Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Η Βιοποικιλότητα - κρίσιμο στοιχείο για τη ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων


5 Ιουνίου σήμερα και στα δημοσιεύματά μας θα ασχοληθούμε με θέματα που αφορούν το περιβάλλον. Όχι με μια στενά τοπική οπτική.

Και αυτή έχει βεβαίως τεράστια αξία.

Απλώς θέλουμε κι εμείς να υπογραμμίσουμε ότι ζούμε σ’ έναν κόσμο στενά συνδεδεμένο. Ότι αυτό που συμβαίνει και στην πιο μακρινή πλευρά του πλανήτη αφορά και τη ζωή του καθένα μας.

Και ότι ο καθένας από εμάς δεν μπορεί να εφησυχάζει και να μένει αδιάφορος.

Αρχίζουμε αυτό το μικρό μας οδοιπορικό από την έννοια της βιοποικιλότητας.

Η βιοποικιλότητα είναι κρίσιμο στοιχείο για τη ζωή δισεκατομμυρίων, λέει το Πρόγραμμα Πριβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών ( UNEP )

Τα Οικοσυστήματα προστατεύουν την ανθρωπότητα έναντι των χειρότερων επιπτώσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά και συντελούν στην ανακούφιση της φτώχειας, αναφέρει ο ΟΗΕ.




Η συνεχιζόμενη απώλεια των ζωικών και φυτικών ειδών, καθώς και των οικοσυστημάτων όπως τα δάση, οδηγούν στην αύξηση της φτώχειας, καθώς και σε περιβαλλοντικές καταστροφές, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του UNEP, Achim Steiner।

Το 2010 έχει χαρακτηριστεί ως Διεθνές Έτος για τη Βιοποικιλότητα।

Η Αξία της Φύσης

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από τη ρηξικέλευθη μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι σχετικά με την οικονομική διάσταση των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας (TEEB): Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι έχουν συμβάλει έως και 189.000 δολάρια ανά εκτάριο για την παράκτια άμυνα και ακόμη περισσότερο στον τομέα της αλιείας και των εσόδων του τουρισμού. Ενώ η συνεχιζόμενη αποδάσωση και η υποβάθμιση των δασών κοστίζει 2 έως 4 τρις. δολάρια ετησίως.


Τα δάση προστατεύουν από τη διάβρωση του εδάφους, ανακυκλώνουν τα όμβρια ύδατα και συμβάλλουν στην απορρόφηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα


« Η Βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα του πλανήτη μπορεί να φαίνονται αφηρημένες και απομακρυσμένες έννοιες για πολλούς ανθρώπους. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα αφηρημένο για το ρόλο τους στις οικονομίες και στις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων», είπε ο Στάινερ.

«Το εύρος των οφελών που προκύπτουν από αυτά τα οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα που στηρίζουν αυτά , είναι πολύ συχνά αόρατο και κυρίως υποτιμημένο από τους υπευθύνους των εθνικών οικονομιών και της διεθνούς ανάπτυξης», πρόσθεσε.


Ο Στάινερ είπε ότι το ένα πέμπτο των κοραλλιογενών υφάλων έχουν ήδη υποβαθμιστεί ή αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της κατάρρευσης λόγω της υπεραλίευσης,, της ρύπανσης ή της παράκτιας ανάπτυξης.

«Είναι η ίδια ιστορία σε σχέση με όλο το ενεργητικό δυναμικό της φύσης και του πλανήτη, από τα δάση και τα γλυκά ύδατα μέχρι τα βουνά και τα εδάφη», είπε, προσθέτοντας ότι το 15 % των ετήσιων παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα απορροφάται σήμερα από τα δάση.





Η μελέτη που αναφέρθηκε συγκρούεται με τη συμβατική άποψη ότι η διατήρηση της βιοποικιλότητας δεν είναι συμβατή με τους αναπτυξιακούς στόχους. Αντίθετα, η προστασία των τροπικών δασών έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να μειώσει τη φτώχεια.


Ερευνητές από το Georgia State University εξέτασαν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των φτωχών ανθρώπων που ζουν κοντά σε πάρκα και σε προστατευμένες περιοχές, με δεδομένα από το 1985, και κατέληξαν στη διαπίστωση ότι η καθαρή επίπτωση της προστασίας ήταν η ανακούφιση της φτώχειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: