Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

«Άρχισαν τα όργανα» - πρώτη ρήξη με Ντάισελμπλουμ εν μέσω ομοβροντιών από Γερμανία και Σόιμπλε


Ήρθε, λοιπόν, κι ο  Ντάισελμπλουμ.

Έτσι, όπως τα περιμέναμε…

Ψυχρά και κυνικά  μετέφερε τις αξιώσεις των δανειστών και των κυρίαρχων κύκλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης – για να ακριβολογούμε του Βερολίνου.

Υπήρξε, λοιπόν, αρχικά η συνάντηση  του προέδρου του Eurogroup με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα με τον οποίο ακολούθησε περίπου ο παρακάτω διάλογος.

Τσίπρας: Τέσσερα χρόνια τώρα η Ελλάδα εφαρμόζει ένα αποτυχημένο πρόγραμμα που έκανε το λαό μας να υποφέρει άδικα.

Ντάισελμπλουμ: Δεν έχω την ίδια άποψη.

Τσίπρας: Τότε δείτε τους αριθμούς. Χρέος 180% του ΑΕΠ από το 124%, 1,5 εκατομμύριο άνεργοι, 2,5 εκατομμύρια φτωχοί.

Ντάισελμπλουμ: Θα ζητήσετε παράταση του προγράμματος;

Τσίπρας: Το πρόγραμμα αυτό απορρίφθηκε από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Δεν έχω το δικαίωμα να την αγνοήσω. Κανείς δεν το έχει. Θεμελιώδης αρχή της Ενωμένης Ευρώπης είναι ο σεβασμός της λαϊκής κυριαρχίας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι δεδομένη η δέσμευση να μην εκτροχιαστεί ο πρωτογενώς ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, επαναλαμβάνοντας πως η βούληση της Κυβέρνησης είναι για ένα σχέδιο αλλαγής πορείας χωρίς όμως να επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών.

«Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε νέα ελλείμματα. Δεν θα ζήσουμε όμως και με διαρκή κοινωνικά ελλείμματα. Είμαστε επίσης δεσμευμένοι από την λαϊκή εντολή να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας το οποίο είναι εστιασμένο στην ανθρωπιστική κρίση, να επανεκκινήσουμε την οικονομία και να αποκαταστήσουμε την απασχόληση» τόνισε σύμφωνα με το Left.gr ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια ακολούθησε η συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών με τον Γιάννη Βαρουφάκη και άλλους υπουργούς η οποία ολοκληρώθηκε με τη συνέντευξη τύπου του Έλληνα υπουργού Οικονομικών με τον Ντάισελμπλουμ.

Συνέντευξη που μόνο ‘διπλωματική’ δεν ήταν.
Φάνηκε τόσο στους λόγους όσο και στις εκφράσεις των δύο ανδρών η διάσταση απόψεων.

Με ψυχρό και κατηγορηματικό τρόπο ο πρόεδρος του Eurogroup απαίτησε τη συμμόρφωση με τις ‘δεσμεύσεις’ και ότι δεν υπάρχει θέμα Διάσκεψης για το Χρέος, αφού η Διάσκεψη είναι το ίδιο το … Eurogroup.



Από τη μεριά του ο Γιάννης Βαρουφάκης  τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση θα συνομιλεί μόνο με τα θεσμοθετημένα όργανα της ΕΕ. και πως δεν θα συνεργαστεί με την τρόικα αλλά μόνο με την Κομισιόν , το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. 

«Με μια τριμερή επιτροπή ενταγμένη στο πρόγραμμα που έχουμε απορρίψει και που σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είναι σαθρά δομημένη επιτροπή, δεν έχουμε στόχο να συνεργαστούμε» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που έδωσε με τον πρόεδρο του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, έπειτα από τη συνάντησή τους στο υπουργείο Οικονομικών.


Με το ζόρι ακολούθησε μια … παγωμένη χειραψία ανάμεσα στο Βαρουφάκη και στον Ντάισελμπλουμ.

Έτσι, είναι γιατί τόσο οι κυρίαρχοι της Ευρώπης όσο και οι εντεταλμένοι υπάλληλοί τους έχουν μάθει να αντιμετωπίζουν τη χώρα μας ως αποικία η οποία δεν έχει κανένα δικαίωμα διαφορετικής έκφρασης ή στοιχειώδους διεκδίκησης των δικαιωμάτων της.

Από κοντά και ο – γνωστός … φιλέλληνας - γερμανός υπ. Οικονομικών, Β. Σόιμπλε ο οποίος  μιλώντας σε εκδήλωση ασφαλιστικών φορέων στο Βερολίνο, δήλωσε πως η Γερμανία είναι μεν ανοιχτή σε διάλογο, ωστόσο δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί κανέναν «εκβιασμό».

Για φανταστείτε!
Ο πρωτομάστορας των εκβιασμών απέναντι στον ελληνικό λαό μας απειλεί λέγοντας ότι τον εκβιάζουμε …

Στη συνέχεια της ημέρας θα υπάρξει και το γεύμα ανάμεσα στη Μέρκελ, τον Ολάντ και τον Σουλτς στο Στρασβούργο όπου θα συζητηθεί το ελληνικό θέμα.

Είναι πολλοί εκείνοι – ιδιαίτερα στη Γερμανία – που υποστηρίζουν ότι η Μέρκελ και η γερμανική ηγεσία θα προτιμήσει α δώσει ένα παραδειγματικά μάθημα στην Ελλάδα αφήνοντας την στην τύχη της και οδηγώντας την εκτός ευρώ παρά υποχωρώντας να ανοίξει την όρεξη και σε κινήματα άλλων χωρών, στην Ισπανία και στην Ιταλία.

Από την άλλη, οι διεκδικήσεις της Ελλάδας βρίσκουν θετική ανταπόκριση σε κύκλους της Γαλλίας, της Ιταλίας,  στη Βρετανία και κάπου κάπου και στην ίδια τη Γερμανία.

Το σκληρό πόκερ μόλις φαίνεται να έχει αρχίσει.

Για εμάς ήταν απόλυτα αναμενόμενο.

Βασικά περιμένουμε στο άμεσο διάστημα κλιμάκωση των πιέσεων και των δηλώσεων σε βάρος της χώρας μας.

Το ένα ερώτημα είναι  πώς και μέχρι πού θα το τραβήξει η ελληνική κυβέρνηση, με ποια στρατηγική θα πορευτεί.

Και το άλλο είναι αυτό που ήδη έχουμε τονίσει πολλές φορές: μήπως ήρθε η ώρα για μια άλλη παρέμβαση των Ελλήνων πολιτών …



Δεν υπάρχουν σχόλια: