Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

6η Σύνοδος ΕΕ – χωρών της Λατινικής Αμερικής στη Μαδρίτη, εν μέσω αντιθέσεων και της πίεσης από την κρίση

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών η 6η Σύνοδο κορυφής των χωρών της Λατινικής Αμερικής-Καραϊβικής με την ΕΕ, στη Μαδρίτη, Δευτέρα 17 και Τρίτη 18 Μαΐου, σχεδόν απέτυχε πριν καλά καλά αρχίσει. Οι χώρες της Μπολιβαριανής Συμμαχίας για την Αμερική (ALBA), μιας ομάδας με επικεφαλής τη Βενεζουέλα και την Κούβα, που συνεργάζονται με τη Βραζιλία, είχαν απειλήσει να μποϊκοτάρουν τη συνεδρίαση, εφόσον ο Πρόεδρος της Ονδούρας, Porfirio Lobo , ήταν παρών.

Αυτή η χώρα της Κεντρικής Αμερικής έχει βιώσει ένα πραξικόπημα τον Ιούνιο του 2009, που καταδικάστηκε από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Ωστόσο, τα αποτελέσματα των γενικών εκλογών του Νοεμβρίου είχαν αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και αρκετές χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της Κεντρικής Αμερικής.




Ο Ισπανός πρόεδρος, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο , θεωρεί ότι η πραγματοποίηση της Συνόδου Κορυφής μπορεί  να βελτιώσει την εικόνα της κυβέρνησής του, σε μια περίοδο που έχει λάβει αυστηρά μέτρα λιτότητας στο όνομα αντιμετώπισης της κρίσης, τα οποία ωστόσο βρίσκονται πολύ μακριά από τη βούληση των ψηφοφόρων του.

Δυστυχώς, τις παραμονές της συνάντησης, ο προϋπολογισμός της ισπανικής κυβέρνησης για τη συνεργασία με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής έχει περικοπεί κατά 600 εκατ. ευρώ, μειώνοντας έτσι τα μέσα δράσης της στην περιοχή. Αυτό είχε επίπτωση στις πολιτιστικές δαπάνες, οδήγησε επίσης σε περικοπές που επηρεάζουν το εμπόριο με τη Λατινική Aμερική.

Η αξιοπιστία των ανακοινώσεων οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στη Μαδρίτη δέχεται πλήγμα επίσης από την κρίση. Έτσι, στην αναμενόμενη ανάκαμψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και της Mercosur, της τελωνειακής ένωσης που σχηματίζεται από την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Παραγουάη και την Ουρουγουάη, έχει ήδη υποβληθεί ένσταση από τη Γαλλία και άλλες χώρες. Ωστόσο, οι επίπονες διαπραγματεύσεις που έχουν επί μακρόν αναλάβει αντιπρόσωποι από τις Βρυξέλλες και τη Νότια Αμερική έχουν αποτύχει λόγω ακριβώς της κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΓΠ).

Εδώ και δέκα χρόνια, η ιδέα ήταν να ενισχυθεί η αμοιβαία διαδικασία της ΕΕ και της περιφερειακής ολοκλήρωσης στη Λατινική Αμερική, μέσω μιας συμφωνίας μεταξύ των δύο περιφερειών. Όσον αφορά, όμως, την Ευρωπαϊκή πλευρά, η ύφεση επιδείνωσε την πιο ισχυρή κρίση ταυτότητας από την περίοδο διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τον Paulo A. Paranagua  οι διαδικασίες αυτές χαρακτηρίζονται από  στασιμότητα. Δύσκολο να χορέψουν tango, αν και οι δύο εταίροι είναι κουτσοί.

Πρωταγωνιστής  στην εναρκτήρια σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης-Λατινικής Αμερικής, και της Καραϊβικής που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Μαδρίτη ήταν η πρόεδρος της Αργεντινής, Cristina Fernandez de Kirchner, ο οποίος, εξ ονόματος της Λατινικής Αμερικής στο σύνολό τους, ζήτησε από τις ευρωπαϊκές χώρες να αποφύγουν " διακρίσεις νόμων "για τη μετανάστευση.

«Βλέπουμε με ιδιαίτερη ανησυχία την άνιση μεταχείριση των μεταναστών στις αναπτυγμένες χώρες", δήλωσε η Fernandez, προειδοποιώντας για τον πειρασμό να πληγούν ως πρώτα θύματα της οικονομικής κρίσης οι αλλοδαποί εργαζόμενοι. Συγκεκριμένα, η απαίτηση των ηγετών της Λατινικής Αμερικής να αναγνωριστούν τα δικαιώματα των μεταναστών, ανεξάρτητα από το νομικό καθεστώς τους, ήταν ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα στη διαπραγμάτευση για το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: