Παρά τις σοβαρές διαφωνίες τους με την ακολουθούμενη ευρωπαϊκή πολιτική, 71% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι, σε περίπτωση δημοψηφίσματος με ζήτημα το μέλλον της χώρας τους στην ΕΕ, θα τάσσονταν υπέρ της παραμονής. Το μικρότερο ποσοστό υποστηρικτών της παραμονής της χώρας τους στην ΕΕ καταγράφηκε στη Βρετανία (59%).
Διχασμένοι εμφανίστηκαν οι ερωτηθέντες σχετικά με τον ηγετικό ρόλο που έχει αναλάβει η Γερμανία στην ευρωπαϊκή πολιτική. Σε ποσοστό 55%, τον χαρακτήρισαν «καλό» ή «πολύ καλό», ενώ το 45% θεωρεί τον ρόλο που διαδραματίζει η Γερμανία «κακό».
Σημειώνεται ότι η δημοσκόπηση του Ιδρύματος Bertelsmann διενεργήθηκε τον Ιούλιο, στο αποκορύφωμα της διαμάχης για την ελληνική δημοσιονομική πολιτική και λίγο πριν την έξαρση της προσφυγικής κρίσης. Σε αυτήν συμμετείχαν 12.000 πολίτες από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ.
Στα αξιοσημείωτα της δημοσκόπησης είναι το ότι οι κορυφαίοι πολιτικοί της ΕΕ είναι πιο γνωστοί από ορισμένους εθνικούς πολιτικούς ηγέτες. Για παράδειγμα, το 40% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι το όνομα του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τους είναι οικείο.
Την ίδια ώρα, μόλις 32% απάντησε ότι γνωρίζει το όνομα του ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι και ακόμη λιγότεροι (22%) τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι. Η πιο αναγνωρίσιμη πολιτικός είναι, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ (83%).
Η φτώχεια στην Ελλάδα, πλούτος για τη Γερμανία
Αντιθέτως, στην Ολλανδία και στη Γερμανία ο κατά κεφαλήν πλούτος αυξήθηκε κατά σχεδόν 33.000 ευρώ και 19.000 ευρώ αντίστοιχα, στο ίδιο χρονικό διάστημα.
Τα στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν τις τεράστιες κοινωνικές αντιθέσεις στις χώρες της Ευρωζώνης. Παράλληλα, η ΕΚΤ φαίνεται να αναγνωρίζει το οικονομικό χάσμα μεταξύ κέντρου και περιφέρειας στη ζώνη του ευρώ.
Όσον αφορά γενικά την Ευρωζώνη, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 2,6% του ΑΕΠ και στην Ε.Ε.-28 στο 3% του ΑΕΠ. Το δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 92,1% του ΑΕΠ και στο 86,8% στην Ε.Ε.-28.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, πλεόνασμα κατέγραψαν τέσσερα κράτη-μέλη (Δανία, Λουξεμβούργο, Εσθονία και Γερμανία), ενώ 13 κράτη-μέλη παρουσίασαν δημόσιο έλλειμμα πάνω από το όριο του 3% του ΑΕΠ. Πρόκειται για την Κύπρο (-8,9%), την Πορτογαλία (-7,2%), την Ισπανία (-5,9%), τη Βουλγαρία (-5,8%), τη Μ. Βρετανία (-5,7%), την Κροατία (-5,6%), τη Σλοβενία (-5%), την Ιρλανδία και τη Γαλλία (-3,9%), την Ελλάδα (-3,6%), την Πολωνία και τη Φιλανδία (-3,3%), το Βέλγιο (-3,1%) και την Ιταλία (-3%).
Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν το 2014 στην Εσθονία (10,4%), στο Λουξεμβούργο (23%), στη Βουλγαρία (277%) στη Ρουμανία (40%), στη Λετονία (40,6%) και στη Λιθουανία (40,7%).
Η Eurostat σημειώνει ότι 16 κράτη-μέλη εμφάνισαν χρέος πάνω από το όριο του 60% του ΑΕΠ, με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στην Ελλάδα (178,6%), στην Ιταλία (132,3%), στην Πορτογαλία (130,2%), στην Κύπρο (108,2%), στην Ιρλανδία (107,5%) και στο Βέλγιο (106,7%).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου