Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Περισσότεροι από 100 νεκροί σε πυρκαγιά στο Μπαγκλαντές !

Η πυρκαγιά κατέστρεψε το ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας Ντάκα.




Περισσότερο από 108 άτομα έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν, όταν η μεγάλη φωτιά που ερήμωσε ορισμένα από τα κτίρια στο ιστορικό κέντρο της Ντάκα, την πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές, όπου οι επιχειρήσεις για βοήθεια και αναζήτηση επιζώντων έχουν διακοπεί την Παρασκευή, όπως ανακοίνωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.

Η εξάπλωση της πυρκαγιάς πραγματοποιήθηκε μέσα σε τρεις ώρες την Πέμπτη μέσα σε ένα σύνολο κτιρίων με πολλά διαμερίσματα όπου παγιδεύτηκαν εκατοντάδες άνθρωποι, στην Kayettuli, μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες συνοικίες στη Ντάκα, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Αρχηγός της Αστυνομίας της Ντάκα, AKM Shahidul Haq.


"Τουλάχιστον 108 άτομα έχασαν τη ζωή τους, δύο πέθαναν αφού μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί, διότι από τους τραυματίες πολλοί βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση", δήλωσε ένας υπάλληλος της περιοχής, ο Muhibul Haque.


Προηγουμένως, ο αρχηγός της αστυνομίας είχε αναφέρει 85 νεκρούς.


Ο αριθμός, όμως, των νεκρών κυμαίνεται μεταξύ 92 και 150, σύμφωνα με τοπικούς δημοσιογράφους, ενώ τουλάχιστον 200 άνθρωποι τραυματίστηκαν, πολλοί σοβαρά.


Είναι πιθανόν ο αριθμός αυτός να αυξηθεί καθώς πολλά σώματα φαίνεται να παραμένουν στα καπνισμένα ερείπια των παλιών κατοικιών και καταστημάτων στο Najrabazaar τμήμα της πόλης όπου ξεκίνησε η φωτιά χθες στις 9 μμ.


«Δεν είχα ποτέ μια τέτοια οδυνηρή εμπειρία στα 40 χρόνια μου εδώ», είπε ο Shamanta Lal Sen, επικεφαλής της μονάδας εγκαυμάτων στο Medical College Hospital της Ντάκα, ανάμεσα σε χαοτικές σκηνές όπου οι συγγενείς των αγνοουμένων αναζητούσαν τους αγαπημένους τους.



Η φωτιά τέθηκε τελικά υπό έλεγχο και ερευνήθηκε διεξοδικά "κάθε γωνιά στα ερείπια", δήλωσε ο επικεφαλής των πυροσβεστών, Abu Nayeem.


Ο ίδιος δήλωσε ότι η τραγωδία προκλήθηκε από ένα πρόβλημα στο ηλεκτρικό κύκλωμα.

"Ένας γάμος γινόταν στη στέγη του κτιρίου, και πιστεύουμε ότι είναι ο λόγος που ο αριθμός των θυμάτων είναι τόσο υψηλός,» είπε. Στα θύματα περιλαμβάνονται πολλοί από τους επισκέπτες στη γαμήλια δεξίωση στη στέγη του συγκεκριμένου κτιρίου.


"Τουλάχιστον επτά κτίρια τυλίχτηκαν στις φλόγες. Υπήρχαν καταστήματα που πωλούν χημικά προϊόντα στο ισόγειο. Έτσι οι φλόγες εξαπλώθηκαν πολύ γρήγορα", δήλωσε ο κ. Nayeem. Ένας φούρνος επίσης κάηκε.


Για άλλους η πραγματική αιτία της πυρκαγιάς δεν είναι καθαρή. Η τοπική εφημερίδα Daily Star αναφέρει ότι μπορεί να ξεκίνησε σε ένα αρτοποιείο πριν εξαπλωθεί σε δύο μετασχηματιστές ηλεκτρικής ενέργειας ή μπορεί να προηγήθηκε μια έκρηξη στους μετασχηματιστές. Η πυρκαγιά πιστεύεται ότι εντάθηκε από την παράνομη αποθήκευση χημικών προϊόντων.


Μάρτυρες είπαν στην εφημερίδα ότι άκουσαν μια έκρηξη και στη συνέχεια είδαν τις φλόγες να κυκλώνουν τις κατοικίες.

"Με την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος να έχει σταματήσει, φαινόταν σαν μια κόλαση στη γη. Το μόνο που μπορούσα να ακούσω ήταν οι διαπεραστικές κραυγές που έβγαιναν από κάθε κατεύθυνση", δήλωσε η Rahima Begum, η οποία μίλησε στην Daily Star – και την ώρα που η φωτιά ξέσπασε, τάιζε το παιδί της. Σύμφωνα με τον αξιωματικό της πυροσβεστικής, Nazrul Islam, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ένα σφάλμα με το μετασχηματιστή ήταν η αιτία της καταστροφής, η χειρότερη πυρκαγιά στην ιστορία της πόλης.


" Η πυρκαγιά προκάλεσε τεράστιες καταστροφές», είπε.





"Αγωνιστήκαμε να μπούμε (στο κτίριο που είχε ξεσπάσει η πυρκαγιά), από την πολύ στενή σκάλα σ’ αυτά τα πολύ παλιά κτίρια», πρόσθεσε.




Τα μέλη των συνεργείων διάσωσης επικρίθηκαν για την αργή αντίδρασή τους, αλλά επέρριψαν την ευθύνη στην πολυπλοκότητα της φωτιάς και στα στενά δρομάκια της συνοικίας.

Εκατό άνθρωποι που υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα ή δηλητηριάστηκαν από αναθυμιάσεις εισήχθησαν στο νοσοκομείο.


Πυρκαγιές που προκαλούνται από βραχυκυκλώματα και άλλες βλάβες των ηλεκτρικών συστημάτων ή ηλεκτρικές συσκευές που δεν πληρούν τα πρότυπα είναι κάτι το συνηθισμένο στο Μπαγκλαντές, όπου οι κανονισμοί σχετικά με την κατασκευή των οικοδομών σπανίως τηρούνται.


Η Ντάκα είναι μία από τις πιο υπερπληθείς πόλεις του κόσμου με πληθυσμό 13 εκατομμυρίων ανθρώπων και μόνο υποτυπώδεις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: