Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Πολύνεκρη ισραηλινή επιδρομή εναντίον του στολίσκου που κατευθυνόταν προς τη Γάζα



 Πολλοί  άνθρωποι βρήκαν το θάνατο κατά τη διάρκεια της επίθεσης των ισραηλινών πολεμικών πλοίων εναντίον του στολίσκου με πλοία που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.



Το ισραηλινό ναυτικό επιτέθηκε το πρωί της Δευτέρας, τουλάχιστον σε ένα από τα έξι σκάφη που μετέφεραν φιλοπαλαιστινιακούς ακτιβιστές στην αποκλεισμένη  Λωρίδα της Γάζας,. Η συνολική αξιολόγηση των γεγονότων και των θυμάτων είναι ακόμη αβέβαιη. Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην επιχείρηση, ανέφερε η ισραηλινή τηλεόραση, λέγοντας ότι η τελική αποτίμηση θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλότερη.  Αναφέρονται επίσης περίπου 30 τραυματίες, μεταξύ των οποίων και ένας Έλληνας.


Νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για 19 τουλάχιστον νεκρούς!

Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε τη Δευτέρα ότι "πάνω από δέκα επιβάτες,"  του στολίσκου που ήταν καθ 'οδόν προς τη Γάζα είχαν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της επιχείρησης των ισραηλινών κομάντος. "Αυτές οι συγκρούσεις είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο αρκετών ανθρώπων και τους τραυματισμούς μεταξύ των επιβατών. Τουλάχιστον τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν, και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία στο Ισραήλ», ανακοίνωσε  ο ισραηλινός  στρατός.

Ο διεθνής στόλος, που μετέφερε  προς τη Γάζα περίπου 700 υποστηρικτές της  παλαιστινιακής υπόθεσης, συμπεριλαμβανομένων και ευρωπαίων  βουλευτών, απέπλευσε την Κυριακή για τον παλαιστινιακό έδαφος, διακινδυνεύοντας μια σύγκρουση με το ισραηλινό ναυτικό.





"Εκατοντάδες Ισραηλινοί στρατιώτες επιτέθηκαν στο στολίσκο και ο καπετάνιος του πλοίου μας είχε τραυματιστεί σοβαρά»: είπε ο ανταποκριτής του Al-Jazeera πάνω στο σκάφος καθ' οδόν προς τη Γάζα πριν από την διακοπή της επικοινωνίας.

" Εκατοντάδες ισραηλινοί στρατιώτες επιτέθηκαν στο στολίσκο της ελευθερίας και οι επιβάτες του πλοίου στο οποίο βρίσκομαι, συμπεριφέρονται με μεγάλο θάρρος", δήλωσε ο Αμπάς Νάσερ στην τελευταία δήλωση που ανακοινώθηκε στο  κανάλι του Κατάρ.

«Ο καπετάνιος του πλοίου μας είχε τραυματιστεί σοβαρά, και υπάρχουν δύο άλλοι επιβάτες τραυματισμένοι", δήλωσε ο δημοσιογράφος, πριν από την αιφνίδια διακοπή της επικοινωνίας.
Το Ισραηλινό κρατικό ραδιόφωνο είπε τη Δευτέρα το πρωί ότι οι στρατιωτικοί λογοκριτές είχαν απαγορεύσει τη διάδοση των πληροφοριών σχετικά με τους νεκρούς και τους τραυματίες που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία του Ισραήλ.

Πένθος

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε τη Δευτέρα τη δολοφονική επίθεση του Ισραήλ εναντίον του διεθνούς στολίσκου, χαρακτηρίζοντάς την "σφαγή" και κήρυξε τριήμερο πένθος στα παλαιστινιακά εδάφη.

«Θεωρούμε ότι είναι μια σφαγή και την  καταδικάζουμε," είπε ο Αμπάς σε  δήλωση για την παλαιστινιακή τηλεόραση, δηλώνοντας τρεις ημέρες πένθους σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη.

"Θα λάβουμε δύσκολες αποφάσεις απόψε", είπε.

Συνεδρίαση  της Παλαιστινιακής ηγεσίας για το θέμα αυτό έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα στις 18:00 μ.μ. τοπική ώρα (1500 GMT), είπε επίσημη πηγή  στη Ραμάλα (Δυτική Όχθη).

Ο ισραηλινός υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Binyamin Μπεν Ελιέζερ, τη Δευτέρα, μιλώντας στο ραδιόφωνο του στρατού εξέφρασε τη "λύπη για τους νεκρούς", μετά την παρέμβαση των ισραηλινών κομάντος. "Οι εικόνες δεν είναι ωραίες, δεν μπορώ παρά να εκφράσω τη λύπη μου για όλους τους νεκρούς», είπε, σε μια πρώτη επίσημη αντίδραση στο Ισραήλ, ο κ. Μπεν Ελιέζερ, ο οποίος είναι στο Κατάρ για μια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ ( WEF).

"Ξέρω ότι  είναι μια μεγάλη υπόθεση και ελπίζω ότι οι ισραηλινοί Άραβες θα αντιδράσουν με λογικό τρόπο», πρόσθεσε ο υπουργός, αναφερόμενος στις πιθανές εκδηλώσεις της μειονότητας των Ισραηλινών Αράβων, μια κοινότητα που περιλαμβάνει 1,2 εκατομμύρια άτομα.

Η παλαιστινιακή ισλαμική Χαμάς, τη Δευτέρα κάλεσε τους Άραβες και τους Μουσουλμάνους σε μια «εξέγερση» μπροστά από τις πρεσβείες του Ισραήλ, μετά τη θανάσιμη επιδρομή.

Η Τουρκία κατηγόρησε το Ισραήλ για «ανεπανόρθωτες συνέπειες» στις διμερείς σχέσεις, μετά τη δολοφονική επίθεση κατά του στόλου που μετέφερε ενισχύσεις υπέρ των Παλαιστινίων, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν και τουρκικά σκάφη, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών. «Καταδικάζουμε έντονα αυτές τις απάνθρωπες πρακτικές στο Ισραήλ", ανέφερε το υπουργείο σε δήλωσή του.

"Αυτό το ατυχές περιστατικό που έλαβε χώρα στην ανοικτή θάλασσα και αποτελεί μια σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου " πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ζητήσει μια «πλήρη έρευνα» των ισραηλινών αρχών σχετικά με τις συνθήκες της επιδρομής τους  στο στόλο των ενισχύσεων υπέρ των Παλαιστινίων, δήλωσε η επικεφαλής εκπρόσωπος της διπλωματικής αποστολής  της ΕΕ, Catherine Ashton.

Αποκλεισμός

Τα σκάφη, έξι σε αριθμό, σύμφωνα με τους διοργανωτές, που ήθελαν να σπάσουν τον αποκλεισμό της Γάζας από το Ισραήλ, ξεκίνησαν την Κυριακή στα μέσα του απογεύματος για τον τελικό προορισμό τους, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), ο  Houwayda Arraf, ο Πρόεδρος για την Ελεύθερη Κυκλοφορία στη  Γάζα.

Το βράδυ, λίγο μετά τις 21:00 μ.μ. (1800 GMT), τρεις πυραυλάκατοι του ισραηλινού ναυτικού  κατηγορίας Saar εγκατέλειψαν το βόρειο λιμάνι της Χάιφας για την αναχαίτιση του στολίσκου. Πολλά ισραηλινά πολεμικά πλοία είχαν επίσης αναπτυχθεί στα ανοικτά της Λωρίδας της Γάζας.

Το ισραηλινό ναυτικό επαναβεβαίωσε την πρόθεσή του να εμποδίσει, με τη βία αν χρειαστεί, το στόλο να πλησιάσει τις ακτές της Γάζας, όπου το Ισραήλ επέβαλε ένα αυστηρό αποκλεισμό - εκτός από τα είδη πρώτης ανάγκης - από την απόκτηση του ελέγχου του εδάφους από το ισλαμικό κίνημα Χαμάς τον Ιούνιο του 2007.

10.000 τόνοι βοήθειας

Παρά την απειλή της παρέμβασης, η Γάζα ήταν διατεθειμένη να αποδεχθεί τον "στολίσκο της ελευθερίας".




Στη Γάζα ψαρόβαρκες διακοσμημένες με παλαιστινιακές σημαίες, όπως επίσης και ελληνικές, ιρλανδικές, σουηδικές και τουρκικές  - χώρες που εκπροσωπούνται στο στόλο – βγήκαν στη θάλασσα για να προϋπαντήσουν τη νηοπομπή.


Οι διαδηλωτές κρατούσαν δεκάδες μπαλόνια μαζί με τις φωτογραφίες των παιδιών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της καταστροφικής ισραηλινής επίθεσης εναντίον της Λωρίδας της Γάζας κατά τη διάρκεια του χειμώνα του 2008-2009.

Η  βοήθεια περιλάμβανε 10.000 μετρικούς τόνους για 100 προκατασκευασμένα σπίτια, 500 αναπηρικά αμαξίδια, και ιατρικού εξοπλισμό, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Μέχρι σήμερα υπήρξαν πέντε παρόμοιες επιχειρήσεις επιτυχημένεςκαι τρεις αποτυχημένες από τον Αύγουστο του 2008, που διοργάνωσε η Free Gaza Movement.  Η επιχείρηση η τελευταία ήταν η μεγαλύτερη από όλες τις προηγούμενες

Το  Ισραήλ, το οποίο μονομερώς από το 2005, έχει προχωρήσει στον αποκλεισμό της Γάζα,  διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου της ξηράς, αέρος και θαλάσσης για τον αποκλεισμό και της Ράφα στο νότιο τμήμα της επικράτειας, που συνορεύει με την Αίγυπτο.

Το Ελληνικό ΥΠΕΞ

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας στη σημερινή του συνάντηση με τον Ισραηλινό πρέσβη Ali Yahya ζήτησε εξηγήσεις για το αιματηρό επεισόδιο. Ο πρέσβης επανέλαβε την πολιτική θέση του Ισραήλ, είπε ότι η χώρα του είχε ζητήσει την παράδοση της βοήθειας στις ισραηλινές αρχές οι οποίες θα φρόντιζε για τη διανομή της, αλλά έδωσε ελάχιστες εξηγήσεις για τις συνθήκες του περιστατικού, παραπέμποντας στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

Από την πλευρά του, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι διεκόπη η ελληνο-ισραηλινή άσκηση με την επωνυμία "Μίνωας 2010". Η άσκηση επρόκειτο να ολοκληρωθεί στις 3 Ιουνίου.

Δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση από την Ισραηλινή πλευρά, αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών" δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

Ο κ. Δελαβέκουρας μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ ανέφερε ότι έχει ενεργοποιηθεί η Μονάδα Χειρισμού Κρίσεων, ενώ όπως είπε οι πολίτες των οποίων οι οικείοι συμμετέχουν στην αποστολή μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο +30 210 368 1730. Επίσης είπε ότι δόθηκαν οδηγίες προς την ελληνική Πρεσβεία στο Τελ Αβίβ να έρθει σε επαφή και να ζητήσει επίσημη ενημέρωση και εξηγήσεις από τις ισραηλινές αρχές σχετικά με την επιχείρηση των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.

"Αποτελεί πάγια θέση της Ελλάδας ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων πρέπει να ασκείται ελεύθερα, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι είναι σύννομη" αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Νωρίτερα όπως ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό Μέγκα ο κ. Ευάγγελος Πισσίας, που συμμετέχει στην αποστολή και είναι μέλος της οργάνωσης Ελεύθερη Γάζα (Free Gaza), το ελληνικό πλοίο αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση εντολή για το «εάν πρέπει να παραδώσουμε ελληνικό πλοίο με ελληνική σημαία στο Ισραήλ".

Δεν υπάρχουν σχόλια: