Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές - σημείο τομής στα πολιτικά πράγματα και η επόμενη μέρα των εκλογών

Η  στιγμή έφτασε …

Τα κόμματα της άθλιας συγκυβέρνησης, ΝΔ και ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ, υπέστησαν δεινή ήττα …


Όλοι κάνουν λόγο για ‘ιστορική’  νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, για ιστορική νίκη της Αριστεράς …


Ότι αποτελεί μια σημαντική τομή στα πολιτικά πράγματα της χώρας είναι αδιαμφισβήτητο.
Για την Ευρώπη, επίσης, στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα κατά των πολιτικών της λιτότητας


Τώρα, το κατά πόσο σε βάθος χρόνου θα φανεί πραγματικά ‘ιστορική’ και ‘αριστερή’  θα φανεί από την ουσία της πολιτικής που θα εφαρμοστεί …




“Θρίαμβος’ , λοιπόν, του ΣΥΡΙΖΑ …


Αλλά καλό είναι να δούμε και ορισμένα σημαντικά προβλήματα των εκλογικών αποτελεσμάτων που αναδεικνύουν και τις βαθιές παθογένειες του εκλογικού μας συστήματος.


  •  Πρώτα απ’ όλα είναι η τρίτη θέση και το ποσοστό που καταλαμβάνει το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής. Οι ναζιστές είναι εδώ και δενα ποτελούν συγκυριακό μόνο φαινόμενο. Ούτε κανείς μπορεί να επαναπαύεται και να μένει μόνο στα εκλογικά αποτελέσματα. ειδικότερα, όταν το νεοναζιστικό μόρφωμα - πέρα από τις περιοχές που αποτελούσαν παραδοσιακά κάστρα της Δεξιάς, Λακωνία, Μεσσηνία - συγκεντρώνει πολύ υψηλά ποσοστά σε πόλεις και περιοχές με έντονα κοινωικά προβλήματα, Β΄Πειραιά, Αττική, Θεσσαλονίκη κα.


  • Το πολύ υψηλό ποσοστό αποχής  - φτάνει στο 36,13%, λίγο μικρότερη από τις προηγούμενες εκλογές - παρά την κρισιμότητα αυτής της εκλογικής μάχης.
  • Γενικότερα, υπήρξε και ψήφος  που στην ουσία ήταν εναντίον της κεντρικής πολιτικής. το λευκό και άκυρο που έφτασε στο 2,36%. ή η ‘ψήφος - έκπληξη’ σε σχήματα όπως αυτό του Λεβέντη ή την ‘Τελεία’ που προφανώς αποτελούσε καια υτήα πόρριψη των κεντρικών πολιτικών σχημάτων.


Πάνω απ’ όλα, όμως, είναι τα πιεστικά προβλήματα τόσο στις σχέσεις με τους ‘εταίρους’, την Ευρώπη, τους δανειστές όσο και τα ακραία οικονομικά και κοινωικά προβλήματα που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό η χώρα.


Γι’ αυτό δεν μπορεί να υπάρξει κανένας εφησυχασμός.
Καμιά εν λευκώ εναπόθεση ελπίδας στους χειρισμούς της νέας κυβέρνησης.


Όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει οι πολίτες πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση, να είναι έτοιμοι με τη δική τους παρέμβαση να ωθήσουν τα πράγματά στην κατεύθυνση για την ουσιαστική αποτίναξη των δεσμών, της πραγματικής λιτότητας, της ανάκτησης των θεμελιακών δικαιωμάτων τους.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες οδεύουμε ταχύτατα σήμερα σε σχηματισμό κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ  σε συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και πιθανή στήριξη από το 'Ποτάμι'


Παρουσιάζουμε στη συνέχεια μια σύντομη επισκόπηση του αντίκτυπου στα διεθνή μέσα των εκλογικών αποτελεσμάτων στην Ελλάδα και της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο διεθνής Τύπος για τον «θρίαμβο» του ΣΥΡΙΖΑ



Οι ελληνικές βουλευτικές εκλογές, η ιστορική νίκη του Αλέξη Τσίπρα και το ηχηρό μήνυμα που στέλνει η Ελλάδα κατά της λιτότητας βρίσκονται στο επίκεντρο των ξένων μέσων ενημέρωσης.


«Ο ηγέτης της παράταξης της αντί-λιτότητας ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ορκίστηκε να τελειώσει την πενταετή περίοδο της ταπείνωσης και του πόνου στην Ελλάδα μετά τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές. Μπροστά σε υποστηρικτές του που ζητωκραύγαζαν, ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία της διεθνούς διάσωσης» γράφει το BBC που πρώτο θέμα έχει τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές.




«Η Ελλάδα αφήνει πίσω της τη λιτότητα» έχει τίτλο το κεντρικό θέμα του CNN, που αναφέρεται στη χθεσινή εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και τη δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα. Όπως σχολιάζει το ρεπορτάζ του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου «ο φλογερός ηγέτης της αριστερής παράταξης ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε να ετοιμάζεται γι ακόμη μεγαλύτερη μάχη μετά τη νίκη του στις εκλογές της Κυριακής. Τώρα που η παράταξή του κέρδισε την υποστήριξη των ψηφοφόρων, ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε ακόμη μία μάχη μπροστά του: να κάνει ό,τι δεσμεύτηκε στην προεκλογική του καμπάνια και να διαπραγματευθεί τους όρους της ελληνικής διάσωσης».




Οι New York Times έχουν τίτλο «Οι Έλληνες ψηφίζουν αντίθετα στη λιτότητα, μία μεγάλη αλλαγή» και σχολιάζουν πως «οι Έλληνες απέρριψαν τη σκληρή πολιτική της λιτότητας κι έστειλαν προειδοποίηση στην υπόλοιπη Ευρώπη καθώς ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ κατήγε μία αποφασιστική νίκη στις εθνικές εκλογές, τοποθετώντας τον σκληρό συνομιλητή Αλέξη Τσίπρα ως τον επόμενο πρωθυπουργό τους».




«Η ελληνική ψήφος εγείρει νέα ευρωπαϊκή σύγκρουση» γράφει η Wall Street Journalπου χαρακτηρίζει φάρμακο τη λιτότητα και αποδίδει τη συνταγογράφηση στις φίλες μας ευρωπαϊκές χώρες: «Οι Έλληνες ψηφοφόροι παρέδωσαν την εξουσία στο ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα στις εθνικές εκλογές, μία λαϊκή εξέγερση ενάντια στο σκληρό οικονομικό φάρμακο που η Ελλάδα έχει καταπιεί εδώ και πέντε χρόνια και μία επίπληξη στις φίλες ευρωπαϊκές χώρες που της το έχουν συνταγογραφήσει».




Το Skynews έχει τίτλο «Η Ελλάδα θα αφήσει πίσω την ‘ταπεινωτική λιτότητα’» σχολιάζοντας στον υπέρτιτλο ότι ο Αλέξης Τσίπρας λέει στους υποστηρικτές του πως η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την ‘καταστροφική λιτότητα’ που επιβλήθηκε από τους πιστωτές της.




«Γενιά ΣΥΡΙΖΑ: Το κόμμα σουπερστάρ, με τον Τσίπρα επικεφαλής του, κέρδισε τις ελληνικές εκλογές» έχει τίτλο η Liberation που στο πρωτοσέλιδό της αναφέρεται στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα.




Στο ίδιο πνεύμα η επίσης γαλλική Le Figaro έχει τίτλο «Ενάντια στη λιτότητα, η Ελλάδα δίνει την εξουσία στον ΣΥΡΙΖΑ» και σχολιάζει «μετά τη σαφή νίκη του κόμματός του, ο ηγέτης της ριζοσπαστικής αριστεράς Αλέξης Τσίπρας θα κληθεί να σχηματίσει κυβέρνηση τη Δευτέρα».




Η ισπανική El Pais έχει τίτλο «Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τις ελληνικές εκλογές και υπόσχεται να τερματίσει τη λιτότητα», ενώ η ιταλική La Repubblica «Ελλάδα, θρίαμβος Τσίπρα: Η τρόικα είναι παρελθόν» και αναφέρει πως «για την πλειοψηφία του λείπουν δύο έδρες».






«Ο Τσίπρας θριαμβεύει και ταρακουνά την Ευρώπη» γράφει η Corriere della Sera και συνεχίζει επικαλούμενη δήλωση του Τσίπρα «Δεν υπάρχει πια φόβος. Αρκετά με την τρόικα».




Όσον αφορά στα γερμανικά Μέσα, η Bild έχει τίτλο «ο ευρω-διώκτης Τσίπρας ανακοινώνει ριζική μεταρρύθμιση: Σταματήστε την καταστροφική λιτότητα» κι επίσης αναφέρεται στο γεγονός ότι δεν κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: