Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Το Ισραήλ εμπόδισε την είσοδο του Νόαμ Τσόμσκι !

Ο διάσημος φιλόσοφος, γλωσσολόγος, μελετητής, αλλά και κοινωνικός ακτιβιστής Νόαμ Τσόμσκυ εμποδίστηκε από ισραηλινούς συνοριακούς υπαλλήλους να εισέλθει στη Δυτική Όχθη.

Ο καθηγητής Τσόμσκι, διάσημος για την εργασία του σχετικά με τη γλωσσολογία και τη φιλοσοφία, είχε την πρόθεση να δώσει μια διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Birzeit, προσπαθώντας να περάσει από την Ιορδανία στη γέφυρα διέλευσης Allenby στη κοιλάδα του Ιορδάνη..

Η ενέργεια αυτή βεβαίως έγινε, σύμφωνα και με την Jerusalem Post, με οδηγία του υπουργείου Εσωτερικών .

Ο καθηγητής Τσόμσκι είπε οι υπάλληλοι ήταν πολύ ευγενικοί αλλά του αρνήθηκαν την είσοδο, διότι " δεν άρεσαν στην κυβέρνηση αυτά που λέω και δεν ήταν ικανοποιημένη επειδή θα μιλούσα στο Birzeit και όχι σε ένα ισραηλινό πανεπιστήμιο."

Και πρόσθεσε: «Τους ρώτησα εάν θα μπορούσαν να βρουν μία κυβέρνηση στον κόσμο που της αρέσουν όσα λέω."



Μια ισραηλινή εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών είπε ότι θα γίνει προσπάθεια να λυθεί το θέμα και να επιτραπεί ο καθηγητής Τσόμσκι να μπει στο εδάφη της Δυτικής όχθης.

Ο Παλαιστινιακής καταγωγής, Μουσταφά αλ Μπαργούτι, που θα υποδέχονταν τον Τσόμσκι, δήλωσε στο Reuters: «Η απόφαση αυτή είναι μια φασιστική πράξη, που οδηγεί σε καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης."

Ας σημειωθεί ότι ο κ. Τσόμσκι - εβραϊκής καταγωγής και ο ίδιος - είχε προσκληθεί να μιλήσει για την αμερικανική εξωτερική πολιτική αλλά και για την εσωτερική πολιτική στις ΗΠΑ από το τμήμα Φιλοσοφίας στο παλαιστινιακό πανεπιστήμιο Birzeit στη Ραμάλα.

Ο καθηγητής Τσόμσκι έχει κατ 'επανάληψη ταχθεί κατά της ισραηλινής κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών.

Επανειλημμένα επίσης έχει ασκήσει κριτική στην ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ, όπως επίσης είχε αποφασιστικά καταδικάσει το Ισραήλ, αλλά και τις ΗΠΑ, για το θάνατο αμάχων στην επιχείρηση των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων στη Γάζα. Είχε επίσης κατηγορήσει το Ισραήλ ως «στρατιωτική βάση» των ΗΠΑ.




Ας κρατήσουμε αυτό που γράφηκε στην ισραηλινή Haaretz από την Amira Hass «μια απόφαση που χαρακτηρίστηκε ολοκληρωτική».




Δεν υπάρχουν σχόλια: