Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Καταγγελίες ότι ο Υπουργός Επικρατείας και Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αλέκος Φλαμπουράρης πήρε δουλειά 3,9 εκατομμυρίων από την Περιφέρεια Πελοποννήσου Το έργο υπογράφηκε τον Μάιο και θα πληρωθεί με διαδικασία εξπρές μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου παρά τις καταγγελίες περί μη ύπαρξης φορολογικής ενημερότητας.


Έργο ύψους 3,9 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου φέρεται να πήρε η εταιρία του Αλέκου Φλαμπουράρη ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ, όπως αποκαλύπτει σήμερα το Πρώτο Θέμα. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84, ο κύριος Φλαμπουράρης παραδέχτηκε ότι η εταιρία του πήρε με διαγωνισμό που έγινε πριν ενάμιση χρόνο το συγκεκριμένο έργο, αλλά ο ίδιος έχει αποχωρήσει από την εταιρία και έκλεισε το επάγγελμα μόλις έγινε υπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Φλαμπουράρη, η εταιρία του πήρε με διαγωνισμό, που έγινε πριν από ένα - ενάμιση χρόνο και όπως είπε χαρακτηριστικά «κάθε Έλληνας μπορεί να έχει μετοχές σε διάφορες εταιρίες. Δεν απαγορεύεται να έχει μετοχές σε εταιρίες ούτε ο υπουργός

Βεβαίως ο κ. Φλαμπουράρεις διατείνεται ότι αποχώρησε από την εταιρία και έκλεισε το επάγγελμα μόλις έγινε υπουργός. Οπως λέει, «Εγώ έχω αποχωρήσει από την εταιρία, έκλεισα το επάγγελμα μόλις έγινα υπουργός, παρέδωσα το πτυχίο μου, το εργολαβικό πτυχίο και υπέβαλα τα χαρτιά μου για την σύνταξή μου. Από εκεί και πέρα λασπολογίες υπάρχουν αρκετές. Δεν θέλω να ασχοληθώ με νομικές 
διαδικασίες. Η ιστορία μου 50 χρόνια στην Αριστερά και 40 χρόνια στο επάγγελμα 
είναι τέτοια, που κανείς δεν μπορεί να μου καταμαρτυρήσει απολύτως τίποτα... Όποια 
προσπάθεια σπίλωσης γίνεται, νομίζω ότι θα πέσει στο κενό...».

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα που έκανε την αποκάλυψε την ανάληψη του έργου από την εταιρεία του κ. Φλαμπουράρη, η ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ ανακυρήχθηκε μειοδότρια στις 21 Νοεμβρίου του 2014. Ο διαγωνισμός διενεργήθηκε την 23η Σεπτεμβρίου του 2014 και το έργο υπογράφηκε τον περασμενο Μάιο και θα πληρωθεί με διαδικασία εξπρές μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου παρά τις καταγγελίες περί μη ύπαρξης φορολογικής ενημερότητας. Η εργολαβία αφοράω συμπληρωματικά έργα στο αλιευτικό καταφύγιο στο Βραχάτι Κορινθίας. 

Την περασμένη Πέμπτη, ο τέως υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Φλαμπουράρης καλεσμένος στην ΕΡΤ αναφερόμενος στη Ζωή Κωνσταντοπούλου και στο χαρακτηρισμό του «δοτού βουλευτή Α’ Αθήνας πάνω από τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη» που του απέδωσε, αναφέρθηκε εκτενώς στους αγώνες του στην Αριστερά αναφέρθηκε στην τεχνική εταιρεία που είχε και δούλευε καθημερινά. «Ζούσα δίχως να παίρνω δραχμή από το κόμμα», είχε πει, προσθέτοντας ότι όταν στη συνέχεια έγινε υπουργός «έκλεισε την εταιρεία του».

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, στις 20 Μαΐου κι ενώ ο ίδιος ήταν υπουργός, η ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ της οποίας είναι ακόμα μέτοχος με ποσοστό άνω του 50% (σύμφωνα με την τελευταία καταγεγραμμένη γενική συνέλευση της 30ης Ιουνίου 2014) υπέγραψε εργολαβική σύμβαση με την περιφέρεια Πελοποννήσου έναντι του ποσού 3,9 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για έργο για το οποίο έχουν γίνει πολλές ενστάσεις καθώς καταγγέλθηκε πως η εταιρεία την οποία ο κ. Φλαμπουράρης ίδρυσε και στης οποίας το Δ.Σ. εμφανίζεται να είναι από το 2002 δεν είχε φορολογική ενημερότητα. 

Η εργολαβική σύμβαση που έφερε το Πρώτο Θέμα στη δημοσιότητα, στις 20 Μαΐου στην Τρίπολη ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και ο 48χρονος εκπρόσωπος της ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ Γιάννης Κοτταρίδης συνυπέγραψαν τη συμφωνία για την ανάληψη εκ μέρους της κατασκευαστικής εταιρείας των συμπληρωματικών έργων στο αλιευτικό καταφύγιο Βραχατίου που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2007 – 2013. Μάλιστα οι δύο άνδρες φωτογραφήθηκαν για το «καλό» της εν λόγω συμφωνίας όπως δείχνουμε σχετικά. 




Πηγή: Πρώτο Θέμα


Η εργολαβική σύμβαση (πάνω) της εταιρείας ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ με την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Έχει ημερομηνία 20 Μαϊου 2015 και αφορά ποσό 3,9 εκατ. ευρώ, την εποχή που ο κ. Φλαμπουράρης ήταν υπουργός Επικρατείας με έδρα το Μαξίμου, δίπλα στο γραφείο του πρωθυπουργού. Πρόκειται για έργο «εξπρές» που ολοκληρώθηκε σε 4 μόλις μήνες και θα πληρωθεί τμηματικά μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Το όνομα του κ. Φλαμπουράρη παρουσιάζεται και σε ισολογισμό της εταιρείας 



Με ΦΕΚ της 30ης Ιουλίου 2010 ο κ. Φλαμπουράρης παρουσιάζεται ως αντιπρόεδρος ΔΣ της ΔΙΑΤΜΗΣΗ έχων δικαίωμα υπογραφής. Η θητεία είναι πενταετής και δεν έχει υπάρξει αλλαγή μέχρι σήμερα κι ας λέει ο ίδιος ότι παραιτήθηκε.



Από την άλλη υπήρξε απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του "Πρώτου Θέματος" που "έβγαλε" το θέμα, τονίζοντας πως «τις τελευταίες μέρες η ναυαρχίδα του κίτρινου Τύπου, το Πρώτο Θέμα, επιδίδεται σε μια εκστρατεία διασποράς κατασκευασμένων ειδήσεων και συκοφαντίας ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του». «Το συγκρότημα της παραδημοσιογραφίας, όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα, συνεχίζει το ρόλο του κομιστή της διαπλοκής, σε διατεταγμένη υπηρεσία ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες, όμως, έχουν και μνήμη και κρίση» καταλήγει.



Εξακολουθούσε να είναι μέτοχος της τεχνικής εταιρείας «ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΕ» -και ως εκ τούτου δικαιούχος των διανεμόμενων κερδών- ο Αλέκος Φλαμπουράρης και μετά την ανάληψη των υπουργικών του καθηκόντωνΠαραμένει και σήμερα μέτοχος της εταιρείας η οποία εκτελεί δημόσιο έργο προϋπολογισμού 3,9 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο συμβολαιοποιήθηκε ενώ ο κ. Φλαμπουράρης κατείχε τη θέση του υπουργού Επικρατείας;

Τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα παρά τη δημόσια δήλωση που έκανε νωρίτερα ο πρώην υπουργός και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον ραδιοφωνικό σταθμό 9.84. Ο κ. Φλαμπουράρης, ισχυρίστηκε ότι «κάθε Έλληνας μπορεί να έχει μετοχές σε διάφορες εταιρείες. Δεν απαγορεύεται να έχει μετοχές σε εταιρείες ούτε ο υπουργός. Εγώ έχω αποχωρήσει από την εταιρεία. Έκλεισα το επάγγελμα μόλις έγινα υπουργός, παρέδωσα το πτυχίο μου, το εργολαβικό πτυχίο και υπέβαλα τα χαρτιά μου για τη σύνταξή μου».

Όπως προκύπτει από τους δημοσιευμένους ισολογισμούς της εταιρείας, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, υπέγραφε επί σειρά ετών τον ισολογισμό ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας ενώ ο ίδιος φερόταν να ελέγχει ποσοστό της τάξεως του 50% στο μετοχικό κεφάλαιο της ανώνυμης εταιρείας. Έγγραφο στο Γενικό Μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών το οποίο να δείχνει τη μεταβίβαση των μετοχών δεν έχει δημοσιευτεί, ενώ και ο κ. Φλαμπουράρης δεν απάντησε στο ερώτημα αν παραμένει μέτοχος ή όχι. Μίλησε όμως για το δικαίωμα κάθε Έλληνα, ακόμη και υπουργού, να είναι μέτοχος σε ανώνυμη εταιρεία. 


Βέβαια, ο υφιστάμενος μέτοχος της εταιρείας «Διάτμηση ΑΕ» θα έχει λαμβάνειν από τα κέρδη που θα αποφέρει το δημόσιο έργο των 3,9 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο, όπως προκύπτει από τα έγγραφα που δημοσιεύτηκαν στο ΓΕΜΗ, κατοχυρώθηκε στη συγκεκριμένη εταιρεία πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου, αλλά υπεγράφη οριστικά μετά τις εκλογές και συγκεκριμένα τον Μάιο του 2015.


Το πλέον πρόσφατο δημόσιο έγγραφο της εταιρείας «Διάτμηση ΑΕ» είναι ο ισολογισμός για τη χρήση του 2014 (σ.σ η Διάτμηση είναι κερδοφόρα επιχείρηση με συσσωρευμένα κέρδη 759.463 ευρώ, κέρδη 46359 ευρώ για τη χρήση του 2014 και έσοδα 856 χιλιάδων ευρώ έναντι εσόδων 2,792 εκατ. ευρώ το 2013). Σε αυτόν, δεν υπάρχει πλέον η υπογραφή του Αλέκου Φλαμπουράρη ο οποίος υπέγραφε μέχρι και το 2014 (χρήση 2013) τον ισολογισμό ως μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας. Ο φετινός ισολογισμός, υπογράφεται από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Ιωάννη Κοτταρίδη αλλά και τον Μιχαήλ Μοσχοβούδη, επίσης μέλος του Δ.Σ. Ο κ. Μοσχοβούδης αποτελεί ιδρυτικό μέλος της εταιρείας καθώς συγκρότησαν μαζί με τον κ. Κοτταρίδη και τον Φλαμπουράρη, το πρώτο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας η οποία συστήθηκε το 2002 με μετοχικό κεφάλαιο 366.840 ευρώ. 


Το αν έχει "δικαίωμα" κάθε Έλληνας να κατέχει μετοχές είναι ένα ζήτημα που δεν μπορεί να το επικαλείται ένα στέλεχος της Αριστεράς.

Τη στιγμή που πάνω από 1,5 εκατομμύριο Έλληνες είναι άνεργοι και εκατομμύρια ζουνκάτω από το όριο της φτώχειας.

Βεβαίως, το 'Πρώτο Θέμα" είναι γνωστή εφημερίδα με αμαρτωλό παρελθόν και λειτουργία.

Η ουσία, όμως, της υπόθεσης παραμένει και μένει να απαντηθεία από τη δικαιοσύνη.

Εμείς, γνωρίζουμε ότι εδώ και πολλά χρόνια ο Φλαμπουράρης αναπτύσσει εργολαβικές δραστηριότητες και με έργα που σχετίζονται με τον δημόσιο τομέα.

Κατά την άποψή μας, ενέργειες και στάση ασυμβίβαστη με πολιτικό στέλεχος ενός κόμματος της Αριστεράς σε κορυφαία θέση το οποίο μέσα στο γνωστό και δομημένο  σύστημα συναλλαγών έχει την ευχέρεια και τα "προνόμια" μιας προνομιακής μεταχείρισης.

Είναι αυτό που εδώ και καιρό έχουμε γράψει - ίσως, όμως έρχεται η ώρα για να λέγονται ορισμένα πράγματα με το όνομά τους - πως και κόμματα της "Αριστεράς" ανήκουν ξεκάθαρα στο οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο.

Απλώς χρησιμοποιούν τον τίτλο και κάποια συνθηματολογία ή "ετικέτες"  της πάλαι ποτέ αγωνιζόμενης και  μαχόμενης Αριστεράς.



Δεν υπάρχουν σχόλια: