Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα συμβαίνουν και στη Γαλλία - Περίπτωση Πυγμαλίων: νέα επιδρομή στο αρχηγείο του UMP και έρευνες για τις ευθύνες Σαρκοζί


Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη, ως τμήμα ευρύτερων δύο ερευνών: εκείνης για τα πλαστά τιμολόγια σε σχέση με την εταιρεία Πυγμαλίων και για το ότι αυτή εμπλέκεται στις κατηγορίες για υπέρβαση από το UMP του Νικολά Σαρκοζί των δαπανών της προεκλογικής του εκστρατείας.



Η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα στην οδό de Vaugirard στο Παρίσι, την Τετάρτη στα κεντρικά γραφεία του UMP στo πλαίσιο των δύο ερευνών σχετικά με την προεδρική εκστρατεία του Νικολά Σαρκοζί το 2012,  σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα, επιβεβαιώνοντας σχετικά ρεπορτάζ των Europe 1 και BFM TV .



Δύο ποινικές έρευνες έχουν ξεκινήσει στο Παρίσι γι’ αυτό το θέμα. Αυτές είναι:

Η υπόθεση Πυγμαλίων, η οποία περιλαμβάνει ένα εκτεταμένο σύστημα πλαστών τιμολογίων.

Η έρευνα σχετικά με την καταβολή των κυρώσεων από το UMP που επιβλήθηκαν στο Νικολά Σαρκοζί για τις δαπάνες της προεκλογικής του εκστρατείας το 2012 οι οποίες είχαν υπερβεί το επιτρεπόμενο όριο.

Στο φάκελο Πυγμαλίων, οι δικαστές Serge Tournaire, Roger Le Loire και Renaud van Ruymbeke ερευνούν ένα σύστημα  πλαστών τιμολογίων, στόχος του οποίου ήταν να καλύψει τα έξοδα της τελευταίας εκστρατείας του πρώην αρχηγού του γαλλικού κράτους.

Υποψιάζονται τις Event και Cie, θυγατρικές της Πυγμαλίων  που κάλυψαν  πολλά από τα έξοδα που φαινομενικά επιβάρυναν το UMP και όχι την εκστρατεία του Σαρκοζί μέσω πλασματικών συμβάσεων με το κόμμα. Μέσα από μια αξιολόγηση που καταγράφεται στο φάκελο της υπόθεσης, όχι λιγότερο από  18.500.000 ευρώ έχουν κρυφτεί από τον προϋπολογισμό της προεκλογικής εκστρατείας, δήλωσαν πηγές που ερευνούν το θέμα.



Αυτός ο ελιγμός επέτρεψε ο προϋπολογισμός της καμπάνιας να μην υπερβεί το ανώτατο όριο που καθορίζεται από το νόμο για τους υποψηφίους ώστε να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις, δηλαδή περίπου  22.500.000 ευρώ για εκείνους που μπαίνουν στο δεύτερο γύρο. Έξι πρόσωπα έχουν ήδη παραπεμφθεί σε αυτήν την υπόθεση, συμπεριλαμβανομένων τριών πρώην στελεχών του UMP.

Ποινή των 400 000 ευρώ που υποστηρίζονται από το UMP

Τέλος, το Συνταγματικό Συμβούλιο υπολόγισε ότι υπήρξε υπέρβαση του ανώτατου ορίου, περίπου 23 εκατομμύρια ευρώ.

Μετά από αυτή την εκτίμηση και την ακυρότητα των δαπανών του πρώην Προέδρου, ο Σαρκοζί είχε λάβει ποινή της τάξης των 400 000 ευρώ για υπέρβαση του ορίου των αποδεκτών δαπανών.

Η κατηγορούσα αρχή, η οποία είχε προχωρήσει λίγες μέρες αργότερα μια προκαταρκτική έρευνα, άρχισε στις αρχές Οκτωβρίου σχετικά με αυτά τα γεγονότα μια ποινική έρευνα για «παραβίαση εμπιστοσύνης» , "συνενοχή" και "απόκρυψη".



Αυτά συμβαίνουν στη Γαλλία.

Επομένως, σκάνδαλα με μαύρο πολιτικό χρήμα συμβαίνουν και “εις Παρισίους”, και στις “καλύτερες κοινωνίες”.

Από την άλλη – έστω και για ξεκάρφωμα (;) – ερευνάται και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το τέως κυβερνητικό κόμμα,  UMP.

Εδώ, στην ταλαίπωρη αυτή χώρα, που έχει βουλιάξει από τα οικονομικά και πολιτικά σκάνδαλα και που υποφέρει τα πάνδεινα από τα κάθε λογής μνημόνια, πότε θα ερευνηθούν οι ευθύνες και η συμμετοχή της κορυφής της πολιτικής ηγεσίας;

Ή μήπως όλα αυτά εξαντλούνται στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου;



Δεν υπάρχουν σχόλια: