Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

«Η Ελλάδα ψηφίζει, η Ευρώπη αγωνιά» - μια επισκόπηση του ευρωπαϊκού και διεθνούς τύπου για τις ελληνικές εκλογές - αλλά και τι περιμένει τους Έλληνες πολίτες από τη Δευτέρα ...



Με πλήθος δημοσιεύματα ο ευρωπαϊκός τύπος αναφέρεται και σήμερα στις εκλογές στην Ελλάδα και τις πιθανές συνέπειες μιας νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη και την ευρωζώνη. Παραθέτουμε τα πιο χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα ψηφίζει, η Ευρώπη αγωνιά», διαβάζουμε στο πρωτοσέλιδο της Süddeutsche Zeitung. Η εφημερίδα σημειώνει στον υπότιτλο: «Σε περίπτωση νίκης του ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει ότι μπορεί για να χαλαρώσει την πολιτική λιτότητας. Βρυξέλλες και Βερολίνο θα προβάλλουν αντίσταση. Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στο ευρώ;».

Η δεύτερη σελίδας της εφημερίδας του Μονάχου φιλοξενεί εκτενές άρθρο για τον προεκλογικό αγώνα και τα μετεκλογικά σενάρια με τίτλο: «Η κληρονομιά των Ελλήνων». Στο υπότιτλο διαβάζουμε: «Όλα δείχνουν προς μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν ωστόσο φόβοι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει σε κίνδυνο όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα».



Η Tageszeitung του Βερολίνο σημειώνει σε σχόλιό της: «Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι μια στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι προς το συμφέρον τους. Διότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι η τελευταία ελπίδα για να διατηρηθεί μια δημοκρατική Ελλάδα. Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αποτύχει να ανακουφίσει τη χώρα από τις επιπτώσεις της κρίσης, πολλοί Έλληνες θα απελπιστούν τόσο που θα στραφούν στην ακροδεξιά ή ακόμα και τους φασίστες».


Ηττημένος παρά τη νίκη στις εκλογές ο Αλ. Τσίπρας;



 «Όσο πλησιάζει στην εξουσία, ο ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει νερό στο κρασί του»

Η ελβετική Neue Zürcher Zeitung αναφέρεται στην επομένη των εκλογών: «Για τον Αλέξη Τσίπρα θα είναι δύσκολο να μετατρέψει την ρητορική κατά της λιτότητας σε εποικοδομητική πολιτική, χωρίς να υπονομεύσει την αξιοπιστία του. Επιδιώκει διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους για ένα νέο κούρεμα. Όμως και μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα εξαρτάται από την οικονομική στήριξη της Δύσης, η οποία συνδέεται, ως γνωστόν, με όρους. Σε περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας κάνει πολλές υποχωρήσεις οι οπαδοί, θα του γυρίζουν μαζικά την πλάτη. Αν όμως δεν αναζητήσει τον συμβιβασμό με τους εταίρους η χώρα θα βρεθεί το πιθανότερο αντιμέτωπη με μια νέα οικονομική κρίση. Έτσι δεν αποκλείεται ο Αλέξης Τσίπρας να βγει ηττημένος, παρά τη νίκη του στις εκλογές».

Η γαλλική Libération επισημαίνει: «Μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκάσει πολλούς αρμόδιους στην ΕΕ να σκεφτούν. Η σκληρή αντιμετώπιση της Ελλάδας από την τρόικα, που οδήγησε σε μια χωρίς προηγούμενο απώλεια αγοραστικής δύναμη και μαζική ανεργία, δεν θα μπορούσε να μείνει χωρίς λαϊκή αντίδραση. Σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναμένεται πάντως μια επανάσταση. Όσο πλησιάζει στην εξουσία, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα ρίχνει όλο και περισσότερο νερό στο κρασί του. Αυτό που ενδεχομένως θα γίνει είναι μια συνετή επαναδιαπραγμάτευση του χρέους καθώς και μια προσεκτική ενίσχυση της κατανάλωσης, που είναι απολύτως απαραίτητη».





Σύμφωνα με το Reuters το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ που έχει ταχθεί εναντίον της λιτότητας προηγείται πριν από τις εκλογές της Κυριακής και είναι πολύ πιθανό να σχηματίσει την πρώτη κυβέρνηση στην ευρωζώνη  που υπόσχεται να τερματίσει τη λιτότητα την επαύριο των εκλογών.   

Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κρατά το προβάδισμα και τα ποσοστά που απαιτούνται για την οριστική νίκη, καθώς το μήνυμα για την ακύρωση της λιτότητας και την εξασφάλιση  ελάφρυνσης του χρέους προσελκύει τους Έλληνες που επλήγησαν από τέσσερα χρόνια περικοπών των μισθών και συντάξεων.
Το Reuters  παρουσιάζει τις τελευταίες δημοσκοπήσεις: αυτή της Alco, σύμφωνα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει  32,9 % υποστήριξη, δίνοντάς του προβάδισμα 6,6 μονάδων – σε σχέση με τις 5,2 πόντους που έδειξε μια έρευνα από την ίδια εταιρεία την Τετάρτη. Έρευνες από την Κάπα Research και τη MRB για το Star TV θέτουν τη διαφορά μεταξύ των βασικών αντιπάλων  κατά 2,9 και 5,2 μονάδες αντίστοιχα.






Κατά το γερμανικό  Spiegel,  οι Έλληνες που πηγαίνουν  στις κάλπες την Κυριακή,  στοιχίζονται πίσω από δύο δημοφιλείς ερμηνείες της συνεχιζόμενης κρίσης που βιώνουν τα πέντε τελευταία χρόνια.  Η  χώρα βρίσκεται σε τόσο κακή κατάσταση, επειδή έχει ζήσει πέρα ​​από τις δυνατότητές της και εξακολουθεί να πολύ χαμηλές οικονομικές επιδόσεις; Ή μήπως  οδηγείται στη φτώχεια κυρίως από τις ξένες δυνάμεις - με επικεφαλής τη Γερμανία, η οποία υπαγορεύει την υπόλοιπη πολιτική της Ευρώπης;

Ένας μέσος Έλληνας από τότε που ξεκίνησε η κρίση έχασε περίπου το ένα τρίτο των πραγματικών μισθών του - εκτός αν ανήκει σε εκείνη την κατηγορία, η οποία δεν έχει απολύτως καμία δουλειά. Η ευθύνη για την κακή κατάσταση εξακολουθεί να βρίσκεται κυρίως μεταξύ των ελίτ στην πολιτική και τις επιχειρήσεις, οι οποίες συχνά έχουν συνδεθεί  ύποπτο τρόπο. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ  επικρατήσει τώρα, τότε, για να τελειώσει αυτή η κατάσταση  επίσης  θα πρέπει να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει την άνοδό του, ως ένα βαθμό και στην ολοένα και πιο δημοφιλή ερμηνεία, σύμφωνα με την οποία η Γερμανία υπέταξε τη Νότια Ευρώπη  στη λιτότητα για τα δικά της συμφέροντα της. Σύμφωνα με το Spiegel, αυτό είναι ανοησία, παρά την αναμφισβήτητα ισχυρή επιρροή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Μία από τις καλύτερες αποδείξεις είναι οι μαζικές αγορές ομολόγων, τις οποίες ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την Πέμπτη. Αν στην Ευρώπη εφαρμοζόταν  αποκλειστικά η βούληση της Γερμανίας, δεν θα μπορούσε ποτέ να εξαγγελθεί  αυτό το πρόγραμμα.

Είδατε, οι ‘φίλοι’ μας οι Γερμανοί πόσο μας νοιάζονται;    


      

Το ζήτημα είναι ότι πράγματι οι εκλογές της Κυριακής  αποκτούν τεράστια σημασία:
Για τον ελληνικό λαό που μπορεί να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα τόσο προς την ελληνική ολιγαρχία όσο και προς τους ξένους επικυρίαρχους.

Οι εκλογές μπορούν να αποτελέσουν ένα μικρό σεισμό στην Ευρώπη.
Υπό προϋποθέσεις είναι δυνατόν να είναι η πρώτη ρωγμή στο οικοδόμημα της απάνθρωπης λιτότητας που πνίγει όλες τις χώρες και ειδικά αυτές του ευρωπαϊκού Νότου.

Ταυτόχρονα, όμως, τίποτε δεν θα είναι εύκολο μετά τις 25 Γενάρη.





Οι δανειστές και τα αρπακτικά των αγορών περιμένουν στη γωνία.

Το περίφημο πρόγραμμα ‘ποσοτικής χαλάρωσης’ της ΕΚΤ  ‘προσφέρεται’  στην Ελλάδα με ασφυκτικούς όρους. Ο ίδιος ο Ντράγκι έστειλε ένα αυστηρό μήνυμα: για να συμπεριληφθεί η Ελλάδα θα πρέπει να είναι σε ‘πρόγραμμα’ (ίδε μνημόνιο), να ‘αξιολογηθεί’ από την τρόικα και αφού έχει αποπληρώσει 4,4, δισεκατομμύρια ευρώ στην ίδια την ΕΚΤ για αγορά ομολόγων ώστε να μπορεί τελικά η Ελλάδα να ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση.


Όπως επισημαίνουν διεθνείς αναλυτές, όπως πχ  ο JACOB SOLL στους New York Times, η Ελλάδα βρίσκεται σ’ ένα κομβικό σημείο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ενώ οι επερχόμενες εκλογές  ‘προκαλούν’ τις αγορές, η αιτία της κρίσης δεν έχει αλλάξει. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα χρέος της τάξης των 319 δις ευρώ (ή περίπου 369 δισεκατομμύρια δολάρια, 175% των 182 δις ευρώ ( ή 210 δισεκατομμύρια δολάρια) που έχει ως Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. Αυτό ακούγεται σαν μια σχεδόν αδύνατη αποστολή για οποιαδήποτε κυβέρνηση: να κυβερνήσει αποτελεσματικά, να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη και να αποφύγει τη χρεοκοπία. Τα δεσμά του ελληνικού χρέους έχουν ουσιαστικά παραλύσει τη χώρα.




 Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, o  ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να βρει ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες.   Στο βαθμό που – όπως έχει υποσχεθεί – δεν συμφωνήσει με τις ‘μεταρρυθμίσεις’  Γερμανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι η Ελλάδα δεν θα πάρει τα δάνεια που χρειάζεται για να αποφύγει τη χρεοκοπία μέχρι το καλοκαίρι.

 Η αυστηρή συνταγή της Γερμανίας για να καταστεί η ευρωζώνη πιο «λιτή» και ανταγωνιστική ασκεί τέτοια πίεση στα πιο αδύναμα μέλη της ευρωζώνης  ώστε υπάρχει η ‘απειλή’  το 2015 να είναι μια χρονιά πολιτικών ανακατατάξεων. Σε όλη τον ευρωπαϊκό Νότο που είναι βυθισμένος στην ύφεση, οι ανερχόμενοι πολιτικοί «αστέρες»,  όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το αριστερό κόμμα,  Podemos,  της Ισπανίας αμφισβητούν τις αντιλαϊκές πολιτικές λιτότητας.



 Το συνεχιζόμενο  ελληνικό δράμα δείχνει εδώ και καιρό ότι η οικονομική δυσπραγία της Ευρώπης μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε πολιτική και κοινωνική κρίση, διαβρώνοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών στα καθιερωμένα κόμματα, καθώς και στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ τροφοδοτεί την άνοδο των λαϊκιστών και των δύο άκρων, της  Αριστεράς και της  Δεξιάς.





Σε άλλο δημοσίευμά της η ίδια εφημερίδα – η Wall Street Journal – διαπιστώνει ότι  οι εκλογές στην Ελλάδα την Κυριακή λαμβάνουν χώρα σε μια περίοδο με  δεδομένες τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ του μικρού έθνους και των κύριων πιστωτών της, των κυβερνήσεων της ευρωζώνης και του ΔΝΤ σχετικά με το αυστηρό πρόγραμμα «διάσωσης»  της χώρας.  Σύμφωνα και με τη WSJ, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια νίκη του αριστερού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ, έναντι του κυβερνώντος κόμματος των συντηρητικών της Νέας Δημοκρατίας. Θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην ηγεσία της κυβέρνησης να ξεκινήσει ένα παιχνίδι  με τη Γερμανία και τους άλλους πιστωτές, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε όλεθρο και σε μια ελληνική έξοδο από το ευρώ; Ή μπορεί να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση;



Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα το πιθανότερο σενάριο είναι ο  ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει κυβέρνηση ή να είναι ο κύριος κορμός της εκτός εάν το συντηρητικό κατεστημένο κόμμα,  του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά,  κερδίσει σημειώνοντας – όπως αναφέρει χαρακτηριστικά - τη μεγαλύτερη έκπληξη από την εποχή του Χάρι Τρούμαν το 1948.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα απέχει λίγο από αυτήν, γεγονός που απαιτεί στήριξη από άλλο κόμμα. Μια συμφωνία  με το κεντρώο  ‘ΠΟΤΑΜΙ’  ή το ‘κεντροαριστερό’ ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να εμφανίσει την κυβέρνηση ως πιο ‘ρεαλιστική’ στις συνομιλίες με τους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας. Μια  συμφωνία με τους ‘εθνικιστικές’ Ανεξάρτητους Έλληνες θα μπορούσε να δώσει την εικόνα μιας πιο ‘σκληροπυρηνικής’ κυβέρνησης.





  Ωστόσο, η εφημερίδα που αποτελεί τη ναυαρχίδα του αμερικανικού και διεθνούς καπιταλισμού, θέτει το ερώτημα: ποιες συμφωνίες με τους πιστωτές, θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να επιτύχει ‘ώστε να κρατήσει την Ελλάδα στη ‘ζωή’;

Και συνεχίζει αναφέροντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να συμφωνήσουν για μια παράταση του προγράμματος διάσωσης στην Ελλάδα, ώστε:
- να ‘διαβεβαιώσει’ τους πιστωτές ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να βελτιώνει την ισορροπία του προϋπολογισμού της και την ‘αναμόρφωση’ της οικονομίας της.
- να δώσει υποσχέσεις για φορολογικά και μεταρρυθμιστικών μέτρα γρήγορα ώστε να πετύχει το ξεκλείδωμα της καθυστερημένη ‘βοήθειας’ ύψους  7.200.000.000 ευρώ (8,1 δισεκατομμύρια δολάρια) από το πρόγραμμα ‘διάσωσης’,  και
- να διαβεβαιώσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, έτσι ώστε η ΕΚΤ να επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να συνεχίσουν  την πρόσβαση στη ρευστότητα από την  κεντρική-τράπεζα, ακόμη και αν υπάρχουν βαριά εκροές καταθέσεων.



 Η εφημερίδα αναρωτιέται, επίσης, πόσος χρόνος είναι αναγκαίος ώστε να αποφευχθεί μια ελληνική χρεοκοπία ή τραπεζική κρίση;


Η τελευταία προθεσμία – όπως τονίζει - για την επίτευξη συμφωνίας με την Ευρώπη είναι ο Ιούλιος / Αύγουστος,  όταν η Ελλάδα χρειάζεται δισεκατομμύρια σε νέα χρηματοδότηση για να αποπληρώσει τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ. Ωστόσο, αξιωματούχοι της ευρωζώνης φοβούνται ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ξεμείνει από μετρητά ήδη από τον Μάρτιο, όταν θα καλεστεί να ανταποκριθεί στις ληξιπρόθεσμες αποπληρωμές των δανείων του ΔΝΤ. Και αν οι συνομιλίες μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών πάνε άσχημα, οι εκροές, με τη μορφή της  φυγής κεφαλαίων στο εξωτερικό, θα μπορούσαν να  συμβούν ακόμη και νωρίτερα.

«Δεν υπάρχει  χρόνος», αναφέρει ο Gabriel Sterne, επικεφαλής των παγκόσμιων ερευνών της εταιρείας συμβούλων Oxford Economics. «Τα γεγονότα θα μπορούσαν να φανούν εντελώς συμπιεσμένα. "



 Σύμφωνα με αυτή την προσέγγιση, για να αποφευχθεί ο  πανικός αναλήψεων των καταθέσεων και ένα ανανεωμένο οικονομικό κραχ, αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να δεχτεί μια συμφωνία σχετικά με τη δημοσιονομική πειθαρχία, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να τρέξει ένα πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού (εκτός τόκων) του 2% του ΑΕΠ, αντί του τρέχοντος στόχου στην Ελλάδα για 4,5%. Αυτό θα απαιτήσει από τις  ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε ανακούφιση μέρους του χρέους στην Ελλάδα, με τη μείωση του επιτοκίου και παράταση των προθεσμιών λήξης των δανείων ‘διάσωσης’.


Φυσικά, υπάρχουν και πολλά ακόμη σενάρια.
Και απόψεις ή γεγονότα που παρουσιάζονται φανερά ή κρυφά, πίσω από κλειστές πόρτες.

Εκείνο που πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι Έλληνες πολίτες είναι ότι κανείς δεν τους χαρίζει και δεν τους χαρίσει τίποτε.

Ότι όλα θα τα κερδίσουν με τους αγώνες τους και όχι με τη ‘χαρισματική’ παρουσία κάποιων ηγετών ή κομμάτων.



Αύριο, λοιπόν, με την ψήφο τους μπορούν να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα προς πολλές κατευθύνσεις.

Τσακίζοντας και καταβαραθρώνοντας τα κόμματα της υποτέλειας, των μνημονίων και της λιτότητας.

Από τη Δευτέρα, όμως, μια νέα περίοδος αρχίζει.

Που πάλι με τους δικούς τους αγώνες, την καθημερινή αγωνιστική και αποφασιστική τους παρουσία θα ανοίξει πλήρως το δρόμο για πλήρες ξήλωμα του σάπιου οικοδομήματος που έχει σταυρώσει το λαό μας και θα αποτρέψει συμβιβασμούς, υπαναχωρήσεις και νέα μέτρα  ‘φτιασιδωμένα’ με νέο προσωπείο.


Μόνο με τους δικούς τους αγώνες …



Δεν υπάρχουν σχόλια: