Στον απόηχο της ισραηλινής δολοφονικής επιδρομής σε βάρος του στολίσκου της ανθρωπιστικής βοήθειας καταγράφονται ακόμη διάφορες αντιδράσεις.
Αξιοσημείωτο το άρθρο του Robert Fisk – γνωστού δημοσιογράφου και ανταποκριτή – στον Independent πριν δυο μέρες την 1/6, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτήρισε τους δυτικούς ηγέτες πολύ δειλούς ώστε να βοηθήσουν να σωθούν ανθρώπινες ζωές.
Σε αντίθεση είναι οι απλοί άνθρωποι, όπως αυτοί οι ακτιβιστές, οι οποίοι παίρνουν την απόφαση να αλλάξουν την πορεία των γεγονότων.
Ο Robert Fisk αναρωτιέται αν το Ισραήλ βγήκε χαμένο από τα τελευταία τραγικά γεγονότα. Αν ο πόλεμος του 2008 – 09 στη Γάζα με τους 1300 νεκρούς και ο λίγο παλιότερος πόλεμος του 2006 στο Λίβανο ( με (1.006 νεκρούς), αλλά και όλοι οι άλλοι πόλεμοι σε συνάρτηση με τις τελευταίες δολοφονίες, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο κόσμος δεν θα δεχθεί πλέον τους «κανόνες παιχνιδιού» του Ισραήλ.
Ο ίδιος εκφράζει σοβαρή αμφιβολία γι’ αυτό. Καταγράφει τη λιπόψυχη δήλωση του Λευκού Οίκου ότι η διοίκηση Ομπάμα «εργάζεται για την κατανόηση των συνθηκών γύρω από την τραγωδία», χωρίς μια λέξη καταδίκης. «Και αυτό είναι όλο», αναφέρει, «Εννέα νεκροί. Ακριβώς ένα άλλο στατιστικό στοιχείο για να προστεθεί στο βαρύ τίμημα της Μέσης Ανατολής.
Ο Fisk ασκεί σκληρή κριτική στους πολιτικούς ηγέτες της Δύσης για τη στάση τους απέναντι στα δραματικά γεγονότα. Αναρωτιέται, λοιπόν, « Πού ήταν οι πολιτικοί μας χθες; Λοιπόν, είχαμε τον γελοίο Ban Ki-moon, την αξιολύπητη δήλωση του Λευκού Οίκου, και τη γλυκανάλατη δήλωση του κ. Μπλερ για τη "βαθιά λύπη και το σοκ για την τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών». Πού ήταν ο κ. Κάμερον; Πού ήταν ο κ. Clegg; »
Και συνεχίζει: «Αλλά είναι γεγονός ότι είναι οι συνηθισμένοι άνθρωποι, οι ακτιβιστές, πείτε τους όπως θέλετε, που παίρνουν τώρα αποφάσεις για να αλλάξουν τα γεγονότα. Οι πολιτικοί μας είναι πάρα πολύ ασπόνδυλοι, πολύ δειλοί, ώστε να πάρουν αποφάσεις για να σώσουν ζωές.»
Τις επόμενες μέρες υπήρξε καταιγίδα δημοσιευμάτων στο διεθνή Τύπο, έντονες αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο και μια καθυστερημένη αντίδραση από ορισμένους διεθνείς φορείς.
Έτσι, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Ban Ki-moon, δήλωσε χθες: « ο αποκλεισμός της Γάζας από το Ισραήλ, πρέπει να αρθεί αμέσως». Για να προσθέσει: «Έχει οδηγήσει στην παράλυση αυτής της περιοχής, είναι αντιπαραγωγικός, ανήθικος και απαράδεκτος. Τιμωρεί αθώους πολίτες».
Εξάλλου και στον αμερικανικό τύπο, που την πρώτη μέρα μετά τα δραματικά γεγονότα, πέρασε σε δεύτερο πλάνο την αναφορά σ’ αυτά, ενώ – λόγω και της γνωστής επιρροής του εβραϊκού λόμπυ στις ΗΠΑ – είχαν εκφραστεί αρκετές φιλοϊσραηλινές θέσεις, άρχισαν να εκφράζονται δηλώσεις και τοποθετήσεις για μια αλλαγή στο θέμα του αποκλεισμού της Γάζας.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένες από αυτές που είδαν το φως στους New York Times.
O David Makovsky, διακεκριμένο μέλος στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για την Πολιτική στην Εγγύς Ανατολή και Διευθυντής του Προγράμματός του για την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, αναφέρει: « η τραγωδία με το στολίσκο έχει φέρει νέο ενδιαφέρον σχετικά με το αν ο αποκλεισμός της Γάζας θα πρέπει να συνεχιστεί».
Η Michele Dunne, ανώτερη συνεργάτης στο Carnegie Endowment for International Peace, δήλωσε: « Το γεγονός με το στολίσκο στη Γάζα αναδεικνύει όχι μόνο την έλλειψη βιωσιμότητας του αποκλεισμού της Γάζας, αλλά και την έλλειψη βιωσιμότητας της θέσης των ΗΠΑ αποθαρρύνοντας τη συμφιλίωση μεταξύ των παλαιστινιακών παρατάξεων, της Φατάχ και της Χαμάς.
Πώς μπορεί η Παλαιστινιακή Αρχή να αναλάβει βιώσιμες μεταρρυθμίσεις όταν δεν μπορεί να νομοθετεί;
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δηλώνουν ότι τάσσονται υπέρ μιας λύσης δύο κρατών στην ισραηλο-παλαιστινιακή σύγκρουση, καθώς και τη δημιουργία θεσμών για ένα παλαιστινιακό κράτος, αλλά αυτά τα αποτελέσματα θα απαιτήσουν ενωμένη παλαιστινιακή ηγεσία που θα έχει επαρκή υποστήριξη και στα δύο μέρη, τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.
Και ενώ φαίνεται ότι ακούγονται κάποιες – έστω και δειλές – φωνές λογικής, ήρθε μια συνέντευξη χθες το βράδυ στην αμερικανική τηλεόραση του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, για να «βάλει τα πράγματα στη θέση τους». Ο Μπάιντεν πρόσφερε την ισχυρότερη υποστήριξη από την πλευρά της διοίκησης Ομπάμα στην επιδρομή του Ισραήλ εναντίον του «στολίσκου της Ελευθερίας». Ούτε λίγο, ούτε πολύ ο Μπάιντεν είπε πως « το Ισραήλ είχε το απόλυτο δικαίωμα να υπερασπίσει τα συμφέροντα της ασφάλειάς του».
Στη συνέντευξη που δόθηκε στο Charlie Rose Show του PBS, ο Μπάιντεν υπερασπίστηκε τη δράση του Ισραήλ και την δολοφονική επίθεσή του στο στολίσκο Γάζα ως «νόμιμη». Κατέστησε επίσης σαφές ότι η Ουάσιγκτον είναι ευτυχής το Ισραήλ να διεξαγάγει τις δικές του έρευνες» για το περιστατικό που οδήγησε σε εννέα νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, αν και Μπάιντεν πρόσθεσε: «αλλά είμαστε ανοικτοί στη διεθνή συμμετοχή».
Έτσι, λοιπόν, για μια ακόμη φορά γίνεται φανερό ότι χάρη στην υποστήριξη των ΗΠΑ η ισραηλινή μισαλλοδοξία δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί.
Η μόνη απάντηση μπορεί να δοθεί από την κινητοποίηση του διεθνούς παράγοντα, των φιλειρηνικών και ανθρωπιστικών κινήσεων και οργανώσεων που θα πιέσουν κράτη και διεθνείς οργανισμούς για να βρεθεί μια ουσιαστική λύση στην απελπιστική κατάσταση που βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στη ζώνη της Γάζα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου