Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Moody΄s: Μεγάλες οι πιέσεις προς τις ελληνικές τράπεζες


                         του Μ …
Ο οίκος αξιολόγησης Moody΄s, βλέπει μεγάλη πιθανότητα επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων στην Ελλάδα και σε έκθεση που έδωσε σήμερα Τετάρτη στη δημοσιότητα, υποβαθμίζει από σταθερές σε αρνητικές τις προοπτικές (outlook) του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.


Στην ανάλυση του, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης επισημαίνει  ότι οι πιέσεις είναι απίθανο να περιοριστούν κατά τους επόμενους 12-18 μήνες, ενώ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα επιβολής ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και πάγωμα των καταθέσεων.

Στην νέα ανάλυσή με τίτλο «Προοπτικές τραπεζικού συστήματος: Ελλάδα», ο οίκος διαπιστώνει σημαντικές εκροές καταθέσεων, άνω των 30 δισ. ευρώ από το Δεκέμβριο του 2014 στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενώ ιδιαίτερα μεγάλη είναι η αύξηση της εξάρτησης των τραπεζών από τη χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας. Κατά την άποψή της, οι τράπεζες είναι πιθανό να παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένες από τη χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας, ενώ η συνεχής αβεβαιότητα σχετικά με το πρόγραμμα στήριξης της χώρας θα συνεχίσει να πλήττει την εμπιστοσύνη των καταθετών.

Ο οίκος Moody’s εκτιμά πλέον ότι ρυθμός ανάπτυξης το 2015 είναι στο 0,5% και στο 1,5% το 2016. Συγκεκριμένα, εκτιμά πως οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων γύρω στο 38-40% των μικτών δανείων μέχρι το τέλος του 2015, από 34,2% τον Δεκέμβριο του 2014. Εκτιμά δε επιδείνωση των κεφαλαιακών αποθεμάτων τους, και θεωρεί πως πιθανότατα θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: