ, σημαντικές ειδήσεις που σχετίζονται άμεσα με την αλλαγή στη στρατιωτικό-στρατηγική ισορροπία δυνάμεων στην Ευρασία, συχνά περνούν απαρατήρητες.
Για παράδειγμα, στις 13 Οκτωβρίου του 2014, το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti, σύμφωνα με μια πηγή από το στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανέφερε ότι η Ρωσία αποφάσισε να ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή ανεξάρτητων μονάδων ισχύος πρόωσης που θα χρησιμοποιηθούν για το μελλοντικό Project 677, τα πυρηνικά υποβρύχια "Lada"".
Το μήνυμα αυτό δεν έτυχε καμία προσοχή της κοινής γνώμης. Ακόμη και στρατιωτικοί παρατηρητές δεν έδωσαν τη δέουσα προσοχή σε αυτό. Ωστόσο, η είδηση σηματοδότησε μια πραγματική επανάσταση στον τομέα κατασκευής των στρατιωτικών υποβρυχίων…".
Την ίδια στιγμή σήμερα στα ρωσικά μίντια είδε το φως της δημοσιότητας η είδηση για την πυρκαγιά που ξέσπασε σε επιθετικό πυρηνικό υποβρύχιο που βρισκόταν σε ναυπηγείο στη βορειοδυτική Ρωσία.
Δύο θύματα αναφέρθηκαν λόγω της πυρκαγιάς ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η η ναυπηγική βιομηχανία Corporation United (USC), το υποβρύχιο τάξης Oscar II Orel έπιασε φωτιά νωρίτερα την Τρίτη, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης επιθεώρησης σε ξηρά δεξαμενή στο ναυπηγείο Zvezdochka. Η συνολική έκταση της πυρκαγιάς εκτιμάται σε περίπου 40 τετραγωνικά μέτρα.
«Η προετοιμασία για την πλήρωση του υποβρυχίου με νερό είναι σε εξέλιξη. Η λειτουργία είναι απαραίτητη για να σβήσουμε τη φωτιά εντελώς” δήλωσε ο εκπρόσωπος της USC, Ίλια Zhitomirsky, στο RIA Novosti.
Ο εκπρόσωπος του ναυπηγείου είπε ότι κανονικά η διαδικασία αυτή θα διαρκούσε έως και οκτώ ώρες, αλλά επειδή η κατάσταση είναι επείγουσα, θα χρειαστούν περίπου πέντε.
Μια άλλη διάσταση του γεωστρατηγικού ρόλου που θέλει να αναπτύξει η Ρωσία του Πούτιν είναι η προσπάθεια διαμόρφωσης και ολοκλήρωσης της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης.
Σύμφωνα πάλι με το Pravda.ru: " Το οικονομικό ανάλογο της ΕΣΣΔ παίρνει μορφή"!
Ο Κονσταντίν Ορντόφ, επικεφαλής του Τμήματος Μάνατζμεντ του Ρωσικού Οικονομικού Πανεπιστήμιου, αναφέρει πως η πρόταση που έκανε ο Πούτιν το Μάρτιο στους επικεφαλής της Λευκορωσίας και του Καζαχστάν για τη δημιουργία μιας νομισματικής ένωσης είναι σε μεγάλο βαθμό ρεαλιστική παρά τις δυσκολίες.
Σύμφωνα με αυτόν:
"Φυσικά, θα υπάρξουν δυσκολίες. Η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα θεμελιώθηκε το 1994. Έχουμε αναπτύξει την Τελωνειακή Ένωση με κοινούς τελωνειακούς κανόνες. Έχουμε την ανάπτυξη κοινού οικονομικών χώρου για την ανάπτυξη κοινής, συμπεριλαμβανομένων των κανονισμών συναλλάγματος, νομισματικής πολιτικής, φορολογικής πολιτικής και ούτω καθεξής. Όλη αυτή η εργασία δεν μπορεί να τελειώσει έτσι απλά, δεν έχει σημασία το ποιες οικονομικές συνθήκες θα μπορούσαν να υπάρχουν. "
Από το ίδιο site διαβάζουμε κάτι διαφορετικό μεν, αλλά που προβάλλει την ισχύ της νέας Ρωσίας;
"Το νέο κοσμοδρόμιο της Ρωσίας Vostochny θα εκτοξεύσει το πρώτο διαστημικό σκάφος στα τέλη του 2015"
Είναι κοινό μυστικό ότι η ρωσική οικονομία πλήττεται από την έλλειψη επενδύσεων. Τα εργοστάσια παραγωγής αυτοκινήτων κλείνουν, τα έργα μεγάλης κλίμακας αναστέλλονται. Η Δύση συνεχίζει να ασκεί πίεση στη ρωσική οικονομία σε όλους τους τομείς, αλλά η διαστημική βιομηχανία παραμένει έξω από τις κυρώσεις.
Στα τέλη Μαρτίου, οι επικεφαλής της Roscosmos και της NASA, Igor Komarov και Charles Μπόλντεν, πραγματοποίησαν μια επίσκεψη στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, όπου συζήτησαν την περαιτέρω ανάπτυξη του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Οι αξιωματούχοι συζήτησαν επίσης την μακροπρόθεσμη παρουσία της αμερικανο - ρωσικής ομάδας στο ΔΔΣ. Με λίγα λόγια, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να συνεργάζονται στο χώρο αυτό. Όταν πρόκειται για την αεροδιαστημική συνεργασία, η Ρωσία είναι σύμμαχος και όχι αντίπαλος για τις Ηνωμένες Πολιτείες .
Ωστόσο, η ψυχροπολεμική διάσταση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας - ΗΠΑ αναδεικνύεται σε μια συνέντευξη στο Pravda.ru ενός Ρώσου ειδικού στη στρατηγική ανάλυση, που φέρει τον τίτλο:
ΗΠΑ-Ρωσία - η πυρηνική σύγκρουση: Το αδύνατο είναι δυνατό
Ποιες ήταν οι προϋποθέσεις για την επανένωση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης με τη Ρωσία; Ποιες συνέπειες η κίνηση αυτή έχει για τη Ρωσία, την Ουκρανία και τον κόσμο γενικότερα; Η Pravda.Ru έθεσε αυτά και άλλα ερωτήματα προς τον Πρόεδρο της Ακαδημίας γεωπολιτικών προβλημάτων, στρατηγό Λεονίντ Ivashov.
Σταχυολογήσαμε ένα βασικό:
Πιστεύετε ότι η χρήση των πυρηνικών όπλων είναι δυνατή σήμερα;
Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της Κριμαίας, η Ρωσία δεν έθεσε της πυρηνικές δυνάμεις σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας. Είχαμε γυμνάσια και ασκήσεις, όπου το επίπεδο ετοιμότητας είναι πάντα το υψηλότερο. Επισήμως, δεν υπήρχε καμία τέτοια εντολή, αλλά η Δύση είδε τη σοβαρότητα των προθέσεών μας για τη διασφάλιση των συμφερόντων μας.
Η Δύση ήθελε να δείξει τους μυς της στη Ρωσία, αλλά και η Ρωσία επέδειξε τους μυς της προς τη Δύση.
Δεν πιστεύω, ωστόσο, σε μια πυρηνική σύγκρουση αυτή τη στιγμή. Δεν έχει σημασία πόσο ισχυρό και μεγάλο, το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ θα μπορούσε να είναι, οι ρωσικές πυρηνικές κεφαλές θα φτάσουν στο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών. Φυσικά, η Ρωσία θα υποφέρει περισσότερο αν θα πρέπει να ξεκινήσει ένας πυρηνικός πόλεμος, επειδή η Ρωσία δεν έχει ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας per se. Αν εξαπολυθούν πυρηνικές κεφαλές ενάντια στη Ρωσία - σχεδόν όλες τους θα προσγειωθούν στο έδαφος της. Ωστόσο, δεν πιστεύω ότι η Ρωσία και η αμερικανική ηγεσία θα ενισχύσουν την πορεία της αμοιβαίας καταστροφής.
Οι Αμερικανοί έχουν εκμεταλλευτεί τις στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις της Ρωσίας των τελευταίων δεκαετιών. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές ήταν όλες σχετικές με τον αφοπλισμό. Επιθεωρώντας τα στρατιωτικο-τεχνικά μας αποθέματα, φυσικά, η αντίθετη πλευρά υποχρεούται να δώσει βάρος στα επιθετικά όπλα, πράγμα το οποίο έπραξε. Έτσι, έχουν ενισχύσει την ενδυνάμωση της άμυνας τους. Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν το μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό στην ιστορία κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών - αυτό ισούται με τις στρατιωτικές δαπάνες όλων των άλλων χωρών(!).”
Ο Leonid Ivashov έδωσε αυτή τη συνέντευξη στην Alyona Mirgorodskaya
Μια πιο κριτική ματιά στη Ρωσία του Πούτιν παρουσιάζουν από την άλλη μεριά οι Moscow Times
Προβάλλοντας βίντεο πχ από την κηδεία του Νεμτσόφ
Γιατί στη Ρωσία υπάρχουν και αντιπολιτευόμενες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις - ηγέτες των οποίων συχνά πυκνά δολοφονούνται …
Αλλά και η Novaya Gazeta μια εφημερίδα με μάλλον φιλελεύθερο προσανατολισμό, γνωστή για την ερευνητική της δημοσιογραφία αναφέρει στο άρθρο της με τίτλο “οι Πατριώτες της Ρωσίας και οι εχθροί της”
“... Δυστυχώς, φαίνεται ότι ο Πρόεδρος προσωπικά θα καθορίσει την τύχη της έρευνας για τη δολοφονία του Boris Nemtsov και όχι η Επιτροπή Ερευνών της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας. Επειδή αυτή η απόφαση δεν θα καθορίσει μόνο τη διαμόρφωση του κατηγορητηρίου στο εδώλιο του δικαστηρίου και το προφίλ των κατηγορουμένων, αλλά και το πολιτικό σχήμα της χώρας φαίνεται να φτάνει στα πρόθυρα του πολέμου μεταξύ της “ραχοκοκαλιάς του καθεστώτος". Εκεί πρέπει να καθοριστεί ποιος είναι πατριώτης και ποιος δεν είναι. Και φαίνεται ότι θα δούμε σύντομα ποια θα είναι η διέξοδος από αυτό το αδιέξοδο όπου ο πρόεδρος έχει οδηγήσει με τη βία τόσο κυνικά.
Ενώ χαρακτηριστικές είναι και μια σειρά γελοιογραφιών για τη ‘Ρωσία του Πούτιν’ από τους Moscow Times ...
Πέρα, όμως, από την πολιτική, την οικονομική, τη γεωστρατηγική διάσταση της σύγχρονης Ρωσίας θα θέλαμε να δώσουμε ορισμένες όψεις από την κοινωνική και πολιτιστική της φυσιογνωμία σήμερα …
Όψεις, επίσης, από την καθημερινή ζωή …
Έτσι το πρακτορείο Sputnik προβάλλει την είδηση;
“Μόσχα Τώρα Επισήμως Δεν είναι το χειρότερο μέρος στον κόσμο για να οδηγείτε ένα αυτοκίνητο”
Σύμφωνα με μια νέα διεθνή κατάταξη από την ολλανδική εταιρεία πλοήγησης και χαρτογράφησης, TomTom, η κυκλοφορία στη Μόσχα πλέον δεν θεωρείται η χειρότερη στον κόσμο!
Η έκθεση διαπιστώνει ότι η Μόσχα, η οποία κατέλαβε την πρώτη θέση το 2012 και το 2013, τώρα κατέχει την τέταρτη θέση, με τα επίπεδα συμφόρησης να φτάνουν στο 50%, πράγμα που σημαίνει ότι οι μετακινήσεις κατά τις ώρες αιχμής αυξάνουν το χρόνο μετακίνησης κατά το ήμισυ. Οι αξιολογήσεις της TomTom για το 2012 και το 2013 έδειξαν ότι η έκρηξη της ιδιοκτησίας αυτοκινήτων της πόλης και οι ξέφρενες προσπάθειες των αρχών για τη δημιουργία επαρκών νέων οδικών υποδομών μείωσαν τον απαιτούμενο χρόνο μετακίνησης μέχρι και 66%.
Οι αρχές της Μόσχας ανέφεραν με ‘υπερηφάνεια’ την πτώση της διαβόητης αξιολόγησης, σε μια συνέντευξη τύπου σημειώνοντας ότι «μόνο μέσα σε ένα χρόνο, η κατάσταση των οδικών μεταφορών στην πόλη έχει βελτιωθεί σημαντικά”, εκφράζοντας την ικανοποίηση τους για το μειωμένο μέγιστο επίπεδο συμφόρησης κατά 16%.
Η Κωνσταντινούπολη, η Πόλη του Μεξικού, και το Ρίο ντε Τζανέιρο κατετάγησαν μπροστά από τη Μόσχα, πόλεις όπου τα επίπεδα κυκλοφοριακής συμφόρησης κυμαίνονται από 51 έως 58%.
Ένα άλλο άρθρο στο Sputnik αναφέρεται στα ρωσικά … trolls και τον … πανικό που προκαλούν στη Δύση !
“Κατασκευάζοντας τη Συναίνεση: Γιατί τα δυτικά Media φοβούνται τα ρωσικά «Trolls»
Τα «ρωσικά trolls, '' τα trolls του Κρεμλίνου» και άλλοι ευρηματικοί όροι που παρουσιάζονται σε αυτό το άρθρο έχουν προβληθεί ως μια απειλή για το δυτικό Τύπο, περίπου από τις 25 Μαρτίου. Καθώς τα σενάρια και η πλοκή πυκνώνουν γρηγορότερα από ότι μια ταινία του Christopher Nolan, θα δούμε ποια είναι η κινητήρια δύναμη για αυτή την υστερία.
© ΣΠΟΎΤΝΙΚ / ΑΛΕΞΆΝΤΡ UTKIN
Τελευταίο παράδειγμα, είναι ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian που παρουσίασε ένα άλλο «κραυγαλέο ρεπορτάζ», που βασίζεται στην ίδια ιστορία που έχει αναφέρει το χρηματοδοτούμενο από την κυβέρνηση των ΗΠΑ RFE / RL.
Το άρθρο του Guardian παρουσίασε μια εξίσου εύκολα καταρριπτόμενη αξίωση για “έμμισθους υπαλλήλους” που “τρέχουν” ψεύτικα blogs υπέρ του Κρεμλίνου. Δυστυχώς, δεν δίνεται κανένα παράδειγμα, αλλά η ιστορία φαίνεται να είναι περίπου η ίδια όπως και πριν.
Η συνεχιζόμενη εμμονή με τα "ρωσικά trolls" ή τα "trolls του Κρεμλίνου," παρά την έλλειψη σοβαρών στοιχείων, δεν αποδεικνύει τίποτε άλλο από το ότι μια πολιτική φόβου έχει ενεργοποιηθεί από την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιώντας αυτό που είναι ουσιαστικά μια επίθεση προπαγάνδας που απορρέει από το RFE / RL και τα συναφή μέσα ενημέρωσης που χρηματοδοτούνται από κυβερνητικές υπηρεσίες της Δύσης.
Μάλιστα, λοιπόν, και τα trolls στην καθημερινή αντιπαράθεση …
Γιατί απ’ ότι φαίνεται και η προηγμένη τεχνολογία έχει τη θέση της στη σύγχρονη Ρωσία.
Να,ένα άλλο παράδειγμα από μια είδηση στο ρωσικό τύπο των τελευταίων ημερών
Εκπαιδευτής Android: προγραμματιστές στο Ural εκπαίδευσαν ρομπότ για τη διδασκαλία των ρωσικών
3 Απρίλη 2015 Gleb Fedorov
Μια ομάδα εργασίας στο South Ural State University στο Τσελιάμπινσκ έχει διδάξει γαλλικά σ’ ένα Android ώστε με τη σειρά του να διδάξει τη ρωσική γλώσσα και να τραγουδήσει ρωσικά τραγούδια. Αναμένεται ότι το ρομπότ - στο οποίο έχει δοθεί το όνομα, Βάνιας - θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για την εργασία με τους ξένους φοιτητές.
ΟΙ Ρωσίδες μπορεί να έχουν … εντυπωσιάσει τον αντρικό πληθυσμό της Δύσης αλλά στη χώρα τους φαίνεται ότι δεν περνάνε και πολύ καλά …
Ο σεξισμός στη Ρωσία: υποχωρεί, αλλά υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος να διανυθεί
4 Απριλίου του 2015 - Μαρίνα Obrazkova, RBTH
Υπάρχει μια διαδεδομένη ιδέα στη ρωσική κοινωνία ότι οι άνδρες και οι γυναίκες πρέπει να συμπεριφέρονται σύμφωνα με κάποιους άγραφους κανόνες. Ωστόσο, οι γυναίκες είναι εκείνες που έχουν πληγεί περισσότερο από τις διακρίσεις. Τι είδους προβλήματα αυτό δημιουργεί στην καθημερινή ζωή και πόσο μακρύς είναι ο δρόμος για την ισότητα των φύλων στη Ρωσία;
Το political incorrect και οι περιττές συμβουλές
Σύμφωνα με την αρχισυντάκτρια της online ιστοσελίδας Ezhikezhik.ru και αρθρογράφου, Σβετλάνα Feoktistova, οι διακρίσεις κατά των γυναικών είναι σύνηθες φαινόμενο στη Ρωσία. “Οι άνδρες επιτρέπουν στον εαυτό τους να χρησιμοποιούν προσβλητικές εκφράσεις, να επιδίδονται σε σεξουαλική παρενόχληση, και να κάνουν βρώμικα αστεία, νομίζοντας ότι είναι φυσιολογικό και ότι αν μια γυναίκα νιώσει προσβεβλημένη, τότε - λένε - της λείπει η αίσθηση του χιούμορ. Υπάρχει μια ανδρική υπεροχή στα θέματα εργασίας”, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Κατά την άποψη της Feoktistova, οι συνθήκες αυτές ήρθαν περίπου ως αποτέλεσμα της έλλειψης σεβασμού που οι Ρώσοι έχουν για τον προσωπικό χώρο και την τήρηση των κανόνων της κοινωνικής εθιμοτυπίας. "Ιστορικοί παράγοντες είναι πιθανόν να είναι υπεύθυνοι για αυτό – η δουλοπαροικία και η Σοβιετική κοινοτική ζωή», υποστηρίζει.
Πρακτική ανισότητα
Σύμφωνα με τη στατιστική κρατική υπηρεσία Rosstat, οι ρωσίδες γυναίκες εξακολουθούν να πληρώνονται πολύ λιγότερο από τους άνδρες, έχοντας κατά μέσο όρο μηνιαίο μισθό 25.000 ρούβλια ($ 440) σε σύγκριση με τα 33.000 ρούβλια που κερδίζονται από το αρσενικό ήμισυ του πληθυσμού. Άνισοι όροι επιβάλλονται επίσης σε γυναίκες που θέλουν να πάρουν ένα δάνειο: Οι πιστωτές λειτουργούν με βάση την υπόθεση ότι μπορεί να μείνουν έγκυες και να χάσουν την ικανότητα να εργαστούν, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσουν την τράπεζα!
Για ποιο ποτό φημίζεται η Ρωσία;
Μα, φυσικά για τη βότκα ….
Η οποία συνδέεται με βαθιά προβλήματα αλκοολισμού και κοινωνικής περιθωριοποίησης …
Όντας, όμως, στοιχείο της λαϊκής - και όχι μόνο - ρωσικής κουλτούρας.
Τι θα γινόταν, ωστόσο, αν ανακαλύπταμε ότι το αγαπημένο ποτό των Ρώσων είναι η μπίρα;
Θα “ξενερώναμε” μάλλον και εμείς;
Να, λοιπόν, ένα πρόσφατο άρθρο …
Η ελάχιστη τιμή για τη βότκα στη Ρωσία αυξήθηκε στα 5,50 δολάρια
από τον David Burghardt
Ακριβώς πάνω από το ένα τρίτο των Ρώσων λένε ότι δεν θα πληρώσουν περισσότερα από 199 ρούβλια (περίπου 5.50 δολάρια) για μισό λίτρο βότκα, σύμφωνα με δημοσκόπηση - έρευνα του Πανρωσικού Κέντρου για την Έρευνα της Κοινής Γνώμης (VTsIOM) που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.
Η επίσημη ελάχιστη τιμή για τη βότκα αυξήθηκε στα 199 ρούβλια στις 11 Μαρτίου, και το 37% των Ρώσων δήλωσαν ότι δεν θα πληρώσουν περισσότερα για το οινοπνευματώδες ποτό, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Από εκείνους που δήλωσαν ότι δεν θα πληρώσουν περισσότερο, το 40% είπαν ότι έχουν χαμηλό εισόδημα, και το 37% ήταν ηλικιωμένοι, σύμφωνα με την έρευνα.
Σημειώνεται επίσης ότι το 21% ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν μεταξύ 200 και 249 ρούβλια ανά φιάλη, ενώ ένα άλλο 14% είπε ότι θα πληρώσει μεταξύ 250 και 300 ρούβλια για το αλκοολούχο ποτό. Μόνο το 9% είπε ότι θα καταβάλει περισσότερα από 300 ρούβλια ανά φιάλη, διαπιστώνει η δημοσκόπηση.
Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι το πιο δημοφιλές αλκοολούχο ποτό μεταξύ των Ρώσων είναι η μπύρα και όχι η βότκα! Η μπύρα καταναλώνεται, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα από το 12% των ερωτηθέντων. Ένα άλλο 28% είπε ότι πίνει μπίρα κάθε μήνα.
Οι Ρώσοι πίνουν λιγότερο κρασί (26%), καθώς και λιγότερη βότκα και τσίπουρο (20%) το μήνα. Τα λιγότερο δημοφιλή αλκοολούχα ποτά, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, είναι τα κοκτέιλ και το κονιάκ, με 80% και 60% αντίστοιχα, να λέει ότι δεν τα είχε ποτέ δοκιμάσει.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 15 - 16 Φεβ ανάμεσα σε 1600 ερωτηθέντες σε 130 κατοικημένες περιοχές από 42 περιοχές της Ρωσίας με ένα περιθώριο σφάλματος που δεν υπερβαίνει το 3,4%.
Η Ρωσία, όμως, δεν είναι μόνο αυτά …
Υπάρχει και η Ρωσία του πολιτισμού και της τέχνης …
Του πολιτισμού του λαϊκού αλλά και του Πολιτισμού και της Τέχνης στις πιο υψηλές μορφές …
Αλλά για αυτά θα μιλήσουμε και σε επόμενο αφιέρωμα …
Τι θα μπορούσε - για παράδειγμα - να δει ένας Μοσχοβίτης σήμερα;
Θα μπορούσε, λοιπόν, να περάσει μια βραδιά στα Μπολσόι
Σπάρτακος - ένα από τα έργα σήματα - κατατεθέν του Μπολσόι
Όταν πρόκειται για ένα μπαλέτο που συνδυάζει τη φυσική δύναμη και το συναίσθημα, ο Σπάρτακος του Αράμ Χατσατουριάν είναι το καλύτερο παράδειγμα. Από την πρώτη παρουσίασή του στα Μπολσόι, το 1958, το μπαλέτο παραμένει ένα από τα σημαντικότερα έργα τους.
Ο νέος χορευτής Μιχαήλ Lobukhin, ο οποίος πρωταγωνιστεί στον ομώνυμο ρόλο, λέει πως ο Σπάρτακος δεν είναι μόνο ένα από τα μπαλέτα στο ρεπερτόριό του, αλλά ένα σημείο καμπής στη ζωή του ...
Στην ίδια σκηνή θα μπορούσε να δει το “μπαλέτο όλων των μπαλέτων” - τη “Λίμνη των Κύκνων” του Τσαϊκόφσκι που πρωτοανέβηκε στα Μπολσόι το 1877!
Ή και μια σύγχρονη εκδοχή του Δον Κιχώτη του γνωστού έργου του Miguel de Cervantes, σε μουσική του Αυστριακού Ludwig Minkus και σε χορογραφία του Marius Petipa - και σε νέα χορογραφική εκδοχή από τον Alexei Fadeyechev - που παρουσιάστηκε στα Μπολσόι για πρώτη φορά το 1869!
Και πολλά ακόμη βεβαίως …
Για τα οποία θα ξαναμιλήσουμε …
Αλλά η Ρωσία είναι και μια πανέμορφη χώρα …
Κάποιες εικόνες μοναδικές θα δείξουμε … και επιφυλασσόμαστε …
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου