Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Και τώρα που τελείωσε το θέατρο των εκλογών... ας δούμε την επικαιρότητα

    από τον Μ ...

 Στα 106,13 δις ευρώ οι υποχρεώσεις της ΤτΕ προς την ΕΚΤ τον Ιούλιο
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανακοίνωσε ότι οι οφειλές της Τράπεζας της Ελλάδος ανήλθαν στα 106,13 δις ευρώ στα τέλη του Ιουλίου
Το ποσό αυτό, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, είναι το υψηλότερο από το 2012, καθώς υπήρξε σημαντική αύξηση στην εκροή κεφαλαίων προς το εξωτερικό, λόγω των φόβων για έξοδο της Ευρώπης από την Ευρωζώνη.

Οι πληρωμές γίνονται μέσω του προγράμματος Target 2, το οποίο διευκολύνει τις πληρωμές μεταξύ τραπεζών της Ευρωζώνης. Η οφειλή των 106,13 δις ευρώ, σημαίνει ότι οι πληρωμές των ελληνικών τραπεζών προς τις τράπεζες της Ευρωζώνης, υπερέβησαν τις πληρωμές των τραπεζών της Ευρωζώνης προς τις ελληνικές τράπεζες.  
Fitch: Θα χρειαστεί χρόνος για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη
Ουδέτερο το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, δηλώνει οίκος Fitch, ο οποίος επισημαίνει ότι το ρίσκο παραμένει υψηλό, καθώς οι κίνδυνοι για την επιτυχία του προγράμματος δεν έχουν εξαλειφθεί
Όπως αναφέρει ο οίκος, οι εκλογές φαίνεται να οδηγούν σε μια πιο συνεκτική κυβέρνηση με ανανεωμένη εντολή για την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου, μειώνοντας ελαφρώς τους κινδύνους για την επιτυχή υλοποίησή του, ωστόσο, όπως συμπληρώνει, θα χρειαστεί χρόνος για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Ελλάδα και στους δανειστές της.

Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τον οίκο Fitch, αυξάνει τον κίνδυνο καθυστερήσεων όσον αφορά τις αξιολογήσεις για την εφαρμογή του προγράμματος.

Γιούνκερ σε Τσίπρα: Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο

Συγχαρητήρια επιστολή στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για το εκλογικό αποτέλεσμα απέστειλε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με την οποία τονίζει την ανάγκη για έγκαιρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων
Όπως είπε ο κ. Γιούνκερ, η Κομισιόν θα υποστηρίξει τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας, ωστόσο όπως υπενθυμίζει «έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά»

Ολόκληρη η επιστολή Γιούνκερ:
 
«Αγαπητέ Αλέξη, αγαπητέ φίλε,
εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα ήθελα να σας συγχαρώ για τα εκλογικά αποτελέσματα της χθεσινής βραδιάς.
 
Είμαι βέβαιος ότι αυτά αποτελούν τη βάση για τον γρήγορο σχηματισμό της νέας Κυβέρνησης υπό την προεδρία σας και για την αξιοποίηση της σχετικής δημοκρατικής εντολής, προκειμένου να προχωρήσει η εφαρμογή του Προγράμματος Στήριξης και Σταθερότητας, που συμφωνήσατε με τους Ευρωπαίους εταίρους τον Αύγουστο.
 
Η Ελλάδα χρειάζεται τώρα ευρεία υποστήριξη όλων των κομμάτων, θεσμική σταθερότητα και έγκαιρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ούτως ώστε να επιστρέψει η εμπιστοσύνη μεταξύ των Ελλήνων όσο και προς την ελληνική οικονομία.
 
Συγχρόνως, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να καταστεί λειτουργική η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, η οποία θα αποτελέσει το θέμα της ειδικής συνόδου των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη.
 
Έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά και δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Όπως γνωρίζετε καλά, μπορείτε να βασίζεστε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και σε εμένα προσωπικά, ότι θα συμπαρασταθούμε στην Ελλάδα και θα υποστηρίξουμε τη νέα κυβέρνηση στις προσπάθειές της.»

Τουσκ: « Ζωτικής σημασίας η εφαρμογή του προγράμματος»
 

Ζωτικής σημασίας χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ την αφοσίωση του Αλέξη Τσίπρα στην εφαρμογή του τρίτου προγράμματος, σε συγχαρητήρια επιστολή του για την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Παράλληλα ο0 πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκφράζει την ελπίδα ότι οι εκλογές θα οδηγήσουν στην πολιτική σταθερότητα που είναι αναγκαία για να αντιμετωπιστούν όλες οι προκλήσεις.

Σύμφωνα με τον κ.Τουσκ, οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. ως σύνολο είναι οι ίδιες με αυτές που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ως χώρας και έθεσε ως παραδείγματα την προσφυγική κρίση και την ανάγκη επίτευξης βιώσιμης ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας. 

Στην επιστολή του ο Tusk αναφέρει:
 
«Εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα ήθελα να σας συγχαρώ για τη νίκη σας στις εκλογές στην Ελλάδα. Ελπίζω ότι αυτές οι εκλογές τώρα θα παράσχουν την πολιτική σταθερότητα που είναι αναγκαία για να αντιμετωπιστούν όλες οι προκλήσεις.
 
Πολλές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της, είναι οι ίδιες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ως χώρα, όπως η προσφυγική κρίση και η δημιουργία βιώσιμης ανάπτυξης και θέσεων εργασίας. Ελπίζω ότι η Ελλάδα, με τη νέα σας κυβέρνηση, θα συμβάλει εποικοδομητικά την εξεύρεση λύσεων σε όλες αυτές τις προκλήσεις. Η αφοσίωση και η ηγεσία σας στην εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής είναι κρίσιμη, προκειμένου να σημειωθεί η διαφορά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
 
Προσβλέπω να εργαστούμε για άλλη μία φορά μαζί στενά και να σας καλωσορίσουμε την έκτακτη άτυπη σύνοδο των επικεφαλής κρατών ή κυβερνήσεων της ΕΕ αυτή την Τετάρτη»

Στίγκλιτς: Το ελληνικό πρόβλημα μεταφέρθηκε στο μέλλον - Η Γερμανία ευθύνεται για το χάος

Την πολιτική λιτότητας που επιβάλει η Γερμανία στην Ελλάδα και την ευρωζώνη, επέκρινε ο βραβευμένος με Νόμπελ Αμερικανός οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς , λέγοντας ότι «η Γερμανία ευθύνεται για το χάος»
Ο Στίγκλιτς εκτίμησε ότι δεν λύθηκε το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας μετά το τρίτο μνημόνιο. «Το πρόβλημα μεταφέρθηκε στο μέλλον. Πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί μετά τις εκλογές, αν θα υπάρξει ένας συνασπισμός που θα μπορέσει να σπάσει το παλιό σύστημα των ολιγαρχών. Η τρόικα μέχρι στιγμής δεν έχει βοηθήσει και πολύ προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν επικεντρώθηκε στο θέμα των ολιγαρχών», υπογράμμισε ο Αμερικανός οικονομολόγος, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel και πρόσθεσε ότι «η Γερμανία ευθύνεται για το χάος», εξηγώντας ότι το Βερολίνο ασκεί μεγάλη επιρροή στις αποφάσεις της τρόικας. 
Η Ελλάδα χρειάζεται ένα κούρεμα του χρέους της, σύμφωνα με τον Στίγκλιτς. «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της, ότι η χώρα χρειάζεται ένα κούρεμα του χρέους. Αυτό είναι ένα γεγονός ανεξάρτητα από το πώς θα το ονομάσει κανείς: κούρεμα, αναδιάρθρωση ή οτιδήποτε άλλο».
Ο Αμερικανός οικονομολόγος εκτίμησε επίσης ότι αν δεν αναθεωρηθούν κάποιοι από τους στόχους που έχει θέσει η τρόικα, «η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι μεγαλύτερη». 
Μεταξύ των στόχων που θα πρέπει να αλλάξουν ο Στίγκλιτς ανέφερε συγκεκριμένα το πλεόνασμα ύψους 3,5% που πρέπει να πετύχει η Ελλάδα το 2018, εξηγώντας ότι δεν θα πρέπει να ξεπεράσει το 1%. 
«Αυτό που σκοτώνει την Ελλάδα δεν είναι μόνο η έλλειψη αποδοτικότητας στον δημόσιο τομέα, αλλά και στον ιδιωτικό. Όταν το τραπεζικό σύστημα είναι τόσο κατεστραμμένο στην Ελλάδα τόσο δεν μπορεί να κάνει πολλά για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις, και η Ελλάδα είναι μια χώρα των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να ξεκινήσει και πάλι η χρηματοδότησή τους», τόνισε. 

Καταλήγοντας, επισήμανε ότι η πολιτική λιτότητας που προωθεί η Γερμανία «είναι μια επικίνδυνη πολιτική». «Η χρηματοδότηση των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων δεν λειτουργεί σε καμία από τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Αν αυτό συνεχιστεί για τρία ακόμη χρόνια, ο ασθενής θα πεθάνει». 
Ο Αμερικανός οικονομολόγος πρότεινε «να προχωρήσει γρήγορα η τραπεζική ένωση» στην ευρωζώνη, για να αποφευχθούν αυτά τα δυσάρεστα αποτελέσματα, εξηγώντας όμως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να ακολουθούν την ίδια οικονομική πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: