Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Σκοτεινά παιχνίδια ιδιωτικοποίησης στρατηγικών τομέων της οικονομίας και δυσχέρειες στην προμήθεια πετρελαίου: η αθέατη όψη της προεκλογικής περιόδου



Την ώρα που η χώρα έχει τεθεί σε προεκλογική τροχιά και οι εταίροι του δικομματισμού ανεβάζουν τους τόνους της ψεύτικης αντιπαράθεσής τους, κρίσιμα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας, που αφορούν στρατηγικούς παραγωγικούς τομείς τίθενται και δρομολογούνται με αδιαφανείς διαδικασίες.

Χωρίς να αποτελούν αντικείμενο της πολιτικής αντιπαράθεσης και χωρίς να έχουν την προβολή που τους αρμόζει στον ελληνικό τύπο.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων και του πλουτοπαραγωγικού δυναμικού της χώρας που κινδυνεύει με ξεπούλημα και λεηλασία προκειμένου να αποπληρωθούν οι τοκογλύφοι δανειστές.

Δύο γεγονότα καταγράψαμε τις τελευταίες ημέρες που αναφέρθηκαν σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, ενώ καθόλου δεν  θίχτηκαν στα αντίστοιχα ελληνικά μέσα.

Η  πέμπτη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας , η Gazprom Neft, έχει γίνει ο πρώτος εν δυνάμει αγοραστής που εκφράζει  ενδιαφέρον για την αγορά μετοχών σε μια ελληνική βιομηχανία διύλισης που έχει τεθεί προς πώληση από την κυβέρνηση, όπως αναφέρει o βρετανικός Guardian.

Σύμφωνα με το σχέδιο ιδιωτικοποίησης που συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Αθήνα επιδιώκει αγοραστές για το 35,5% των μετοχών της εταιρείας Hellenic Petroleum, αξίας € 630  εκατομμυρίων.

"Ψάχνουμε τη δυνατότητα να αποκτήσουν αυτό το περιουσιακό στοιχείο. Υπάρχουν δύο αξιόλογες μονάδες  με υψηλή ικανότητα και αρκετά μεγάλο βάθος διύλισης", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Neft , Αλέξανδρος Dyukov. Η εταιρία του είναι τμήμα του τεράστιου ρωσικού  ομίλου φυσικού αερίου, Gazprom, που έχει ήδη δηλώσει ότι θα μπορούσε να αγοράσει την ελληνική εταιρεία φυσικού αερίου, ΔΕΠΑ. Η Hellenic Petroleum κατέχει το 35% της ΔΕΠΑ και έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν θα εξαγοράσουν την επιχείρηση φυσικού αερίου.

 Σε δημοσίευμα του BBC αναφέρονται δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου αρμόδιου σε θέματα ιδιωτικοποίησης  τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τον οποίο μετοχές της Ελληνική και μιας άλλης μεγάλης εταιρείας εισηγμένης στο χρηματιστήριο,  του μονοπωλίου τυχερών παιχνιδιών, του  ΟΠΑΠ, θα διατίθενται προς πώληση από τον Μάιο για την ενίσχυση του « πολύ καθυστερημένου σχεδίου ιδιωτικοποίησης».

Η πλούσια ελληνική οικογένεια Λάτση, η οποία κατέχει το 41% ​​ της Hellenic Petroleum,  αλλά και εκτεταμένα τραπεζικά συμφέροντα, έχει δικαίωμα πρώτης άρνησης για το ποσοστό της κυβέρνησης, αλλά δεν έχει ανακοινώσει ακόμη αν θα ασκήσει τα δικαιώματά της.

Η Hellenic Petroleum  λειτουργεί στα Βαλκάνια και το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της προέρχεται ακόμα από την Ελλάδα, παρόλο που η κατανάλωση καυσίμων έχει πληγεί από τις αυξήσεις φόρων και τη μειωμένη ζήτηση.

Ο όμιλος κατέχει και λειτουργεί τρία εργοστάσια στην Ελλάδα, με ετήσια δυναμικότητα περίπου 16 εκατ. τόνους - περίπου το 70% του συνόλου της χώρας.



Η ίδια εταιρεία, Hellenic Petroleum, καθώς και η  Motor Oil φαίνεται ότι αντιμετώπισαν το μπλοκάρισμα του Ιράν σε πωλήσεις  πετρελαίου αφού απέτυχαν να πραγματοποιήσουν  τις πληρωμές τους, σύμφωνα με είδηση  της ιρανικής τηλεόρασης που αναμετάδωσε το Reuters.

 Το  αγγλικό τηλεοπτικό δίκτυο, Press TV, επίσης, ανέφερε ότι οι δύο κορυφαίες εταιρείες  διύλισης στην Ελλάδα, η Hellenic Petroleum και η Motor Oil Hellas, είχαν αποκλειστεί από την αγορά ιρανικού αργού αφού δεν  ανταποκρίθηκαν στις παραγγελίες τους.

Μια ανώτερη  πηγή της Hellenic Petroleum είπε στο Reuters ότι η βιομηχανία είχε αναστείλει τις αγορές του ιρανικού αργού λόγω κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι οποίες κατέστησαν αδύνατο να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή του πετρελαίου.

"Χρησιμοποιούσαμε μια τουρκική τράπεζα μέχρι σήμερα, αλλά τώρα  θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μια αντίστοιχη τράπεζα της ΕΕ ώστε να προβεί στην πληρωμή από την ελληνική τράπεζα μας  προς την τουρκική.  Όμως  οι τράπεζες της ΕΕ αρνούνται  να το πράξουν," ανέφερε η πηγή.

Η Motor Oil Hellas, δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχολιασμό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει πλήρη απαγόρευση στις ιρανικές εισαγωγές πετρελαίου από την 1η Ιουλίου ως μέρος μιας διεθνούς αντιπαράθεσης για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ που αποσκοπούν να αναγκάσουν την Τεχεράνη να εγκαταλείψει τις δραστηριότητες εμπλουτισμού  ουρανίου για τις οποίες εκφράζουν υποψίες  ότι αποτελούν μέρος ενός προγράμματος για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Το Ιράν έχει επανειλημμένα αρνηθεί κάτι τέτοιο, λέγοντας η  πυρηνική τεχνογνωσία προωθείται  για ειρηνικούς σκοπούς μόνο.

Η Ελλάδα   κατέφυγε στο Ιράν για περισσότερο από το ήμισυ των εισαγωγών της σε πετρέλαιο πέρυσι  αφότου  οι  προμηθευτές και οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου  σταμάτησαν την παροχή και οι τράπεζες αρνήθηκαν να παράσχουν χρηματοδότηση επικαλούμενες το φόβο  ότι η Αθήνα θα χρεοκοπήσει.

 Μέσα στις συνολικές οικονομικές δυσκολίες της η  Ελλάδα θα πρέπει να βρει εναλλακτικές λύσεις απέναντι στο Ιράν  που θα προμηθεύουν  αργό πετρέλαιο με ευνοϊκούς όρους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εξαιρέσει την Ιαπωνία και 10 έθνη της ΕΕ, όπως την Ελλάδα, από τις οικονομικές κυρώσεις επειδή έχουν μειώσει σημαντικά τις αγορές τους.
Αλλά η απαλλαγή έχει μικρή σημασία, λόγω των αυξανόμενων δυσκολιών στην πληρωμή για μεταφορές πετρελαίου μέσω διεθνών τραπεζών.

Όλα αυτά αποτελούν ένα σκοτεινό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούνται οι οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας και φυσικά επηρεάζουν άμεσα τη ζωή μας καθώς οι αιματηρές θυσίες του ελληνικού λαού δεν μπορούν ούτε από μόνες τους είναι δυνατόν  να αποτρέψουν την πλήρη κατάρρευση.

Είναι απαραίτητο να  διαμορφωθεί μια άλλη πολιτική  που θα οδηγεί σε πραγματική έξοδο από την κρίση βρίσκοντας και διαφορετικά διεθνή ερείσματα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: