Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Σκηνές χάους στην Μπανγκόκ. 6 τουλάχιστον νεκροί!






Πολύ  βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν την Τετάρτη, 19 Μαΐου ανάμεσα στον στρατό και τους διαδηλωτές με τα  "κόκκινα πουκάμισα" στο κέντρο της Μπανγκόκ. Οι στρατιώτες κατάφεραν να πάρουν τον έλεγχο του καταυλισμού των διαδηλωτών. Κατά την διάρκεια της επίθεσης σκοτώθηκαν τουλάχιστον έξι νεκροί, περιλαμβανομένης και ενός ιταλού φωτογράφου, όπως υπήρξαν πάνω από εξήντα τραυματίες.

Οι αρχές προχώρησαν στην απαγόρευση της κυκλοφορίας, επιτρέποντας μόνο στους τουρίστες να φθάσουν στο αεροδρόμιο της πόλης.




Σε απάντηση, οι αντίπαλοι της κυβέρνησης έβαλαν φωτιά σε έναν τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, το Channel 3. Ένα σύνολο από είκοσι κτίρια καίγονταν την Τετάρτη στην πρωτεύουσα της Ταϋλάνδης.

Οι αρχές της Ταϊλάνδης έχουν επιβάλει στους τηλεοπτικούς σταθμούς να μεταδίδουν μόνο προγράμματα που έχουν εγκριθεί από την κυβέρνηση. Μια επίλεκτη μονάδα της αστυνομίας έχει άδεια να πυροβολεί στασιαστές. "Αυτή η νύχτα θα είναι μια ακόμη νύχτα του πόνου," δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Panitan Wattanayagorn.




  Οι διαδηλωτές, οι οποίοι κατέλαβαν το κέντρο της Μπανγκόκ από τις 3 Απριλίου, ζητώντας πρόωρες εκλογές και την παραίτηση του πρωθυπουργού, Abhisit Vejjajiva , ο οποίος κατέλαβε την εξουσία το 2008. Μετά την επίθεση του στρατού, οι ηγέτες τους έχουν ζητήσει την διάλυση των διαδηλώσεων που ξεκίνησαν στα μέσα Μαρτίου στην Μπανγκόκ. Επίσης, ανακοίνωσαν ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών, ότι θα παραδοθούν στην αστυνομία. «Ξέρω ότι είναι απαράδεκτο σε ορισμένους από εσάς και ορισμένοι δεν θέλουν να το ακούσουν, αλλά μπορούμε να αντισταθούμε και με άλλους τρόπους» είπε ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, Nattawut Saiku . «Εμείς θα ανταλλάσσαμε την ελευθερία μας με αντίτιμο την ασφάλεια. Κάναμε ό, τι μπορούσαμε . (...) Ζητώ από όλους να πάτε στα σπίτια σας . "

Ο Nattawut και τουλάχιστον άλλα τρία ηγετικά στελέχη από τα «κόκκινα πουκάμισα» στη συνέχεια κατευθύνονται προς το γραφείο της εθνικής αστυνομίας, όπου παραμένουν κρατούμενοι. Τουλάχιστον ένας από τους ηγέτες εγκατέλειψε, άλλοι πήγαν στην αστυνομία, ενώ εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν εις βάρος των κύριων ηγετών, οι οποίοι αποτελούν τη συλλογική ηγεσία του κινήματος.




  Η συγκίνηση ήταν πολύ ισχυρή όλο το πρωί στο στρατόπεδο, όπου οι διαδηλωτές τραγουδούσαν τραγούδια του αγώνα. Ένα σύνθημα «Σταματήστε να σκοτώνετε ανθρώπους» είχε κρεμαστεί  κοντά στο στάδιο.



" Οι μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές στην πρωτεύουσα θα παράγουν μια γενιά μαρτύρων, οι οποίοι θα λειτουργήσουν ως καταλύτες της εξέγερσης από τα «κόκκινα πουκάμισα». Τα πιο ριζοσπαστικά στοιχεία θα συνεχίσουν να υποδαυλίζουν ένα είδος εξέγερσης με στόχο τόσο την ανατροπή  μιας κυβέρνησης που έχει χάσει κάθε νομιμότητα στα μάτια τους καθώς και  μιας παλιάς άρχουσας τάξης που κατηγορείται πως αρνείται να εγκαταλείψει τον παραδοσιακό της  ρόλο και να προσαρμοστεί σε μια μεταβαλλόμενη Ταϊλάνδη " , παρατηρεί η εφημερίδα της Σιγκαπούρης Times Straits σε  άρθρο της.



Εξάπλωση των βίαιων συγκρούσεων

  Ο πρώην Πρωθυπουργός Thaksin Shinawatra  είπε ότι φοβάται πως η στρατιωτική επίθεση εναντίον των οπαδών του θα οδηγήσει στην κλιμάκωση ενός ανταρτοπόλεμου που  θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα. Ενώ τα οδοφράγματα έκαιγαν στην Μπανγκόκ, σκηνές βίας ξέσπασαν και στη βορειοανατολική Ταϊλάνδη, προπύργιου των "κόκκινων πουκάμισων», όπου οι διαδηλωτές επιτέθηκαν και πυρπόλησαν τα δημαρχεία των πόλεων Udon Thani και Khon Kaen . Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει επεκταθεί σε δύο επαρχίες κατά μήκος των συνόρων του Λάος.





Οι βίαιες συγκρούσεις έχουν οδηγήσει σε 39 νεκρούς και 300 τραυματίες μεταξύ το βράδυ της Πέμπτης και της Δευτέρας. Από την αρχή της κρίσης, 68 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 1700 τραυματίστηκαν. 





Δεν υπάρχουν σχόλια: