Τετάρτη 19 Μαΐου 2010
Ποιοι κερδίζουν από την υποχώρηση του ευρώ;
Η ραγδαία πτώση του ευρώ τις τελευταίες μέρες σύμφωνα με υπολογισμούς ορισμένων οικονομολόγων δημιουργεί ευκαιρίες για την «άνοδο της ανταγωνιστικότητας» των οικονομιών στη ζώνη του ευρώ δημιουργώντας και κάποιες θετικές ευκαιρίες.
Το ζήτημα, όμως, είναι ποιο θα ωφεληθούν από αυτό και ποιοι θα χάσουν.
Διαβάσαμε στη Monde μια συνέντευξη του Jean Pierre Jouyet, ο οποίος ισχυρίζεται ότι « η πτώση του ευρώ καθιστά τις ευρωπαϊκές εξαγωγές πιο ανταγωνιστικές στην παγκόσμια αγορά. Οδηγεί σε μείωση των τιμών στις αγορές του εξωτερικού, η οποία μπορεί να προκαλέσει μια αύξηση των πωλήσεων και έχει θετική επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα. Τα ευρωπαϊκά προϊόντα γίνονται πιο ανταγωνιστικά έναντι των αμερικανικών προϊόντων και των προϊόντων των αναδυόμενων χωρών, των οποίων τα νομίσματα είναι συνδεδεμένο με το δολάριο.»
Αυτό, κατά τον Jouyet, είναι καλή είδηση για χώρες όπως η Γερμανία, η οποία εξάγει μέρος της παραγωγής της σε χώρες εκτός της ζώνης του ευρώ. Σύμφωνα με την Les Echos , οι γερμανικές εξαγωγές στις ευρωπαϊκές χώρες που δεν συμμετέχουν στο ενιαίο νόμισμα αυξήθηκαν κατά 20,5% σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2009 ενώ αυξήθηκαν κατά 34,7% σε χώρες εκτός Ευρώπης.
Να μια πρώτη κερδισμένη, λοιπόν, η Γερμανία ως πρώτη οικονομική, βιομηχανική και εξαγωγική δύναμη της Ευρωζώνης.
"Αυτή η δυναμική θα ωφελήσει επίσης μια χώρα όπως η Ιταλία, της οποίας η εξωτερική δομή του εμπορίου είναι πολύ διαφορετική. Η Γαλλία θα μπορούσε να δει, επίσης, μια μικρή βελτίωση των εξαγωγών, αλλά αυτό εξαρτάται περισσότερο από την τύχη των «μεγάλων συμβάσεων», που σχετίζονται με τις μεταφορές, την πυρηνική ενέργεια και τις πωλήσεις σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς, οι οποίες δεν επωφελούνται άμεσα από μια πτώση του ευρώ , σημειώνει η Natacha Valla , επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs.
Σε ερώτημα «ποιοι τομείς θα κερδίσουν και ποιοί θα χάσουν, η απάντηση που δόθηκε είναι η εξής:
Όλες οι εταιρείες που αγοράζουν τις προμήθειές τους σε ευρώ και πωλούν τα προϊόντα τους σε δολάρια θα έχουν κέρδος από την πτώση του ενιαίου νομίσματος. Αυτό ισχύει μεταξύ άλλων για τη βιομηχανία προϊόντων πολυτελείας "που κατασκευάζονται στη ζώνη του ευρώ". Όπως τονίζεται σε σημείωμα της έρευνας από την τράπεζα HSBC, που δημοσιεύθηκε τις 12 Μαΐου, οι παραγωγοί της σαμπάνιας, κονιάκ, οι κατασκευαστές των τσαντών και άλλων κοσμημάτων πολυτελείας, είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από την πτωτική κίνηση του ενιαίου νομίσματος. Ένας άλλος τομέας που θα βγει κερδισμένος είναι η αεροναυτική. Η Ευρωπαϊκή αεροναυπηγική εταιρεία Airbus, η οποία τιμοπλογεί τα αεροπλάνα της σε δολάρια, θα επωφεληθεί άμεσα από μια αύξηση της αξίας του αμερικανικού δολαρίου έναντι του ευρώ. Η δράση της μητρικής της, EADS, έχει εκτιναχθεί 13% σε μία εβδομάδα.
Ωστόσο, η άνοδος του δολαρίου έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος δημιουργεί κινδύνους περιορισμού των τομέων που εξαρτώνται από τις εισαγωγές από τη ζώνη του δολαρίου, περιλαμβανομένου του πετρελαίου και των πρώτων υλών. Πρώτο χτύπημα: ο κατασκευαστικός τομέας, ο οποίος έχει μεγάλες απαιτήσεις για καύσιμα.
Η αύξηση της τιμής των πρώτων υλών που αγοράζονται σε δολάρια ενδέχεται να προκαλέσει αύξηση του εισαγόμενου πληθωρισμού. Αλλά σύμφωνα με τον Christian de Boissieu , προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικής Ανάλυσης, «ο κίνδυνος είναι πολύ μικρός» . Η αύξηση των τιμών στη ζώνη του ευρώ εξακολουθεί να είναι κάτω του 2% σε 1,4% τον Μάρτιο του 2010.
Αυτά βεβαίως σε χώρες όπως η Γαλλία ή άλλες με πιο ισχυρή οικονομία και με χαμηλό σχετικά πληθωρισμό. Αν και βέβαια, ακόμη κι αυτές μπορούν να πληγούν από πληθωριστικές πιέσεις.
Σε μια χώρα, όμως, και σε μια οικονομία όπως η Ελλάδα, όπου ο πληθωρισμός τρέχει με ρυθμούς πάνω από 4%, όπου οι τιμές των καυσίμων βρίσκονται εκτός ελέγχου – ήδη σε διάστημα λίγων μηνών έφθασε να έχει την πιο ακριβή βενζίνη στην Ευρωζώνη – και με τόσα νοσηρά φαινόμενα κερδοσκοπίας στην αγορά, τι επιπτώσεις θα έχουν αυτές οι εξελίξεις;
Πολύ περισσότερο τι επιπτώσεις θα έχει στο εισόδημα των εργαζομένων που έχει πληγεί σκληρά από τα πρωτοφανή μέτρα λιτότητας που έχει επιβάλει η ελληνική κυβέρνηση;
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου