Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Τραγωδία στη Λαμπεντούζα – Αγνοούνται 250 λαθρομετανάστες



Η τραγωδία στη Λαμπεντούζα με 250 αγνοούμενους, μετά από ναυάγιο πλοιαρίου που μετέφερε λαθρομετανάστες, απασχολεί σήμερα τις μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες.


Η ιταλική La Stampa: «Νομίζαμε πως ξέραμε τα πάντα για το μεταναστευτικό πρόβλημα…. Τις  ανάγκες των μεταναστών, τα αιτήματά τους, γιατί εγκατέλειπαν τα κέντρα υποδοχής, σαν να επρόκειτο για κάτι μακρινό, για τα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού.

Σήμερα, μια ημέρα μετά τον φρικτό θάνατο λαθρομεταναστών στη θάλασσα, ξέρουμε κάτι παραπάνω.

Η Ιταλία και η Ευρώπη προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις να σταματήσουν το κύμα των προσφύγων μέσω ενός ειδικού πλαισίου συμφωνιών και νόμων.

Οι μετανάστες εμψυχώνονται από την απελπισία τους και τολμούν να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους. Πρόκειται για μια σύγκρουση της θωρακισμένης Ευρώπης και των απελπισμένων μεταναστών.»


Η γαλλική Le Figaro: «Οι 27 χώρες-μέλη της ΕΕ απειλούνται από μια νέα κρίση, αιτία της οποίας είναι οι ανατροπές στη Βόρεια Αφρική που προκαλούν ένα μαζικό μεταναστευτικό ρεύμα.

Η ΕΕ είναι ανίκανη να διαχειριστεί το νέο πρόβλημα και να δώσει μια αξιόπιστη απάντηση στα κύματα μεταναστών που απειλούν τις κατακτήσεις της ‘Ευρώπης χωρίς σύνορα’.

Στην ΕΕ ισχύει τελικά ότι ο καθένας απειλείται με την εισροή μεταναστών. Άρα χρειάζεται μια κοινή, αλλά συνολική απάντηση στις προκλήσεις, με τις οποίες μας φέρνει αντιμέτωπους η πολιτική άνοιξη στις αραβικές χώρες.»


Η γερμανική SüddeutscheZeitung: «Οι πρόσφυγες χρειάζονται την προστασία μας, διότι όποιος τα καταφέρει και περάσει στην Ευρώπη, δεν είναι δυνατόν να επαναπροωθηθεί ούτε στη Λιβύη που γίνεται πόλεμος, ούτε στις άλλες χώρες, που υπάρχουν ακόμη αναταραχές.

Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ πρέπει να εξαγάγουν τα κατάλληλα συμπεράσματα και στη σύνοδό τους την επόμενη Δευτέρα να συμφωνήσουν επιτέλους σε άμεση και συγκεκριμένη βοήθεια προς τους μετανάστες.

Δεν είναι δυνατόν τώρα να εγκαταλείψουν στην τύχη τους ούτε την Ιταλία, ούτε τη Μάλτα, ούτε την Ελλάδα… Εάν η Ευρώπη επιδιώκει να σταματήσει αυτή την σύγχρονη οδύσσεια, τότε οφείλει να βοηθήσει τις χώρες της Β. Αφρικής με ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ.»

Τέλος η επίσης γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει: «Η ΕΕ μπορεί να προσπαθήσει να δημιουργήσει μακροπρόθεσμα κίνητρα για την παραμονή των μεταναστών στη χώρα τους, μπορεί να χρησιμοποιήσει πολιτικά μέσα για την μείωση του μεταναστευτικού κύματος.

Μπορεί ακόμη να ασκήσει πιέσεις στις χώρες προέλευσης των μεταναστών για την ενίσχυση των συνόρων τους διασφαλίζοντάς τους τα απαραίτητα κονδύλια.

Πολλά μπορούν να γίνουν, αλλά παρ’ όλα αυτά το κύμα όσων διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να φθάσουν στην Ευρώπη δεν μπορεί να τερματιστεί.
Οι πολιτικοί φαίνεται ότι βρίσκονται σε απόγνωση, διότι δεν έχουν την απάντηση.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: