Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Money Makes The World Go Round

του Μ…

Κατά 2 εκατ. αυξήθηκε πέρυσι ο αριθμός των εκατομμυριούχων σε όλο τον κόσμο, ενώ έγιναν και κατά 14% πιο πλούσιοι χάρη στην άνοδο των χρηματιστηρίων και στην ανάκαμψη των οικονομιών, σύμφωνα με έρευνα των Capgemini and RBC’s Management

Ο αριθμός των προσώπων που διαθέτουν 1 εκατ. δολάρια και άνω για επενδύσεις αυξήθηκε κατά 15% σε 13,7 εκατ. δολάρια το 2013, ενώ ο συνολικός τους πλούτος έφτασε τα 52,62 τρισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση για πρώτη φορά από την κρίση του 2008, με την πλειοψηφία εκατομμυριούχων φυσικά στη Β. Αμερική.


Η έρευνα του Ερευνητικού Κέντρου «Pew» («Pew Research Center»), που διεξήχθη πριν λίγες ημέρες μεταξύ 1.500 ενηλίκων στις ΗΠΑ, ανέδειξε την κοινή διαπίστωση των Αμερικανών ότι το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών αυξήθηκε κατακόρυφα την τελευταία δεκαετία. 









Αναφορικά με τη Βρετανία, οι 104 δισεκατομμυριούχοι που ζουν εκεί έχουν συνολική περιουσία 301,13 δισ. λίρες (368,75 δισ. ευρώ). Πέρσι ήταν μόνο 88 και τα περιουσιακά τους στοιχεία ήταν σημαντικά χαμηλότερα, φτάνοντας μόλις τα... 245,66 δισ. στερλίνες ή 300,8 δισ. ευρώ. Πάντως, έχουν αυξήσει κατά πολύ την περιουσία τους σε σύγκριση με το 2008, προτού δηλαδή ξεσπάσει η οικονομική κρίση, όταν όλοι μαζί συγκέντρωναν το ευτελές ποσό των 201,99 δισ. λιρών (247 δισ. ευρώ).

Από την άλλη, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη Βρετανία, που συχνά χρησιμοποιείται ως δείκτης για το μέσο όρο του πλούτου, βρίσκεται σημαντικά κάτω από το όριο στο οποίο είχε φτάσει το 2008 και δεν αναμένεται να ξαναφτάσει στο ίδιο επίπεδο πριν από το 2017.

Σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση Trussel Trust, τη μεγαλύτερη τράπεζα τροφίμων της χώρας, ο αριθμός των ανθρώπων που ζήτησαν να τους χορηγηθεί κατεπείγουσα βοήθεια αυξήθηκε κατά 163% μέσα σε έναν χρόνο, φτάνοντας τις 913.000 στα τέλη Μαρτίου!

Στην Πορτογαλία, οι 25 πιο πλούσιοι άνθρωποι κατάφεραν παρά την κρίση να αυξήσουν την περιουσία τους κατά 16% το 2013, κερδίζοντας συνολικά επιπλέον 16,7 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του περιοδικού Exame. Την ώρα που η Πορτογαλία μόλις που κατάφερε να βγει από την ύφεση το τρίτο τρίμηνο του 2013, οι 25 πιο πλούσιοι άνθρωποι της χώρας διαθέτουν περιουσίες ισοδύναμες με το 10% του ΑΕΠ, έναντι 8,4% το 2012.

Τώρα πίσω στα δικά μας, Η βρετανική Cruising Association ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα καθυστερήσει το περιβόητο «τέλος παραμονής και πλόων» που θεσπίστηκε με την παράλληλη κατάργηση του «ειδικού φόρου» για τα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής, καθώς τα εμπλεκόμενα υπουργεία Οικονομικών και Ναυτιλίας αλλά και το ΤΑΧΙS, δεν είναι ακόμη έτοιμα για το μέτρο και πάμε για άλλη μια παράταση.

Την ίδια ώρα σε περίπου 200 δισ. ευρώ ανέρχονται οι καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία, γράφει η αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ»

Θυμίζουμε πως από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης, που είχε θεσπιστεί ως εισφορά, είχαμε πρόσθετα έσοδα περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Ο Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος το 1789 προειδοποίησε για τους κινδύνους που τίθενται από την ολιγαρχία στη δημοκρατία και κατήγγειλε ότι "ο ζυγός της αριστοκρατίας των πλουσίων είναι ο πιο ανυπόφορος απ 'όλους". "Οι πλούσιοι τα θέλουν όλα, θέλουν να εισβάλουν στα πάντα και να άρχουν σε όλα. Οι καταχρήσεις είναι το μόνο έργο και ο τομέας των πλουσίων, οι άνθρωποι για αυτούς είναι παράσιτα.[...]"







Δεν υπάρχουν σχόλια: