Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Δημοσκόπηση - μήνυμα για την κυβέρνηση



Αρνητική γνώμη για τη στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους έχει, για πρώτη φορά μετά τις εκλογές, η μεγαλύτερη μερίδα των πολιτών όπως φανερώνει νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ. 


Στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, το 41% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θεωρεί λάθος τη στρατηγική της Αθήνας, έναντι 35% που κρίνει πως είναι σωστή. Πρόκειται για μεγάλη αλλαγή σκηνικού από τον Φεβρουάριο, όταν το 72% ενέκρινε τη γραμμή της κυβέρνησης, ενώ μόλις το 22,5% διαφωνούσε. 


Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία των πολιτών – σε ποσοστό 61% – θεωρεί πως η κυβέρνηση θα πρέπει να μετριάσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις δεδομένων των συνθηκών, ενώ μόλις το 35% υποστηρίζει πως θα πρέπει να υλοποιήσει τις εξαγγελίες της. Το 39% εκτιμά ότι η κυβέρνηση μοιάζει αποφασισμένη να εφαρμόσει όσα υποσχέθηκε πριν τις κάλπες. 


Όσον αφορά για το ποια είναι η σωστή επιλογή σε περίπτωση που η συμφωνία δεν συμφωνεί με τις προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης, οι απόψεις είναι μοιρασμένες. Το 30% πιστεύει ότι η συμφωνία θα πρέπει να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, το 28% προκρίνει τη λύση δημοψηφίσματος και το 27% προτιμά τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας. 

Στην πρόθεση ψήφου πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει μακράν πρώτο κόμμα, με διαφορά 21 ποσοστιαίων μονάδων από τη ΝΔ. Συγκεκριμένα η Κουμουνδούρου απολαμβάνει τη στήριξη του 36,5% των πολιτών – βρίσκεται δηλαδή στα ποσοστά των τελευταίων εκλογών – με τη ΝΔ να ακολουθεί με 15,5%. 


Στην τρίτη θέση συνυπάρχουν ΧΑ και Ποτάμι (6%), ακολουθεί το ΚΚΕ (4%), ενώ ΑΝΕΛ και ΠΑΣΟΚ βρίσκονται στα όρια της εισόδου στη Βουλή με 3%.


Δυο μπορεί να είναι τα βασικά συμπεράσματα από τη δημοσκόπηση:

Πρώτο, η δυσαρέσκεια που αρχίσει να εμφανίζεται και να εντείνεταια από τη "διαπραγματευτική τακτική" της κυβέρνησης.
  Βέβαια, εδώ καταγράφεται και στην κοινή γνώμη η ισχυρή πίεση και ο εκβιασμός για μια συμφωνία "πάση θυσία".

Και δεύτερον, με δεδομένη την αποτυχία ΝΔ και των άλλων κατεστημένων δυνάμεων, ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι στιγμής εμφανίζεται ως ο κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού.

Αλλά τονίζουμε το "μέχρι στιγμής" γιατί πάντα οι δημοσκοπήσεις αποτελούν φωτογραφική απεικόνιση των διαθέσεων της κοινής γνώμης μια δεδομένη στιγμή.

Διαθέσεις οι οποίες μπορεί να μεταβληθούν ανάλογα με την πορεία των γεγονότων, την οικονομική, κοινωνικλή και πολιτική δυναμική που μπορεί α δημιουργηθεί ... 




Δεν υπάρχουν σχόλια: