Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Guardian: Μπορεί η ευρωζώνη να αντέξει ένα Grexit;


 του Μ
http://left.gr/sites/left.gr/files/styles/large/public/newego_large_t_1101_54454906_type12713.jpg?itok=ZCn_238B


Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, Φίλιπ Ίνμαν, οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης έχουν ξοδέψει τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο να οικοδομήσουν ένα οικονομικό οχυρό, προκειμένου να αντιμετωπίσουν μία ελληνική έξοδο. Από το 2010 οπότε η Αθήνα εμφανίστηκε αδύναμη να αποπληρώσει τα δάνειά της και ζήτησε πακέτο βοήθειας 120 δισ. ευρώ, οι Βρυξέλλες προσπάθησαν να εμποδίουν μία ακόμη κατάρρευση και την επανάληψη μίας κρίσης που φρέναρε κάθε έννοια ανάκαμψης».


«Σήμερα, ένα Grexit θα μπορούσε να αποδυναμώσει τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες, ενώ να κοστίσει στην γερμανική κυβέρνηση πάνω από 77 δισ. ευρώ και στο ΔΝΤ ένα μέρος των δανείων του, αλλά μπορεί να τρομοκρατήσει τις διεθνείς ή να υπονομεύσει το 14 ετών ενιαίο νόμισμα», συμπληρώνει ο αρθρογράφος.


Στη συνέχεια αναφέρει ότι τις τελευταίες εβδομάδες τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης, που αντικατοπτρίζουν την σταθερότητα της οικονομίας μίας χώρας, έχουν παραμείνει σταθερά, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις.


«Εν μέρει, οι αναλυτές λένε ότι ο 440 δισ. ευρώ Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) που έχουν συστήσει οι Βρυξέλλες είναι ένα αρκετά καλό οχυρό. Έχουν επίσης μελετήσει εξονυχιστικά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και αιτιολόγησαν ότι ο αρχηγός του, Αλέξης Τσίπρας, έδωσε στον εαυτό του αρκετό περιθώρειο για ελιγμούς, αμβλύνοντας την προηγούμενη σκληροπυρηνική στάση του», συμπληρώνει ο Ίνμαν.


Όμως, επισημαίνει ότι ακόμη υπάρχουν φόβοι ότι ο σύνδεσμος που κρατά ενωμένη την ευρωζώνη μπορεί να χαλαρώσει, ειδικά αν επιτραπεί στην Ελλάδα να χρεοκοπήσει εντός της νομισματικής ένωσης.


«Το Ινστιτούτο Bruegal των Βρυξελλών δεν είναι το μόνο thinktank που πιστεύει ότι το εκτιμώμενο στα 250 δισ. ευρώ κόστος μίας ελληνικής εξόδου, μπορεί να πλήξει την ευρωζώνη και να καθυστερήσει την ανάπτυξη για μία δεκαετία. Ο Ζόλτ Ντάρβας, ένας από τους οικονομολόγους του Ινστιτούτου δήλωσε: Είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα χρηματοδότηση από τους ευρωπαίους εταίροτυς, αλλά το ύψος του θα είναι μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, περίπου 20 με 30 δισ.
«Συγκρίνετε τη δυσκολία αυτού του πρόσθετου κεφαλαίου με τις ζημιές από το υπάρχον μερίδιο των περίπου 250 δισ. των δανειστών στο ελληνικό χρέος (Σύμβαση δανειακής διευκόλυνσης, δάνεια του EFSF, του ΔΝΤ, χρήματα που οφείλονται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και σε εθνικές κεντρικές τράπεζες που κατέχουν ελληνικά ομόλογα) και των διαφόρων τύπων αξιώσεων της ΕΚΤ από την Ελλάδα σε μία περίπτωση Grexit», προσθέτει.


Ο Ντάρβας είπε ακόμη ότι τα ελληνικά δάνεια μπορεί να επεκταθούν για να βοηθήσουν την Αθήνα να με τις καθυστερημένες πληρωμές και να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για την ανοικοδόμηση.


Ο αρθρογράφος παραθέτει τις εεκτιμήσειςτου Ifo με έδρα το Μόναχο, ότι μία έξοδος της Ελλάδας θα κοστίσει 77 δισ. ευρώ στη Γερμανία. Ο πρόεδρός του Χανς Βέρνερ Ζιν είχε αναφέρει ότι θα ήταν καλύτερο να αφήσουν την Ελλάδα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη. Υποστήριξε πρόσφατα ότι οι απώλειες από το Grexit θα ήταν μικρότερες από ότι εκείνες της παραμονής της Ελλάδας με ατελείωτα δάνεια και διαγραφές χρέους.


Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, ο Τσίπρας θέλει να διαγραφεί μέρος του χρέους της Αθήνας. Αυτό θα επέτρεπε στην Ελλάδα μία μερική χρεοκοπία εντός ευρώ. Οι Βρυξέλλες χαρακτήρισαν αφελή αυτήν την πολιτική, έστω μόνο γιατί η Ιρλανδία και η Πορτογαλία που έχουν επίσης μεγάλο χρέος, θα ζητήσουν το ίδιο. Μία χρεοκοπία που περιλαμβάνει και έξοδο από το ευρώ θα σήμαινε 100% εξαφάνιση του χρέους της Αθήνας προς τις ευρωπαϊκές κυβέρνήσεις, αλλά θα άφηνε ένα σημαντικό χρέος στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς καμία άλλη πρόσβαση σε κεφάλαια πέρα από τους φόρους που καταβάλλονται στο δημόσιο ταμείο.\


«Μία νεόκοπη δραχμή θα ήταν αρκετή για να προσελκύσει τουρίστες, αλλά χωρίς τις επενδύσεις σε νέα ξενοδοχεία, η βιομηχανία μόλις μετά βίας θα μπορούσε να ανταποκριθεί. Ομοίως, θα ήταν απίθανες οι επενδύσεις σε νέες βιομηχανίες, εκτός αν ο κ. Τσίπρας τηρούσε την υπόσχεσή του για ξερίζωμα της διαφθοράς, κάτι που έχει διαφύγει από τη Νέα Δημοκρατία. Ισως το ΔΝΤ να προσέφερε τη στήριξή του, αλλά τα κεφάλαιά του, όπως και της ΕΕ, έρχονται με περισσότερη λιτότητα», καταλήγει το δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: