Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Αριστερά και Κρίση

Σε μια εποχή όπως αυτή που ζούμε πληθαίνουν οι συζητήσεις όχι μόνο για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης αλλά και για την ενδεχόμενη ριζική αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο εντείνεται και ο προβληματισμός για το ρόλο και την προοπτική της Αριστεράς.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί  οι θέσεις και οι αντιδράσεις των κομμάτων, των οργανωμένων πολιτικών φορέων της Αριστεράς.

Τις τελευταίες μέρες προχώρησαν σε ανοικτές συγκεντρώσεις τόσο το ΚΚΕ με την ομιλία της κ. Παπαρήγα  στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στο πεδίο Άρεως όσο και ο Συνασπισμός με ομιλία του κ. Τσίπρα  στη πλατεία Εθν. Αντιστάσεως στην Αθήνα.

Αυτοτελείς μονόλογοι σε μια προσπάθεια των πολιτικών ηγεσιών να «κεφαλαιοποιήσουν» πολιτικά οφέλη από την ένταση της κρίσης ή και κάτι ευρύτερο;

Την ίδια στιγμή έντονες διεργασίες καταγράφονται και στο εσωτερικό των κομμάτων, των πολιτικών σχηματισμών, ιδιαίτερα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Κινητικότητα καταγράφεται  και στο χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Το σημαντικό είναι ότι καταγράφονται  νέες τάσεις και δυναμικές μέσα στο κοινωνικό σώμα, ιδιαίτερα μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών, αλλά και με την αναμονή της κοινωνικής έντασης που θα ακολουθήσει ως συνέπεια  των σκληρών οικονομικών μέτρων που έρχονται καθημερινά σαν χιονοστιβάδα.

Πέρα από τις διαθέσεις και τους υπολογισμούς των πολιτικών ηγεσιών και των οργανωμένων δομών, υπάρχουν και οι αναζητήσεις της κοινωνικής βάσης, του «κοινωνικού σώματος» της Αριστεράς,  και όχι μόνο. Οι αναζητήσεις ενός πλήθους κινήσεων, ομάδων πολιτών, αλλά και μεμονωμένων προσώπων – άλλοτε με κοινές και άλλοτε με διαφορετικές αφετηρίες – που μπαίνουν σήμερα στην κοινωνική και πολιτική δράση. Αναζητούν διεξόδους στα προβλήματά τους αλλά και θέτουν με έμφαση την αναζήτηση για μια ριζική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στη χώρα μας. Ειδικότερα με μεγαλύτερες απαιτήσεις στέκονται  έναντι της Αριστεράς.

 Την αυξανόμενη αυτή δυναμική την  «ψυχανεμίζονται»  και αρκετά media. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελευθεροτυπία ξεκινά από σήμερα μια έρευνα με τον γενικό τίτλο «Πού πάει η Αριστερά» - στον οποίο  καλούνται να εκφράσουν απόψεις πρόσωπα και κόμματα από τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς ( μέχρι στιγμής το ΚΚΕ δεν έχει δεχθεί να συμμετάσχει σ’ αυτή τη συζήτηση ). 


Έτσι κι αλλιώς βέβαια αν υπάρξει ουσιαστικός διάλογος για τα θέματα της Αριστεράς, για την προοπτική και το ρόλο της στη σημερινή συγκυρία τόσο στο επίπεδο της χώρας μας όσο και σε διεθνές, αυτό θα αναπτυχθεί κυρίως μέσα στην κοινωνία, στη δράση για την απόκρουση των ανάλγητων πολιτικών που εφαρμόζονται.

Ζητούμενο από την Αριστερά είναι επίσης η διαμόρφωση μιας εναλλακτικής πρότασης εξόδου από την κρίση  η οποία δεν μπορεί να είναι στενά ελληνική, αλλά να έχει ευρύτερη σύλληψη και προοπτική, να αναζητά  τη συμπόρευση  με τις ριζοσπαστικές και εναλλακτικές δυνάμεις της Ευρώπης  και διεθνώς.

 Ακούμε ότι βρίσκεται εν εξελίξει μια πρωτοβουλία διανοουμένων που θα απευθύνει έκκληση στις ηγεσίες της Αριστεράς για κοινή δράση.

 Από άλλες πλευρές προβάλλεται η ιδέα ενός «μετώπου» κοινωνικού και πολιτικού για την ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης.

Προβληματισμοί και διεργασίες υπάρχουν λοιπόν πολλοί και έντονοι.   

Η ιστορική πορεία της Αριστεράς είναι γεμάτη από προκλήσεις, από μεγαλειώδεις στιγμές αλλά και από σημαντικές ήττες και δραματικές ανατροπές.

Η Αριστερά έχει αναδειχθεί Προμηθέας και Σίσυφος.

Αντιγόνη και Μήδεια.

Θα μπορέσει στην υπάρχουσα πραγματικότητα να αξιοποιήσει τη νέα ιστορική ευκαιρία που μέσα από όλες τις αντιξοότητες δημιουργεί  η  υπάρχουσα κρίση και κυρίως να οδηγήσει στις ριζικές αλλαγές που έχει ανάγκη η κοινωνία;

Ή θα βρεθεί αντιμέτωπη με τα δικά της όρια κινδυνεύοντας να χάσει  τις σημαντικές δυνατότητες που δημιουργούνται;

Ως Νέος Μέτοικος θα προσπαθήσουμε να συμβάλλουμε σ’ αυτόν τον διάλογο και  να αναζητήσουμε ιδέες, δυνάμεις και τρόπους που θα ενισχύουν την προοπτική  της κοινής δράσης, της συμπόρευσης της Αριστεράς και όλων των ριζοσπαστικών και εναλλακτικών δυνάμεων αλλά και της  διαμόρφωσης ενός κοινωνικού, πολιτικού και πολιτιστικού ρεύματος αλλαγής και  ανατροπής του σημερινού τέλματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: