Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Τσίπρας - έρχεται και ο "λογαριασμός" της νέας κυβέρνησης: Σε 95 ημέρες πρέπει να εφαρμόσει το 56% του Μνημονίου


Είμαστε ακόμη την επαύριο των εκλογών στην περίοδο των χαμόγελων ικανοποίησης από τους "νικητές" των εκλογών.

Θα έχουμε και τις παράτες με τις ορκωμοσίες - πρωθυπουργού, των μελών της νέας κυβέρνησης.

Αξέχαστα μας έχουν μείνει τα γέλια, τα φιλιά των νέων υπουργών των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μετά τις εκλογές της 25ης του Γενάρη.

Λίγους μήνες μετά πολλοί από αυτούς έχουν αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ και απέτυχαν να εκλεγούν στη νέα Βουλή ύστερα από τη συγκρότηση της ΛΑΕΝ.

Τους μήνες αυτούς η χώρα πέρασε ένα απίστευτο οδοιπορικό αντιφάσεων, παλινωδιών και συμβιβασμών.

Από τη "δημιουργική ασάφεια", τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, το γαϊτανάκι των διαπραγματεύσεων για να φτάσουμε στο αλήστου μνήμης δημοψήφισμα, τα capital controls και τελικά στην άνευ όρων υπερψήφιση του Τρίτου Μνημονίου και την προκήρυξη των εκλογών.

O «λογαριασμός» της νέας κυβέρνησης: Σε 95 ημέρες πρέπει να εφαρμόσει το 56% του Μνημονίου

Όλα αυτά είχαν ανυπολόγιστο κόστος  για την εθνική οικονομία και το λαό μας.

Τώρα, λοιπόν, τα ψέματα και οι θριαμβολογίες τελειώνουν.

Βέβαια, όπως επισημαίνει σήμερα και το Politico "Οι Έλληνες συγχώρεσαν τον Τσίπρα και το μνημόνιό του".

Έτσι, σύμφωνα με το περιοδικό, οι Ευρωπαίοι ηγέτες "μπορούν να ανασάνουν με ανακούφιση" μετά την εμπιστοσύνη που έδωσαν οι ψηφοφόροι στον Αλέξη Τσίπρα κάνοντάς τον ισχυρότερο.

Η "πειστική νίκη" ελευθερώνει τον Τσίπρα δίνοντάς του τη δυνατότητα να κάνει μεταρρυθμίσεις, κυρίως στην αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό.

Έτσι, από σήμερα κιόλας ανοίγει ο "λογαριασμός" που φυσικά θα καλεστεί να τον πληρώσει ο λαός και τα πιο αδύναμα στρώματα της κοινωνίας.

Αφού ο Τσίπρας και η κυβέρνησή του ούτε καν διαχειριστές του Τρίτου Μνημονίου δεν θα είναι.

Μάλλον εντολοδόχος των δανειστών και του τοποτηρητή, κ. Φερβέι και της τρόικα, θα είναι το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Έτσι, λοιπόν, οι αριθμοί της εκλογικής μάχης αποτυπώνουν τη μία αλήθεια, αλλά δεν είναι η μόνη. Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι αριθμοί που καταδεικνύουν πόσο επιτακτικά τίθεται  άμεσα η εφαρμογή της συμφωνίας. 

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», η νέα κυβέρνηση έχει προθεσμία 95 ημερών, έως το τέλος του έτους, για να υλοποιήσει το 56,4% των μέτρων του μνημονίου ή 127 δράσεις, εκ των οποίων οι 15 εντός του Οκτωβρίου. 

Τα περισσότερα από αυτά είναι και τα πιο δύσκολα πολιτικά, όπως η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, η φορολογία των αγροτών, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Η τρόικα θα ξεκινήσει τη νέα αξιολόγηση στα μέσα Οκτωβρίου και μόνο εάν ολοκληρωθεί επιτυχώς θα εκταμιευτεί το υπόλοιπο της πρώτης δόσης που έχει μείνει, επί του παρόντος, «κλειδωμένο» και στη συνέχεια θα αρχίσει η διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους. 

Μόνο που όλα αυτά θα προκαλέσουν κοινωνική δυσαρέσκεια και εδώ βρίσκεται το χρέος όλων των δυνάμεων που ενδιαφέρονται για μια διαφορετική προοπτική να συντονίσουν τις δυνάμεις τους και να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις και πρόγραμμα για μια εναλλακτική λύση ριζικά διαφορετική από τις πολιτικές που εφαρμόζονται. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: