Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Οι πρώτες εξαγγελίες, ο «πανικός» των αγορών και οι διεθνείς … καμπάνες


 Φαίνεται ότι ο πολιτικός χρόνος τρέχει ιδιαίτερα γρήγορα για την κυβέρνηση.

Δείχνει να το έχει καταλάβει και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και οι κυβερνητικοί επιτελείς.

Γι’ αυτό είχαμε ένα πολύ γρήγορο σχηματισμό της κυβέρνησης.

Ακολούθησε ένα μπαράζ δηλώσεων από τους νέους υπουργούς, ιδιαίτερα κατά την παραλαβή των υπουργείων.

Δηλώσεις που βασικά είχαν θετικό χαρακτήρα και ικανοποιούν ορισμένες δίκαιες διεκδικήσεις  στρωμάτων εργαζομένων.

Από την άλλη, τόσες δηλώσεις πριν ακόμα την παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων της κυβέρνησης είναι  ένα ζήτημα …

Το οποίο, βεβαίως, μόνο απαρατήρητο δεν πέρασε.

Είχαμε, λοιπόν, την αντίδραση των περίφημων «αγορών»  με τα παιχνίδι στο χρηματιστήριο Αθηνών όπου βούλιαξε και ο γενικός δείκτης – περισσότερο από 9% - αλλά και ευρωπαϊκών κύκλων.
 Έτσι η – «αναμάρτητη» κατά τα άλλα – Κομισιόν εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της για  το σταμάτημα των αποκρατικοποιήσεων και τις προσλήψεις των απολυθέντων στο δημόσιο.


Όπως έγινε γνωστό, το κολέγιο των επιτρόπων συζήτησε χθες εκτενώς για την ελληνική περίπτωση και έλαβε ομόφωνα την απόφαση να προσφέρει στην νέα κυβέρνηση αφενός πίστωση χρόνου, αφετέρου καλή διάθεση για την επίτευξη μια συνολικής συμφωνίας μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικών στόχων.

Ο αντιπρόεδρος Κατάινεν ενημερώνοντας τον Τύπο εξήγησε ότι δεν μπορεί να υπάρξουν παρεκκλίσεις από τις δεσμεύσεις «που είναι δεσμεύσεις έναντι των Ευρωπαίων πολιτών», απαντώντας εμμέσως αλλά με μεγάλη σαφήνεια στο αν οι Βρυξέλλες εκτιμούν πως οι χθεσινές εξαγγελίες των υπουργών της νέας κυβέρνησης συνάδουν με το ελληνικό πρόγραμμα.

Η απάντηση είναι πως δεν συνάδουν και οι επιλογές αυτές θα έχουν επιπτώσεις στις σχέσεις με τις Βρυξέλλες και τους εταίρους.

Η Κομισιόν κατά τον Κατάινεν θα αντιμετωπίσει τη νέα κυβέρνηση όπως όλες τις προηγούμενες, όμως είναι σαφές ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν πέρασαν και τόσο καλά υπό την κριτική της κοινότητας.

Από την άλλη, ήρθε και η διευκρίνιση ότι οι δηλώσεις Μοσκοβισί περί νέας σχέσης με περισσότερη ευελιξία, δεν αφορούσαν την σημερινή μορφή της επιτήρησης του προγράμματος, αλλά την επόμενη μέρα - αν και όταν η χώρα βγει στις αγορές συνοδεία πιστωτικής γραμμής.  Αυτό το τελευταίο δεν φαίνεται να συμβαίνει σύντομα.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον όμως έχει και η καταληκτική δήλωση Κατάινεν: «η Κομισιόν, το eurogroup και η ελληνική κυβέρνηση οφείλουν να ενεργούν προάγοντας τη σταθερότητα. Αν δεν τον κάνουν τότε ας κοιταχτούν στον καθρέφτη για να δουν τι πάει στραβά». Η απάντηση αυτή ήταν μια έμμεση τοποθέτηση για την πτώση του χρηματιστηρίου.

Η νέα κυβέρνηση προφανώς γνωρίζει ότι έχει μπροστά της περίπου ένα εξάμηνο για πειραματισμούς και φιλολαϊκή εσωτερική πολιτική, όμως αρχές Ιουνίου πρέπει να υπάρχει μια συμφωνία με την τρόικα για το πρόγραμμα και την επόμενη μέρα.



Εκείνο που θέλουμε να τονίσουμε είναι ότι  τα πράγματα είναι εξαιρετικά περίπλοκα και ότι βιαστικές κινήσεις που δεν εντάσσονται σε ένα σταθερό σχέδιο και στρατηγική και δεν θα συνυπολογίζουν όλες τις παραμέτρους μπορεί να έχουν ιδιαίτερο κόστος.

Γιατί, μπορεί να μην επιδιωχτεί από τη νέα κυβέρνηση κάποια «μονομαχία» σε στιλ Φαρ Ουέστ,  όπως δήλωσε ο Γιάννης Βαρουφάκης, με τους «εταίρους» αλλά πρόκειται να υπάρξει ένα πολύ σκληρό πόκερ με  δυνάμεις που μέχρι στιγμής έχουν συμπεριφερθεί με απόλυτη αδιαφορία, αναλγησία και απανθρωπιά για τα ελληνικά συμφέροντα, για την ανθρωπιστική κρίση στη χώρα μας και για όλα τα προβλήματα που δημιούργησαν οι πολιτικές των μνημονίων. Ενώ το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν η εξασφάλιση των κερδών των δανειστών, της «καθησύχασης» των αγορών μέσα στα πλαίσια της νέας ευρωπαϊκής τάξης πραγμάτων, αυτής της  κατ’ ουσία Pax Germanica.

Ας σημειωθεί ότι ανακοίνωση με την οποία εκφράζει «ανησυχία» για το σταμάτημα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ εξέδωσε και το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας με την οποία κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσει τα συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών (με πρώτη την Cosco).

Έτσι,  μπροστά στη μεγάλη πτώση του Χρηματιστηρίου, τη νέα μεγάλη αύξηση των spreads και τις απώλειες των τραπεζών, που οφείλονται μεταξύ άλλων και στο μπαράζ δηλώσεων των βουλευτών, η κυβέρνηση επεχείρησε το βράδυ της Τετάρτης να ηρεμήσει τις αγορές, αλλά και να καθησυχάσει τις ανησυχίες στο εσωτερικό της χώρας.

Το θέμα συζητήθηκε στη βραδινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με το οικονομικό επιτελείο και αμέσως μετά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ανέλαβε το ρόλο πυροσβέστη.

Ο Γ. Δραγασάκης εμφανίστηκε ιδιαίτερα καθησυχαστικός για τις τράπεζες, τονίζοντας πως μέλημα της κυβέρνησης είναι η εύρυθμη λειτουργία των τραπεζών και η άνοδος της μετοχικής τους αξίας.

«Η κυβέρνηση θα ασκήσει τα μετοχικά δικαιώματα του κράτους, αλλά με τρόπο που δεν θα θίξει τα συμφέροντα ιδιωτών μετόχων των τραπεζών» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συζητήσει με τους ιδιώτες σχέδια και προτάσεις για την ενίσχυση του τραπεζικού τομέα.

Διαβεβαίωσε δε ότι η Ελλάδα θέλει τις ιδιωτικές επενδύσεις και θα δώσει κατάλογο με τις δυνατότητες που υπάρχουν. Ερωτηθείς, μάλιστα, για τις εξαγγελίες περί ακύρωσης ιδιωτικοποιήσεων, απάντησε ότι υπάρχουν αγορές και αγορές, επενδυτές και επενδυτές και αν κάποιοι είχαν επενδύσει λανθασμένα σε μια ιδιωτικοποίηση που δεν θα γίνει, είναι φυσικό να αλλάξουν απόψεις.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, μάλιστα, όπως και ο Αλέξης Τσίπρας στο Υπουργικό Συμβούλιο, δήλωσε πως η Ελλάδα λέει όχι στη συνέχιση της πολιτικής που οδηγεί στην καταστροφή, αλλά δεν μιλάμε για τσαμπουκάδες.

Το μπαράζ εξαγγελιών από υπουργούς της κυβέρνησης, που ενδυνάμωσε τις αντιδράσεις των αγορών, μάλλον ενόχλησε το Μέγαρο Μαξίμου, όπως προκύπτει από την παρέμβαση Δραγασάκη.

«Έχουμε υπουργούς που για πρώτη φορά αναλαμβάνουν τέτοια καθήκοντα» είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, «δικαιολογώντας» τις εξαγγελίες των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου. Υπενθυμίζεται ότι στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός προειδοποίησε να περιοριστούν οι εμφανίσεις στα ΜΜΕ ενόψει και των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.


 Με λίγα λόγια: το παιχνίδι τώρα αρχίζει να χοντραίνει και χρειάζονται πολύ προσεκτικά βήματα από την ελληνική κυβέρνηση  ενώ – κατά την άποψή μας – πέρα από τους εκλογικούς συσχετισμούς που διαμορφώθηκαν απαιτείται και ένα νέο κοινωνικό μέτωπο το οποίο από τη μια να στηρίζει ό,τι θετικό συντελείται και από την άλλη να αγωνίζεται για την εμβάθυνση των αλλαγών προς όφελος του λαού υψώνοντας φραγμό και στις πολύμορφες πιέσεις που θα ασκηθούν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: