Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Ποιος θα ελέγξει τους «ελεγκτές»;

    Οι  υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ έχουν εκφράσει την ανησυχία τη Δευτέρα από την ταχεία πτώση του ευρώ, και υποσχέθηκαν να διπλασιάσουν τις προσπάθειες για τη μείωση των ελλειμμάτων και να ανακόψουν την κρίση εμπιστοσύνης που εξακολουθεί να υπονομεύει την Νομισματική Ένωση. Παρά το τεράστιο σχέδιο στήριξης € 750 000 000 000 που ανακοινώθηκε πριν από μία εβδομάδα, οι «αγορές» παραμένουν νευρικές και συνεχίζουν να ασχολούνται τόσο με τα χρέη που είχαν σωρευθεί από τα κράτη, καθώς και τις αρνητικές επιπτώσεις των προγραμμάτων λιτότητας   για την ανάπτυξη.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Jean-Claude Juncker , προσπάθησε να καθησυχάσει λέγοντας ότι το ευρώ είναι "ένα αξιόπιστο νόμισμα" . "Δεν ανησυχώ για την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία  του ευρώ, αλλά και από την ταχύτητα με την οποία η συναλλαγματική ισοτιμία έχει επιδεινωθεί » παραδέχθηκε. Ο ευρωπαίος επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, κ. Michel Barnier , δήλωσε την Τρίτη ότι τα επίπεδα του ευρώ θα πρέπει να κρίνονται "σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα" .

"Το ευρώ έχει ανακτήσει κάποιο έδαφος μετά την υποχώρησή του  τη Δευτέρα στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα τεσσάρων ετών έναντι του δολαρίου, λόγω των επίμονων φόβων που συνδέονται με την κρίση του  δημόσιου χρέους στη ζώνη του ευρώ » , είπε σχετικά ο επίτροπος.

  Το ευρώ παρέμενε υπό πίεση την Τρίτη έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Περίπου στις 8 μ.μ. (ώρα Παρισιού), το ευρωπαϊκό νόμισμα ανήλθε στα 1,2363 δολάρια έναντι 1,2394 δολαρίων αργά τη Δευτέρα.
 Ο κ. Γιούνγκερ προτίθεται να συγκαλέσει νέα συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ζώνης του ευρώ την Παρασκευή για να  συζητήσει τις "τεχνικές λεπτομέρειες"  για την υλοποίηση του τεράστιου πακέτου στήριξης των 750 δις. ευρώ.

  Ωστόσο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μακροχρόνιες και δύσκολες συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας στις Βρυξέλλες για το θέμα αυτό, ειδικότερα μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Γιούνγκερ έχει αναγνωρίσει ότι ένα επίμαχο  σημείο είναι η έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια της απελευθέρωσης των εξασφαλίσεων των δανείων, αν μια χώρα της ζώνης του ευρώ ζητήσει την ενεργοποίηση του  μηχανισμού . Η Φινλανδία θα μπορούσε στην προκειμένη περίπτωση να αντιδράσει σ’ αυτό, αλλά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Γερμανία έθεσε επίσης το θέμα αυτό επί μακρόν Δευτέρα το βράδυ, σε συζητήσεις με τη Γαλλία.

Τα μέλη των χωρών του Eurogroup τάχθηκαν επίσης υπέρ της πρότασης της Επιτροπής να προχωρήσει εντός του πρώτου εξαμήνου κάθε έτους σε εξέταση των προϋπολογισμών. "Όσον αφορά το μηχανισμό  για την ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική σταθερότητα, συζητήσαμε για τις αρχές και τις ρυθμίσεις (...) έτσι ώστε η τεχνική εργασία  θα πραγαμτοποιηθεί σύντομα » , δήλωσε ο Όλι Ρεν.

Την υποστήριξή του στο σχέδιο που προβλέπει ότι από το 2011 όλοι οι προϋπολογισμοί των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξετάζονται από την Κομισιόν προτού κατατεθούν στα  Κοινοβούλια των χωρών εξέφρασε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο κ. Γιούνκερ χαρακτήρισε την πρόταση «ποιοτική», μιλώντας μετά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, και πρόσθεσε πως «πιστεύουμε πως όλες οι αποφάσεις της Κομισιόν κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση».

«Δεν τίθεται ζήτημα να καταφέρουμε κάποιο πλήγμα στην εξουσία που έχουν τα Εθνικά Κοινοβούλια στον προϋπολογισμό, αλλά θέλουμε οι υπουργοί Οικονομικών να μπορούν να συνομιλούν μεταξύ τους» εκ των προτέρων για τις διαφορές στους Προϋπολογισμούς. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι τα Εθνικά Κοινοβούλια να δύνανται να λάβουν τις αποφάσεις τους γνωρίζοντας τα αίτια», γνωρίζοντας ποιες θα είναι οι συνέπειες των αποφάσεών τους στις άλλες χώρες, πρόσθεσε ο Γιούνκερ.

«Η Κομισιόν δεν προτίθεται να γίνει η δασκάλα των στρατηγικών προϋπολογισμού των χωρών μελών, αλλά τα κράτη μέλη θα υπόκεινται σε μία εξέταση αμφισβήτησης, αντιλογίας» από τις άλλες χώρες και την Κομισιόν.

Ο Γιούνκερ τόνισε επίσης πως το ευρώ είναι ένα «αξιόπιστο νόμισμα» και πως τα νέα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσαν η Ισπανία και η Πορτογαλία είναι «θαρραλέα» και «υποδεικνύουν μία κατεύθυνση προς την συμμόρφωση του προϋπολογισμού, η οποία μας ικανοποιεί πλήρως».

Ο Michel Barnier θεωρεί ότι ο έλεγχος των σχεδίων των  κρατικών προϋπολογισμών από την ΕΕ είναι μια «πρόοδος» .

  Επίσης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Monde, μαζί με την ισπανική εφημερίδα El Pais και την ιταλική Corriere della Sera , η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ , συνάγει τα συμπεράσματά της από την ελληνική κρίση και το ευρώ. Η Μέρκελ πιστεύει ότι εντός της ζώνης του ευρώ «αλληλεγγύη και η σταθερότητα είναι αδιαχώριστα«"Για τη Γερμανία, η κουλτούρα της σταθερότητας δεν είναι διαπραγματεύσιμη."

 Η Μέρκελ επιμένει στη λογική της «σταθερότητας», γι’ αυτό και πιέζει για την πιο αυστηρή εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και  επιμένει άμεσα να συμπιεστούν τα ελλείμματα των χωρών της ευρωζώνης  στο 3%, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο στην υπάρχουσα συγκυρία. Αυτό έχει οδηγήσει σε τριβές με τη Γαλλία όσο και με άλλες χώρες.
  
Το ζήτημα είναι ότι κάτω από την πίεση των γεγονότων οι μηχανισμοί των Βρυξελλών και οι πολιτικοί ηγέτες της ΕΕ προσανατολίζονται σε μια πιο αυστηρή  «δημοσιονομική πειθαρχία» και στη ένταση των μηχανισμών ελέγχου στις δραστηριότητες των εθνικών κυβερνήσεων.  Όλα αυτά σε μια Ευρώπη που ολοφάνερα πάσχει από ένα «δημοκρατικό έλλειμμα», από την έλλειψη  ουσιαστικών αντιπροσωπευτικών θεσμών και θεσμών ελέγχου των γραφειοκρατικών μηχανισμών των Βρυξελλών. Μια Ευρώπη των «τραπεζιτών» και των μεγάλων εταιρειών που συσσωρεύουν υπερκέρδη χωρίς το δημοκρατικό έλεγχο των πολιτών και των αντιπροσωπευτικών θεσμών – αυτό προτείνουν ως πολιτική λύση από το αδιέξοδο της σημερινής κρίσης οι πολιτικοί ιθύνοντες της Ευρώπης.

Πολλοί από αυτούς  συνεχώς τονίζουν ότι άμεση επιδίωξη τους είναι  να ξανακερδίσουν «την εμπιστοσύνη των αγορών».

Την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών που καθημερινά συρρικώννεται έναντι αυτού του ευρωπαϊκού μοντέλου δεν φαίνεται να τους απασχολεί σοβαρά αν την ξανακερδίσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: