Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015
Ποιοι δολοφόνησαν τον Χάλεντ στη Δρέσδη;
Πριν από μια εβδομάδα δολοφονήθηκε στη Δρέσδη ένας πρόσφυγας. Τα κίνητρα της δολοφονίας παραμένουν αδιευκρίνιστα. Για δηλητηριασμένη ατμόσφαιρα στη Σαξονία κάνουν λόγο οι μετανάστες.
Ο Χάλεντ Ίντρις Μπαχράι από την Ερυθραία θα γινόταν σύντομα είκοσι χρονών. Δεν πρόλαβε. Βρέθηκε δολοφονημένος με πολλές μαχαιριές την περασμένη εβδομάδα στην αυλή του καταυλισμού προσφύγων που διέμενε. Ο θάνατός του έχει προκαλέσει δημόσια συγκίνηση στη Γερμανία και το περασμένο Σαββατοκύριακο σε πολλές γερμανικές πόλεις οι κάτοικοι τίμησαν τη μνήμη του.
Ο Αλί Μοράντι, πρόεδρος του Συμβουλίου Προσφύγων στη Σαξονία, παραχώρησε το πρωί συνέντευξη στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschland Radio. Στην ερώτηση εάν οι πρόσφυγες φοβούνται στη Σαξονία απάντησε:
«Δεν είναι νέο ότι στη Σαξονία υπάρχει ξενοφοβία και ρατσισμός. (...) Από εβδομάδα σε εβδομάδα τα πράγματα γίνονται χειρότερα, η ατμόσφαιρα είναι δηλητηριασμένη και οι άνθρωποι φοβούνται. Τις Δευτέρες το κέντρο μετατρέπεται σε μια σχεδόν απαγορευμένη περιοχή και πολλοί δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Οι γυναίκες που φοράνε μαντήλα δεν τολμούν να βγουν από το σπίτι. Το βράδυ δεν βλέπει κανείς αλλιώτικα πρόσωπα, άσχετα από το εάν είναι αιτούντες άσυλο, εάν έχουν γερμανικό διαβατήριο ή αν μοιάζουν λίγο με ξένους, εάν είναι φοιτητές, διδάκτορες ή κάτι άλλο».
Οι πρόσφυγες στη Δρέσδη φοβούνται
Λουλούδια στη μνήμη του δολοφονημένου Χάλεντ
Ας σημειωθεί ότι κάθε Δευτέρα γίνονται οι διαδηλώσεις του αντιισλαμικού κινήματος Pegida.Το θέμα της δολοφονίας έχει προκαλέσει τριβές μεταξύ του κόμματος των Πρασίνων και της αστυνομίας. Ο Πράσινος πολιτικός, Φόλκερ Μπεκ υπέβαλε μήνυση κατά της αστυνομίας με την αιτιολογία ότι αυτή δεν έκανε καλά τη δουλειά της. Από την άλλη πλευρά η αστυνομία μήνυσε τον Φόλκερ Μπεκ για δυσφήμηση και προσβολή. Αιτία είναι ότι ενώ ο νεαρός βρέθηκε νεκρός με πολλές μαχαιριές, όπως απέδειξε η νεκροψία, η αστυνομία δεν κινήθηκε εξαρχής προς την κατεύθυνση της ανθρωποκτονίας. Στη συνέχεια παραδέχθηκε πως επρόκειτο για λάθος της. Επίσης έγινε γνωστό ότι βρέθηκαν ζωγραφισμένοι δύο αγκυλωτοί σταυροί στην πόρτα της κατοικίας όπου διέμενε το θύμα. Ο Αλί Μοράντι κατανοεί το φόβο των προσφύγων στη Δρέσδη:
«Μπορώ να το καταλάβω. Υπάρχουν πολλοί συνοδοιπόροι του αντιισλαμικού κινήματος Pegida. Δεν είναι εύκολοι άνθρωποι. Ανάμεσά τους υπάρχει ένα 10% με 15% που είναι νεοναζί και χούλιγκαν και παίρνουν μέρος στις διαδηλώσεις».
Χθες ωστόσο μια εκπρόσωπος του αντιισλαμικού κινήματος Pegida δήλωσε ότι το κίνημα δεν έχει τίποτα εναντίον των ξένων. Ωστόσο ο Αλί Μοράντι πιστεύει ότι πρόκειται πιο πολύ για λόγια και ότι στην πραγματικότητα το Pegida δεν παίρνει στα σοβαρά τους φόβους των ξένων.
Ετικέτες
Διαδηλώσεις,
Δολοφονία,
Δρέσδη,
Πρόσφυγες,
Ρατσισμός,
Charlie Hebdo,
Pegida
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου