Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Νέα ελεύθερη πτώση στις « ευρωαγορές»

Σε νέα ελεύθερη πτώση βρέθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ύστερα από τις δηλώσεις της Γερμανίδας καηκελαρίου  κ. Μέρκελ  ότι   «το ευρώ είναι σε κίνδυνο… Αν δεν αντιμετωπίσουμε αυτόν τον κίνδυνο, τότε οι συνέπειες για εμάς στην Ευρώπη θα είναι ανυπολόγιστες» και ακόμη ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη δοκιμασία εδώ και πολλές δεκαετίες. "Ούτε λίγο ούτε πολύ εδώ διακυβεύεται η διατήρηση της ευρωπαϊκής ιδέας. Αυτό είναι το ιστορικό μας καθήκον. Εάν αποτύχει το ευρώ, αποτυγχάνει και η Ευρώπη"

Με περίπου 1,7% πτώση άνοιξαν τα τρία μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον γαλλικό CAC 40 να καταγράφει τη μεγαλύτερη κάμψη (-2%) και τον γερμανικό DAX και βρετανικό FTSE 100 να ακολουθούν (-1,5%).
Ακολούθως, οι ρυθμοί κάμψης υποχώρησαν προσωρινά για να υπερβούν ακολούθως και την αρχική τους ένταση (-2,2%, -1,7% και -1,8% αντίστοιχα).
Ταυτόχρονα και η έκθεση της Bank of America που ουσιαστικά προβλέπει ζημίες για τις ελληνικές τράπεζες το 2010 και σε ορισμένες και για το 2011 επιτείνει την πτώση στο ΧΑ που υποχωρούσε 3% κάτω από τις 1600 μονάδες στις 1590 μονάδες. Για να κλείσει τελικά με θετικό πρόσημο 0,44%  στις 1.636,48 μονάδες, ανακτώντας τις απώλειες 4% που κατέγραφε το πρωί. Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές των τραπεζών.
Μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Τράπεζα Πειραιώς η Eurobank και η Alpha Bank.
Την ίδια ώρα, το spread των ελληνικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας έναντι των αντίστοιχων γερμανικών διαμορφώνεται στις 481 μονάδες βάσης.
Οι «αγορές» αντέδρασαν αρνητικά στην απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να απαγορεύσει το naked short selling και χαρακτηρίσθηκε ως αδυναμία από τους επενδυτές συμβάλλοντας στην υποχώρηση  του ευρώ έναντι του δολαρίου και στην υποχώρηση των χρηματιστηρίων στην Ευρώπη πάνω από 2%.
Η Γερμανία υποτίθεται ότι αναλαμβάνει μια «σταυροφορία» εναντίον των κερδοσκόπων και έτσι τα μεσάνυχτα της Τρίτης, οι γερμανικές χρηματοπιστωτικές αγορές (BaFin) προχώρησαν στην απαγόρευση μέχρι τις 31 του Μάρτη του 2011 των πράξειων αγοράς σε σύνθετα χρηματοπιστωτικά προϊόντα που κατηγορούνται για ενθάρρυνση της κερδοσκοπίας σε βάρος των πιο χρεωμένων χωρών της ζώνης του ευρώ. "Οι αγορές έχουν διαπιστώσει ότι ήταν μια πράξη απελπισίας και ότι η κρίση του χρέους στην Ευρώπη θα μπορούσε να γίνει ακόμη χειρότερη» , σημείωναν αναλυτές της Commerzbank.
Κάπου έχουν πάρει στραβά το δρόμο οι πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης και δεν το έχουν καταλάβει ακόμη.
Στη συνέχεια παρουσιάζουμε την … εναγώνια προσπάθεια της κ. Μέρκελ να … σώσει την Ευρώπη και το ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: