Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Η Ανεργία στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο υψηλότερο σημείο κατά τη τελευταία δεκαετία

Η Ανεργία στην Ευρωζώνη συνέχισε να αυξάνεται και κατά τη διάρκεια του Απριλίου, έτσι ώστε έφθασε στο 10,1 %, στο υψηλότερο επίπεδο κατά τη τελευταία δεκαετία.


Οι υπεύθυνοι χάραξης της οικονομικής πολιτικής νόμισαν ότι η ανεργία είχε σταθεροποιηθεί τον Μάρτιο στο επίπεδο 10,0 %, όπου παρέμενε για δύο μήνες πριν από την μέτρια αύξηση του Απριλίου.


Η ανεργία στις 16 χώρες της ευρωζώνης βρίσκεται τώρα στο υψηλότερο επίπεδο από την περίοδο υιοθέτησης του ευρώ το 1999, σύμφωνα με τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.


Η ανεργία των νέων ξεπέρασε το 20%, πάνω και από το 19,9 % του Μαρτίου. Ενώ στην Ισπανία βρίσκεται πάνω από το 40% !!!


Η απώλεια θέσεων εργασίας και η ανεργία είναι ένας δείκτης που κινείται αργά μεν, αλλά ορισμένοι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι είναι πιθανόν να «κορυφωθεί», πιθανόν, σε ένα επίπεδο κοντά στο 10,5%, πριν η οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει.


Αλλά τα εκτεταμένα μέτρα στην αγορά εργασίας που χρησιμοποιούνται για να «μειώσουν» τις επιδράσεις της ύφεσης – ιδιαίτερα η μειωμένη εργασία - που «ενθαρρύνουν τις εταιρείες να περικόψουν ώρες εργασίας αντί να απολύσουν το πλεονάζον προσωπικό, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μια ασταθή ανάκαμψη στα επίπεδα της απασχόλησης, όπως πιστεύουν οι οικονομολόγοι. Αυτό ισχυρίζεται τουλάχιστον στους Financial Times, o Stanley Pignal.


Οι παλιές γνωστές συνταγές. Για να εμφανίσουν μειωμένα ποσοστά ανεργίας μειώνουν τον εργάσιμο χρόνο – φυσικά και τις αμοιβές - και τον «μοιράζουν» σε περισσότερους εργαζόμενους.


Όμως, η Γερμανία και η Ολλανδία, δύο από τις χώρες που εφαρμόζουν περισσότερο αυτά τα σχήματα, ήταν οι μόνες οικονομίες της ευρωζώνης που παρουσίασαν μια πτώση της ανεργίας τον Απρίλιο.


Επιπλέον, νεότερα δεδομένα από τη Γερμανία για το μήνα Μάιο δείχνουν μια περαιτέρω μείωση της ανεργίας, κάτω από 0,1 εκατοστιαίες σε 7,7 τοις εκατό, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2008, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας.


Η μείωση της ανεργίας στη Γερμανία και Ολλανδία τονίζει το γνώριμο χάσμα στα πρόσφατα ευρωπαϊκά οικονομικά στοιχεία, μεταξύ των «βασικών» οικονομιών της ευρωζώνης που παρουσιάζουν καλές επιδόσεις και τις λεγόμενες «περιφερειακές» οικονομίες που συνεχίζουν να αγωνίζονται μέσα σε δύσκολες συνθήκες.


Η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία και η Ισπανία είχαν αύξηση της ανεργίας τον Απρίλιο – ενώ η Ελλάδα δεν έχει ακόμη υποβάλει μηνιαία στοιχεία για να συμπεριληφθούν στην έρευνα ( όλα δείχνουν ότι αυτή τρέχει με έντονους αυξητικούς ρυθμούς ). Όλες αυτές οι χώρες, εκτός της Ιταλίας, είναι πολύ πάνω από το επίπεδο του 10 %. Η Γαλλία και τέσσερα άλλα κράτη της ευρωζώνης παρουσίασαν στασιμότητα στον δείκτη της ανεργίας.


Οι προβλέψεις για τα επίπεδα της ανεργίας τους επόμενους μήνες είναι μικτές. Οι «αισιόδοξοι» επισημαίνουν ότι οι επιχειρήσεις στην ευρωζώνη είναι περισσότερο πιθανόν να προσλάβουν παρά να απολύσουν εργαζομένους, και ότι η πτώση του ευρώ καθιστά πιο πιθανό οι εξαγωγές – και οι προσλήψεις – να αυξηθούν.


Οι «απαισιόδοξοι» υποστηρίζουν ότι τα επίπεδα της οικονομικής ανάπτυξης είναι πολύ χαμηλά για να στηρίξουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας, και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει έως ότου ανακάμψει «η εμπιστοσύνη των καταναλωτών».


Μια άλλη έρευνα της ΕΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη έδειξε ότι, αν κάτι αισθάνονται οι καταναλωτές, αυτό ήταν μια ζοφερή και απαισιόδοξη διάθεση λόγω της πτώσης του ευρώ, της κρίσης του χρέους και των σχεδιαζόμενων φορολογικών περικοπών και των μέτρων λιτότητας σε πολλές χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: