Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Ελλάδα vs Αργεντινής ! Σημειώσατε … ;


Αύριο είναι η μεγάλη αναμέτρηση. Ελλάδα εναντίον Αργεντινής. Δυο χώρες μακρινές αλλά και με αρκετές ομοιότητες.


Ποδοσφαιρική υπερδύναμη η Αργεντινή.

Η χώρα που προκάλεσε τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική έκπληξη η δεύτερη.


Αργεντινή, η χώρα που αντιμετώπισε μια εκρηκτική οικονομική κρίση με μια οξύτατη κοινωνική σύγκρουση στις αρχές του 21ου αιώνα.

Ελλάδα, η χώρα που βιώνει στο τελείωμα της πρώτης δεκαετίας του αιώνα μια κρίση δημόσιου χρέους με τις γνωστές επιλογές που οδηγούν σε κοινωνικό και εργασιακό Μεσαίωνα.


Αύριο, λοιπόν, είναι η ποδοσφαιρική αναμέτρηση.


Πολλοί είναι εκείνοι που προχωρούν σε συγκρίσεις μεταξύ των δύο χωρών και στο οικονομικό επίπεδο.

Διαβάσαμε, λοιπόν, στην ελληνική έκδοση της Deutshe Welle και παραθέτουμε το παρακάτω δημοσίευμα:


Η Ελλάδα μια δεύτερη Αργεντινή;


Επιλογή ή αναγκαιότητα η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους; …….

"Ελλάδα, μια δεύτερη Αργεντινή;", επιγράφεται σημερινό άρθρο στους γερμανικούς Financial Times με την υπογραφή του Χοσέ Μπαριονουέβο, ο οποίος το 2005 ως οικονομικός σύμβουλος της Barclays Capital διαχειρίστηκε την αναδιάρθρωση του χρέους της Αργεντινής. Ο ειδικός επισημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει τη χρεοκοπία υπό δυο προϋποθέσεις: Θα πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους και να της παρασχεθεί άμεση οικονομική βοήθεια.


Ο κ. Μπαριονουέβο υποστηρίζει ότι τα προγράμματα στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ δεν θα βάλουν τέλος στην ελληνική κρίση, καθώς προσφέρουν μόνον περιορισμένα μέσα για να πληρωθούν ληξιπρόθεσμα χρέη.


"Η υπέρβαση της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα είναι δύσκολη υπόθεση, επειδή ορισμένοι υπεύθυνοι θεωρούν την αναδιάρθρωση πολιτική απόφαση, νομίζοντας ότι έχουν την πολυτέλεια να επιλέξουν. Ωστόσο αυτό είναι αυταπάτη. Η αναδιάρθρωση δεν είναι επιλογή, αλλά η αναπόφευκτη συνέπεια λανθασμένων δημοσιονομικών αποφάσεων κατά το παρελθόν. Το ερώτημα που τίθεται για την Ελλάδα δεν είναι λοιπόν εάν θα γίνει, αλλά εάν θα υπάρξει συντεταγμένη αναδιάρθρωση. Η οικονομία καταρρέει υπό το βάρος των χρεών και της έλλειψης δανείων. Θα πρέπει οι συνθήκες εξυπηρέτησης του χρέους να βελτιωθούν προκειμένου να αναζωογονηθούν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη".


Για τις κοινωνικές επιπτώσεις και αντιδράσεις έχουμε ξαναμιλήσει και θα τις σχολιάσουμε πολλές φορές. Ωστόσο από πολλές μεριές ακούγεται και προβάλλεται το αδιέξοδο των μέτρων και της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση.


Όσον αφορά το ποδοσφαιρικό κομμάτι, αυτό καλύτερα να το σχολιάσουμε το ματς.

Έτσι κι αλλιώς το αποτέλεσμα ούτε εθνικός θρίαμβος θα είναι ούτε εθνική καταστροφή.

Ας το ζήσουμε και τα λέμε και μετά.


Και ένας άλλος πολιτικός και ποδοσφαιρικός συσχετισμός.


Ολοένα και περισσότερο η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση θυμίζει … Εθνική Γαλλίας. Περιμένουμε να δούμε και τη συνέχεια ….


Για το χάος στην Εθνική Γαλλίας


Στη xαοτική κατάσταση που επικρατεί στην Εθνική Γαλλίας μετά την αποπομπή του Νικολά Ανελκά αναφέρεται η γαλλική La Croix:


"Μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο οι εξελίξεις ήταν τόσο ραγδαίες που ακόμη και οι πιο φιλειρηνικοί οπαδοί θα μπορούσαν, αηδιασμένοι, να γυρίσουν την πλάτη τους στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Ίσως να έχουν δίκιο οι επικριτές του βλέποντας τις υψηλότατες απολαβές των ποδοσφαιριστών, την αλαζονεία, την εγωπάθεια κακομαθημένων παιδιών που έγιναν σταρ της δημοσιότητας, τις υπερβολές των μέσων ενημέρωσης και την παραπλανητική εικόνα μιας ασπρόμαυρης Γαλλίας, που στο μεταξύ δεν είναι τόσο ενωμένη όσο πιστεύεται. Το ποδόσφαιρο πρέπει επιτέλους να μπει και πάλι στη σωστή του θέση. Είναι ένα παιχνίδι, ένα άθλημα, στο οποίο κερδίζεις ή χάνεις και αυτό ανάλογα με την αξία σου".


Κάθε ομοιότητα με την πολιτική μας πραγματικότητα είναι εντελώς συμπτωματική (;)

Δεν υπάρχουν σχόλια: