Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

20\6 Παγκόσμια ημέρα Προσφύγων: 51 εκατομμύρια παγκοσμίως

                                                                                                                      του Μ....  

Η 20ή Ιουνίου έχει ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα για τους πρόσφυγες και τα στοιχεία του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκαν δείχνουν πως οι άνθρωποι που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους ισοδυναμούν πια με τον πληθυσμό μεγάλων χωρών όπως η Ισπανία. Ξεπέρασαν τα 50 εκατομμύρια, για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Δίπλα στα ψυχρά νούμερα, ιστορίες ανθρώπων, διωγμού, πολέμων, καταστολής, απάνθρωπων αποκλεισμών.

  Από τον πόλεμο στη Συρία και το Ιράκ στο Αιγαίο και από εκεί -για όσους καταφέρουν να περάσουν απέναντι χωρίς να πνιγούν, όπως στο Φαρμακονήσι ή χωρίς να τους αποτρέψει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός «ασφάλειας» των συνόρων Frontex- στα ελληνικά στρατόπεδα συγκέντρωσης -για φυλάκιση «επ' αόριστον». Οι «τυχεροί» που δεν πέφτουν θύματα των επιχειρήσεων «Ξένιος Δίας» έχουν να αντιμετωπίσουν «μόνο» την εκμετάλλευση, τα χρυσαυγίτικα πογκρόμ με τις δολοφονικές επιθέσεις, τον κρατικό ρατσισμό, την παντελή απουσία πρόσβασης στη δυνατότητα αίτησης ασύλου, τον κοινωνικό αποκλεισμό...

Άλλοι σταθμοί αφετηρίας των προσφύγων το Σουδάν, η Σιέρα Λεόνε, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, οι χώρες του Μαγκρέμπ, με τερματικό σταθμό αυτόν της Μεσογείου και τα ναυάγια κοντά στη Λαμπεντούσα ή ο φράχτης της Θέουτα-Μελίγια στην Ισπανία. 

Οι πρόσφυγες παγκοσμίως αυξάνονται με δραματικό ρυθμό, η Ευρώπη επιλέγει «απλώς» να σηκώνει τα τείχη της, θαλάσσια και χερσαία, ο ΟΗΕ χτυπάει καμπανάκια για τη δυσχερή κατάσταση που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια άνθρωποι αλλά δίχως να περνάει σε κάποια πράξη... 

Τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας

Η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) δημοσίευσε έκθεση για τον αριθμό των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των εσωτερικά εκτοπισμένων σε όλο τον κόσμο, αριθμός ο οποίος ξεπέρασε τα 50 εκατομμύρια, για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.


Ο αριθμός των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο, των «εσωτερικά εκτοπισμένων» παγκοσμίως, την τελευταία εικοσαετία.


Η ετήσια έκθεση της Υ.Α. με τίτλο «Παγκόσμιες Τάσεις» (Global Trends), η οποία βασίζεται σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από κυβερνήσεις, συνεργαζόμενες ΜΚΟ και την ίδια την Ύπατη Αρμοστεία, δείχνει ότι, μέχρι το τέλος του 2013, 51,2 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν αναγκαστεί να εκτοπιστούν, δηλαδή 6 εκατομμύρια περισσότεροι από τα 45,2 που είχαν καταγραφεί το 2012.






Αναφέρουμε και ένα ανθρώπινο παράδειγμα: Ο Hamayun Anwar, 18 ετών και ο Wakar Ahmed, 32 ετών, από το Πακιστάν, βρήκαν τραγικό θάνατο στην προσπάθειά τους να απεγκλωβίσουν ένα ηλικιωμένο ζευγάρι από τις ράγες του τραίνου στις 6\4\12.
το ρεπορτάζ για το γεγονός:

Τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους μετά από σύγκρουση Ι Χ αυτοκινήτου με τρένο του ΟΣΕ στο Κρυονέρι Αττικής. Η αμαξοστοιχία, που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη - Αθήνα, συγκρούστηκε με το ΙΧ λίγο πριν από τις 13:00, στη συμβολή των οδών Ανοίξεως και Ανεμώνης. Ένα ακόμη άτομο τραυματίστηκε και διακομίσθηκε στο νοσοκομείο.


Το μοιραίο Ι.Χ. επιχείρησε να περάσει τις γραμμές από σημείο που δεν υπήρχε διάβαση, με αποτέλεσμα οι τροχοί του να κολλήσουν στη σιδηροτροχιά.

Στο όχημα επέβαινε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι.

Τρεις Πακιστανοί, οι οποίοι βρίσκονταν κοντά στο σημείο, προσπάθησαν να σπρώξουν το όχημα χωρίς, όμως, αποτέλεσμα.
Επικράτησε πανικός και αντί να απομακρυνθούν όλοι, οι άτυχοι μετανάστες ενέτειναν τις προσπάθειές τους να ξεκολλήσουν το αυτοκίνητο, ενώ και οι επιβάτες του παρέμειναν μέσα. Η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη.

Νεκροί είναι οι δύο επιβαίνοντες του αυτοκινήτου και δύο από τους Πακιστανούς.

Ένα παράδειγμα ανθρωπιάς που δυστυχώς δεν ξέρουμε κατά πόσο θα ακολουθήσουν οι συμπολίτες μας..

Την ιστορία του Χομαγιούν και του Βακάρ αποτύπωσε σε στίχους ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, για τον καινούριο του δίσκο.



Δεν υπάρχουν σχόλια: