Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Βαρουφάκης: Η Ελλάδα θα πληρώνει τις υποχρεώσεις της εις το ... διηνεκές!

Βαρουφάκης: Η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της «εις το διηνεκές»

Βαρουφάκης: Η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της «εις το διηνεκές»
Ο Γιάνης Βαρουφάκης προσερχόμενος στην έδρα του ΔΝΤ   (Φωτογραφία:  Reuters )


«Η Ελλάδα σκοπεύει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της προς τους πιστωτές της εις το διηνεκές (ad infinitum)», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης μετά την κρίσιμη συνάντηση διάρκειας δυόμιση ωρών που είχε στην Ουάσινγκτον με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ.


Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι η Ελλάδα χρειάζεται βαθιές και γρήγορες μεταρρυθμίσεις και πως η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει σε αυτές, καθώς και να προσπαθήσει να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων, και ειδικά της διαδικασίας συγκομιδής τεχνικών δεδομένων από τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα.


Η διαβεβαίωση αυτή έρχεται μετά τα “παράπονα” για τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα τεχνικά κλιμάκια στη συλλογή στοιχείων. Τα παραπονα αυτά, κατά πληροφορίες, έχουν φτάσει μέχρι το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ.


Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με το Καταστατικό του ΔΝΤ θα πρέπει να κάνει ελέγχους στα δανειζόμενα κράτη στο  έδαφός τους, συγκεντρώνοντας στοιχεία εκεί και όποτε θέλει.
Η “θετική εικόνα” που εκπέμπεται μετά τη συνάντηση Βαρουφάκη - Λαγκάρντ μήπως έχει σχέση με μια “καλύτερη συνεργασία” και σ’ αυτόν τον τομέα, όπως κι αν το βαπτίσουμε;


«Είχαμε μία εποικοδομητική, εξαιρετικά παραγωγική συζήτηση για τις ελληνικές προτάσεις μεταρρυθμίσεων» δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε: «H κυβέρνησή μας είναι μεταρρυθμιστική. Είμαστε αποφασισμένοι να μεταρρυθμίσουμε την Ελλάδα εκ βαθέων. Αυτή είναι η υπόσχεσή μας στον ελληνικό λαό».


Ακόμη, επισήμανε: «Το να έχουμε λοιπόν την ευκαιρία να συζητήσουμε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, εδώ στο ΔΝΤ με τη γενική διευθύντρια, είναι ένα εξαίρετο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Συζητήσαμε, επίσης, τρόπους βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των διαπραγματεύσεων που γίνονται τόσο στην Ομάδα των Βρυξελλών και σε τεχνικό επίπεδο στην Ελλάδα».


Στη συνέχεια, σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος των θεσμών του Bretton Woods, του ΔΝΤ και το να διατηρούμε και να βελτιώνουμε τα κανάλια επικοινωνίας, όπως κάνουμε, είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα καθώς το ΔΝΤ είναι εταίρος στην προσπάθεια της Ελλάδας να εξέλθει της κρίσης των τελευταίων πέντε ετών. Η Ελλάδα σκοπεύει να καλύψει όλες τις υποχρεώσεις της προς όλους τους πιστωτές της στο διηνεκές».


“Εις το διηνεκές”, λοιπόν, θα πληρώνουμε στους δανειστές ακι τοκογλύφους για ένα χρέος το οποίο καθημερινά διογκώνεται!
Επειδή μας απατά η μνήμη μας, αυτά ακριβώς έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά;


Σε ερώτηση αν «θα αλλάξει ο τρόπος διαπραγμάτευσης» ο υπουργός Οικονομικών, απάντησε: «Νομίζω η διαδικασία που έχουμε ξεκινήσει στην Ομάδα των Βρυξελλών και τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα θα είναι πιο αποτελεσματική, θα αποκτήσει θεματικές ενότητες, με στόχο την ολοκλήρωση συμφωνιών πολύ πιο γρήγορα, που θα έχουν καλύτερη ποιότητα».


Σε ερώτηση αν έθεσε «ζήτημα μη αποπληρωμής της δόσης», ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση πάντοτε εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της απέναντι σε όλους τους δανειστές κι αυτό σκοπεύει να κάνει εις το διηνεκές. Το κλίμα ήταν εξαιρετικό».


Τέλος, υποβλήθηκε στον κ. Βαρουφάκη το ερώτημα: «Ζητήσατε να γίνει επιθεώρηση;».


Η απάντηση του υπουργού Οικονομικών ήταν: «Κοιτάξτε, εδώ πρόκειται για μια παρανόηση. Τα κλιμάκια απλά αποχώρησαν από την Αθήνα, γατί πήγαν διακοπές του Πάσχα. Από τη Δευτέρα επιστρέφουν για να συνεχίσουν κανονικά. Δεν πρέπει να πιστεύετε αυτά που λένε οι δημοσιογράφοι...».


Από την πλευρά της, η κ. Λαγκάρντ χαιρέτισε τη «διαβεβαίωση από τον υπουργό» ότι η Ελλάδα θα πληρώσει τη δόση της προς το Ταμείο στις 9 Απριλίου.


Παρατήρησε επίσης πως η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας και προσέθεσε ότι το Ταμείο θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται με την Ελλάδα για να τη βοηθήσει να επιστρέψει στην ανάπτυξη και αυξήσει την απασχόληση.


Όπως είπε η εκτελεστική διευθύντρια του ΔΝΤ, συμφώνησε με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών ότι η αποτελεσματική συνεργασία είναι προς το συμφέρον όλων και εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη δέσμευσή του για τη βελτίωση των δυνατοτήτων των τεχνικών κλιμακίων στη συνεργασία τους με τις ελληνικές Αρχές.


Με γραπτή δήλωσή της, μετά τη συνάντησή της με τον κ. Βαρουφάκη, η κ. Λαγκάρντ υπογραμμίζει ότι «η αποτελεσματική συνεργασία είναι προς το συμφέρον όλων», τονίζοντας ότι «ο υπουργός Βαρουφάκης και εγώ ανταλλάξαμε απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις και συμφωνήσαμε ότι η αποτελεσματική συνεργασία είναι προς το συμφέρον όλων. Σημειώσαμε ότι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και καλωσόρισα τη διαβεβαίωση του υπουργού ότι η πληρωμή προς το Ταμείο θα γίνει προσεχώς στις 9 Απριλίου».


Στη συνέχεια, η κα Λαγκάρντ επισημαίνει στη γραπτή δήλωσή της: «Εξέφρασα την εκτίμησή μου για τη δέσμευση του υπουργού για τη βελτίωση της δυνατότητας των τεχνικών κλιμακίων να συνεργαστούν με τις Αρχές για τη διεξαγωγή της δέουσας επιμέλειας (due diligence) στην Αθήνα και για την ενίσχυση των συζητήσεων σχετικά με την πολιτική με τις ομάδες στις Βρυξέλλες, και οι δυο ομάδες θα συνεχίσουν και πάλι τις εργασίες τους την Δευτέρα. Επανέλαβα ότι το Ταμείο παραμένει δεσμευμένο για να συνεργαστεί με τις Αρχές για να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει σε μια βιώσιμη πορεία ανάπτυξης και απασχόλησης».


Ο όρος due diligence αποδίδεται στην ελληνική μετάφραση πολύ ουδέτερα ώστε να μην “ενοχλήσει” προφανώς την ελληνική κοινή γνώμη.


Για την ακρίβεια είναι νομικός όρος που περισσότερο έχει να κάνει σχέση με την έρευνα και επιθεώρηση ενός προσώπου, εταιρείας - ή στη συγκεκριμένη περίπτωση κράτους - πριν την υπογραφή μιας δαμειακής σύμβασης και αποσκοπεί στο να δώσει συστηματική πληροφόρηση σ’ εκείνους που λαμβάνουν αποφάσεις ( = ΔΝΤ, δανειστές κλπ) .


Προφανώς, λοιπόν, έχει να κάνει με την περίφημη “αξιολόγηση” του τρέχοντος προγράμματος και την προετοιμασία για την υπογραφή του νέου πιθανότατα τον Ιούνιο.



Η Κριστίν Λαγκάρντ, συνοδευόμενη από τον Πολ Τόμσεν έφθασε πρώτη στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον και μετά από λίγο, στις 1:00 το πρωί ώρα Ελλάδας, υποδέχθηκε τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Οι δύο αξιωματούχοι είχαν μια άτυπη συζήτηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της ελληνικής κυβέρνησης.

Σημαντικό κρίνεται το ραντεβού που θα έχει στην Ουάσινγκτον ο κ. Βαρουφάκης και ο Τάκης Ρουμελιώτης, πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ταμείο, με την Κάρολαιν Άτκινσον σύμβουλο του Προέδρου Ομπάμα επί διεθνών οικονομικών θεμάτων και εθνικής ασφάλειας. Η Άτκινσον, παλιά γνώριμη του κ. Ρουμελιώτη από το ΔΝΤ θα ενημερωθεί για τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και θα συζητήσει με τους Έλληνες αξιωματούχους ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος.

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε για την συνάντηση: «Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης συναντήθηκε την Κυριακή επί δυόμισι ώρες με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ κα Κριστίν Λαγκάρντ στο γραφείο της στην Ουάσινγκτον. Η συνάντηση εξελίχθηκε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα και ήταν παραγωγικότατη.
» Ως επί το πλείστον συζητήθηκε το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, με τον Υπουργό Οικονομικών να τονίζει πως η κυβέρνηση εξελέγη στην βάση ενός πολυσχιδούς και σε βάθος μεταρρυθμιστικού προγράμματος, το οποίο είχε την ευκαιρία να εκθέσει αναλυτικά στην κα Λαγκάρντ. Περαιτέρω συζητήθηκε μια συγκεκριμένη διαδικασία με την οποία θα βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των συνομιλιών του Brussels Group, με παράλληλη ενίσχυση της διαδικασίας συγκομιδής τεχνικών δεδομένων από τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα.
» Τέλος, ερωτηθείς για το θέμα της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων αποπληρωμής της χώρας προς το ΔΝΤ, ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως η κυβέρνηση προτίθεται να σεβαστεί όλες τις οικονομικές της υποχρεώσεις.
» Τη Δευτέρα το πρωί, ώρα Ουάσινγκτον, ο κ. Βαρουφάκης θα γίνει δεκτός από την ηγεσία του Αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών ενώ στην μία το μεσημέρι θα έχει συνομιλία με την σύμβουλο σε θέματα εθνικής ασφάλειας του Προέδρου Ομπάμα κα Caroline Atkinson».

Πόσο “ευχαριστημένοι”, λοιπόν, πρέπει να είμαστε όλοι εμείς με αυτές τις εξελίξεις;



Δεν υπάρχουν σχόλια: