Ως δεξαμενή δανεισμού που να είναι ίση με την δόση των 7,3 δισ. ευρώ από την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τους φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που είχαν την τύχη ή την ατυχία να έχουν ρευστά διαθέσιμα.
Στον κατάλογο των φορέων που διαθέτουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς για τις ανάγκες του δημοσίου προστέθηκε το βράδυ της Πέμπτης και η Περιφέρεια Αττικής.
Μετά από επεισοδιακή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου η πλειοψηφία αποφάσισε να διαθέσει 80 εκ ευρώ από τα συνολικά 343 που διαθέτει η Περιφέρεια.
Από τα συνολικά 343 εκατομμύρια των διαθεσίμων της Περιφέρειας, τα 110 είναι σε 99 λογαριασμούς των 4 συστημικών τραπεζών και από αυτά τα 80 θα πάνε στην ΤτΕ.
Στο μεταξύ, χθες το ΔΣ του ΟΑΕΔ δέχθηκε με μεγάλη πλειοψηφία, τη μεταφορά 120 εκατ. ευρώ από τα ρευστά διαθέσιμα του σε λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης της Τράπεζας της Ελλάδας στην προοπτική της επένδυσης τους σε κρατικά ρέπος.
Με την ένταξη και της περιφέρειας στο κύκλο των εν δυνάμει δανειστών του δημοσίου το υπουργείο οικονομικών μπορεί να αντλήσει ρευστότητα από μια δεξαμενή συνολικού ύψους 7,3 δισ. ευρώ.
Στα πρώτα 5,5 δισ. ευρώ που είχαν εξασφαλιστεί από τα ασφαλιστικά ταμεία και τους δημόσιους οργανισμούς προστέθηκαν πρόσφατα και άλλα 1,5 δισ. ευρώ από τα αποθεματικά των ΔΕΚΟ τα οποία προορίζονται επίσης για επενδύσεις σε έντοκα γραμμάτια του δημοσίου και άμεσο δανεισμό με συμφωνίες επαναφοράς.
Η ένταση αυτή των προσπαθειών για την εξασφάλιση των δανειστών επενδυτών έχει διπλό στόχο. - Να εξασφαλίσει την απαραίτητη ρευστότητα ώστε το δημόσιο να τα βγάλει πέρα με τις υποχρεώσεις σε χρέος.- Να υπάρχουν και νέοι επενδυτές για έντοκα γραμμάτια του δημοσίου.
Το γεγονός αυτό προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία μετά τις επιστολές που έστειλε η ΕΚΤ στις ελληνικές συστημικές τράπεζες με τη οποία τις ενημερώνει ότι είναι πλέον νομικά δεσμευτική η περιορισμένη έκθεσή τους στους βραχυπρόθεσμους τίτλους του δημοσίου.
Με δεδομένη την απροθυμία και των ξένων επενδυτών να ρισκάρουν τα χρήματά τους σε ελληνικούς τίτλους η στροφή προς τα διαθέσιμα των οργανισμών του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα ήταν μονόδρομος για την κυβέρνηση.
Τούτο με δεδομένο ότι οι θεσμοί αλλά και εταίροι μας στην Ευρωζώνη έχουν αποκλείσει κάθε δυνατότητα έκτακτης χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας πριν ολοκληρωθεί και εγκριθεί το «πρόγραμμα γέφυρα» που θα προτείνει η ελληνική κυβέρνηση. Απόδειξη τούτου αποτελεί η απόρριψη του ελληνικού αιτήματος για επιστροφή των 1,2 δισ. ευρώ από τον ESM στο ΤΧΣ παρά το γεγονός ότι τα χρήματα αυτά επιστράφηκαν χωρίς να οφείλονται προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Ωστόσο ο εσωτερικός δανεισμός έχει συγκεκριμένα όρια που δεν θα πρέπει να ξεπεραστούν. Στην κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση σπεύδει να κλείσει την περίφημη συμφωνία γέφυρα με ΕΕ ΔΝΤ και ΕΚΤ. Κύκλοι του υπουργείου οικονομικών εξέφραζαν χθες την αισιοδοξία τους ότι οι ελληνικές προτάσεις θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και τη Δευτέρα. Τούτο προϋποθέτει μια εκ των προτέρων συμφωνία με την ομάδα των Βρυξελλών και τα τεχνικά κλιμάκια τα οποία θα βρίσκονται στην Αθήνα .
Αν όλα αυτά γίνουν μέσα στο Σαββατοκύριακο είναι πολύ πιθανό τη Δευτέρα η ελληνική πρόταση να κριθεί ως προς το τεχνικό σκέλος της από την ομάδα των τεχνοκρατών της Ευρωζώνης.
Οπότε στο βωμό των "δεσμεύσεων" και των "υποχρεώσεων" προς τους δανειστές καταβροχθίζονται και τα ταμειακά διαθέσιμα μεγάλης γκάμας δημόσιων φορέων.
Με φανερούς τους κινδύνους για τη λειτουργία και την προοπτική τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου