Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Ο κόσμος τη βδομάδα που πέρασε: από την επιστροφή της γεωπολιτικής, στο ελληνικό δημόσιο χρέος, την αστάθεια στη FYROM, και το παγκόσμιο δράμα των προσφύγων



Η Γεωπολιτική επιστρέφει και η Παγκόσμια Διακυβέρνηση απομακρύνεται

των  Stewart M. Patrick , Senior Fellow και Διευθυντή του Προγράμματος των Διεθνών Οργανισμών και του Παγκόσμιου Προγράμματος Διακυβέρνησης, και της Isabella Bennett, Βοηθού Διευθυντή, του ίδιου Προγράμματος

Καθώς η Μέση Ανατολή καταρρέει και ο πλανήτης καίγεται, πολλοί θα επιθυμούσαν οι κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα. Τα σημερινά πιο φλέγοντα ζητήματα – κατά τη γνώμη, βεβαίως, των συγγραφέων - από την τρομοκρατία ως την αλλαγή του κλίματος εμφανίζονται πιο έντονα από ποτέ. Ακόμη χειρότερα, εξ ορισμού, αυτοί τα διακρατικά προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν μόνο με εθνικές προσεγγίσεις. Απαιτούν μια άνευ προηγουμένου συνεργασία μεταξύ των πιο ισχυρών χωρών του κόσμου.


Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι η γεωπολιτική επιστρέφει. Ο κόσμος καταλήγει να βρίσκεται πολύ περισσότερο στο κόκκινο από ό, τι πολλοί προέβλεπαν, και ως αποτέλεσμα η διεθνή συνεργασία υποφέρει. Οι στρατηγικοί ανταγωνισμοί θερμαίνονται εκ νέου. Η γεωπολιτική σύγκρουση στην Ουκρανία είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, αλλά είναι μόνο ένα παράδειγμα του αυξανόμενου χάσματος μεταξύ της Δύσης και των στρατηγικών της ανταγωνιστών, κυρίως της Ρωσίας και της Κίνας. Πέρα από τον κίνδυνο μείζονος αντιπαράθεσης, αυτές οι εντάσεις  αποτελούν προληπτικές αποτελεσματικές απαντήσεις σε διεθνικές απειλές.

Ο κόσμος αφήνεται να παρασύρεται, ακόμη και αν οι χώρες αντιμετωπίζουν κρίσεις εντός των συνόρων τους, από τις οποίες επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό, ακόμη και να προκαλούνται από γεγονότα στις γειτονικές χώρες ή στους ωκεανούς μακριά.

Σε όλους τους τομείς, εμπειρογνώμονες εκφράζουν έντονη ανησυχία για τις  συγκρούσεις στη Συρία και την Ουκρανία, και την προφανή αδυναμία των Ηνωμένων Εθνών και των άλλων μηχανισμών συνεργασίας να ανταποκριθούν σε αυτές.



Αυτό δεν είναι ο κόσμος που η κυβέρνηση Ομπάμα διαλαλούσε στην πρώτη της Εθνική Στρατηγική Ασφαλείας το 2010. Τότε, ο Λευκός Οίκος περιέγραψε μια νέα παγκόσμια εποχή κατά την οποία ο πρωταρχικός στόχος της τέχνης της πολιτικής δεν θα ήταν πλέον να μετριάσει τη γεωπολιτική αντιπαλότητα, αλλά η διαχείριση κοινών διλημμάτων που αλληλοεξαρτιόνταν. "Η Δύναμη και η Εξουσία, σε έναν διασυνδεδεμένο κόσμο, δεν είναι πλέον ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος.»
Δυστυχώς, ούτε οι Ρώσοι ούτε οι Κινέζοι (μεταξύ άλλων) δέχτηκαν το μήνυμα. Από την Ανατολική Ευρώπη μέχρι τη Μέση Ανατολή και στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, μεγάλες τριβές δύναμη όχι μόνο επιδεινώνουν την περιφερειακή ανασφάλεια αλλά δημιουργούν «αιμορραγία» πάνω σε άλλες σφαίρες, οδηγούν σε μειονεκτική θέση τις από κοινού προσπάθειες για την αντιμετώπιση διεθνών απειλών, όπως πχ την κυβερνο-ανασφάλεια.


Στο βάθος, μια ιστορική διάχυση της εξουσίας προς τις αναδυόμενες οικονομίες έχει περικόψει την υπεροχή των ΗΠΑ, αφήνοντας τον κόσμο χωρίς την ύπαρξη ενός σαφούς ηγέτη. Από το 2000, ο κόσμος γνώρισε την ταχύτερη και πιο δραματική αναδιανομή της οικονομικής δύναμης στην ιστορία. Κατ 'αρχήν, αυτό θα επέτρεπε στους αναδυόμενους στρατηγικούς παίκτες να έχουν το δικό τους μερίδιο. Στην πράξη, όμως, οι αναδυόμενες και οι κατεστημένες εξουσίες συγκρούονται τόσο στις προτιμήσεις τους στην πολιτική όσο και στην προθυμία τους να αναλάβουν νέες ευθύνες.


Η κλιματική αλλαγή είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπου οι μεγάλες ανεπτυγμένες και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες εξακολουθούν να είναι διχασμένες για το πώς να μοιραστούν το βάρος των επώδυνων περικοπών που απαιτούνται για τη σωτηρία του πλανήτη. Εν τω μεταξύ, η δυναμική της οικονομικής συνεργασίας που δημιουργήθηκε από τη Μεγάλη Ύφεση έχει ξεθωριάσει σχεδόν εξ ολοκλήρου. Η αποτυχία των ΗΠΑ να εγκρίνουν τις μεταρρυθμίσεις στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ενδυναμώσει μόνο τις κινεζικές αμφιβολία ότι η Δύση θα εντέξει ποτέ τις ανερχόμενες δυνάμεις.


Σε απάντηση, η Κίνα οδηγεί μια προσπάθεια για τη δημιουργία παράλληλων θεσμών, στην οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιστέκονται, αποκαλύπτοντας μια δυνητικά επικίνδυνη ρωγμή στη διεθνή οικονομία. Ομοίως, για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η ανταγωνιστική στάση μεταξύ των μεγάλων παικτών, όπως η Κίνα, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και οι ριζικά διαφορετικές απόψεις σχετικά με τα δικαιώματα,  εμποδίζουν τις χώρες να διαπραγματευτούν νέα πρότυπα, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μιας μεγάλης απευθείας σύγκρουσης online που να διαχυθεί στον πραγματικό κόσμο.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις εντάσεις, δυστυχώς, οι προοπτικές για την αντιμετώπιση των πιο εκρηκτικών προβλημάτων του κόσμου, όπως το κύμα των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, φαίνεται ζοφερές. Το κεντρικό όργανο που έχει συσταθεί για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχει  παραλύσει εφόσον τα μέλη του πιστεύουν ότι τα ζωτικά τους συμφέροντα διακυβεύονται, και έτσι στάθηκε ανίκανο να αντιμετωπίσει την ανάφλεξη στη Συρία - για να μην πούμε τίποτα για την Ουκρανία.

Η επιστροφή της γεωπολιτικής προμηνύει ένα δύσκολο δρόμο για τη διεθνή συνεργασία, η οποία πάντα εξαρτάται από τη σύγκλιση των συμφερόντων των μεγάλων δυνάμεων. Δεν πρέπει να εκπλαγούμε αν δούμε τις στρατηγικές ανταγωνισμού να εντείνονται πάνω σε τομείς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της αντιτρομοκρατικής συνεργασίας, που έμοιαζαν κάπως με φωτεινά σημεία.

Ακόμα, μια  έκθεση του Council for Foreign Relations προσδιορίζει σημαντικές “ευκαιρίες”  που οι Αμερικανοί πολιτικοί μπορούν και πρέπει να αξιοποιήσουν. Αυτές περιλαμβάνουν την επέκταση του παγκόσμιου εμπορίου μέσω των διαπραγματεύσεων ΑΗΣ / ΤΤΙΡ (στο Νέο Μέτοικο έχει δημοσιευτεί σχόλιο του Μ … για το τι σημαίνει πραγματικά αυτή η συμφωνία), την προώθηση των μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ικανότητας της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για την αντιμετώπιση κρίσεων, όπως ο ιός Έμπολα, και των εργασιών προς την κατεύθυνση αμοιβαίων δεσμεύσεων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Τέλος, οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν παρουσιάζουν μία άνευ προηγουμένου ευκαιρία για την αντιμετώπιση ενός από τους πιο δυσεπίλυτους κινδύνους για τη διεθνή ειρήνη και την ασφάλεια των τελευταίων δεκαετιών. Η προώθηση της διεθνούς συνεργασίας για τα ζητήματα αυτά μπορεί ακόμη να βοηθήσει να ηρεμήσουν οι εντάσεις που εμποδίζουν την πρόοδο σε άλλους τομείς. 

Είναι προφανές ότι οι απόψεις των δύο ειδικών απηχούν κυρίως τις ανησυχίες της αμερικανικής υπερδύναμης για την αμφισβήτηση της παγκόσμιας ηγεμονίας της, αλλά παρουσιάζουν ενδιαφέρον …


Η συνάντηση στο Καμπ Ντέιβιντ του Ομπάμα με τους ηγέτες του Αραβικού Κόλπου

Ray Takeyh

 Αυτή τη βδομάδα ο Μπαράκ Ομπάμα συγκάλεσε τους ηγέτες του Κόλπου για να καθησυχάσει τις εντάσεις σχετικά με την συμφωνία για τα πυρηνικά όπλα του Ιράν.

Για την επίτευξη συμφωνίας, ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ του Ιράν θα χρειαστεί μετριοπαθείς σαν τον πρόεδρο Hassan Rouhani — αλλά θα χρειαστεί και τους σκληροπυρηνικούς για την προστασία της Δημοκρατίας, μόλις επιτευχθεί μια συμφωνία. Μια συμφωνία ελέγχου των όπλων δεν θα αναγγείλει μια νέα εποχή μετριοπάθειας στην ιρανική πολιτική, αλλά μάλλον μια απότομη επιστροφή στο παρελθόν — γεγονός που αποτελεί ένα πιθανό πρόβλημα για τους γείτονες του Ιράν.

(From L) EU's foreign policy chief Federica Mogherini, Iranian Foreign Minister Mohammad Javad Zarif, Deputy director of the Department for Nonproliferation and Arms Control of the Ministry of Foreign Affairs of Russia Alexey Karpov, British Foreign Secretary Philip Hammond and US Secretary of State John Kerry attend the announcement of an agreement on Iran nuclear talks on April 2, 2015 at the The Swiss Federal Institutes of Technology (EPFL) in Lausanne. Iran and world powers said they had reached agreement on Thursday on 'key parameters' of a potentially historic deal aimed at preventing Tehran from building the bomb. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI        (Photo credit should read FABRICE COFFRINI/AFP/Getty Images)

 Ο Μύθος για μια «καλύτερη συμφωνία με το Ιράν»
Philip Gordon

Στη Διάσκεψη Κορυφής αυτής της εβδομάδας με τους ηγέτες από το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, ο Πρόεδρος Obama συζήτησε, λοιπόν, τις επιπτώσεις μιας συμφωνίας για τα πυρηνικά του  Ιράν — ή από την έλλειψη της. Απορρίπτοντας μια ατελή συμφωνία με το Ιράν θα μπορούσε να οδηγήσει σε καμία συμφωνία σε όλα τα επίπεδα. Και μια συνολική αποτυχία συμφωνίας, όπως στην περίπτωση της Βόρειας Κορέας, το 1994, θα οδηγούσε σε μια νέα- και περισσότερη επικίνδυνη — κατάσταση σχετικά με τα πυρηνικά όπλα.

Bilal Y. Saab, Barry Pavel


Έτσι, το διακύβευμα ήταν υψηλό για τη Σύνοδο του Camp David αυτής της εβδομάδας. Η Ουάσιγκτον θεωρούσε ότι θα έκανε μεγάλο λάθος να μην προτείνει μια σημαντική αναβάθμιση — στις σχέσεις ασφαλείας με τους εταίρους του κόλπου. Read more on ForeignAffairs.com »
 

Newsteam Staff
Interests in oil-market stability and Persian Gulf security have long tied Washington and Riyadh, but the countries' differing objectives in the Middle East have strained the alliance, explains this Backgrounder. 
Τα συμφέροντα για σταθερότητα στην αγορά πετρελαίου και την ασφάλεια του Περσικού Κόλπου έχουν από μακρού συνδέσει την Ουάσιγκτον και το Ριάντ, αλλά οι διαφορετικοί στόχοι των δύο χωρών στη Μέση Ανατολή έχουν δημιουργήσει εντάσεις στη Συμμαχία.

Archive photo of a farmer burning oil in Deir al-Zour province, Syria, 2013

Ίσως, αυτό εξηγεί και τη χτεσινή επιδρομή των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ στο έδαφος της Συρίας σε μια προσπάθεια να «καθησυχαστούν» οι σύμμαχοι των ΗΠΑ και ειδικά οι Σαουδάραβες …

Αλλά αυτά είπαμε θα τα ξαναδούμε …

Map



Οι περιβαλλοντικές και κλιματικές αλλαγές στην Αρκτική και οι γεωτρήσεις πετρελαίου

Τη Δευτέρα, η κυβέρνηση Ομπάμα έδωσε στη Shell υπό όρους άδεια να προχωρήσει σε γεωτρήσεις πετρελαίου στην Αρκτική. Οι New York Times απηχώντας ένα κοινό συναίσθημα χαρακτήρισε αυτή την απόφαση ως ένα "δύσκολο σημείο τομής στην κληρονομιά του Ομπάμα σχετικά με τα θέματα της ενέργειας και του κλίματος". 

Oil Drilling Arctic Environment Climate

Το γεγονός αυτό, ωστόσο, προκαλεί σκεπτικισμό και πολλές αντιδράσεις παγκοσμίως για τις περιβαλλοντικές συνέπειες που θα προκαλέσει.

Μια πρωτότυπη διαδήλωση κωπηλατών με κανόε καγιάκ πραγματοποιήθηκε στο Σιάτλ στις βορειοδυτικές ΗΠΑ εναντίον των γεωτρήσεων στην Αρκτική και του πετρελαϊκού κολοσσού της Shell. 

Ακτιβιστές περιβάλλουν Shell Πολικό Pioneer στο Σιάτλ.  Φωτογραφία: 16η Μάη του 2015

Οι διαδηλωτές αποδείξει ένα τεράστιο σημάδι "Κλιματική δικαιοσύνη τώρα"

Ακτιβιστές τραγουδούν τραγούδια κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας στο Σιάτλ.  Φωτογραφία: 16η Μάη του 2015

Οι διαδηλωτές στο Σιάτλ.  Φωτογραφία: 16η Μάη του 2015



H Ελληνική Κρίση Χρέους  Greece's Debt Crisis
Το ζήτημα του Δημόσιου Χρέους της Ελλάδας, η επαπειλούμενη χρεοκοπία, οι υποχρεώσεις στους δανειστές, η επίτευξη ή όχι μιας νέας συμφωνίας και οι αντιθέσεις που προκαλεί, όπως και οι κίνδυνοι για τη σταθερότητα της ευρωζώνης απασχόλησαν καθημερινά το διεθνή τύπο όλη τη βδομάδα.


Φωτογραφία του Reuters - Εγκαταλελειμμένα σιλό με φόντο τον χιονισμένο Όλυμπο. Δείγμα της βιομηχανικής και παραγωγικής καταστροφής που έχει υποστεί η χώρα ως συνέπεια της κρίσης, χάνοντας το 30% της παραγωγικής της δυνατότητας ... 


Και ο Βαρουφάκης που προσέρχεται στου Μαξίμου για μια από τις πολλές καια τελε΄σφορες υπουργικές συνεδριάσεις εν όψει και της νέας συμφωνίας ... 

Αλλά αυτό το δράμα το παρακολουθούμε καθημερινά κι ανελλιπώς.
άλλωστε το βιώνουμε όλοι μας ... 


Εκατοντάδες  πρόσφυγες διασώθηκαν καθώς η Προσφυγική  Κρίση στη Νοτιοανατολική Ασία επιδεινώνεται


Σχεδόν οκτακόσιες μετανάστες, κυρίως Μουσουλμάνοι Rohingya από τη Μιανμάρ και το Μπαγκλαντές, μεταφέρθηκαν στην ξηρά (Reuters) στην Ινδονησία από τους αλιείς, την Παρασκευή. Περισσότεροι από 1.500 μετανάστες έχουν φτάσει στις ακτές της Ινδονησίας και της Μαλαισίας την περασμένη εβδομάδα, αλλά ομάδες παρακολούθησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα φοβούνται ότι περισσότεροι από έξι χιλιάδες μετανάστες  ( WSJ ) κινδυνεύουν στη θάλασσα αφότου οι δουλέμποροι διακινητές εγκατέλειψαν τα πλοία που τους μετέφεραν. Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχουν πεθάνει (BBC), ενώ άγνωστος αριθμός έμεινε χωρίς τροφή και νερό. Στην Ινδονησία, τη Μαλαισία και την Ταϊλάνδη σκάφη μεταφέρουν καθημερινά μετανάστες. 

migration route of rohingya and Bangladeshis

Ποιοι είναι οι Ροχίνγκιας;

  • Οι Ροχίνγκιας είναι μια ξεχωριστή, μουσουλμανική εθνοτική ομάδα οι οποίοι ζουν κυρίως στη Μιανμάρ, η οποία είναι επίσης γνωστή ως Βιρμανία
  • Πιστεύεται ότι κατάγονται από μουσουλμάνους εμπόρους που εγκαταστάθηκαν εκεί πάνω από 1000 χρόνια πριν
  • Επίσης ζουν στο Μπαγκλαντές, τη Σαουδική Αραβία και το Πακιστάν
  • Στη Μιανμάρ, τακτικά διώκονται - υποβάλλονται σε καταναγκαστική εργασία, δεν έχουν δικαιώματα γης, και είναι σε μεγάλο βαθμό περιορισμένοι
  • Στο Μπαγκλαντές πολλοί είναι επίσης απελπιστικά φτωχοί, χωρίς τις προϋποθέσεις ή τις προοπτικές απασχόλησης


Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο ΟΗΕ έχουν κάνει έκκληση για περιφερειακή συνεργασία για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά δεν υπήρξε καμία συντονισμένη προσπάθεια μέχρι σήμερα. Η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε ότι θα φιλοξενήσει (RFA) μια σύνοδο κορυφής στις 29 Μαΐου για να συζητήσουν την κατάσταση.

A Rohingya migrant who arrived in Indonesia by boat cries while speaking on a mobile phone with a relative in Malaysia, at a temporary shelter in Kuala Langsa in Indonesia's Aceh Province, 16 May 2015

Ο ίδιος ανθρώπινος πόνος παντού.

Και τα κράτη αργά – αδιάφορα σχεδόν – προσεγγίζουν αυτά τα θέματα.
Αν δεν τα υποδαυλίζουν κιόλας.

ΑΝΑΛΥΣΗ

"Ο πρόεδρος Ομπάμα θα έπρεπε να καλέσει τους ηγέτες της Ταϊλάνδης, της Μαλαισίας και της Ινδονησίας, προτρέποντάς τους να διασώσουν και να προσφέρουν καταφύγιο στους πρόσφυγες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις και δυνάμεις για να εντοπίσουν τα εγκαταλελειμμένα πλοία των προσφύγων και να βοηθήσουν στην αναζήτηση και διάσωση τους. Ο Ομπάμα θα πρέπει επίσης να καταστήσει σαφές ότι η Μιανμάρ δεν μπορεί να έχει μια φυσιολογική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο εμπλέκεται σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”, γράφει ο Νίκολας Κριστόφ στην εφημερίδα New York Times.


"Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν ότι οι μετανάστες κινδυνεύουν από την πείνα, την αφυδάτωση και τις ασθένειες, και ότι η κατάστασή τους θα επιδεινωθεί, ενώ οι ανεύθυνες περιφερειακές κυβερνήσεις, αποφεύγουν τις  επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, μεταθέτοντας σε άλλους το πρόβλημα" γράφει ο Simon Tisdall στην Guardian .

"Σύμφωνα με τους ειδικούς οι οποίοι παρακολουθούν τα κυκλώματα λαθρεμπορίου στη θάλασσα Ανταμάν, τα ταϊλανδικά στρατόπεδα αποτελούν σταθμούς για τους πρόσφυγες στην πορεία τους προς τη Μαλαισία, όπου δεκάδες χιλιάδες Ροχίνγκια έχουν βρει καταφύγια τα τελευταία χρόνια. Αν και το νομικό τους καθεστώς είναι μερικές φορές απροσδιόριστο, πρόσφυγες είπαν ότι ένιωθαν πιο ευπρόσδεκτοι στην μουσουλμανικής πλειοψηφίας Μαλαισία από ό, τι στην βουδιστική Μιανμάρ, "γράφει ο David Pilling στους Financial Times.


Κίνα, Ινδία υπέγραψαν 24 συμφωνίες κατά την Επίσκεψη του Μόντι

Η Κίνα και η Ινδία υπέγραψαν (PTI) δύο δωδεκάδες συμφωνίες αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τομείς, συμπεριλαμβανομένων των σιδηροδρόμων και της εκπαίδευσης κατά τη δεύτερη ημέρα της πρώτης επίσημης επίσκεψης του Ινδού πρωθυπουργού Narendra Modi στην Κίνα. Οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν επίσης τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας ( Mint ) για τη μείωση του μεγάλου εμπορικού ελλείμματος της Ινδίας και δεσμεύθηκαν να εργαστούν για να επιλύσουν την τρέχουσα συνοριακή διαφωνία τους.

PM Narendra Modi shakes hands with Chinese Premier Li Keqiang after a joint press conference in the Great Hall of the People

Θυμίζουμε ότι και οι δύο χώρες αποτελούν μέλη των BRICS – των χωρών που αποτελούν αναδυόμενες οικονομίες και φιλοδοξούν να δημιουργήσουν ένα διαφορετικό οικονομικό – και όχι μόνο – πόλο στην παγκόσμια σκηνή.

Είναι επιπλέον οι δυο πολυπληθέστερες χώρες στον κόσμο.


ΚΎΠΡΟΣ : Οι ηγέτες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων  συμφώνησαν την Παρασκευή για την επανάληψή των ( Guardian ) ειρηνευτικών συνομιλιών μετά από μια παύση οκτώ μηνών. Η εκλογή του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, τον περασμένο μήνα ανανέωσε την ελπίδα για την πρόοδο σχετικά με την επανένωση του μαρτυρικού νησιού. 


President Nicos Anastasiades, right, and the Turkish Cypriot leader, Mustafa Akinci, shake hands after a dinner inside the UN-controlled buffer zone that divides Nicosia.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ : Η Κίνα έχει την πρόθεση να επενδύσει ( Merco Press ) 50 δισεκατομμύρια δολάρια στη Βραζιλία για να υποστηρίξει την αναμόρφωση των υποβαθμισμένων υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των οδών, των σιδηροδρόμων και των αερολιμένων, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της επόμενης χρονιάς στο Ρίο ντε Τζανέιρο, σύμφωνα με  βραζιλιάνικη επίσημη πηγή. Ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Keqiang θα ταξιδέψει στη Βραζιλία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, για επίσημη επίσκεψη  κάνοντας προηγουμένως στάσεις στην Κολομβία, το Περού και τη Χιλή.
Chinese Premier Li arrives Tuesday in Brasilia on an official visit and will also visit former capital Rio. He then flies to Colombia, Peru and Chile
President Dilma Rousseff fighting to revive the economy said she wanted greater trade cooperation with Beijing and would look to strike a free trade accord.



Η Κίνα αποτελεί σημαντικότατο οικονομικό παίχτη εδώ και αρκετά χρόνια στη Λατινική Αμερική.  

Κορύφωση της πολιτικής έντασης στην πΓΔΜ

Μετά τα πρόσφατα αιματηρά γεγονότα στο Κουμάνοβο το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει ξανά με τη μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση της αντιπολίτευσης στα Σκόπια. Ο πρωθυπουργός Γκρουέφσκι απαντά με αντιδιαδηλώσεις.

Η πολιτική ένταση στην πΓΔΜ παραμένει στα ύψη μετά τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας και ένοπλων Αλβανών το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Κουμάνοβο, όπου σκοτώθηκαν 14 μέλη της ομάδας ενόπλων και οκτώ αστυνομικοί. Η αντιπολίτευση αντιδρά σήμερα Κυριακή με τη διοργάνωση μεγάλης διαδήλωσης στα Σκόπια κατά του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2006.

Ο Ζόραν Ζάεβ, ηγέτης της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM), του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε ότι οι διαδηλώσεις «θα κρατήσουν έως ότου παραιτηθεί η κυβέρνηση». Ο Ζάεβ έχει ξεκινήσει από τις αρχές Μαρτίου να δημοσιοποιεί ηχογραφημένες συνομιλίες και αποδεικτικά στοιχεία για μαζικές τηλεφωνικές υποκλοπές, ευρύτατη διαφθορά και κυβερνητικές παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη και στα μέσα ενημέρωσης. Ο Γκρουέφσκι αρνείται τις κατηγορίες εις βάρος του, ισχυριζόμενος ότι ο Ζάεβ είναι μέρος μιας διεθνούς συνομωσίας εναντίον της κυβέρνησής του με τη βοήθεια ξένης μυστικής υπηρεσίας.
Ανυποχώρητος ο Γκρουέφσκι
Ο Νίκολα Γκρούεφσκι αγνοεί τις φωνές που τον καλούν να παραιτηθεί
Ο Νίκολα Γκρούεφσκι αγνοεί τις φωνές που τον καλούν να παραιτηθεί
Επιχειρώντας να αποκλιμακώσει την κατάσταση, ο Γκρουέφσκι ζήτησε τις προηγούμενες ημέρες την παραίτηση τριών υπουργών του, με τους οποίους διατηρούσε στενότατη συνεργασία. «Αυτές οι παραιτήσεις ενίσχυσαν το προφίλ του Γκρουέφσκι ως ισχυρού ηγέτη που δεν υποκύπτει στις πιέσεις, δεν αποδέχεται τις φωνές που τον καλούν να παραιτηθεί και είναι διατεθειμένος να θυσιάσει τον εαυτό του για το κοινό καλό», εκτιμά στην DW ο Άρσιμ Ζέκολι, πρώην διπλωμάτης και πολιτικός αναλυτής.
Για την αντιπολίτευση, που απέχει από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες τον τελευταίο χρόνο επικαλούμενη νοθεία στις εκλογές του 2014, οι υπουργικές παραιτήσεις δεν επαρκούν. Ζητεί μάλιστα τον διορισμό προσωρινής κυβέρνησης με εντολή να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές αφού παραιτηθεί ο Γκρουέφσκι. Το αίτημα αυτό έτυχε ευρείας στήριξης από εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας. Ο βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ κάλεσε τον σκοπιανό πρωθυπουργό να παραιτηθεί, σε συνομιλία των δύο ανδρών την περασμένη Κυριακή. Την άποψη του Μπορίσοφ στήριξε την περασμένη Τετάρτη και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αλεξάντερ Λάμπσντορφ, δηλώνοντας ότι «ο Γκρουέφσκι πρέπει να παραιτηθεί διότι αποτελεί εμπόδιο στην αποκλιμάκωση εντάσεων, που οξύνθηκαν ξανά, και (σ.σ. εμπόδιο) σε νέες εκλογές, οι οποίες θα πρέπει να διεξαχθούν υπό πραγματικά δημοκρατικές συνθήκες».
Ωστόσο, οι τελευταίες κινήσεις του Νίκολα Γκρουέφσκι δείχνουν ότι δεν έχει την παραμικρή διάθεση υποχώρησης. Πηγές του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος Εθνικής Ενότητας (VMRO-DPMNE) δήλωσαν στην DW ότι ο σκοπιανός πρωθυπουργός σχεδιάζει «ευρύτατες αντιδιαδηλώσεις» τη Δευτέρα 18 Μαΐου. Όπως μετέδωσαν εγχώρια μέσα ενημέρωσης, «100.000 άτομα κινητοποιούνται για να υπερασπιστούν με σθένος τα εθνικά και κρατικά συμφέροντα». Στο μεταξύ φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης ανάρτησαν στο youtube βίντεο που κατηγορεί τον Ζάεβ για δωροληψία 200.000 ευρώ, με τον τελευταίο να αρνείται τις κατηγορίες.
Διχασμένο πολιτικό τοπίο
Εικόνες καταστροφής μετά τα αιματηρά γεγονότα του Κουμάνοβο
Εικόνες καταστροφής μετά τα αιματηρά γεγονότα του Κουμάνοβο
Στο πολιτικό τοπίο της πΓΔΜ επικρατεί κλίμα διχασμού, κυρίως ανάμεσα στο εθνικιστικό-συντηρητικό κόμμα του Γκρουέφσκι και τη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση, που διαδέχθηκε το πρώην Κομμουνιστικό Κόμμα μετά την ανεξαρτητοποίηση της χώρας το 1991.
Τα στοιχεία που ήρθαν στο φως σχετικά με το σκάνδαλο υποκλοπών αποτέλεσαν αφορμή για την εμφάνιση ενός νέου κινήματος, ανεξάρτητου από τα δύο αντιμαχόμενα πολιτικά στρατόπεδα. Το κίνημα επιχειρεί να καταπολεμήσει τους εθνικούς και κοινωνικούς διαχωρισμούς, όπως είπε στην DW ο Αλεξάνταρ Ντόνεφ, ένας εκ των ηγετών του κινήματος, που σκοπεύει να συνεχίσει τις δράσεις του ακόμη κι αν αναλάβει την εξουσία μία νέα κυβέρνηση.


Αγωνία για την τύχη της αρχαίας Παλμύρας

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν καταλάβει αυτές τις μερες την περιοχή της αρχαίας Παλμύρας στην έρημο της Συρίας. Η UNESCO και άλλοι φορείς εκφράζουν φόβους για επικείμενη καταστροφή.


 

Το Ισλαμικό Κράτος προελαύνει ανενόχλητο στην έρημο της κεντρικής Συρίας. Πριν από λίγες μέρες προσέγγισε την περιοχή πέριξ της αρχαίας Παλμύρας, κοντά στη συριακή πόλη Χομς. Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης κάποιοι από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν ήδη οχυρωθεί σε σημείο που απέχει μόλις ένα χιλιόμετρο από τον αρχαιολογικό χώρο, προκαλώντας και πάλι τρόμο στη διεθνή κοινότητα για επανάληψη των βανδαλισμών. Κατά τους τελευταίους μήνες σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι στη Μέση Ανατολή, όπως η Νιβευή και το Καλάχ στο βόρειο Ιράκ, καταστράφηκαν ολοσχερώς προκαλώντας σοκ.
Παλμύρα, μια αρχαία όαση στην καρδιά της ερήμου
Παλμύρα, μια αρχαία όαση στην καρδιά της ερήμου
«Ανησυχούμε πολύ», ανέφερε η γενική διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα σε έκτακτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από τη Βηρυτό (15.05) σχετικά με την Παλμύρα. Η Παλμύρα, μια όαση στην καρδιά της ερήμου, ήταν ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της Μέσης Ανατολής κατά την αρχαιότητα, με μια ιστορία που ξεπερνά τα 4000 χρόνια. Η αρχαία πόλη, όμως, γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή της κατά τους πρώτους μεταχριστιανικούς αιώνες, αποτελώντας τον βασικό διαμετακομιστικό κόμβο που ένωνε τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία με την Περσία και την Άπω Ανατολή. Το 1980 η UNESCO ανακήρυξε τον αρχαιολογικό χώρο της Παλμύρας Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ενώ τα επιβλητικά μνημεία της, όπως η διάσημη αψίδα του θριάμβου και οι περίτεχνοι ναοί σε ελληνορωμαϊκή τεχνοτροπία, αποτελούν σημαντικό πόλο έλξης τουριστών.
Σήμερα στη γύρω περιοχή ζουν ως επί το πλείστον Σουνίτες, ενώ η οικονομία της στηρίζεται κατ´ αποκλειστικότητα στην τουριστική αξιοποίηση του αρχαιολογικού πλούτου.
Μνημεία στο έλεος του θρησκευτικού φανατισμού
Ιρίνα Μπόκοβα: υποχρέωση όλων η προστασία των μνημείων της αρχαίας Παλμύρας
Ιρίνα Μπόκοβα: υποχρέωση όλων η προστασία των μνημείων της αρχαίας Παλμύρας
«Παρακολουθούμε πολύ στενά την κατάσταση, διότι πρόκειται για μια αρχαία πόλη μεγάλης ιστορικής σημασίας και είναι υποχρέωση όλων των εμπλεκόμενων μερών να την προστατεύσουμε», ανέφερε η επικεφαλής της UNESCO. Η Ιρίνα Μπόκοβα τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να εκλείψει ο «ο εξτρεμισμός, αυτή η στρατηγική εξάλειψης της συλλογικής μνήμης», αναφερόμενη στους πρωτοφανείς βανδαλισμούς μνημείων από το Ισλαμικό Κράτος. Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωποι της εξόριστης συριακής αντιπολίτευσης στη Βηρυτό καταδίκασαν τις καταστροφές αρχαιοτήτων από τους τζιχαντιστές κάνοντας λόγο για ένα «έγκλημα κατά του παγκόσμιου πολιτισμού».
Στο μεταξύ, όπως επισήμανε στην ίδια συνέντευξη τύπου ο Ραμί Αμπντέλ Ραμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Συρία – με έδρα τη Μ. Βρετανία – o καθεστωτικός συριακός στρατός βομβαρδίζει τις τελευταίες μέρες την ίδια περιοχή από αέρος, ενώ αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νεκρών. Ωστόσο, ο κυβερνήτης της Χομς διεμήνυσε ότι η «κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο».
Η Παλμύρα αναφέρεται στα βιβλία ως «πέρλα της ερήμου» και ως ένας αρχαιολογικός θησαυρός «ανεκτίμητης, οικουμενικής αξίας». Η έκκληση που απηύθυνε η UNESCO από τη Βηρυτό προς τη διεθνή κοινότητα με στόχο να αποφευχθεί με κάθε τρόπο η καταστροφή των μνημείων της Παλμύρας είχε έναν τόνο δραματικό, πιο δραματικό ίσως από ποτέ άλλοτε.
 Στο μεταξύ το δράμα των προσφύγων από τη Συρία και την ευρύτερη περιοχή παραμένει αμείωτο ... 
 Οι φωτογραφίες μιλούν μόνες τους







Και δυο εικόνες από τη μακρινή Χιλή; η έκρηξη της Φύσης και η έκρηξη της Κρατικής Βίας


Το Ηφαίστειο Villarrica φαίνεται το βράδυ στην πόλη Πουκόν της Χιλής, 10 Μαΐου  2015. Το Villarrica, που βρίσκεται κοντά στο δημοφιλές τουριστικό θέρετρο του Πουκόν, είναι μεταξύ των πιο ενεργών ηφαιστείων στη Νότια Αμερική. REUTERS / Cristobal Saavedra


Ένας διαδηλωτής γονατίζει βάζοντας σαν ασπίδα το skateboard του μέσα σε πίδακες νερού κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για τη διεκδίκηση αλλαγών στο εκπαιδευτικό σύστημα στο Σαντιάγο της Χιλής, 14 Μαΐου, 2015. REUTERS / Catherine Allen

Γιατί οι άνθρωποι έχουν κοινή “μοίρα” όπου γης …
Μοιράζονται τα ίδια βάσανα, τις ίδιες αγωνίες …

Δεν υπάρχουν σχόλια: