Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Το εκλογικό θρίλερ των δημοσκοπήσεων και οι πιθανές εξελίξεις



Συνεχείς εναλλαγές μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν όλες οι μετρήσεις που έχουν γίνει μετά την 6η Μαΐου.



Κυριακή 27 Μαΐου





«Ντέρμπι» δείχνει η δημοσκόπηση της MRB για τη Real News, καθώς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνουν 23,3% και 22,0% αντίστοιχα. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 12,6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 6,6%, η ΔΗΜΑΡ με 5,3%, το ΚΚΕ με 4,5%, η Χρυσή Αυγή με 4,4% και η Δημιουργία Ξανά -Δράση με 3,8%.

Στην παράσταση νίκης, σύμφωνα με την ίδια εταιρία, η ΝΔ έχει περάσει μπροστά συγκεντρώνοντας το 42,9% από το 33,1% που ήταν την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ από το 41,7% έχει πέσει στο 35,8%.



Σε δημοσκόπηση της Kapa Research για το Βήμα της Κυριακής, η ΝΔ συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου το 25,8% έναντι 20,1% του ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 13%, το ΚΚΕ με 6,3%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5,4%, η ΔΗΜΑΡ 5,3% και η Χρυσή Αυγή με 5,2%.



Το Πρώτο Θέμα δημοσιεύει δημοσκόπηση της ALCO με τη ΝΔ να λαμβάνει το 25,6%, ενώ ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ 22,9%, το ΠΑΣΟΚ 14%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 6,4%, το ΚΚΕ 5,6%, η Χρυσή Αυγή με 4,6% και η ΔΗΜΑΡ 4,6%.



Προβάδισμα 3 μονάδων για τη ΝΔ δίνει και η δημοσκόπηση της ΜARC που δημοσιεύει το Έθνος της Κυριακής, καθώς συγκεντρώνει το 25,2% έναντι 23,2% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 12,6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 6,6%, η ΔΗΜΑΡ με 5,3%, το ΚΚΕ με 4,5%, η Χρυσή Αυγή με 4,4% και η Δημιουργία Ξανά μαζί με τη Δράση με 3,8%.



Σε δημοσκόπηση της PULSE, που δημοσιεύει o Τύπος της Κυριακής, η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει το 24,5% έναντι 24% του ΣΥΡΙΖΑ και ακλουθούν το ΠΑΣΟΚ με 14%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 7%, η ΔΗΜΑΡ 5%, η Χρυσή Αυγή με 5% και το ΚΚΕ με 4,5%.



Στην ίδια δημοσκόπηση η πρόθεση ψήφου με αναγωγή διαμορφώνεται ως εξής: ΝΔ 26,5%, ΣΥΡΙΖΑ 26%, ΠΑΣΟΚ 15,5%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 7,5%, Χρυσή Αυγή 5,5%, ΔΗΜΑΡ 5,5%, ΚΚΕ 5% και Δημιουργία Ξανά-Δράση 3%.


Παρασκευή 25 Μαΐου

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της VPRC για το τηλεοπτικό κανάλι KONTRA o ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 28,5% και ακολουθούν ΝΔ 26% ΠΑΣΟΚ 12,5%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 7% ΔΗΜΑΡ 7% Χρυσή Αυγή 5,5% ΚΚΕ 5% και Δημιουργία Ξανά - Δράση 3%. Ωστόσο στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 35,4% έναντι 27,2%

Με μόλις 0,2% προηγείται της ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ στην δημοσκόπηση της Metron Analysis για τον ΑΝΤ1. Πιο συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 27,2% των ψήφων και ακολουθούν: ΝΔ 27%, ΠΑΣΟΚ 14,8%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 7,2%, ΚΚΕ 5,2%, Χρυσή Αυγή 4,9%, Δημοκρατική Αριστερά 6,2%. Στο όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή βρίσκεται η Δημιουργία Ξανά.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η ΝΔ, με διαφορά 2,2% από τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Rass για την Metro Weekend. Η ΝΔ συγκεντρώνει 23,6% και ακολουθούν: ΣΥΡΙΖΑ 21,4%, ΠΑΣΟΚ 13,1%, ΔΗΜΑΡ 6,2%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 5,8%, ΚΚΕ 4,8%, Χρυσή Αυγή 3,8% και η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει στο 16,3%.

Πέμπτη 24 Μαΐου

Σε δημοσκόπηση της Public Issue για τον Σκάι ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται σε πρώτο κόμμα με ποσοστό 30%. Ακολουθεί η ΝΔ με 26%, το ΠΑΣΟΚ με 15,5%, η ΔΗΜΑΡ ΜΕ 6,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 8%, το ΚΚΕ με 5% και η Χρυσή Αυγή με 4%.



Όλα προδιαγράφουν για ένα εκλογικό θρίλερ για γερά νεύρα.

Ως κύριοι «μονομάχοι» και πόλοι συσπείρωσης αναδεικνύονται ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ εκφράζοντας και τις αντίστοιχες κοινωνικοπολιτικές δυνάμεις και συσπειρώσεις.

Αντίθετα, προβλήματα αντιμετωπίζουν τα μικρότερα κόμματα που δέχονται ισχυρές πιέσεις.

Ενώ σημαντική πτώση δημοσκοπικά εμφανίζει και το ΚΚΕ που φαίνεται ότι δεν κατορθώνει μέχρι στιγμής να συσπειρώσει την εκλογική του βάση παρουσιάζοντας έντονες διαρροές προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

 Σίγουρα ο δρόμος μέχρι τις εκλογές είναι ακόμη μακρύς.

Τα διλήμματα, οι εκβιασμοί, οι προκλήσεις αλλά και πιθανές ανατροπές θα εντείνονται όσο πλησιάζουμε στις εκλογές.

Οπωσδήποτε μεγάλο τμήμα των πολιτών θα θελήσει να συνεχίσει και να εκφράσει την αντιμνημονιακή του διάθεση και την απαίτηση του για μια άλλη πολιτική.

Ωστόσο, στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση πιο έντονα θα μπει και το δίλημμα για σχηματισμό κυβέρνησης μέσα σε ένα διεθνές και εσωτερικό περιβάλλον που θα σκιάζεται από την πίεση των οικονομικών αδιεξόδων και της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας.

Ως πιθανότερα σενάρια με βάση τη διαμορφωνόμενη δυναμική των εξελίξεων μπορεί να είναι:

- Σχηματισμός κυβέρνησης με κύριο άξονα τη ΝΔ και την ευρύτερη κεντροδεξιά, αλλά και το ΠΑΣΟΚ.

- Σχηματισμός κυβέρνησης με κύριο πόλο το ΣΥΡΙΖΑ  και τη στήριξη κεντροαριστερών δυνάμεων, της ΔΗΜΑΡ και ανοχή του ΠΑΣΟΚ.

- Σχηματισμός κυβέρνησης με «οικουμενική» παραλλαγή ή όπως την ονομάζουν προσφάτως «εθνικού σκοπού», με τη στήριξη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων ή κάποιας άλλης κεντροδεξιάς δύναμης που θα μπορέσει να μπει στη νέα Βουλή.

 Το τοπίο θα αποσαφηνίζεται όσο θα προχωράμε προς τις εκλογές.

Το τι σημαίνουν επίσης αυτές οι λύσεις θα προσπαθήσουμε να το προσεγγίσουμε και σε επόμενες δημοσιεύσεις.

Το σίγουρο είναι ότι σαν δημοκρατικοί πολίτες και σαν άνθρωποι που έχουν πληγεί  από τη βάρβαρη πολιτική των Μνημονίων να μην επιτρέψουμε με τον αγώνα και με την ψήφο μας να συνεχιστεί με κάποια παραλλαγή ή «μασκάρεμα» η ίδια πολιτική.

Να μην επιτρέψουμε να περάσουν τα διλήμματα και οι εκβιασμοί.

Με άλλα λόγια:

Να κρατηθούν όσο είναι δυνατόν πιο χαμηλά τα ποσοστά της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των πιθανών συνδαιτυμόνων τους.

Να ενισχυθούν σταθερά  τα ποσοστά της Αριστεράς.

Για τα υπόλοιπα ας επαγρυπνούμε και ας είμαστε έτοιμοι για νέες κινητοποιήσεις και αγώνες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: