Για τις πολεμικές αποζημιώσεις, επανέλαβε ότι το θέμα έχει κλείσει και ζήτησε να μη χρησιμοποιείται προκειμένου να ασκηθεί πίεση στη Γερμανία.
«Πρέπει και οι δύο πλευρές να φερθούν ειλικρινά. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναγνωρίσει σαφώς ότι η Γερμανία και η υπόλοιπη Ευρώπη θέλουν να βοηθήσουν, αλλά αυτό δεν γίνεται χωρίς ανταλλάγματα, χωρίς δίκαιες συμφωνίες για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Ταυτόχρονα πρέπει και η υπόλοιπη Ευρώπη να αντιληφθεί ότι δεν αρκεί μόνο να βοηθάμε και να σώζουμε τις τράπεζες, όπως κάναμε τα προηγούμενα χρόνια» είπε ο κ. Γκάμπριελ μιλώντας στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και πρόσθεσε: «Πρέπει να κάνουμε κάτι ώστε οι άνθρωποι στην Ελλάδα να βρουν εργασία. Η κοινωνική εξαθλίωση είναι τρομερή. Κατά το παρελθόν τα πακέτα βοήθειας εξυπηρέτησαν τις τράπεζες, αλλά όχι τους ανθρώπους. Αυτό πιστεύω ότι πρέπει να τελειώσει».
Ερωτηθείς εάν περιμένει από τον κ. Τσίπρα να παρουσιάσει αύριο συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, ο κ. Γκάμπριελ δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αν πρέπει και αν μπορεί να το κάνει, αλλά διευκρίνισε ότι «αυτή είναι η προϋπόθεση για να προχωρήσουμε».
Σε ό,τι αφορά την ελληνική διεκδίκηση πολεμικών επανορθώσεων, ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης τόνισε ότι δεν έχει σχέση με την οικονομική κρίση και παρέπεμψε σε πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών. «Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ έχει πει πολύ σωστά ότι αυτή η υπόθεση έχει κλείσει και δεν έχει νόημα να λέμε τώρα, να καταβάλλουμε προσπάθεια να ασκηθεί ηθική πίεση στην Γερμανία για να εξασφαλίσουμε περισσότερες παραχωρήσεις στην υπόθεση του ευρώ και της κρίσης χρέους. Τα δύο θέματα δεν σχετίζονται μεταξύ τους», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Γνωρίζουμε βεβαίως ότι οι Γερμανοί φέρουν ιδιαίτερη ευθύνη, αλλά το λέω ειλικρινά, στο παρελθόν δείξαμε πολύ μεγάλη προθυμία να βοηθήσουμε. Οι Γερμανοί φορολογούμενοι επωμίζονται ένα τεράστιο ρίσκο. Θέλουμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε, αλλά πρέπει από την άλλη πλευρά και η Ελλάδα να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις και πρέπει κι εμείς στην Ευρώπη να κάνουμε περισσότερα ώστε τα χρήματα να πηγαίνουν στους ανθρώπους, πχ. σε νέες θέσεις εργασίας και εκπαίδευσης».
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επισημαίνει ότι «πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να το εμποδίσουμε» και τονίζει ότι «δεν έχει νόημα να κάνουμε συνεχώς εικασίες για αυτό», αναφέροντας ότι σε τέτοια περίπτωση «ο υπόλοιπος κόσμος θα κοιτούσε παράξενα την Ευρώπη, εάν δεν είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε μια χώρα με το 2% του ΑΕΠ της Ευρώπης».
Καταλήγοντας τόνισε ότι «πολιτικά πρέπει να κρατήσουμε ενωμένη την Ευρώπη και την Ευρωζώνη - αυτός ήταν ο δρόμος κατά το παρελθόν, να βρίσκουμε συμβιβασμούς και όχι να στρεφόμαστε ο ένας εναντίον του άλλου».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου