Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΚΤ: Δεν υπήρχε ποτέ σενάριο Grexit (!)


από τον Μ ...

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βίτορ Κοστάντσιο, με σημερινές δηλώσεις του, ανέφερε ότι ένα Grexit θα ήταν παράνομο, και για το λόγο αυτό δεν ήταν ποτέ πραγματικό ενδεχόμενο
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ υποστήριξε ότι πλέον πρέπει να εξαλειφθούν όλες οι αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα της Ευρωζώνης, αν και η έξοδος της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα δεν υπήρξε ποτέ ως πραγματικό ενδεχόμενο, μιας και κάτι τέτοιο θα ήταν παράνομο.

Μιλώντας στο Reuters, ο κ.Κοστάντσιο, σημείωσε ότι έχουν μπει πλέον οι βάσεις για την χαλάρωση των capital controls, τα οποία «θα αρθούν όπως και στην Κύπρο », ενώ για ενδεχόμενο κουρέματος, τόνισε πως «Οι χώρες - μέλη της ΕΕ έχουν αρνηθεί ένα κούρεμα και ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί. Όσο περισσότερο κοιτά κανείς τα νούμερα, τόσο περισσότερο δείχνει να εξάγεται αυτό το συμπέρασμα».
Στίγκλιτς: Η κατάσταση της Ελλάδας θα επιδεινωθεί
Δεν έχει ξεπεραστεί η οικονομική κρίση στην ευρωζώνη, προειδοποιεί ο Αμερικανός οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, ενώ προσθέτει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα θα επιδεινωθεί
Ο Στίγκλιτς εκτιμά ότι η κρίση στην ευρωζώνη δεν έχει ξεπεραστεί, παρά την πρόσφατη διάσωση της Ελλάδας. «Η κρίση στην ευρωζώνης σε καμία περίπτωση δεν είναι πίσω μας. Η κατάσταση της Ελλάδας θα επιδεινωθεί περαιτέρω, ενώ στις άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση τα πράγματα θα πάνε πολύ λίγο καλύτερα», τόνισε.

Έντονη κριτική ασκεί ο Αμερικανός οικονομολόγος στην πολιτική λιτότητας που προωθεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Ένας οικονομολόγος θα κατανοούσε ότι η πολιτική λιτότητας τελικά αποδεικνύεται μοιραία», εξήγησε.

Όμως ο Σόιμπλε δεν είναι οικονομολόγος και επιμένει ότι οι χώρες θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες. «Όμως όταν οι κανόνες είναι λανθασμένοι, τότε αυτό μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες», προειδοποίησε ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο Αμερικανός οικονομολόγος τάχθηκε κατά της αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED). «Δεν υπάρχει πληθωρισμός και η ανεργία είναι πολύ υψηλότερη από το καταγεγραμμένο 5,1%. Άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος να αυξηθούν τώρα τα επιτόκια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: