Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Μπανγκόκ: 25 νεκροί! Τα "κόκκινα πουκάμισα" ζητούν τη μεσολάβηση του ΟΗΕ

Η κατάσταση παραμένει τεταμένη στην Μπανγκόκ, μετά από τρεις ημέρες  βίαιων συγκρούσεων που έχουν μετατρέψει την εμπορική περιοχή της πόλης σε εμπόλεμη ζώνη, αφού σκοτώθηκαν 25 άτομα, χωρίς ο στρατός να καταφέρει να κάμψει το αντικυβερνητικό κίνημα των «κόκκινων πουκάμισων.»




 Στο τέλος αυτού του αιματηρού Σαββατοκύριακου, οι διαδηλωτές  άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση  υπό την προϋπόθεση ότι αυτές θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο διαμεσολάβησης του ΟΗΕ.

" Ζητάμε από την κυβέρνηση να σταματήσει να πυροβολεί και να αποσύρει αμέσως τους στρατιώτες της ", οι οποίοι έχουν περικυκλώσει την περιοχή την οποία κατέχουν οι «κόκκινοι» από τις αρχές Απριλίου, δήλωσε ο Kokaew Pikulthong, ένας από τους ηγέτες της διαμαρτυρίας.

Πριν από την πρόταση αυτή, την οποία η κυβέρνηση απέρριψε αμέσως,  η αντιπαράθεση μεταξύ των διαδηλωτών και των στρατιωτικών δυνάμεων της κυβέρνησης είχε σημαντικά οξυνθεί από την περασμένη  Πέμπτη με την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης για την καταστολή της « κόκκινης  ζώνης », που βρίσκεται  στην καρδιά της πρωτεύουσας.

Οι στρατιώτες είχαν ανοίξει πυρ σε όλο αυτόν τον τομέα που συνήθως είναι πολύ δημοφιλής στους τουρίστες.





Οι  " κόκκινοι " από την πλευρά τους ενίσχυσαν την άμυνα τους, ενώ ορισμένοι από αυτούς προχώρησαν στη διεξαγωγή ενός αντάρτικου πόλης με βόμβες μολότωφ, πέτρες, και μερικές φορές κάνοντας χρήση όπλων.




Η ένοπλη βία ειδικά από την πλευρά του στρατού οδήγησε στο θάνατο 25 ανθρώπων, που όλοι τους ήταν άμαχοι, από την Πέμπτη το βράδυ,  ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 55 και των τραυματιών σε πάνω από 1.600,  από τότε που ξεκίνησε η κρίση στα μέσα Μαρτίου.



Στο πλαίσιο αυτό, η εβδομάδα που αρχίζει τη Δευτέρα  ξεκινά μέσα σε μεγάλη  σύγχυση στη μεγάλη πρωτεύουσα. Τα Μέσα μαζικής μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένου του μετρό, δεν θα λειτουργήσουν κανονικά. Η σχολική χρονιά έχει αναβληθεί για μία εβδομάδα για να διαφυλαχθεί η ασφάλεια των μαθητών.

Ο πρωθυπουργός Abhisit Vejjajiva, ο οποίος είχε προτείνει ανεπιτυχώς μια πολιτική λύση πριν από δύο εβδομάδες, σε ομιλία του  κάλεσε την Κυριακή τους διαδηλωτές να διαλύσουν στρατόπεδο και προειδοποίησε ότι ο στρατός θα σκληρύνει ακόμη περισσότερο τις επιχειρήσεις του.

Ο στρατός έχει ενισχύσει τον αποκλεισμό της κατεχόμενης περιοχής, εμποδίζοντας την πρόσβαση και την διακοπή παροχής νερού, ηλεκτρικού ρεύματος και των τροφίμων. Η στρατιωτική δύναμη, όμως, εγκατέλειψε προς το παρόν την επιβολή  απαγόρευσης της κυκλοφορίας, ένα μέτρο που θεωρείται πάρα πολύ βαρύ για τους υπόλοιπους κατοίκους της περιοχής αυτής.



Από την πλευρά τους, πολλοί διαδηλωτές είπαν ότι ήταν έτοιμοι για μια πιθανή γενική επίθεση των «δυνάμεων της τάξης», μετά την ανέγερση των οδοφραγμάτων με συρματοπλέγματα, ελαστικών εμποτισμένο με κηροζίνη και μπαμπού γύρω από μια περιοχή αρκετών τετραγωνικών χιλιομέτρων.



Οι περισσότεροι λένε ότι είναι αποφασισμένοι και έτοιμοι να «πολεμήσουν μέχρι θανάτου » .




Έχοντας επίγνωση του αδιέξοδου, ένας από τους κύριους ηγέτες των «Κόκκινων Πουκάμισων » απηύθυνε επίσημη έκκληση στο βασιλιά Bhumibol Adulyadej, τον οποίο περιέγραψε ως την «μόνη ελπίδα »για την επίλυση της παρατεταμένης κρίσης.


" Εμείς δεν μπορούμε να σκεφτούμε μιαν άλλη δυνατότητα "  παρά  «να απευθύνουμε έκκληση προς την καλή θέληση του βασιλιά», είπε  ο Jatuporn Prompan. Ηλικίας 82 χρόνων και σε νοσοκομείο από τον Σεπτέμβριο, ο μονάρχης δεν έχει μιλήσει δημοσίως για την κρίση.

Η έκρηξη βίας των τελευταίων ημερών ανησυχεί ξένες χώρες, όπως η Κίνα, η οποία εξέφρασε την  " σοβαρή ανησυχία της ".

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν η πρώτη χώρα που προχώρησε το Σάββατο στην απομάκρυνση του μη απαραίτητου προσωπικού από την πρεσβεία τους, και τυπικά αποθαρρύνουν τους Αμερικανούς που επισκέπτονται το βασίλειο.

Όλα αυτά προκύπτουν από τα ρεπορτάζ. Στην πράξη η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη. Σε μια χώρα, την Ταϋλάνδη, που διαφημίζονταν ως η τέταρτη οικονομία της ΝΑ Ασίας, που γνώρισε μια προσωρινή άνθηση, στηριγμένη βεβαίως σε συνταγές τύπου ΔΝΤ και άλλων διεθνών οικονομικών και κερδοσκοπικών μηχανισμών, δημιουργώντας μια εντυπωσιακή «φούσκα». Έχοντας ένα διεφθαρμένο πολιτικό καθεστώς δεν άργησε να γνωρίσει την έκρηξη της οικονομικής κρίσης και την συνακόλουθη έκρηξη της κοινωνικής και πολιτικής βίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: