Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Η αποπληρωμή του χρέους της Ελλάδας στο ακέραιο είναι «μη ρεαλιστική», σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ

Αλέξης Τσίπρας, ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑΣΥΡΙΖΑ ηγέτης Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει ότι θέλει διαπραγμάτευση - όχι αντιπαράθεση - με τους δανειστές της Ελλάδας


“Δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένεται από την Ελλάδα να αποπληρώσει το τεράστιο χρέος της στο ακέραιο”, δήλωσε στο BBC - όπως αποκαλεί το ίδιο το πρακτορείο -  ο επικεφαλής εκπρόσωπος για την οικονομία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κανείς δεν πιστεύει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Για το BBC ο  “ακροαριστερός” ΣΥΡΙΖΑ, που κέρδισε τις γενικές εκλογές της Κυριακής, θέλει να επαναδιαπραγματευθεί   το πακέτο ‘διάσωσης’ της Ελλάδας ύψους  240 δισ ευρώ Ελλάδα (£ 179bn ή  $ 270δις) από τους διεθνείς δανειστές.

Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν προειδοποιήσει τη νέα ελληνική κυβέρνηση ότι θα πρέπει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της προς τους πιστωτές.

Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας - ο οποίος ορκίστηκε ως πρωθυπουργός τη Δευτέρα - αναμένεται να παρουσιάσει το νέο υπουργικό συμβούλιο του αργότερα μέσα στην ημέρα.

«Επικίνδυνο Ευρώπη»

"Δεν έχω συναντήσει έναν οικονομολόγο  ο οποίος εκ βαθέων  θα σας πει ότι η Ελλάδα θα εξοφλήσει το σύνολο των εν λόγω χρεών. Αυτό δεν μπορεί να γίνει», είπε ο κ Τσακαλώτος.
Υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ γιορτάσει τη νίκη του κόμματοςΟι υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ - όπως και η πλειοψηφία των Ελλήνων - επιθυμεί να μπει ένα τέλος σετις σκληρές περικοπές του προϋπολογισμού
Ένας πεζός που περνάει ένα νόμισμα οθόνη ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου στο ΛονδίνοΤο ευρώ άγγιξε το χαμηλότερο του σε  χρονικό διάστημα 11 ετών έναντι του δολαρίου τη Δευτέρα, για να ανακάμψει λίγο αργότερα

Συνέχισε λέγοντας ότι οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει τώρα να δείξουν ότι είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ.

"Πρόκειται  να είναι πολύ αστείο και πολύ επικίνδυνο ταυτόχρονα για την  Ευρώπη με τις  πολύ ισχυρές φυγόκεντρες πολιτικές δυνάμεις, αν σηματοδοτηθεί ότι μετά από μια δημοκρατική εκλογική διαδικασία  οι ηγέτες της δεν ενδιαφέρονται  να συνομιλήσουν με τη  νέα κυβέρνηση.

"Θα είναι ένα τελικό μήνυμα ότι αυτή είναι μια Ευρώπη που δεν μπορεί να ενσωματώσει τη δημοκρατική αλλαγή και δεν μπορεί να ενσωματώσει την κοινωνική αλλαγή."

Αλλά ο κ Τσακαλώτος τόνισε ότι θα ήταν "ο χειρότερος εφιάλτης μου, αν η ευρωζώνη καταρρεύσει επειδή η Ελλάδα θα αποτύχει".

"Και αν η Ελλάδα καταρρεύσει και απομακρυνθεί από την ευρωζώνη - τότε και η η  ευρωζώνη θα καταρρεύσει. Έχουμε πει από την αρχή ότι η ευρωζώνη βρίσκεται σε κίνδυνο, το ευρώ είναι σε κίνδυνο, αλλά δεν βρίσκεται σε κίνδυνο εξαιτίας του ΣΥΡΙΖΑ ... βρίσκεται σε κίνδυνο εξαιτίας των πολιτικών της λιτότητας”.
γραμμή
Ανάλυση: Robert Peston, οικονομικός συντάκτης του BBC


Αν ο ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να κερδίσει τις διαπραγματεύσεις του με την υπόλοιπη ευρωζώνη, τα άλλα κόμματα που είναι εναντίον της λιτότητας θα φανούν πιο αξιόπιστα στους ψηφοφόρους. Η νίκη της υπέρμαχου του προστατευτισμού, Marine Le Pen, στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας θα αποτελέσει  μια ενδιαφέρουσα δοκιμασία της ψυχραιμίας των αγορών.

Και αν ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά πρόκειται να  “χάσει” στις συνομιλίες με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, καθώς και  η οριστική εκδίωξη της Ελλάδας από το ευρώ πρόκειται να λάβει χώρα, οι επενδυτές θα μπορούσαν κάλλιστα να τραβήξουν τις αποταμιεύσεις τους από οποιαδήποτε χώρα της ευρωζώνης όπου οι ‘εθνικιστές’ βρίσκονται σε  ανοδική πορεία.

Επομένως, γιατί οι επενδυτές δεν είναι σε κατάσταση ξέφρενης πανικού; Γιατί οι αγορές του ευρώ και των μετοχών ανέλκαμψαν  λίγο; Μια ελαφρώς απίθανοηεξήγηση είναι ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι η ευρωζώνη θα ήταν στην πραγματικότητα ισχυρότερη χωρίς την Ελλάδα, εφ 'όσον δεν υπάρξει άλλη μεγάλη χώρα που την ακολουθήσει “έξω από την πόρτα”.
Πιο πιθανό είναι ότι πιστεύουν ότι θα επικρατήσει η λογική, και το Βερολίνο θα επιβάλει κυρώσεις σε περίπτωση διαγραφής των υπερβολικών χρεών της Ελλάδας.

γραμμή
Ο κ Τσίπρας νωρίτερα τόνισε ότι ήθελε διαπραγμάτευση - όχι αντιπαράθεση - με τους διεθνείς δανειστές.
«Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να συνεργαστεί και να διαπραγματευτεί για πρώτη φορά με τους εταίρους μας μια δίκαιη, αμοιβαία επωφελή και βιώσιμη λύση», είπε.

Η τρόικα των δανειστών που ελέγχει το “πακέτο διάσωσης” της Ελλάδας - δηλαδή, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - επέβαλε μεγάλες περικοπές του προϋπολογισμού και “αναδιαρθρώσεις” σε αντάλλαγμα για τα δάνεια.


Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προειδοποίησε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει καμία μείωση των υποχρεώσεων του χρέους της.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Steffan Seibert, τόνισε ότι είναι σημαντικό για την Ελλάδα να «λάβει μέτρα ώστε η οικονομική ανάκαμψη να συνεχιστεί".

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόεδρος του Eurogroup, δήλωσε τη Δευτέρα: «Υπάρχει πολύ μικρή υποστήριξη για μια διαγραφή στην Ευρώπη."

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει κάποιες ανησυχίες στις χρηματαγορές.
Σε ένα ασταθές ξεκίνημα της εβδομάδας, το ευρώ άγγιξε ελάχιστο χαμηλό σε χρονικό διάστημα 11 ετών έναντι του δολαρίου νωρίς τη Δευτέρα, πριν ανακάμψει σχεδόν 0,7% υψηλότερα έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

γραμμή
Σημαντικές ημερομηνίες

  • 26 Γενάρη: προγραμματισμένη συνάντηση στις Βρυξέλλες του Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να συζητήσουν για την Ελλάδα
  • 12 Φεβρουαρίου: σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου ο  πρόσφατα εκλεγμένος Έλληνας πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να παραστεί.
  • 16 Φεβρουαρίου: Μια άλλη συνεδρίαση του Eurogroup πρόκειται να συζητήσει την "κατάσταση πραγμάτων" στην Ελλάδα
  • 28 Φλεβάρη: το τρέχον πρόγραμμα των δανείων προς την Ελλάδα υπό το European Financial Stability Facility τελειώνει.
  • Υπάρχει ακόμα 1,8 δις ευρώ από τα δάνεια που μπορεί να καταβληθεί στην Ελλάδα, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις που επιβάλλονται από την τρόικα
  • Το πρώτο τρίμηνο του 2015: Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αντλήσει περίπου 4,3 δις ευρώ για να βοηθηθεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις της, με την Αθήνα, ενδεχομένως να χρειάζεται να ζητήσει αυτό το ποσό από το ΔΝΤ και τις χώρες της ευρωζώνης
  • 19η Μαρτίου: Μια άλλη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ
γραμμή
Φαίνεται πραγματικά ότι τα “δύσκολα” τώρα αρχίζουν.
Οι “εταίροι” δηλώνουν - κάπως σε χαμηλούς τόνους προς στιγμήν - ΄τι θα συνεργαστούν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα εκπέμπυν πολλά μηνύματα ότι δε νοείται νέο “κούρεμα” ή διαγραφή του χρέους, ότι η Ελλάδα πρέπι να τηρήσει τις “υποχρεώσεις” της και να συνεχίσει τις “μεταρρυθμίσεις”.

Τις επόμενες ημέρες θα αρχίζει να ξεκαθαρίζει κάπως το τοπίο.
Δεν αποκλείεται να έχουμε ένα σκληρό μπρα - ντε - φερ ανάμεσα στη νέα ελληνική κυβέρνηση και στους εταίρους - δανειστές.

Μόνο που ο ελληνικός λαός πρέπει να δώσει το δικό του παρόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: