Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015
ΕΚΤ: με αστερίσκους και “ναι μεν, αλλά …” η Ελλάδα στο πρόγραμμα Ντράγκι για αγορά κρατικών ομολόγων
Σε αναστολή θέτει την ελληνική οικονομία η ΕΚΤ για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, καθώς αναφέρει ότι σε κάθε αξιολόγηση της τρόικας θα «παγώνει» η αγορά ελληνικών ομολόγων.
Στο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να εντάξουν και αυτή την εξέλιξη στην εκλογική τους στρατηγική για το φίνις προς τις εκλογές.
«Τίτλοι που δεν έχουν επιτύχει αξιολόγηση CQS3 δεν θα είναι επιλέξιμοι, εφόσον το ελάχιστο όριο πιστοληπτικής διαβάθμισης του ευρωσυστήματος δεν εφαρμόζεται με σκοπό την καταλληλότητα των εγγυήσεων. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των αξιολογήσεων στο πλαίσιο των προγραμμάτων χρηματοδοτικής βοήθειας για ένα κράτος μέλος της ζώνης του ευρώ, η επιλεξιμότητα θα αναστέλλεται και θα συνεχίζεται εκ νέου μόνο στην περίπτωση μίας θετικής έκβασης της αξιολόγησης» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση της ΕΚΤ.
Αναλυτικά το συγκεκριμένο κομμάτι της ανακοίνωσης της ΕΚΤ στα αγλλικά είναι ως εξής: «Securities that do not achieve the CQS3 rating will be eligible, as long as the Eurosystem’s minimum credit quality threshold is not applied for the purpose of their collateral eligibility. Moreover, during reviews in the context of financial assistance programmes for a euro area Member State, eligibility would be suspended and would resume only in the event of a positive outcome of the review».
Με αστερίσκους, λοιπόν, η Ελλάδα στο πρόγραμμα Ντράγκι
Πρόγραμμα αγοράς ομολόγων 60 δισ. τον μήνα έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2016 και ώσπου ο πληθωρισμός να επιστρέψει στο 2%, περιλαμβανομένων των χωρών σε πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της ΕΕ και του ΔΝΤ, αλλά με επιπλέον κριτήρια επιλεξιμότητας ανακοίνωσε σήμερα από τη Φρανκφούρτη ο Μάριο Ντράγκι.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ, το ρίσκο της αγοράς ομολόγων των κρατών μελών θα το μοιραστεί σε ένα μικρό ποσοστό η ΕΚΤ με τις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες, οι οποίες όμως θα απορροφήσουν όλο το υπόλοιπο πιθανό ρίσκο.
Ερωτηθείς ο πρόεδρος της ΕΚΤ για τον αν και κατά πόσο το πρόγραμμά που ανακοινώθηκε θα βοηθήσει την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, επεσήμανε τα εξής:
«Η νομισματική πολιτική δεν φέρνει από μόνη της την ανάπτυξη. Χρειάζεται πράξεις από τις κυβερνήσεις. Χρειάζεται φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική προσαρμογή Χρειαζόμαστε πράξεις από τις κυβερνήσεις, όσο πιο γρήγορα εφαρμοστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τόσο πιο γρήγορα θα επιστρέψει η ανάπτυξη. Χρειαζόμαστε πράξεις και από την Κομισιόν που πρέπει να παρακολουθεί τις κυβερνήσεις, αλλά και να εφαρμόσει το επενδυτικό πακέτο.»
Για ιστορική απόφαση της Ευρώπης έκανε λόγο ο Αντώνης Σαμαράς στο διάγγελμά του μετά τις ανακοινώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
«Η ιστορική απόφαση της Ευρώπης που ανακοίνωσε ο κ. Ντράγκι και που προσφέρει ρευστότητα πάνω από 1 τρισ. ευρώ, θα δώσει μεγάλες ανάσες σε όλους τους λαούς της Ευρώπης. Είναι κάτι για το οποίο η κυβέρνησή μου και εγώ προσωπικά έχουμε εργαστεί εδώ και καιρό. Θα πάρει όμως η Ελλάδα μερίδιο από αυτό το γιγαντιαίο πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας και της ανάπτυξης της οικονομίας μας; Ή θα χάσουμε την μοναδική αυτή ευκαιρία;» δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε επίσης ότι «η σημερινή απόφασση της ΕΚΤ το λέει καθαρά. Χωρίς κλείσιμο της αξιολόγησης από τους δανειστές μας για το υφυστάμενο πρόγραμμα, που πρέπει να τελειώσει σε έναν μήνα, τέλη Φεβρουαρίου, θα είμαστε αποκλεισμένοι».
Επομένως, μνημόνια, τρόικα μέχρι τον … αιώνα τον άπαντα, σύμφωνα με τον Σαμαρά …
«Σημαντική απόφαση την οποία και θα αξιοποιήσει η επόμενη ελληνική κυβέρνηση προς όφελος της χώρας», χαρακτηρίζει από τη μεριά του ο ΣΥΡΙΖΑ τις ανακοινώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Με τις σημερινές δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, διαψεύδονται όσοι έσπειραν τον φόβο και τον πανικό, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι ο κ. Ντράγκι με τη σημερινή ανακοίνωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων απάντησε στις ακραίες περιοριστικές πολιτικές, τασσόμενος υπέρ της ποσοτικής χαλάρωσης, διαφοροποιούμενος από τις ακραίες νεοφιλελεύθερες φωνές στις οποίες δυστυχώς συγκαταλέγεται και ο κ. Σαμαράς.
Όλοι γνωρίζουν πώς κινήθηκε ο απερχόμενος πρωθυπουργός, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι ο κ. Σαμαράς αντί να ταχθεί υπέρ της «ποσοτικής χαλάρωσης» στάθηκε απέναντι, συμπαραταγμένος με την κ. Μέρκελ.
Είναι χαρακτηριστικό, υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, πως τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο κ. Σαμαράς κορύφωσε την κινδυνολογική προπαγάνδα, προσδοκώντας ότι έτσι θα μετριάσει το μέγεθος της επερχόμενης εκλογικής του συντριβής. Ο ελληνικός λαός με ωριμότητα και ψυχραιμία θα προχωρήσει μπροστά. Η ελπίδα έρχεται, η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, η Ευρώπη προχωρά, καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
Βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ - για ευνόητους λόγους - υποβαθμίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις που έθεσε ο Ντράγκι, όπως και την “παγωμένη” στάση της Γερμανίας, για την οποία εμείς τουλάχιστον θεωρούμε βέβαιο ότι θα συνεχίσει τις πιέσεις για την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας.
Τώρα, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε ότι θα εισφέρει τουλάχιστον € 1.100 δισεκατομμύρια στην προβληματική οικονομία της ευρωζώνης.
Η ΕΚΤ θα αγοράσει ομόλογα αξίας 60 δις € ανά μήνα μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου 2016 και μετά ίσως και περισσότερο, σε αυτό το πρόγραμμα που είναι γνωστό ως ποσοτική χαλάρωση (QE).
Η ΕΚΤ έχει επίσης πει ότι τα επιτόκια της ευρωζώνης θα κρατηθούν στο ιστορικό χαμηλό του 0,05%, που έχουν βρεθεί από τον Σεπτέμβριο του 2014.
Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είπε ότι το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Μάρτιο.
Η ευρωζώνη βρίσκεται σε στασιμότητα και η ΕΚΤ αναζητεί τρόπους για την τόνωση των δαπανών.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, τα στοιχεία έδειξαν ότι η Ευρωζώνη υποφέρει από αποπληθωρισμό, ο οποίος δημιουργεί τον κίνδυνο ότι η ανάπτυξη θα καθυστερήσει, καθώς οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές κρατούν κλειστά τα πορτοφόλια τους, καθώς περίμεναν να πέσουν οι τιμές.
Ο Ντράγκι δήλωσε ότι το πρόγραμμα θα διεξαχθεί "μέχρι να δούμε μια διαρκή προσαρμογή στην πορεία του πληθωρισμού», τον οποίο η ΕΚΤ έχει δεσμευθεί να διατηρήσει κοντά στο 2%.
Η αξία του ευρώ υποχώρησε μετά την ανακοίνωση του Ντράγκι σημειώνοντας πτώση κατά περισσότερο από ένα σεντ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ στα 1,1472 δολάρια.
Η μείωση του κόστους του δανεισμού αναμένεται να ενθαρρύνει τις τράπεζες να δανείζουν και τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές της ευρωζώνης να ξοδέψουν περισσότερα.
Είναι μια στρατηγική που φαίνεται να έχει λειτουργήσει στις ΗΠΑ, οι οποίες παρουσίασαν ένα τεράστιο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μεταξύ του 2008 και 2014.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία είχαν επίσης διαμορφώσει σημαντικά προγράμματα αγοράς ομολόγων.
«Σοκ και δέος»
Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Pier Carlo Padoan, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη φιλόδοξη στρατηγική" ισχυριζόμενος ότι είναι «καλό για την Ευρώπη".
Μιλώντας στο Νταβός ο οικονομικός συντάκτης του BBC, Robert Peston, είπε ότι η κίνηση της ΕΚΤ θα «ωθήσει μακριά τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού» και προσφέρει «μια ένεση εμπιστοσύνης στις αγορές».
Όμως πρόσθεσε ότι ήταν “μόνο ένα στοιχείο" των προσπαθειών για την αποκατάσταση της οικονομικής τύχης της ευρωζώνης. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η περαιτέρω ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς είναι, επίσης, απαραίτητα, συμπλήρωσε.
Με απλά ελληνικά - μην ξεχνιόμαστε - τα ‘διαρθρωτικά μέτρα’ πρέεπι να συνεχιστούν, παραλλαγές της πολιτικής της λιτότητας θα έχουμε και προσπάθεια ενίσχυσης των αγορών …
Σύμφωνα με τον ο Dennis de Jong, επικεφαλής του trading site του τόπου UFX.com, επεσήμανε:
"Αυτό το παιχνίδι θεωρείται από πολλούς ως η τελευταία ζαριά για το πολιορκούμενο ευρώ. Η QE είχε κάποια επιτυχία στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά με ένα τέτοιο συνονθύλευμα οικονομιών και τραπεζικών συστημάτων στην ευρωζώνη, η τελική κρίση βρίσκεται πολύ μακριά ".
Η Nancy Curtin, επικεφαλής επενδύσεων της Close Brothers Asset Management, δήλωσε: «Η ευρωπαϊκή QE έχει οριστεί να ξεκινήσει με μια έκρηξη και όχι μ’ ένα κλαψούρισμα, ένα γεγονός που θα γίνει δεκτό με ενθουσιασμό από τους επενδυτές.
"Ωστόσο, η ευρωζώνη απέχει πολύ από το να βρεθεί έξω από το δάσος. Τα διαρθρωτικά οικονομικά ζητήματα παραμένουν, και όλα τα βλέμματα τώρα είναι στραμμένα στις ελληνικές εκλογές, με σοβαρές ανησυχίες ότι το αποτέλεσμα μπορεί τελικά να οδηγήσει σε χρεοκοπία και έξοδο της χώρας από τη νομισματική ένωση -. Μια κίνηση που θα μπορούσε να προκαλέσει σοκ και να εξαπολύσει κλυδωνισμούς δια μέσου των επενδυτών σε όλη την ευρωζώνη”.
Επομένως, και αυτή η κίνηση της ΕΚΤ δεν πρέπει να εξωραϊζεται και δεν είναι απαλλαγμένη από σοβαρές αντιθέσεις και μελλοντικά προβλήματα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου