Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Η Σύνοδος Κορυφής της Ρίγας, η διαρροή εγγράφου που "δείχνει" συμφωνία και ο αμετανόητος Σόιμπλε


Το ατελείωτο γαϊτανάκι εκτιμήσεων, δηλώσεων, διαψεύσεων και  επανατοποθετήσεων σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των "εταίρων" συνεχίζεται ....

Καθημερινά έρχεται και απομακρύνεται το Grexit, η χρεωκοπία και ένα σωρό άλλα σενάρια (διπλό νόμισμα, περιορισμός και έλεγχος της κίνησης κεφαλαίων και άλλα πολλά).


Σήμερα, ο Πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής της Ρίγας με στόχο ένα θετικό πολιτικό αποτέλεσμα, που θα δώσει ώθηση στις διαπραγματεύσεις και θα καταστήσει εφικτή μια συμφωνία ως το τέλος Μαΐου.


 Το ελληνικό ζήτημα δεν βρίσκεται επίσημα στην ατζέντα της Συνόδου, η οποία είναι έκτακτη και μονοθεματική, αφού συγκαλείται από την Λετονική Προεδρία με θέμα τις σχέσεις της ΕΕ με τους Ανατολικούς της γείτονες και ιδιαίτερα με αντικείμενο το ουκρανικό ζήτημα. 

Ωστόσο στο Μαξίμου επενδύουν πολλά στις συναντήσεις που θα έχει ο Πρωθυπουργός στο περιθώριο της Συνόδου και ιδιαίτερα στην κοινή συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Γιούνκερ αλλά και με μια σειρά από άλλους ηγέτες ανατολικών χωρών της ΕΕ κυρίως, οι οποίοι προβάλλουν ενστάσεις στην προσπάθεια της κυβέρνησης για βελτίωση των όρων του προγράμματος. 


Αν και η κυβέρνηση ευελπιστούσε το προηγούμενο διάστημα ότι στη Ρίγα θα ήταν εφικτή μια πολιτική συμφωνία με τους «μεγάλους» της ΕΕ και τους θεσμούς, που θα οδηγούσε στη σύγκλιση έκτακτου Εurogroup στις αρχές της επόμενης εβδομάδος και σε άμεση λύση στο πρόβλημα ρευστότητας της χώρας, οι προσδοκίες της τώρα εμφανίζονται αρκετά προσγειωμένες. Άλλωστε η κ. Μέρκελ και ο κ. Ολάντ, που συναντήθηκαν στο Βερολίνο τη Δευτέρα, φρόντισαν να στείλουν το μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση, πως η από κοινού συνάντησή τους με τον κ. Τσίπρα δεν υποκαθιστά το έργο των θεσμών. 


Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης είχε δηλώσει μετά τη συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ, πως: «Το περίγραμμα των θεσμών δεν αντικαθίσταται από τις συναντήσεις των κρατικών ηγετών, οι οποίες συνοδευτικό ρόλο παίζουν στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμών και της Αθήνας στο πλαίσιο του Brussels group.


Κάτι που προέκυψε σήμερα είναι η διαρροή εσωτερικού εγγράφου της διάσκεψης των προέδρων των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σύμφωνα με το οποίο υπάρχει η πρόθεση να κληθούν σε ακρόαση την ερχόμενη Πέμπτη από τη διάσκεψη των προέδρων ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 


Η συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Πέμπτη, αλλά το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως στο ίδιο εσωτερικό έγγραφο οι πρόεδροι των πολιτικών ομάδων προειδοποιούν οργανωτικά για πιθανή σύγκληση έκτακτου Eurogroup την ίδια ημέρα.

Αυτό σημαίνει πως εκτός απροόπτου θα πρέπει ως τότε να έχει ολοκληρωθεί το Brussels Group και να έχει υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού. 

Η Κομισιόν δεν σχολίασε την είδηση.


Κατά τα άλλα, ο γνωστός και μη εξαιρετέος Σόιμπλε επιμένει ...

Έτσι, σε δηλώσεις του χαρακτήρισε ανούσιες τις προσδοκίες εύρεσης πολιτικής λύσης. 

Κάτι δηλαδή που επιδιώκει διακαώς η ελληνική κυβέρνηση.


Και η οποία μόλις κάνει κάποιες πιο  "αισιόδοξες λύσεις" έρχεται ο στυγνός χερ Σόιμπλε για να επαναφέρει τα πράγματα στη θέση τους.

Σύμφωνα με αυτόν δεν μπορεί να αποκλειστεί χρεοκοπία της Ελλάδας, όμως το θέμα είναι στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης.

Όπως ανέφερε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε δηλώσεις του στο Reuters, η αισιοδοξία στην Αθήνα για την επίτευξη συμφωνίας σύντομα για τις δόσεις του προγράμματος δεν στηρίζονται ακόμα από την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, ενώ συμπλήρωσε πως οι εικασίες για μια πολιτική λύση στο θέμα «δεν δικαιολογούνται».

Ο ίδιος, επίσης, σημείωσε πως η Ελλάδα πιθανώς θα αποτελέσει θέμα συζήτησης στη συνεδρίαση των G7, η οποία θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Με άλλα λόγια συνεχίζεται η τακτική από τους δανειστές - τοκογλύφους του ζεστού - κρύου ή του μαστίγιου και του καρότου.

Όπου η νέα συμφωνία δεν μπορεί - όπως κι αν ονομαστεί - να είναι τίποτε άλλο από νέα δεσμά και παράταση των συνθηκών εκείνων που καταδυναστεύουν τον ελληνικό λαό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: